Да не обръщаме темата на "консервна"
, но понеже и аз гледам всякакви плодове и зеленчуци, в чиито био произход съм сигурна да ги запазя максимално дълго годни за консумация, когато ги хвана в сезон - разбирам ситуацията.
Повечето зеленчуци се замразяват ОК във фризер, след бланширане. За плодовете - вече казах кой вариант предпочитам аз и защо. Така в бурканчета правя и къпини, малини, боровинки... Дори промишлено замразени въпросните - после при размразяването стават на каша, а там се прилага т.нар. "шоково замразяване" и...пак не става добре, като решиш да ги ядеш.
Зелен фасул (аз не го ям), но дребното обича, че заради него слагам във фризера няколко пакета по метода на
kafffi. Наех му и друг чалъм де (предвид, че само Дани го яде). Готвя една голяма тенджера зелен фасул, когато имам "добра партида" такъв - с морковчета, чесънче, подправките му там - все едно ще се яде веднага. Още така горещ - прас по бурканчетата, завинтвам капачките и ги обръщам на капаче. Никакво варене, никакви консерванти. На другия ден си ги завличам в мазето на къщата, пък наесен - просто возя партидите бурканчета с това и онова в града. Като му щукне рязко, че искал баш зелен боб - отварям бурканчето, топля му, яде и му плющят ушите.
Тази година, даже не смятам във фризера да слагам такъв. Червени и зелени чушки, почистени - пак така замразявам в пакети във фризера.
На
НИЩО, което правя в буркан - не слагам аспиринчета и пр. Слагам разбира се оцет (ябълков) на киселите краставички, лютите чушлета и неща чиято марината изисква това. Нямам издънки с нито един буркан, все едно с какво е пълен. Не знам к'ва е тая страст масова по аспиринчета и разни други неща (не знам какви са дори), които слагат на село, ама вЕрно наред слагат.
И после ги варят тия неща по половин час, та да се хумнат хубаво, та да станат на каша. Пък то няма нужда, от опит го казвам.