Моят Коки също беше така на вашата възраст(също бяхме изцяло на кърма), и аз бях чувала,че е съвсем нормално да няма всекидневно изхождане , защото кърмата можела да се усвоява напълно, все пак говорих и с педиатърката , която също като вашата ми предписа глицеринови свещички , но ме предупреди да не ги ползвам прекалено често , защото червата свикват да им се помага и спират да работят нормално.
Е , не се оправихме , напротив , в началото започна да пропуска ден, после два-три , докато стигнахме дотам ,че да се изхожда веднъж на 9 дни , което е само 3 пъти в месеца. Ходих на гастроентеролог по друг въпрос (имахме рефлукс), но попитах и за това неакане .... еми , оказа се че не е нормално, било признак за лениви черва. Изписаха ни пробиотици Биобаланс бейби и Биогайа капки , както и един сироп Лактулоза мип, който всъщност ни оправи проблема. Предимството на сиропа е ,че не води до привикване, неговата функция е единствено да увеличи обема на чревното съдържимо , което кара дебелото черво да се изпразни. А пробиотиците бяха за да възбудят чревната флора и да се подобри функцията на стомаха. Тогава Калоян , никога не беше акал топчета и сухи акота , но то когато яде само кърма , как да ги произведе тези топчета. Но се напъваше , зачервяваше и имаше много газове, дължащи се точно на това, че се натрупват много изпражнения в стомаха ,който не се изпразва ежедневно. Даже тогава питах докторите , не е ли нормално , когато е на кърма да я усвоява напълно и за това да е така ( пък и си мислех ,че при мойто просто излишъка излиза през устата , а не през дупето), отговориха -НЕ . По -нормалното е всеки ден да -се изхожда (може да е по много малко) , отколкото да изкарва голямо количество веднъж на 8-9 дни , но бяха категорични ,че ако оставя нещата така , вероятно ще му докарам лениви черва и често ще страдаме от запек. (между другото и все още Калоян има склонност към запек, но вече е по-лесно - сливи , кайсии , царевица или няква отпускаща храна и всичко е ок).
За АМ , си мисля ,че няма да ви помогне кой знае колко, защото аз също давах по 30г АМ на мойто (беше антирефлуксно АМ ) , но проблемът ни не се реши. Ако все пак решите да пробвате , вземете някакво с пробиотици Лактана Био , Хип с пробиотик или нещо от сорта. Аз не съжалявам ,че се доверих на гастроентеролога , защото с този сироп се оправихме за няма и 2-3 дена.