Домата конкретно съм го давала като съставка в някое готово пюре за сефте... Сега си гледам таблицата - значи на 7 месеца и 13 дни съм захранила с домат, бил е в състава на пюре ХИП "нежни зеленчуци" (190гр.) и го е изял цялото. Не е имало реакция. Споделям информативно просто, ако на някого е от полза.
Моля, предишният ми пост да не се приема като "давайте каквото ви щукне гьотьоре на децата".
Едва ли някоя от вас така го е възприела, ама аз да си кажа пак. Когато се дава за първи път някаква храна на бебе, особено пък такава водеща се с висок алергенен потенциал - бива да е по-полека, по мъничко ден-два и ако няма проблем - давате вече смело и в количества. Просто не се шашкайте и не изпадайте в крайности, защото права е
Алекс за копъра наприер и аз бая се посмях. Които сме кърмили дори малко - що отвари съдържащи копър сме изпили и това е преминавало в кърмата... Който не е кърмил, все е дал прословутия чай от копър заради коликите поне и са били новородени децата ни тогава. Изведнъж, на по 6 и нагоре месеца - ще ги захранваме с копър?
Забелязвам, че в собствената ми таблица има обозначен копър в състава на едно пюре, оцветила съм го в червено - демек - нова храна.
И аз съвсем автоматично съм го преброила за ново за Дани, зер щото е в пюре, пък литри чай от копър е пил като кърмаче...
Когато аз захранвах - също компанията ми от майки бяха стриктни та стриктни по тези въпроси. Захранваха по метода - на ден по лъжичка, после зрънце по зрънце с разните житни... Все пак, Дани ми е първо и единствено дете и когато ми беше ред да захранвам - знаех само, че това от "едно време" (както съм захранвана аз) - не е актуално вече и слушах за тези неща по-опитните от мен съвременни майки. От сегашната си "камбанария" - просто знам, че генералната схема е правилна, но супер излишно (ако нямате наистина алергични деца) се проточва и забива в излишни детайли и хамалогии захранването в общия случай. Затова и съветвам да се гони "нещо по средата" за тези неща. И за вас по-лесно така и за децата по-лесно и приятно.
За мен готовите пюрета си остават най-удачния начин за
захранване (не за хранене до 3 годинки я) и казвам защо. Не защото е най-малко трудоемко за майките. Те са си разработени от баш специалисти по детско хранене като начало. Разделени са по възрастови групи, в състава им има това и в такива количества - което се счита за най-подходящо за даване в дадена възраст, та си спестявате умуването дали да дам това, ама колко от него и пр. Повечето от нас - нямат собствени градини с био-плодове, зеленчуци, домашно месо и пр. Да купя от пазара пресни някакви неща, ама незнайно с какво торени и в какви оранжерии гледани - еми не е по-полезно зер от едно БИО-пюре, ако и да не е току-що сготвена храна въпросното. Има сериозен контрол над това какво и откъде се влага в детските храни все пак, та ако на бурканчето пише БИО по-вероятно е наистина да е био, от това дето бабата на пазара ме уверява, че също е био... Няма лошо (напротив) всичко да го готви мама прясно, особено, ако си има домашни продукти. Ако аз бях решила да захраня така - пак щях да се водя кое, кога и по колко от купешките пюрета. Щрак в нет-а на "каталога" пюрета на марка Х - пише си какво има в състава и в какви проценти и забърквам нещо аналогично и ми е мирна главата.
До 11-12 месеца - следва детето да е захранено с всичко базово (поне моето беше), след което - няма нужда ни от бурканчета, ни от цапотене на пюрета у дома - минава се на т.нар. "общо хранене" - каквото вие ядете - това и детето. Ако искате да не давате сол, други подправки, нещо запържено - просто се отделя от храната преди въпросните обработки и това е. Детските кухни също са много удобен вариант според мен, понеже имате всеки ден разнообразна и приготвена както следва за малки деца храна и сте по разходки, вместо пред печката.
Смайли, разрови се по-подробно, не може да няма читава детска кухня в София. Тази частна, която аз (и още куп старозагорки) ползвахме - наистина предлага страхотна храна и много добре приготвена, та и аз оттам се хранех известно време
Казвам го само защото, все пак сме къде по-малък град от София и имаме читава частна кухня, няма начин и при вас да няма, поне няколко. Не една.