Благодаря за споделеното Кати! Определено ми е полезно-това, че трябва да са минали два три часа от ставането от сън, не го знаех. Като цяло не съм наясно с много неща. Миналата година есента-когато започнахме да правим опити за бебе веднага забременях и веднага след това направих спонтанен аборт. След това се възстановявах няколко месеца ( най-вече емоционално) и от няколко месеца опитваме отново. За изминалия период смених няколко гинеколози, и сега се опитвам да си намеря добър специалист накойто мога да разчитам. Покрай аборта се отчаях от отношение на лекари...Имам уговорка с гинеколожка за другата седмица. Тези изследвания си "назначих" сама и ще отида при нея с готовите резултати. Бих искала да попитам, тъй като тук получавам наистина мнго ценна информация- какъв е редът оттук нататък според вас- да се видя с гинеколожката, да и покажа резултатите от хормоналните изследвания, или вече директно да потърся репродуктивен специалист. Ще съм безкрайно благодарна ако някой ме насочи или ми каже в коя тема на форума мога да прочета повече.
Здравей, съжелявам за преживяното и ти пожелавам бързо забременяване и успешна бременност! Като цяло споделям мнението за Злати, че е добре да се ориентираш към репродуктивен специалист. Все пак, ако се вземе предвид това, че си забременяла веднага, и ако си под 30 години, можеш да направиш първоначално консултация с тази гинеколожка, към която си се насочила. Понякога лекарите се вкисват, когато отидеш с готови изследвания, надявам се, че при теб няма да се получи така. От това, което виждам още веднъж като резултати от изследванията и това, което сподели причините за първия ти аборт могат да са:
1. По-високото TSH от 2, дори и да е в референтните граници, не е добър резултат за забременяване и може да предизвика спонтанен аборт, като Пролактинът също може да е причинител на такъв проблем. Двата хормона са свързани, не мога теоретично да се обоснова защо, но по принцип, когато аз имах проблеми с пролактина, винаги ми пускаха за изследване и TSH. От друга страна бяхме изключили с няколко ендокринолога проблеми с щитовидната жлеза, която произвежда TSH. Може би е добре да отидеш на консултация и при ендокринолог, за да изключиш и ти такива проблеми.
Прилагам статия от библиотеката на Зачатие за TSH:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=4712. Спонтанен аборт може да бъде предизвикан и от генетични проблеми - най често тромбофилия. Има ли в семейството ти роднина, който е предразположен към формиране кръвни съсиреци в кръвоносната система?
По принцип изследванията са скъпи, затова повечето гинеколози казват "...е, ако станат два аборта, тогава прави генетични изследвания". Аз просто ти загатвам за възможността да има такъв проблем, ти ще прецениш, дали да се ориентираш към консултации в тази насока. Със сигурност гинеколожката, при която ще отидеш, няма да те посъветва да тръгнеш да ги правиш.
Прилагам инфо:
http://invitrobg.com/bremennost/skrining-na-bremennostta/458-vrodena-trombofiliya-i-bremennostУспех!