0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Да аз правих в началото много пюренца от есента, основно с домашни плодове, та да има за зимата. Пюрето трябва да се охлади много бързо след като е сварено и пюрирано. Сипвам във формички за мъфини (силиконови), после ги слагам в туристическа кутия с капак да се замразят за 1 денонщие. На следващия ден ги вадя и слагам в пликове с цип. Знам, че трябва максимално да се ограничи достъпът до кислород, затова не знам дали е добра идея да се замрази бурканче с недобрезатворена капачка.

Зеленчуците обаче правя по друг начин. Замразявам ги или пресни, или само бланширани, нарязани на кубчета. Слагам ги в малки найлонови торбички за по 1 ядене и така ги замразявам. После в деня на яденето ги вадя, заливам с гореща вода да се размразят и ги слагам да се приготвят на пара, комбинирани по различен начин.
Комбинирам пресни зеленчуци (картофи, моркови, пащърнак) със замразените, които имам във фризера (тиква, броколи, спанак, грах, зелен боб, чушки). И двата вида приготвям на пара. Комбинирам също с варива (елда, овесени ядки, киноа), които си варя на момента или с месо от бурканче на Хип.

Когато обаче се ползват замразени зеленчуци при готвенето, повторно замразяване на пюрето не се позволява. Аз готвя ден за ден.
И аз готвя ден за ден.А съм замражила парчета тиква,кактоби спанак,от който да си вземам листенца при приготвяне на пюретата.Също и прясно замразена чушка бих ползвала,когато я въвеждам,защото са чушки зрели през лятото ,нашенски,а на пазара кой ги знай какви са.
Замразявам и месо,псирано с малко бульон и сипано във формички за лед.За другите сварени зеленчици нежмам но картоф е просто отврат.
Хоуп, точно, и нашите чушки във фризера са домашни и прясно замразени.
Знам, че първо се въвежда зелена чушка и после червена.
*
Здравейте и с въпросче от мен :)
Аз се подготвям емоционално и информационно за захранването :lol: Решила съм да започна с морков или картоф. Чист ли се дава или мога да го смеся с малко кърма (особено картофа), за да се приеме по-лесно? Въобще в кои случаи се добавя кърма/АМ към захранваната храна?
Mousyt, можеш да смесиш с кърма, можеш и чист да дадеш.
Няма някакво правило. По-лесно уж приемат новото ядене като е смесено с нещо познато.
*
Аз дадох картоф смесен с АМ, хапна добре. И досега харесва картофи, днес смесен с тиква, но без мляко вече.
Смайл, как даваш месо, разбрах да деля на три съдържанието на бурканчето. И го омесвсм със зеленчуковото пюре или отделно?
Открих само заешко, на Плазмон, с него или с пуешко да започна?

Оказа се, че броколи яде, но на тиквички се мръщи и реве.

Може ли грах вече, купих зеленчуци на Хип, има и грах в пюрето, освен другите зеленчуци9
Месцето го смесвай със зеленчуците.
Май няма значение дали първо заек или пуйка.
Грах по-нататък. Поне на 8-9 месеца да стане.
Моусит,пробвай пашърнак,ако детето не хареса картофите,както се случи с моите.
Да втвеждам ли ориз със зеленчучите,при положение че скоро мисля да включа каша,като започна с оризова.Изобщо слагате ли ориз в домашно приготвени пюрета,че гледам в готовите го има чат-пат?
*
В готовите пюрета оризът(оризова каша по-скоро или брашно) са с цел уплътняване. Представи си пюре от тиквички примерно без ориз  :lol: Иначе оризът не е лоша храна според мен. Полезен е. Води се добър да е една от първите храни, защото не предизвиква алергии. Дали има смисъл да го въведеш при зеленчуци пък после да го даваш като каша не знам, но не мисля, че е грешно или ще попречи на нещо. Единствено като минус при ориза според мен е, че белият ориз запича. Знам, че някой твърдят, че не е така, но мен като възрастен дори ако днес го ям на обяд и вечеря и ме запича, за разлика от пълнозърнест, баланс или червен ориз, с които нямам такива проблеми, но пък мъжете ми не ги ядат :)
М-и благодаря. Точно за уплътнявне го мисля ориза, щото моите не харесват картов, та се чудех спанака с какво да го дам, но днес мина с пащърнака и пилешко месо. Ами, добре си похапнаха юнаците.
Иначе готовото пюре от тиквички с ориз на Хип бе тотално отречено. Но те май ще си падат по принцип по домашната храна.  :)

Открих само заешко, на Плазмон, с него или с пуешко да започна?

Заек, пуйка или пиле са еднакво подходящи за първо месо.
<br />[link=http:
*
Решила съм да започна с морков или картоф. Чист ли се дава или мога да го смеся с малко кърма (особено картофа), за да се приеме по-лесно? Въобще в кои случаи се добавя кърма/АМ към захранваната храна?
Както са ти отговорили вече, правило няма :). Понеже намразих цеденето, аз просто дохранвах с кърма, а давах чисто пюре. И моите малчовци не харесаха картофа в началото. Сега го обожават. Затова може би е добър вариант да се започне с по-сладникава храна - тиква, сладък картоф, морков, пащърнак (той не е сладък, но е много приятен на вкус). Опитай! Няма начин да сгрешиш :), все някоя храна ще се хареса.

По повод на замразяването ще ви споделя и моя опит, може да ви е полезен. Аз също готвя всеки ден. Когато видя, че сварените зеленчуци са ми в повече, ги замразявам и ги добавям към някое следващо ядене. Това важи само за прясно сварени зеленчуци, разбира се.
*
Ооо, за цедене и дума не може да става!
След 4 месеца ударно цедене откакто засука малкия по-щастлива от мен няма! Даже прибрах помпата, че не ща и да я виждам... Но нали имам едни 100-ина литра замразена кърма, та ми се иска да я използвам за нещо и затова питам ;)
А ако взема безглутенова безмлечна каша, може ли вместо с вода да я разреждам с кърма?
А ако взема безглутенова безмлечна каша, може ли вместо с вода да я разреждам с кърма?
Може  :P Само трябва да я затоплиш.
*
Е първо ще я размразя а после затопля :lol:
Имаме зелена светлина, дори направо насока да започваме захранването, така че ставам активна в темата 8)
*
Питай Моуст, че мен ме хваща срам вече. През страница две, все едно и също май питам. От възрастта ще да е  ....
Днес намерих и купих на Гербер, карфиол и картофи. Както вече запомних и разбрах, за грах е рано. Но карфиол може мали?
Мария с огромно удоволствие яде оризовата каша на Хип, не иска да и добавям нищо. Не харесвс смесени храни, може една след друга, но заедно не. Обича морков, ябълка. Но днес смесени ги плюе, ако дам лъжичка морков, лъжичка ябълка става. Да не казвам с колко бурканчета храня. Вие след зеленчуковото пюре давате ли плодово за десерт?
Не се притеснявайте момичета. Преди това все аз питах  :lol:
Карфиол може  :D Аз го отлагам, защото е газообразуващ, а Дани се буди от газове.
Принципно може да даваш и плодово пюре след зеленчуковото, но най-добре между храненията.
*
Вие след зеленчуковото пюре давате ли плодово за десерт?
Не давам. Плодове самостоятелно между закуската и обяда и в следобедната закуска
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Мен засега ми е трудно да си представя кога и как ще стане изместване на едно ядене, кога започвам да измествам второ и т.н....много изчетх за зеленчуците, плодовете, разбрах че се въвежда по няколко лъжички само едно и се увеличава, но не ми стана ясно как да разбера, че му е стига и да спра да дохранвам с кърма, защото по мои наблюдения той яде до разполагаемост и после повръща, защото преяждането дразни рефлукса.... :?
*
Mousyt, количеството за изместване е приблизително на количеството мляко на едно ядене. Нора е много лакома, дозирам храната от самото начало и пак върви към горна граница. Почти винаги се сърди като свърши храната, просто "дъно" няма,  от самото начало е така  :oops:, жал ми е но ..... Даваш с нарстващо количество и додаваш кърма, не знам как може да се дозира освен с цедене. Самото изместване на едно хранене продължава десетина дни. Не се притеснявай кое, как, ще видиш - не е сложно и ще се справиш. Не мисли от сега за второто. Питай, питай.
Вече на годинка аз съм изместила само обеда и следобедната закуска, сутрешното и вечерното мляко си стоят в менюто, на 4кратно хранене сме
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.