Смайли, това с мерака ми е много познато и съвсем разбираемо.
Всички оттам минаваме дето се вика и никой не слуша ( в общия случай) миналите преди него...за едно - друго. Ама и това си е съвсем в реда на нещата. А и аз в НИКАКЪВ случай не ти казвам, че нещо лошо правиш, или грешно, дано не се е разбрало по този начин.
Относно това, с което ще стартираш захранване, добронамерено те съветвам - почни с нещо което има вкус поне (тиква), или нещо което хем има вкус, хем е компонент в други пюрета (като морков). Ако се чудиш защо ти го казвам - свари си и си пасирай един гол картоф, БЕЗ нищо за овкусяване и се насили да го изядеш (когато успееш да го изчегърташ от пасатора де
) Е, за бебето ти не е по-различно усещането. Тиквите още ще са ти в сезон, като започваш, та...горещо ти препоръчвам това за първа храна. После се комбинира с морков тиквата, после като си вкарала морков - даваш морков с картоф и те така... Нищо сложно няма, но мислиш напред и как да му е вкусно на детето.
Това, че бебето няма опит с други храни освен кърма/АМ - изобщо не значи, че е лишено от вкусови рецептори
Моето всеядно - ме наплю веднъж, с чисто пюренце от броколи. САМО броколи. Толкова гадно вонеше, че отворих 3 броя бурканчета, за да се убедя, че то...просто така си смърди, не че нещо е развалено.
Та зеленчукови пюрета конкретно, еднокомпонентни, които не са от вкусен сам по себе си зеленчук - обикновено водят да потрес и плюене.
Затова е добре в началото - да въведеш 2-3 вкусни, които стават за комбинация с почти всичко и нещо ново, което не е особено готино на вкус - го давай в комбинация с някой от познатите и любими зеленчуци и няма да имаш ядове.
П.П. Като надрусах гадното броколи 50/50 с моркови в една купичка - поослуша се първо, ама заради моркова го омете и него.