Намесвам се, ама е наистина рядко и когато има риск моето, или друго дете да пострада физически. Нямам предвид само децата да се сдърпат нещо, а и ако видя, че играта им (някъде, с нещо) става опасна - отивам и казвам на моето си еди какво си да спре, че и на околните деца и обяснявам защо. Обичайно след мен идва още някоя майка, която казва същото на своето и другите деца - не ми се е случвало, да ми се прави забележка от сорта на "ти на моето нямаш право". Напротив, обратният тип реакция е обикновено.
Ако извеждам детето на обществена площадка (което също е изключение при нас),а и на детски кът - не допускам да носи със себе си някакви "по-така" играчки, които да привличат интереса на други деца и да стават повод за дърпане и конфликти. Дразня се от родители, които помъкват цяла торба скъпи и привличащи внимание джаджи на своето отроче, то започва да ги разнася сред другите деца, те искат да играят с тях, то не дава, започват дърпане и писъци...класика. И ща не ща - трябва да се намесвам тогава, да обяснявам на Дани, че не може да види и пипне дори чуждата играчка след като детето не я дава, докато майката на същото пръхти раздразнено, че околните хлапета - пипали играчките на нейното и то пищяло.
Ами налЕ госпожо, като искаш детето ти да си играе само с партакешите за 300 кинта дето си ги повлякла - ми стойте си у вас, да си играе там необезпокоявано и толкова. Що чиниш на площадката тогава - не ми е ясно на мен. Не знам за София, ама в Стара Загора са много ей такива родителки и обичайно (не само с Дани), заради техните изпълнения ставам свидетел на писъци и ревове. Когато извеждам Дани на площадката до нас - нося в една торба топка и с нея той и други деца играят футбол. Нося и
няколко комплекта кофички, лопатки и формички за игра в пясък. Няколко, понеже често като се забие той в пясъчника и дойде друго дете, което да му дърпа лопатката и да пищят и двамата - просто стоварвам още кофички и лопатки и настъпва мир.
Така процедирам, понеже като кажа на моето дете да даде замалко на другото своите неща - Дани ги дава, ама после пък другото не му ги връща обичайно и ей ти нов повод за пищене и тръшкане. И аз пък не намирам за адекватно, да обяснявам на своето дете, че следва постоянно и за всичко да отстъпва и да си предоставя вещите на някой друг, понеже нали...така е възпитано. Може да е много възпитано, но всъщност не е никак редно и аз не намирам за смислено да го приучавам как всеки отвсякъде - може и трябва гащите от задника му да смъкне едва ли не, щото бил искал, пък моя да се съгласява сакън да не е грубо, да не изглежда скръндза и пр. Всичко с мярка - ОК, вкл. по тези въпроси.
Не се намесвам изобщо по "редът за ползване на обществени съоръжения" - там го оставям да се оправя сам и се оправя чудесно. Ама искал сега той да се люлее, ама люлките били заети...казвам, че люлките са за всички и ще чака и точка. Научи се да чака - и ред за люлката и за пързалката и за катерушката. Няма писък, драма, бутане на друго дете и пр. И както той чака - така го чакат и него (като е заел люлката най-после), ами не, няма да ида да сваля моето си дете, че някое друго се тръшкало и искало и то, баш сега и следва Дани да му освободи люлката. Не следва. Както той е чакал, ще чака и другото. Изключения правя по тези въпроси за майки с много мънички деца (бебешори още), на които не можеш да им обясниш гореспоменатото. Тогава отивам, моля Дани да слезе от люлката и "да отстъпи на бебето", което винаги прави, без хър-мър и даже с удоволствие и коментар: "Аз понеже съм батко, нали мамо?"
Честно казано Меци, по случая с това въже конкретно - за мен не следва да се намесваш нито ти, нито другата майка, освен при риск някое от децата ви да пострада физически. От моя си опит поне съм забелязала, че много по-лесно и бързо хлапетиите се споразумяват в такива случаи, ако няма "рефер", отколкото в обратния случай. Твоята намеса, само придава особена важност и значимост на пустото въже в очите и на двете деца и оттам следва още по-яко запъване и от двете, че "аз, аз, аз, баш сега и само аз". Като не ги отрази никой - ще намерят чалъм да играят и двамата с него, или по-вероятното - бързо ще им омръзне и ще се насочат към друг вид игра. Пак казвам - споделям какъв е моят опит и наблюдения по тези въпроси и кое е по-разумно и върши работа. И не се намесвам в такива ситуации, не защото съм незаинтересован родител, а защото наистина считам, че това е по-адекватното поведение в такива случаи точно. Ако все пак Дани - вземе, че се затръшка в такава ситуация - заплашвам с прибиране, "щом не можеш да си играеш нормално - няма да стоим тук, не съм те извела, за да пищиш и да се дърпаш с другите". Това са ми буквалните реплики и като ги чуе - ясно му е, че бива да спре панаирЯ, понеже аз пък не гърмя халосни със заплахите никога. Щом казвам - значи, ще го изпълня, все тая каква е ситуацията.
И не е моя работа да ти кажа, да обяснявам на чуждото дете, което е окупирало дадена играчка на площадката, как така не бива, че тя е обща и пр. Първо - така моето се научава супер погрешно, че ще му ходя по дупето и АЗ ще му решавам всеки възникнал проблем, или затруднение. Второ - това дете другото - няма да се впечатли и промени заради моите обяснения баш, понеже тя "раУтата там изтървана" у дома т.е. само хабя време и усилия да му се обяснявам. Мерси, имам на кого да се обяснявам денонощно и го правя, та да хукна и хорските деца по парковете да очовечвам. Нека и Дани да свиква, че цял живот - ще се сблъсква И с такива хора и ситуации, неизбежно е. Днес на площадката, утре в училище, вдругиден в офиса...И предпочитам отсега да си изгражда адекватен механизъм за реакция в тези случаи. Мен все пак - след "етапът с площадката" - няма да ме има кукната до него, че да се намесвам, когато някой се отнася с него нередно и несправедливо. Бива да умее сам да се справя с тези неща.
Рязко спрях да го извеждам в компанията на майки-квачки, които буквално ползват всички съоръжения на площадката наравно с децата си.
И такива женици има, не знам тъжно ли е смешно ли е, ама не ги дишам. И всъщност тези майки - постоянно се карат с другите деца на площадката, а не да кажеш собствените им деца да правят конфликт. Те до една са убедени, че само техните хлапета са възпитани и пр., всички други са гаменчета, а ей такива като мен, които не са сянка на детето си, докато то си играе - са калпави и незаинтересовани майки. Гледаха ме накриво, именно защото - не скачам за всичко да се намесвам, да дърпам Дани и не приемат, че има редица ситуации, в които ако не се месим - децата ни ще се разберат бързо и лесно самички. Тцъ. И бях принудена излизайки с такива майки - да скачам и да се меся в 90% напълно ненуждаещи се от намеса ситуации, че иначе пък - сумтят и ме гледат възмутено. Та сега си извеждам детето в компанията на други "незаинтересовани майки" и о чудо
- децата си играят чудесно, ако се сдърпат за нещо - бързо му намират решението и самички, няма ревове, писъци, камо ли да се сбият. Пък с много месещите се майки - баш обратното беше, на всеки 2 мин. ситуацията опираше до истерични писъци и посягане да се удрят дори. Имам същите наблюдения и когато играе със случайни деца на площадката. Всичко си върви ОК, една тумба 6-7 хлапета си тичат, пързалят се, люлеят се - всичко е мирно и тихо. Цъфне ли дете, чиято майка, през няколко минути скача да се прави на рефер - започват и писъците и драмите и забележките от нейна страна към моето и другите деца и все някой на нейното й е крив за нещо. Ми ОК, ама те са същите деца, дето преди появата на нея и детето й са си играли час-два без никакви конфликти и проблеми. Следователно - повредата ще да е в нейния телевизор.
П.П. Разбира се, при появата на агресивно дете (има и такива) - намесвам се рязко и категорично, питам го с кого е, къде е възрастният който го придружава, отивам при него и учтиво но категорично настоявам да вземе мерки. Това в ситуации, в което такова дете блъска и удря другите, хвърля по тях камъни, плюе ги, или плюе по съоръженията където играят, или друго от вида. Сравнително рядко чак такива деца съм срещала, но попадали са ми де...