0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

В България има задължителни изследвания на 6 месеца, на 1 година. Аз поисках да ми пуснат сега, защото детето не се храни нормално от август месец миналата година.  Мими извинявай -изобщо не съм искала да те обидя. Не че харесвам германския начин на живот де, ама това е въпрос на виждане. Аз не съм такъв тип човек, харесвам повече импровизираните неща, случващи се в момента, отколкото предсказуемите. В този смисъл дисциплинирането  тип войник не е сред приоритети ми. И въпреки всичко за Мия в детската градина казвах, че е едно от най-дисциплинираните деца и най-изпълнителна. Вкъщи е точно обратното. То сигурно трябва да има равновесие, ама да не се отклонявам повече.
Mousyt, щом вече е въведена кашата, втората можеш да я дадеш веднага. Обаче наистина ако не е въведен моркова, първо го въведи на пюре.
« Последна редакция: Февруари 23, 2015, 14:07:21 pm от meshko106 »
<br />[link=http:
*
Благодаря за коментарите!  :D
Да, смятам първо да въведа моркова, след като приключа с картофа вероятно, ако дотогава нещо не ми хрумне различно :lol: Вълнуваше ме идеята с втората каша по-скоро, но се ориентирах :wink:
*
По въпроса за дохранването с кърма моят опит беше след всяко хранене с твърда храна да кърмя, ако и колкото искат. Когато малчото започна да повръща (защото той май не отказва храна :)), просто спрях да ги кърмя след основното хранене и не е имало драми. На останалите хранения обаче все още се кърмим и на тях им харесва. Може би затова не пият много вода. Или пък защото не пият вода, сучат :). Упорствам с водата. Той тъкмо беше започнал да пие, и намали количеството.

Хранителните навици се налагат по-лесно на крехка възраст. Но може и по-късно, все пак децата растат и можеш да им обясниш защо искаш нещо от тях. И на мен не ми се иска на 8 години детето ми да не се храни само, каквито примери съм виждала. Старая се и да не се впрягам от храна по пода, дрехите, косата и къде ли не. Което е предстоящо, докато се научат да се хранят сами.
*
Момичета, успокойте страстите! И за мен е по-добре да има дисциплина. Но е въпрос на личен избор. Просто разменяме мнения. Няма смисъл някой да се обижда или да го превръщаме в бойно поле. Не е това целта на темата. Тук сме, за да си помагаме, ако можем.
Както казах, на мен ми е много по-лесно с регламентирано ежедневие. Е, няма излизания вечер на гости или някакви такива, ама така сме приели, че това е вариантът за нас. А и аз лично не искам да ги гоня с лъжицата. София не е от най-ящните, но седи на масата. Каквото изяде - изяде. Толкова. Не е задължително да си изяждат всичко. Да не говорим пък, че ако ядат хляб или бисквита и обикалят през това време, могат да се задавят, а и ще изцапат. Ами, не мога непрекъснато да вървя подире им и да чистя.
На моите никога не са им пускали кръвни изследвания, въпреки че на 2 г. тя тежеше 10,200 кг. Не знам дали е по преценка на педиатъра или както ви чета вас, имало задължителни на 6 м. Тук няма и лаборатории на свободен прием. Пробите се взимат от сестрата на педиатъра или друг лекар и се пращат в лабораторията.
Блу, не е личен избор  :D И аз искам дисциплина и всичко да става по часовник, така би било най-лесно за всички, но на някой не им е писано да им е лесно  :D Аз продължавам да налагам хранене на масата, ядене в определени часове, но като каже повече не ми се яде, а след 2 часа пак е гладен вадя и го храня  :)
Oбещах да кача моята таблица за захранване.  Храните са групирани по признак подходящи за съответната възраст, а не по реда на въвеждане. Аз съм спазвала принципа за въвеждане на първа храна от дадена група в рамките на 5 дни по схема -2 лъжички,4,8,16,32.  Изборът на първа храна зависи от вас и от бебето. С първото дете започнах със зеленчук, защото бях чела, че ако опитат нещо сладко, после няма да искат зеленчука. Сега бих казала, че ящните деца ще си ядат всичко, независимо с какво започвате. С второто започнах с каша по препоръка на педиатър, за да вкараме нещо по-калорично, тъй като бебето наддаваше много малко. Всеко следващ продукт от съответната група съм въвеждала в рамките на 2 дни. Спазвала съм и почивка между новите храни в рамките на 2 дни. Плод и зеленчук могат да се въведат заедно в един месец, но месо и жълтък не е добре да се въвеждат заедно. нещо много важно -при въвеждането първоначално лъжичките, които ще давате за деня не се дават директно от бурканчето. Отсипвате предварително и остатъка съхранявате в хладилник в рамките на срока опоменат на етикета на пюрето. за 5 дни обикновено трябват 3 бурканчета. Звучи малко сложно, но след първите 2 неща, вече ще ви е по-ясно. Успех и дано да ви е полезно.
<br />[link=http:
Мешко, много опростена и полезна схема  yahoo_33

Някои храни според моята схема се дават в различно време (като например жълтъка, аз още не съм го давала), но това е съвсем нормално като се има предвид, колко различни теории за захранването има.
Благодаря, че се отзовахте :) много полезни схеми :) и ще видим как ще се захраним и с какво първо :) има още време,  но от сега правя графици и купувам пюренца и каши :)
*
Много сте полезни ,момичета:)Благодаря ви:)
Че много трудно ми се вижда,но с ваша помощ ще се оправя:)
Мешко,благодаря за схемата  :bighug:, аз много исках да видя как да си разграфя:)
*
Аз как си чаках да започнем захранването с нетърпение, а сега се чудя кой ме е бил та да искам :lol: Едно си е да се накърми и хайде готово, друго е да правиш пюре половин час, да храниш бебе половин час и да се мацате, после чисти, мии... 8O :lol: Шегувам се де :)
Такаааа. Дотук оризова каша, тиква и картоф. Последния не се одобри нито с мляко, нито с тиква. Е изяде го, ама  :wink:. По план следва морков. Искам да попитам има ли долна граница за въвеждане на броколи, че се обърках :ask: Също така от опит да кажете с какво върви да се смесва броколи. Идеята ми е, че е богато на желязо, а ние продължаваме с анемията и добавка на желязо, та ми се иска да подкарам храните в тази полза. Виждам, че го има с месо, ама за месо е рано, та ще се радвам на предложения за зеленчуци вървящи си с броколи.
Днес на обяд направих тиквено пюре. Както си беше горещо му сипнах лъжица и малко оризово брашно. Колкото и да бърках обаче остана някак зърнесто - това нормално ли е? Иначе беше много вкусно и на мен и на малчо, а и той досега не е възроптал когато е имало недобре смляно или парченца, дано да е така и занапред ;)
Връщам се назад и чета темата и виждам, че следобедното хранене пишете заместване с каша. Не ми става ясно как се прави сместа - прави се каша с вода/мляко и се добавя пюре от плод или може в по-рядко пюре да се сложи само сместа за кашата :ask:
И последно: Опитвам се да се ориентирам какво има на пазара. Еми днес във Вис Виталис пак не открих почти никакви безмлечни каши 8O Или аз не внимавам, или им е такова зареждането... От друга страна има някакви странни плодови пюрета, например праскова с малини и боровинки. Прасковата лесно ще я въведа - има си еднокомпонентно пюре или с нещо познато, ама тия другите две как се въвеждат 8O (не съм тръгнала да вкарвам всичко изброено, просто да се подготвя :lol: 8))
*
Mousyt, дай ако искаш мейл да ти пратя моята таблица - може да се ориентираш малко, че съм писала доста подробно. Броколите вървят с ориз и моркови - аз и сега си им правя на моите така.
А за кашата - аз  я добавях в пюрето, защото основно им готвих и сгъстявах с кашата. Има голям избор на безмлечни каши и пюрета. В таблицата съм написала какво съм купувала.
*
И на мен ми се стори, че изборът на безмлечни каши е малък :). Аз давам от тези на "Слънчо". Три вида са. Давала съм и "Тьопфер". Предполагам, че има и други, но цените не ми харесаха :).

Аз кашата си я давах без добавки. За моя изненада я харесаха. Сега опитах да слагам суров плод и им е странно.
*
Аз купувах само Милупа и Хип - има голямо разнообразие безмлечни от тези марки. Млечни каши не съм взимала.
Mousyt,
Не знам дали има смисъл да се дават такива екзотични пюрета. По-добре да въведеш тези плодове като им дойде сезона в сурово състояние  :P
А в началото можеш да започнеш с ябълка, круша, банан, сини сливи.
Аз много инстантни каши не съм купувала, а си правех. Например купувам елда, киноа - варя и пасирам, или купувам направо царевичен грис и него приготвям. От инстантните ползвам пшеничена в момента и я харесва. Имам купена и една 3 зърна, но още не съм я давала. В био магазина Балев има повечко инстантни каши без мляко, но не съм купувала.

Броколи мисля, че можеш да даваш вече! Те са от първите зеленчуци. С ориз комбинацията е добра  :P

Дани тотално отказа зеленчуковите и месните пюрета. Не мога да въведа нищо ново. Неща, които преди ядеше сега не иска. Яде само закуските си (попара, качамак, кус кус). Пробвах да смесвам кус кус със зеленчуци - пак не иска.
Хапва си и само сух хляб. Днес му направих бисквити с банан и овесени ядки - хапна малко. Но обядите въобще не ги иска. Избива ми лъжицата от ръцете. Или ако успея да му сложа малко в устата, го плюе. Как мислите какво да правя?
Смайли,някакви подправки,подходящи за възрастта?Може да му е безвкусно на човека.
*
А ако му дадеш малки парченца в чинийка пред него, които да ги яде сам с ръце? Меки работи, например картоф, морков.

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
понеже темата е много активна , си позволявам да копирам  , това , което д-р Бърди е писал , когато консултираше тук , а аз  безрезервно , както и много майки знаете му се доверяваме ;тогава Калоян е бил на  около 8.5 месеца :
"Глутен се въвежда след 10.5-11-11.5 месеца.
Не давайте сирене! на тази възраст- все едно давате пълноценно мляко. А то се дава след 12 м възраст.
Може да въведете:

* пюре леща ( готвена, на пюре)
* пюре боб.
* жълтък, но по схема и бавно
* червено цвекло, варено. Сладко е, и много се харесва.
* зелен боб, готвен, пасиран, пюре.
* може да слагате по капка лимонов ско и 1 ч.л. зехтин в следобедното ядене."
« Последна редакция: Февруари 25, 2015, 23:19:49 pm от nimika »


*
Аз на Моника и слагам няколко парчета картоф или морков да си ги слага в устата сама и през това време давам с лъжицата.Вече много неща  слагам сама да си ги слага в устата.Правих и ябълкови мъфини и ги направих на парченца и ги оставих на таблата.

Аз броколи давам с картоф, дори сега съм и сготвила броколи с картофи на фурна.

Моника не иска попара.Голяма мъка е, но никак не и хареса и се отказах да я пробвам.

magi_st, дъщеря ми прояде попара чак на 2,3 г. Дотогава закусваше само АМ. Нищо друго не искаше. Синът ми пък си хареса попарата от първата лъжичка. Въпрос на вкус, няма страшно като не харесва попара. Сиренето може да се дава в зеленчуково пюре и готово.
<br />[link=http:
*
Маги, какво се тормозиш с тая попара?! И моите не ядат. И какво от това?

Здравейте,  от кога започвате да давате пресни плодове?