Валерия, взех да слюноотделям при тази снимка. Ударно!
Страхотно изглежда наистина! И се присетих, че...моят казан за лютеница е пукнат, т.е. май "тава" се нарича, ама все тая де. Като това на твоята снимка изглежда. Комшията каза, че ми трябва калайджия и щял да стане като нов, ама при купища цигани на село, когото и да попитам - ми нямало от тях такива, не познавали такива. Баси! Помня, че едно време с баба ми го купихме въпросния съд за 20лв. (комунистически) точно от циганите, които ходеха от врата на врата и продаваха такива и подобни съдове. Но от години вече - не съм мяркала такива. Ако няма кой да ми поправи наличния казан, не знам дори откъде мога да си купя нов такъв. Някакви идеи по въпроса? Пък при пропорциите, които пишете - пълен абсурд е да ми се събере бъдещата лютеница дори в най-голямата тенджера, че на котлон да я варя... Пък и би било тъпо, при все, че съм на село, имам голямо огнище точно за такива цели, дърва - бол...да кукна да бъркам лютеница на електрическо котлонче.
Та, ще съм благодарна за информация относно тези съдове, за ремонт, или покупка на нов - откъде, кой...
Смайли, без да искам те обидих
Извинявай! Тази дето сложила бута, не е сложила нещо 2 пръста дебело жИната, ами буквално бут, който е по-дебел от на Дани кълката да кажем. Такова нещо да го печеш на фурната иска 3-4 часа, задушаване и пр., сещай се на сушилка за плодове и зеленчуци дали червеи няма да завъди преди да изсъхне. Ще изсъхне - нанайци.
Аз си мисля, че ако едно контра филе се разреже на 3-4 парчета по дължината му например, така че отделните напречни парченца после, да стават за рязане все пак - ще може да изсъхне в уреда. Вместо да го режеш на слайдове, както би го купила от магазина във вакуумна опаковка например. Преди сушенето пък, като го осолиш както трябва - още по-бързо ще съхне и подправките му се слагат "на мокро" още. Не съм пробвала, ама...мисля, че би могло да се получи. Не ми се разкарва сега до града, заради едното контра филе, че да пробвам веднага рецептата. Пък и смятам едно 10 кила домати да захващам от днес и уреда ми ще е бизи тия дни. Може пък в края на седмицата да успея да пробвам и с пастърма и ще видим. Веднага ще докладвам, ако я захвана. В тавите на моя уред - спокойно на една тава може да се събере едно филе, което е разрязано по дължина на 3 части си мисля. Дълбочината на една тава е 3 см., диаметърът е 32 см., в които влиза и 6,5 см. в диаметър отвор в средата на тавичката (неизползваеми), откъдето циркулира топлия въздух (освен през решетъчното дъно де). Ако суша така на цели парчета - бих заредила само една тава, на едно ниво. Ако ще суша на слайдове - може и 5-те. За консумацията - в книжката пише, около седмица след сушенето са годни за ядене, но те всичките рецепти там са (според мен) за непосредствена консумация след сушенето. Явно идеята е като имаш такъв уред и да си сушиш нещо на момента в него, амен-амен когато смяташ да го ядеш, пък ние тука - други цели гоним хахаха
Снощи оглеждах вакуумни машинки аз. Първия линк, който ми излезе беше леко потресаващ като цени....400лв. машинка, по 40лв. рулата с найлон...
Ай сиктир бе! Най-евтината машинка на тая фирма беше 180лв. (марката е като от снимката на
цигу). Та си казах първо, че явно ще минем и без този уред, ама после се разрових из "продавалника" и намерих по 60-80лв. съвсем прилични вакуумни машинки, вкл. на "Крупс", не само кучи марки. Новички за тия пари, не ползвани. Ползвани имаше и по 35-40лв. Абе...една стотачка и нагоре ще иде и за това чудо, ама мсиля да купувам и такава де. Та за пастърмата конкретно, ако се изсуши добре и порционира във вакуумни опаковки и се сложи в хладилника - не виждам причина да не изкара годна за ядене и 2-3 месеца. Макар, че кой щи я държи 2-3 месеца, много преди това ще е ометена до дупка...с червено винце за "гарнитура".
м-и, ами мислех че наличието на вентилаторче прави излишно пренареждането на тави. За какво е тогава това вентилаторче? Че не суши то - ясно. Да ти кажа - моите съхнеха почти равномерно, независимо на кое ниво са. За целия процес - пренаредих тавите 3-4 пъти, но нямаше фрапантна разлика между вида на сливите в най-долната и най-горната тава да кажеш. Все пак си мисля, че моята сушилка суши по-бавно от твоята, баш щото няма вентилаторче, ама защо съм толкова убедена по въпроса - не мога да ти обясня съвсем ясно.
Предполагам логиката ми е като за нормалната ми фурна с грил и тази тука, дето ми е наборче и само на реотани бичи. Хайде пиши как става с бланшираните домати, пък вземи и ги снимай де. И според мен - слагай в бурканите със зехтин и ги стерилизирай. Все по-убедена съм, че стерилизирани могат да си откарат мнооого дълго време. Просто няма логика да не става баш с доматите, като става с всичко друго и то далеч по-влажно от сушените домати.