Mousyt, с дебелата уговорка, че нямам добро понятие какви са разликите при захранване на недоносени деца т.е. как реална към коригирана възраст се отнася към една примерна схема за захранване на дете родено около термин.... По "мое време" водещите теории за глутена бяха две. По-неполуляраната у нас, гласеше между 6-и - 9-и месец, по-популярната и тачена тук...да е след 9-ия пустия му глутен.
Сега спешъл си прегледах таблицата, по която съм захранвала и ситуацията е следната: Глутен съм въвела в менюто му на 8м и 10 дни, чрез една бисквитка "Плазмон-биберон" разчупена в бананово пюре (190гр.). В графата "забележки" на таблицата ми - няма ниииищо. Следващите "зърнени" за въвеждане, помня добре че нямах намерение да ги вкарвам по вид и зърно по зърно, а накуп и справката сочи, че съм ги вкарала в менюто му с многозърнестите "Плазмон"-и. Копирам от таблицата: 8м и 25 дни (13:30ч.) съм дала бисквитка "Плазмон" съдържаща: : овес, пшеница, ечемик, ръж, ориз, царевица. И тук в графа "забележки" е празно.
За да те ориентирам - Дани е износено бебе, 10 дни преди термин е роден, с планово секцио. Габи на
Сикс обаче тръгна месец по-рано и седя в кувьоз в София месец (тя и Дани бяха с термин 27.02). Тя обаче се роди на 02.01.2011, а Дани го извадихме на 17.02.211. Наистина не помня детайли, но мисля, че не захранвахме децата си по-различно, въпреки тези им разлики. Дано намери време и тя да каже как беше точно.
И сега вече ще дойде
Мими26 да ме набие, ама така и така "си сложих главата в торбата" пишейки в тази тема...
Да, има някои хранителни "алергии", които "се израстват", или по-скоро има реакции към някои храни на мнооого млада възраст, преди всички системи на човечето да сработят както трябва, а след тази възраст ги няма. Има ли обаче генетично обусловена яка алергия към храна Х - ще я има винаги и с възрастта и всеки следващ допир с алерегена - тя става само по-брутална (цитирам алерголог, не себе си). В този ред на мисли.... Ако детето ми има непоносимост към глутен - все тая кога ще му дам глутен. На 6 месеца, на 9 месеца, на 9 години, на 23 години - все ще я има. И к'во отлагам така? Да знам, че я има. Няма никакви доказателства научни, че времевия период , в който се въвежда глутен в менюто - реално влияе за това дали даден човек ще го понася, или няма. Има статии, проучвания, предположения, догадки по темата, ама нищо дето да е "так-так".
Та затова по тази тема съм следвала съвсем общите препоръки аз лично, а именно между 6-и и 9-и месец (нищо, че е по-малко приетото у нас това точно) и проблем - нямаше.
Дани реагира брутално зле (стомашно) на плодово пюре, с някаква част кайсии, не чисто от кайсии. По-старите потребители в сайта знаят, че аз едвам не пометнах от...сушени кайсии (200гр.)
Беше месец борба, една шепа хапове, гастроентеролог и пр., че да спра да изкарвам вода буквално от з***а си, ядейки препечени филийки, сирене и ориз и ПАК "вода" изкарвах. Оттам контракции яко, защото матката се дразнеше "по съседство"...ОпраИхме се тогава, живи и здрави сме. Ама да си чела за "опасността от кайсиите при бременност и захранване"? Не си (освен сега), няма и да четеш, защото - не е често. Пък какво ще е при детето ти за нещо - докато не пробваш - няма как да знаеш, все тая кой къде и какво написал като "вероятности" по казуса.