Жбрул, за зеле е рано. У нас това е мъжка работа
също като Стоека, кьосе се взема де, но на зелките се изрязват чуканчетата и се пълнят със сол колкото поеме и после се досипва с водата, но не се сещам точно какво е съотношението. Ще слагам малко моркови и камби, хем за проба, хем че имам и кво да правя още месец примерно да ги държа
следващите по нататък.
Доматите аз така ги бланширах, че се нацепиха, предполагам до 5 мин. ще стават за белене. Също съм гледала, че първо им правят кръстче от към дупето преди потапяне за бланширане, като ще се белят. Аз и по-напред писах, имам машинка, която дели люспите и не се занимавам с това поне.
Сега ще ти пиша рецепта от книгата ми за консервиране.
Консервиране на смляно месоСмляното месо се запържва леко в мазнина, посолява на вкус, прибавят червен пипер, черен пипер сок от добре узрели домати или доматено пюре и съвсем малко бульон. С така приготвеното месо още докато е горещо се пълнят буркани като се внимава да не останат празни места.
Съотношението на продукти в консервата е: 8кг месо, 1кг мазнина, 400гр червени домати, 200гр сол, 20гр червен пипер, 2 гр черен пипер, 300мл бульон.
Бурканите се нареждат в стерилизатор предварително загрян та 80 градуса солен разтвор (250гр сол на 1л вода), загрява се до завиране(105 градуса) бурканите със вместимост 1л се стерилизират 120мин, с вместимост 500мл - 100 мин.
След стерилизиране бурканите се охлаждат до 40 градуса за 25-30мин. чрез добавяне на студена вода.
Та чета и други месо-растителни консерви и са с дълга стерилизация.
За Дани, а честито! От 2-3 дни и аз съм така
отказва да го гушкам, че не иска да спи и заспива сам