По майчина, изобщо не се тревожа. Баба ми е имала цикъл до 58 годишна. Майка ми от 3-4 г. е с един яйчник (и той доста "орязан"), на 48 е и още няма изгледи за влизане в менопаузата. Леля ми и прабабите ми са имали също дълго време. Единствено опасенията ми са заради баба ми по бащина линия. Аз догодина живот и здраве ще стана на 30. Когато бях при репродуктивен специалист (имахме проблем със забременяването - 3 неуспешни години) му споменах за този фактор, понеже при мен цикъла е предимно ановуларен, а и ми идва много рядко, но той нищо не каза, а до изследване на ЯР не се стигна, пуснах само едни хормони 3 ден от цикъла (FSH, LH, prolaktin i E2) и прогестерон на 21-ви и понеже клиниката лятото не прави инвитро, а беше м. май, д-ра ме посъветва да пробвам 3м. с Клостилбегит (HSG - беше наред) и за наш късмет още първия месец забременях и така и не изследвахме друго. Напоследък обаче все по-често мисля за преждевременно ИЯР, защото ни се иска да имаме поне още едно детенце и затова започнах да се ровя.