Reevs, безкрайно съм любопитна какви са аргументите за "последните тенденции в захранването" според вашия педиатър. Понеже логика нещо...не намирам аз.
Идеята да се захранват децата е, да дадеш храна Х, да знаеш коя е тя и да наблюдаваш дали се приема добре, или не. Ако стартираш захранване с едно пюре съдържащо 2-3 неща и реакция има - как аджеба ще разбереш към какво е тя? Карти Таро, един бобец ще метнеш, "онче-бонче"...?
Бих дала следния съвет (взимането му под внимание е пожелателно разбира се
). Отидете в един добре зареден магазин за детски храни и огледайте подробно пюретата, които се предлагат за децата от старта на захранването за следващите 1-2 месеца и вижте кои са най-често срещаните в тях компоненти (видове зеленчуци, плодове). Обикновено са морков, картоф и тиква за зеленчуковите. Т.е. когато стартирате захранването с въпросните три, ама
поотделно, след това можете да въвеждате следващи храни с двукомпонентни пюрета, нататък с три, четири...когато само една от съставките ще е нова за детето ви. Така винаги ще знаете, ако се появи проблем от какво е той.
От личен и на приятелки опит: Не тръгвайте да захранвате с чисто картофено пюре например. Сварен, неовкусен и смачкан картоф е супер безвкусна лепкава каша, децата ви имат вкусови рецептори все пак и аз не съм чувала за някое, дето да я изяло този буламач. Обаче, като тръгнете така - веднага проблем, защото детето при следващ опит с нещо по-вкусно - дори не иска да отвори уста и да пробва. За старт аз избрах чисто пюре от тиква, именно по такива съображения - ни е плод точно, ни е зеленчук, но без никакви подправки - има достатъчно собствен вкус и аромат, за да се хареса. Другото предимство е, че е в състава на доста от дву-, три- и пр. компонентните пюрета. Като съм дала тиква и е ОК с нея, мога да дам морков - чист, или в комбинация пюре "тиква + морков". Морков има в състава на всяко зеленчуково пюре, така че е логично да е от първите въведени. Картоф също има масово, значи и него бива да дам още в началото, за да имам по-голям и лесен избор нататък. При въведена тиква и морков - мога да дам картоф в комбинация с едно от двете, или и с двете т.е. вече ще е овкусен и ще се приеме добре. Познати вкусове + нещо ново, ама не гадно.
Надявам се, че ви става ясна логиката на нещата, както ги описвам, ако не - ще доуточнявам, при желание. Чисто пюре от броколи - нямам познато дете, което да близна, вкл. моето собствено, ама като наблъсках и морков вътре - изяде си го от раз.
Не са сложни нещата момичета, просто мааалко стратегия и "мислене напред" трябват и се случват лесно и приятно.