При нас децата започват училище в годината, в която навършват 6 г. Синът ми започва през септември, когато ще е колкото Стефи, когато е започнала. Предучилищната им е много силна. Научи страшно много неща. Не виждам смисъл да го отлагам (възможно е, по преценка на родителите и на училищния лекар, но синът ми изкара пълен набор от точки на теста и според лекарката е напълно готов).
Дилема имам обаче с дъщеря ми. Тя е родена през ноември. И от другата година влиза в сила нов закон, според който училище започват само децата, които са навършили шест до 30 септември. Мога да подам молба, ако желая да започне по-рано. Или може да започне на почти седем. Да, де, ама момиче, второ дете, ще е с някакви момченца бебешори. А и в пубертетът разликата ще стане още по-голяма. Притеснявам се, че първо ще си загуби една година в градината скучаейки. И второ. В някакъв момент ще се окаже едва ли не най-голямата и много развита и няма да може да общува с останалите деца, които ще са по-назад от нея (визирам момчетата специално).
Самата аз съм започнала на 6.5 години и не мисля, че е имало някаква разлика между мен и по-големите.