Момичета, относно "искат не искат да ядат" - хич не си го слагайте на сърце и ако нещо не искат да ядат в даден момент - не настоявайте. Вашите са още в бебешорска възраст освен това, тепърва откриват вкуса на някои храни, тепърва изграждат предпочитания към някои храни, тези предпочитания ще се променят 100-ина пъти в близките 2 години само
Не ще днес плодове детето, или не ги ще на пюре, в каша и пр. Утре пък когато му дадете цял плод някакъв, или от любопитство опита такъв само - не моЙ му го извадите от ръцете.
Синът ми е всеяден в общи линии и с прекрасен апетит, но за какво ли не като храни е имал фази, от "само това ще ям" до "това не го обичам" за баш същата храна, която до вчера е ял в количества
Помня с пъпешите беше така. Купувах ги на луди пари, сред зима, че пъпеш та пъпеш, миналото лято - не щя да близне (в полза на диня та диня
) Голяма работа. Като не иска нещо да яде - не го яде и толкова, нищо не му е станало от това. По някое време - идва му друга муза, прояжда го пак, или решава, че ще яде аналогична по качества на "отказаната" храна. Повечето екзотики, с които пишете, че захранвате и храните - не съм помисляла да ги купувам и давам дори - у нас се яде това, което е типично за "фамилната кухня", а новите изобщо неща в нея са само "храна за възрастни" и то пак от по-популярните масово "следдемократични новости" и проблем - няма!
С цялото ми уважение и разбиране, че се отнасяте сериозно към детското хранене (аз също) - нещата в тази област избиха силно на "упражнения за луди" в последните години.
Децата масово се третират като тежко болни и силно алергични по презумпция, вместо да се предложат типични за региона ни сезонни храни - родителите търчат по някакви магазини за био-храни и ровят в нет-а как се готви нещо, което е храна за канарчета егати не за хора.... Изпада се в истерия, ако отрочето не щяло нещо си от хранителна група Х в момента и ауууу трагедия, ще вземе да се увреди... Ми няма такова нещо. Колкото по-малко натискате в посока "хранене" - толкова по-ядящо всичко дете ще имате.
Щом опряхме до това да се питаме КОГА може магданоз да се даде...извинявайте, ама явно масово сме откачили от престараване на тема "хранене". Не бе, няма да сложа в супата магданоз от градината си, че е "опасно", ще ида да купя просо и ще му бая и ще се чудя как да го тъпча детето с това, че било мноУ полезно... Ай сиктир драги зрители!
Може и да съм профан на тема детско хранене, от всичко което съм изчела в тези теми тук, но нещо което аз не бих яла - няма да го предложа на детето си, това първо. Второ, че едно над 1300 години по нашите земи сме оцелели ядейки каквото се ражда тук. Не виждам никаква логична причина вместо една шопска салата - да дам гуакамоле. Щото не сме в Мексико, нямам авокадо в градината си и хич не е важно да се яде авокадо всъщност...
Ако ще полагате усилия по тези въпроси - насочете ги в осигуряване на възможно най-малко третирани с нещо зеленчуци (местни), месо от домашно отглеждани животни и пр. А не в захранване и хранене с всичко от световната кухня "преливащо от полезности" и опити то да бъде проядено от детето ви на всяка цена. Ние с вас масово сме били захранвани с "манджички" доста преди 6-я месец. Манджички със запръжка с лучец и червен пипер, доматчета (мега опасни), надробен хлебец в тях ( с глутенче)... Не казвам, че така трябва, ама явно - това не води до смърт, или трайни увреждания, че сега на деца на по година и отгоре - не моЕм да дадем салата домат и краставица, че то доматаааа... Глупости на търкалета. Вместо да си гледате децата спокойно и да им се радвате - половин ден ще мислите "меню". Не си го причинявайте това.