Мише, сори за закъснението, то напред някъде сме писали, но ето пак:
Туршия
Марината за 10 литра съд: 7 литра вода, 400мл. винен оцет, 300гр. морска сол.
Водата се кипва в голяма тенджера и към нея се добавят солта и оцета. Оставя се да поври с тях 5-10 мин., като се разбърква от време на време, за да се разтворят добре подправките. Оставя се да изстине и се заливат вече наредените зеленчуци. 10 дни се претака, или обръща (ако е в по-малък съд). От време на време се опитва, ако се налага корекция (твърде ви е солена) - част от маринатата се замества със същата част чиста вода.
Пропорцията за всеки литър вода излиза 60 мл оцет и 40 г сол. (изчислено и тествано от цигу)
Зеленчуци: зеле, карфиол, моркови, зелени домати, кервиз (по избор и ако обичате - може и други)
Забележка: Ако се слагат цели домати и чушки - добре е предварително да се надупчат с вилица на няколко места, за да поемат маринатата. За морковите - това не е нужно, може да се нарежат, може и цели да се сложат - овкусяват се добре. Зелето се нарязва на парчета, колкото да минават през гърлото на съда, карфиолът се начупва на "розички".