цигу, без бой си признавам, че първата ми мисъл беше да си взема такава машинка.
После си помислих, че може би има някакви пликчета, от които се издърпва въздуха както
Стоека описа. Казах си, че за една шепа сливи да купувам пореден уред е тъпо, после си помислих за какво още мога да го ползвам, сега като ти видях поста - вече извъртях 10-ина приложения на същия...
Ще проверя цена на машинка и консумативи и ако не веднага - май скоро ще си купя. Че сега с тия ремонти на покрив ми идват ташкън разходите и ако и това е 100-ина кинта, ще изчака седмица-две. Но ще ми е полезно в домакинството си мисля все пак.
Мише, явно четеш мисли. Точно възнамерявах тези дни да те подръчкам да направиш раздел за консервиране и зимнина в Рецептурника и ти хоп - сама предложи
Само дотук колко приятни и изкусителни рецепти се събраха, докато опрем до туршиите - ще има за половин книга. В кОнкУрса за заглавие - не става да участвам и аз, щото съм пристрастна.
Ще споделя само, защо избрах това заглавие за тази тема - понеже хем има закачка в него, хем обединява всичките чалъми и поводи да съхраняваме храни - фризери, буркани, сушене и пр., което си е консервиране на същите по същество. Но, нека и другите предложат каквото им се нрави на тях.
Да се отчета за сушените сливи. Поне 30 бройки изсушени вече ги храносмилам - т.е. годни са за ядене.
Общото време за сушене на тази партида е около 24 часа, не можах точно да засека, както по-горе споменах, но средно толкова отне. За такова количество и 5 тави - мисля е ОК времето. Ако се сушат 2-3 тави ще падне доста. Бланшираните сливи - се изсушиха по-бързо и станаха по-вкусни, сравнено с небланшираните. Така, че
бих ви посъветвала с чиста съвест - по какъвто и метод да сушите нещо, ако е годно за бланширане - бланширайте. Утре ще бланширам доматките преди да ги режа и нареждам в сушилнята и ще снимам пак и ще докладвам как са се получили.
В книжката на уреда - има интересни рецепти, особено ме настърви една за телешка пастърма. Ако не ме примързи - ще я препиша после и ще я метна, ако ме хване мързел - като се прибера ще сканирам рецептите и така ще ги кача. Абе...само ми хрумват нови и нови играчки и разходи, ама...така сме ние лудите, не е сефте.
Ето ги и сливките: