Смайли, ако за бебето искаш да запазиш домашни картофки... Белиш, режеш на кубчета, бланшираш и слагаш във фризера. После вадиш и ги готвиш, пюрираш и каквото там решиш. ОК са. По-големи количества обаче, за вас - не мога да измисля как да запазиш у вас ( в щайга да кажем), като е топло, нямаш килер, мазе, затворена тераса... Най-добре както
м-и ти предлага - да ги съхраняват, почистват от кълнове и пр. роднините в мазета на къщи и пр. Пък все веднъж на две седмици ще се видите, или в месеца, че да си вземеш за у вас количество, което няма да ти се хумне набързо.
На мен терасата на спалнята ми е затворена с такива, плъзгащи се прозорци и зимата там е хладно и сухо, та и там съм сложила щори, понеже обичам да ми е тотална тъмница като спя и не напича и слънце директно. Домашните картофи ги слагам в плетени кошници, да им е "проветриво" и си изкарват там поне 3 месеца без щети. Лук и пр. - също там държа . Моя приятелка с открита тераса пък - си купи някакъв градински шкаф (за външна употреба) и в него държи такива неща. Не е споменавала да има проблем, да й се развалят и пр. Хем са на сухо така, хем на хладно, хем не ги пече слънце, ако имаш място на терасата - огледай за такъв шкаф и си сложи. Когато не държиш в него зарзават - то ти е допълнително място за прибиране на някакви джунджурии, отгоре саксии с цветя можеш да си държиш, абе....излишни шкафчета нали знаеш, че няма.
м-и, аз седя и мисля, седя и мисли (накрая ще се окаже, че само си седя де...
). Та си мисля, по коя логика сушените домати в зехтин, да не мога да ги стерилизирам, както всичко останало? Когато обезвъздуша буркана - следва да спрат всякакви процеси (на мухлясване и гранясване) щом нЕма въздух, че да окислява. Ей снощи правих поредна партида люти чушки. Само през скарата са минали (да ги пукна), ама са си фраш с вода все пак, после само марината им забърках и допълвам бурканите само с олио. После ги кипвам, "да се обърне водата" - не е да ги варя я, вадя ги и си изкарват безгрижно така 2 години със сигурност (до толкова съм тествала). На теория обаче - може и 5 години да са си годни за консумация. Та ся нали си мисля, ако и сушените домати врътна по същия метод - те защо да ми се развалят? Реално са и с доста по-малко вода от чушките. В лютите чушки има и оцет, да, ако той играе роля на стабилизатор... Обаче няма да е така, понеже червените, белени чушки ги мятам в бурканите, слагам само маааалко солчица и нищо друго, пак не ги варя, а само ги кипвам за запечатка на капачките и също си седят безгрижно година, че и две.
Та по моята логика и опит досегашен - би трябвало и със сушените домати да сработи същия номер. Вероятно биха се хумнали, ако тръгна да ги варя 30-ина минути, но аз няма да ги варя, та не следва нещо във вида и вкуса им да се промени от стерилизацията.
Ей ся ще наредя готовия материал в едно бурканче (преди да ми мухлясат, или малкото да ги опоска
) и ще ги кипна на котлона и ще докладвам дали им се е променил вида. Ако не е - значи става така (относно самото качество на доматите имам предвид). Пък дали ще гранясват и така...ще требе да почакаме до Коледа, че да ти кажа.