Смайли, признавам си без бой, че главната причина да се занимавам с консервиране на какво ли не е, защото ми доставя удоволствие и ме разтоварва психически. Това, че имам от всичко което обичам, приготвено от в общи линии проверени суровини и точно както аз го обичам на вкус - се явява бонус, но не ми е основен мотив да го правя. Разбира се, че и като изкарвам толкова време на къщата на село, където е в пъти по-удобно да правиш такива неща - е допълнителен мотив да ги правя. Това днес, като си го представя в апартамента....е, не! Уточнявам просто, че няма нищо за възхищение от моя гледна точка поне.
За първи път "пипнах буркан" през лятото на 2012-а, заради кисели краставички. И от тях насам -ВСЕКИ път си повтарям, че няма нужда еди какво си да го направя в желаното количество за един ден и да се утрепвам! Е, малоумна раУта моето - повтарям си, повтарям си и всеки следващ път - пак така правя. 15 кила корнишончета за ден. 30 кила чушки за ден... А мога все пак по няколко буркана на седмица, ей така лежерно, пак ще ги докарам до желаната бройка и накрая - върша същото като днес. Не правете като мен, особено, ако имате възможност за другия вариант!
В петък тръгнах насам с идеята да правя единствено рибите. Предишната вечер, с "нЕкои хора"... не помня защо се заговаряме за сладко-кисели туршии...и се почва якото припадане на тема "царска туршия" и как нямало кой да направи... А няма?! ШЕ се обиждаме ся...
И ми изплуваха автоматично баш снимките на твоята от миналата година. Вадя Ино листче и преписах какво ми трябва и тръгвайки насам - наблъсках багажника със зарзават. Еми тя и лудостта и глупостта не ходят по гората - аз съм живото доказателство. И на ти пак - вместо палнираното и разчетено като време, без да си спирам тока - якото изгърбване. Надявам се само да не съм объркала нещо, че изгърбването да е напразно. Иначе - уникално мирише още отсега, хем я разбърках едва към 19ч. Заради нея - може да проявм накрая и камби и зелени домати...да видиш ти майтап.
За днес, късмет, че майка ми е тук и поне чушките ми опече и обели, че и там щях да съм + 2 часа от графика... Снощи пък...що да не посваря още 2 кила сос болонезе за спагетки, така и так пристигнах следобед в прилично време. Ми да има беее, "да се чувства изобилието"
Днес и това варих за запечатка на капачета де. Та, откачалска раУта то, не е за аплодисменти хич.
Няма да варя туршията, не ми се рискува да им разваля хрупкавото. Ще направя както казва
Стоека - в бурканите ги заливам с горещ сироп, врътвам капачките и те си се запечатват и без допълнително варене.
Тук така запечатват лютите чушлета апропо, само аз ги варя "за застраховка". Те - от скарата, докато още парят ги тъпчат в бурканите, наливат мазнината, слагат капаче, обръщат и това е. Ще оставя повечето буркани в мазето на къщата, където условията са идеални за съхранение на такива неща, та би трябвало да изкара максимално дълго.
Тя апропо кога е годна за консумация тази туршия точно? Аз най-важното забравих да питам хахахах
Бе ти на пишман селяни кво се връзваш де е виждала тя мишка
Иначе и на мен ми минават мисли, че ще ми се отяде, затова туршията от сега я кусвам
Моят казан е наистина голям, над коляното ми стига, не съм го мерила, ма и празен тежи
А питай ме де к'во се вързвам?
Тооолкова голям казан нямам....все още