истината е, че няма какво толкова да ви тресат трески.
Каси, поздравления за темата
Тази година са повече учениците вече
Нашата родителска среща ще е в понеделник и тогава ще ни кажат какво да носим, смятам да не купувам нищо повече преди това - вече купх тесни и широки и големи квадратчета, а се оказа, че май ще пишем вече на малки квадратчета и на широки редове във втори клас и тези ако не се наложи да се използват ще останат за упражнения.
За парите - давала съм няколко пъти и всеки път си казвам повече да не давам, но те гледат от другите и ми искат. Случвало се е няколко пъти да дам - по левче на всеки или по 2. Купуват боклуци откровено казано. Дори ме е яд, че в училището продават такива неща - цигарени дъвки, течни бонбони, близалки. Не го ядат естествено, хвърлят го, разопаковат го. Така че ще продължа да се въздържам в даването на пари, има време да свикнат да разполагат, нека първо окончателно свикнат с училището.
В първи клас основното, което ще научат е да се адаптират в училище, да се научат да учат, да слушат, да изпълняват, да се концентрират, да свикнат с училище. Материалът в първи клас може да е най-лесен, но според нашата класна най-големият скок, който прави един човек, е точно през тази година, в която е в първи клас. От пълна нула (повечето де, има някои които вече владеят материала за трети клас преди да ходят на училище
) в края на учебната година вече са грамотни хора, които могат да четат да пишат и да правят най-елемантарните математически операции.
В първите 1-2 седмици се пишат ченгелчета, чертички, наклонени , бастунчета и т.н. След това много бързо започват буквите и до март са минали всички букви. Четивна техника - нормата за втория срок е 40 думи в минута (без съюзи , предлози и др. малки думи) а за началото на втори клас е 60. Диктовки започват още след като минат гласните и сонарните съгласни л. м. р. н - ламарина. Граматиката е - изречения в текст, кога се слага точка, кога се пише главна буква. Обеззвучаването на съгласните в края на думата - как се прави проверка. Звуков състав на думите - колко звука и колко букви има дадена дума. Кога дадена буква изобразява един или два звука и т.н. Кога се пише ь и кога й в дадена дума. Подреждане на думи в изречение. По-нататък подреждане на изречения в малък текст.
По математика - започват с цифрите до 10 - изписване, аритметични операции - събиране, изваждане, сравняване. Втория срок започват от 20 нататък - първо без преминаване на десетицата (12+4) а после с преминаване (9+6). Решават и текстови задачи по-елементарни само с една или максимум 2 (в края на учебната година) аритметични операции.
Това е за първи клас. За втори, доколкото разбрах първо започваме с числата до 100, събиране изваждане, а втория срок таблицата за умножение. Деление също е тази година. Периметър и лице мисля, че също сега ще учим, но не съм сигурна. Ще се правят и преразкази.