По мои наблюдения, за
някои родители (не визирам тук пищещи!) - модичката с периодите е чудесно оправдание... "да клатят баджак" относно възпитанието на децата си. Каквото, където и на когото и да прави тяхното дете - оп, много е малко още, не разбира, или пък "ми то е в ТАКАВА възраст" (за по-големичките), ама то си е период... И тия "периоди" край нямат налЕ
Да, някои прояви на децата са типични за определена възраст т.е. ооооколо нея - започват да правят едно, или друго - и хубаво и лошо. Ролята на родителят обаче е (за мен поне) - да поощрява добрите прояви и да парира лошите такива. Било с обяснения , било и с наказания (при по-голямо дете), при много малките - с "пляс" през ръката, или ще се скараш, ще дръпнеш от "конфликтната зона" насила, ако трябва детето... Не моЙ да ми седиш и да наблюдаваш как твоето на 1,5 години хапе и маризи наред други деца и благо да ми обясняваш, че "то си било период"
Ще се намесиш бре! Нали затова си родител - да покажеш кое ДА, кое НЕ.
Ами то ако "всичко е периоди", "случва се от само себе си", па се оправя по някое време...ами ние родителите каква функция имаме тогава? Да храним, обличаме и перем децата и т'ва е. Ми то така излиза, ако всичко ще е период.
Като тръгне едно дете да проговаря - мама и тати - повтарят думи като изоглавени, за да помагат нали така? Или като прохожда - държиш за ръка, боли не боли пустият кръст - докато тръгне стабилно - все си на буква Г. Ще проходи ли и без тоя "съпорт"? Да. Е, ще се попребие м'найсе пъти, може и по-късно да успее, ама ще проходи щом е здраво. Обаче като тръгне да хапе по площадките - да седим и да гледаме, щото било период?
Ами то ще проговори детето добре и само, ако в къщи мълчим като риби, може би по-късно, ама ще - еми да не се напъваме с тия неща викам. То да си пищи и срича там, а па ние бучваме слушалките с приятна музичка и сме рахат.
Никаква разлика не виждам аз лично, по отношение на намесата си спрямо Дани, в зависимост от това дали нещо хубаво, или нещо лошо тръгва да прави. И в двата вида ситуации - има много моменти, в които е крайно уместно, та дори належащо да се намесиш.
Дани точно годинка беше навършил, когато реши да се пробва с бъркане в контакти и отваряне на шкафове. ВСИЧКИ ме убеждаваха, че това са периоди, неизбежни, нищо не мога да направя - да си купя тапи за контакти и заключалки за шкафове и "да чакам да си минело". Добре, че само с тапите за контакти се набутах
Не съм обяснявала, защото не можеше да ме разбере, много ясно. Посегна към контакта - три пъти го пляснах през ръката със съответната гримаса и интонацията в гласа ми беше НЕтипична и странна за него при това ми действие. Не му беше приятна разбира се, по-скоро го разтревожи. Не заради плясването, заради интонацията ми се сепна - не му хареса и просто реши, че не ще зорлен да я чува повече. Дотам беше с контактите. С шкафа - веднъж успя да извади, прибрах - а понечи пак - скачам, преча му и същия номер като с контакта приложих. Един ден беше всичкото и повече никога не опита. С което СИ спестих 100 кинта за заключалки. Не е да ми ги е спестил той, че "периода" го подминал. Просто "периода" като му го задуших в зародиш - не се състоя изобщо.
С удряне, хапане, блъскане и пр. - същото беше. Братовчед му го ухапа веднъж, ама до синьо. Понечи да отвърне и той така, изръмжах здраво и не опита пак. Беше миналото лято, тогава И обяснявах напоително, напомних му колко плака и как го заболя ухапаното него, че ако го направи и друг ще го заболи така и пр. Въпросният братовчед е вече на 4,5 години и все така хапе апропо (че и удря), майка му обяснява, че си било "период"
Скоро не очаквам "да му мине" да ви кажа аз.
П.П. И не е въпрос до здрави нерви, "разбиране към детето" и пр. На нервите ми и търпението - малко хора могат да се мерят. За мен е малоумно да "проявя здрави нерви", че да ми срути къщата и да бие и хапе наред и още от вида.
Е, ама не съм и от тия дето "собственият им рахат" - по-важен от детето, че да викам за всичко. Понеже описаното от
Ивелинка - на мен на това ми прилича всъщност. ИЛИ майката е наистина яко заблудена и зяпнала по "новите моди" , коментирани по-напред и си вярва искрено... "Период, период...". На 15, ако убие някого - и него да го пишем "период" по тая логика. Все пак - на 15 представите за "добро - лошо" - все още не са изкристализирали съвсем.