Да аз правих в началото много пюренца от есента, основно с домашни плодове, та да има за зимата. Пюрето трябва да се охлади много бързо след като е сварено и пюрирано. Сипвам във формички за мъфини (силиконови), после ги слагам в туристическа кутия с капак да се замразят за 1 денонщие. На следващия ден ги вадя и слагам в пликове с цип. Знам, че трябва максимално да се ограничи достъпът до кислород, затова не знам дали е добра идея да се замрази бурканче с недобрезатворена капачка.
Зеленчуците обаче правя по друг начин. Замразявам ги или пресни, или само бланширани, нарязани на кубчета. Слагам ги в малки найлонови торбички за по 1 ядене и така ги замразявам. После в деня на яденето ги вадя, заливам с гореща вода да се размразят и ги слагам да се приготвят на пара, комбинирани по различен начин.
Комбинирам пресни зеленчуци (картофи, моркови, пащърнак) със замразените, които имам във фризера (тиква, броколи, спанак, грах, зелен боб, чушки). И двата вида приготвям на пара. Комбинирам също с варива (елда, овесени ядки, киноа), които си варя на момента или с месо от бурканче на Хип.
Когато обаче се ползват замразени зеленчуци при готвенето, повторно замразяване на пюрето не се позволява. Аз готвя ден за ден.