на мен днес ми е 4 ден от предполагаемата ову. и 21 ден от цикъла ( този месец ми дойде на 35-тия ден) реално трябва да гледам в резултатите нивата само на лут. фаза така ли ?
направо се изплаших ;( това са ми новите резултати от днес
Прогестерон 1.18 ng/ml жени: фол.ф. <1.4; лут.ф. 3.34-25.56;ср. лут. ф. 4.44-28.03; постмен. <0.73; мъже: 0.28-1.22;
явно ще се пие дуфастон или там каквото трябва, много искаме бебче а почва да ме хваща страх дали ще стане някога
Прогестерон е правилно да се изследва на 7-ми ден след доказана овулация (чрез УЗ, в краен случай с тестове за овулация). Целта е да се отчете максималното ниво, което достига прогестеронът след О.
На схемата отговаря на 21 ден, така е при стандартен цикъл от 28 дни (О. е около 14 ден), но ако овулацията е в друг ден от МЦ, се пресмята 7 ден след О.
Примерно, при цикъл с продължителност около 35 дни, овулацията се очаква да е около 20, 21, 22 ден от МЦ, следователно прогестеронът е редно да се изследва около 28, 29 ден от МЦ. Но това са много неточни сметки, най-правилно е чрез УЗ да се проследи денят на О. и след това да се направи изследването.
Прогестерон преди О. не се изписва, защото той би блокирал овулацията, точно затова противозачатъчните таблетки съдържат прогестерон.
Назначавали са ми терапия с прогестеронов медикамент за 10 дни след доказана овулация, в няколко поредни цикъла, по преценка на лекар.
milena9212, ако правилно съм разбрала, изследването е направено на 4 ден след О., така изследваната стойност на прогестерона не ни носи нужната информация, стойността е очаквано ниска. А как беше установена овулацията този месец?