цигу, точно заради разказаното от теб, което се отнася и за всички други отрасли/продукти на хранителната индустрия...и в моето ежедневие и в това на много други хора, едно от най-сложните и трудоемки неща, от години стана това да си осигурим поне някакви качествени продукти за ядене.
Не е въпрос на пари и стандарт на живот (материален), за да си осигуриш въпросните, поне у нас. То е егати гимнастиката и "изграждане на лична мрежа за снабдяване", "координиране на доставките", уговорки и договорки с хора живеещи по околните села да ти произведат и продадат еди какво си... Поне за базовите хранителни продукти - меса, плодове, зеленчуци.
Селата отдавна се обезлюдиха, в общия случай "бабите и дядовците" са "градски", та дори да имаш къща с дворче близо до града, ако не живееш в нея - няма чалъм ни животни да си отглеждаш сам, ни плодове и зеленчуци. И си в патова ситуация по темата.
Дебнеш, договаряш и к'вото докопаш малко от малко натурално - чудиш се как да го "консервираш" за възможно най-дълго време и съзнателният ти избор е да не ядеш приоритетно пресни храни, а истински храни. Рядко може и двата критерия да се изпълнят. Ужасно е. И аз и много други хора (оказва се) - се запознахме с бурканите и всякакви техники на замразяване на бърза ръка, само и само да не ядем 100% боклуци и отрови. Постоянно се измислят още и още ведомства по контрол на храните (у нас поне), обаче като погледнеш "стандартите за допустимост на съставки" - да те втресе. Контролират хората (уж), ама какво? Законното присъствие в безумно висок процент на описаното от теб. Баси и "контролирането" драги зрители...
Лично за мен най-големият проблем е да се сдобия с качествено месо. За пилета се уредих, но някакво друго ми е "мисия невъзможна" дето се казва. Пример от снощи. Под нас - голям магазин за меса, на все пак една от уж добрите фирми (демек не им е всичко пълен боклук се разправя). Предлагат да ти смелят месо на място, като услуга. Предлагат и 3 вида вече смляна кайма - чисто свинска, свинско и телешко (50/50%) и телешко-свинска в съотношение 60/40% в полза на телешкото. На мен ми трябва обаче 100% телешка и питам следното: "Мога ли да ви поръчам, ако трябва и предварително ще ви платя - 3 кг. телешко месо и да ми го смелите на кайма?". Отговорът: "Съжалявам, но нашата фирма не предлага телешко месо." Оппппа. Питам как тогава предлагат кайма "смес", която съдържа телешко месо, да не би да дистрибутират кайма на друг производител, да не е тяхна. "А не, не всичко си е наше производство, вкл. и каймата" - бодро ми отговаря девойката. Е как питам аз правите кайма с телешко, като не произвеждате телешко и не продавате телешко месо?! Мацката се смръзна, взе да ме гледа глуповато, да мисли отговор... И накрая ми казва: "Ами не знам, честно. Пишем каквото ни кажат по етикетите. Това са ми казали - това съм написала. Но телешко не произвеждаме и не предлагаме, това е сигурно. Не купуваме и от друг производител". Понеже сме съседи все пак, често се виждаме - не го увърта момичето хич. Каза ми особено за детето пък...да опитам по друг начин да си намеря кайма. Сещайте се.
Е, в тая кайма "смес", да докарат на вид такава - познайте какво има наблъскано и колко от споменатите от
цигу нещица са вътре. А това все пак е от приличните магазини, скъпички са им продуктите, не е като да е най-еФтинкото налЕ...
И какъв ми е избора на мен (и не само на мен), за да не тъпчем боклук нон стоп? Да се местя на село, да си направя обор, кокошарник и на мястото на райграса - да набучкам де що се сетя плод и зеленчук. Няма друга опция. ОК, ама и това не ми е опция реално. Няма и как да направя гореспоменатото и да се грижа за такава градина и животни "за уикенда" само...
Сори, че пооспамих темата, ама наистина много ме е яд и изход не мога да измисля просто.