Цигу, дано бързо да втаса и дано ти хареса на вкус разбира се! Аз миналата година "опитвайки"... поне 6-7 моркова и четвърт зелка изядох. Солено, невтасало, ама...хрупам и ми плющят ушите
Нищо не ми се прияде като бременна, ей така мнооого да ми се яде, освен туршия, ама толкова ми се ядеше, че съм сънувала няколко пъти, че ям... Но нали все бях подрискана пък аз - не посмях да близна. И вече като се прибрах от болницата, свекървата ми беше извадила последната туршия (тя яко превтасала вече). Пък избирала я, мила я, прати ми... И като седнах с една купа за салата огромна, с тая ми туршия, полях я със зехтин и тъпках, тъпках, докато не видях дънцето - не спрях. Пих два "Имодиум"-а отгоре
и мирясах.
Моля те, напиши тази пропорция за колко литра буркани е. Да е по-удобно за други потребители, ако решат да я правят и то в буркани. Благодаря ти!
Искам да благодаря на
Додич спешъл за чудната рецепта за кетчупа!
Додич, моите благодарности и поздравления и за майка ти!
Днес нали е празник и аз налЕ...как да не се изгърбя здраво - почнах кетчупа, та и близо 3 кила зелен фасул. Замалко да не се класирам за Биг Брадър, което би било истинска лична драма за мен...
Единствените "интерпретации", които направих по рецептата за кетчуп са, че бланширах първо доматите, с цел по-лесно да се смилат в машинката. Че освен в главата и в ръцете съм слаба и реших, че като са по-меки - по-лесно ще ги меля. Не съм пробвала с небланширани, ама така и с един пръст можех да ги смеля. И да ви кажа - меля и връщам материала докато още пуска сок и "месце" от "доматите"...таман 7 пъти ги прекарах.
Накрая са снимките - сниманата купчинка люспи и семки са от 10 килограма, че и отгоре домати. И вместо 3 чаши олио - сложих една чаша олио и 2 чаши E.V. зехтин, просто защото обожавам аромата му. И преди това миришеше страхотно, но със зехтина - направо божествено взе да ухае! Всичко друго си е 1:1 по рецептата дадена от
ДодичТрябваше някой клипче да снима как аз и баба тръгваме да сипваме вече сместта, за да я стерилизирам и имаше едно бъркане в тенджерата с бъркалки и лъжици и грухтене, "мммм" и "охаааа".
Сипах готовата смес в бурканчета - не в шишета, понеже мисля да я ползвам не само като кетчуп, ами и за приготвяне на пица и паста...разкошотия е! За играчката - всъщност - не е особена играчка според мен лично. Като сложиш готовия доматен сок в тенджерата...просто си го оставяш на котлона да си къкри, наглеждаш го чат-пат, разбъркваш и това е. После само добавяш подправките и това е всичко по приготвянето му. Та за всеки, който обича подобни неща за хапване - отговорно казвам, че не е и трудно да се направи, не му се "плашете". Да се има предвид обаче, че на финала вече, когато сосът е почти готов - яко пръска - високо и надалеч
И да, тези машинки са просто безценно нещо, но както се оказа - едва ли има дом в България, в който да няма поне една такава запазена.