Значи тази стойност не може да се интерпретира коректно. Няма да се научат тия гинеколози кога се тества Прогестерон, за да даде точна информация. Сега си изхвърли изследванията в кошчето за боклук, смени си лекарката, проследи си овулацията, задължително с УЗИ. Тестовете не са надежден вариант, защото те отчитат само пика на ЛХ непосредствено преди овулацията, но не гарантират такава. Не винаги, когато имаме пик на ЛХ фоликулът се спуква. Затова и тестът е само ориентир, който се ползва когато планираме сексуалните контакти най-общо казано. За целите на изследване на Прогестерона, тестовете не вършат работа. Отиваш на УЗИ, доказва се, че има жълто тяло след Ову, броиш 7 дни и тогава пускаш изследването.
Не се шашкай, при положение, че ти е дошъл цикъла на 35 ден, то овулация ако е имало е била доста след 14 ден, така че към момента на изследването на Прогестерона, овулацията може дори да не е била минала, камо ли да чакаш повишение на хормона. Останалите момичета доста подробно са разяснили как работи този хормон. Ако все пак се стигне до приемане на прогестеронови препарати/Дуфастон, Утрогестан и подобни/, то задължително приемът трябва да е след ДОКАЗАНА С УЗИ овулация. Иначе ще се получи обратния ефект.
П.С. Аз съм пила Дуфастон близо 3 месеца по схема, нямах проблем с напълняване, но и нямах никакъв ефект. Първо, защото тогава изобщо не знаех, че трябва да се проследи овуто, а ги започвах от конкретен ден и второ, защото се оказа в последствие, че съм със запушени тръби. Проблем с Прогестерона като цяло нямах, макар тогава да го бях изследвала на 21 ден без доказана ову. Разбира се, след като открих Зачатие и прочетох цялата информация, просто си записах час в Репродуктивна клиника. Оказа се, че овулация изобщо нямам, имах си обаче СПКЯ и ЛУФ Синдром
Всичко това ти го пиша, за да илюстрирам как действат кварталните гинеколози. Само като прочета/чуя за АГ, който пуска Прогестерон на 21 ден без преглед за ову, директно ми става ясно какви ще ги сътвори оттам нататък. Такива лекари може да са много добри за стандартни гинекологични прегледи и леки неразположения, но за диагностика и лечение на безплодие, никакви ги няма... Следващата им стъпка в случай като твоя е да изписват на корем Клостилбегит без да тестват партньора /спермограма/ и да направят проходимост на тръби. Ако някой ви каже нещо такова като препоръка, НЕ ГО ПРАВЕТЕ. Потърсете специалист по репродуктивна медицина, това не означава, че имате стерилитет задължително. Понякога проблемът е много малък и лесно решим, но трябва да се диагностицира правилно. Обикновените гинеколози масово не стават за това, за съжаление. Извинявам се за дългия пост, идеята ми е да ви информирам как стоят нещата, за да не си губите времето и парите на вятъра.