0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Домашно (неасистирано) раждане в България
« Отговор #80 -: Август 21, 2014, 05:44:02 am »
Чакайте, чакайте! Тази майка, която е родила вкъщи е забременяла след три опита инвитро? И е родила неасистирано (сигурно таткото е асистирал) у дома? По-голяма смешка не съм чувала скоро :)
Ще ми дадете ли линк към разказа, че не знам къде да търся?
*
« Отговор #81 -: Август 21, 2014, 08:04:08 am »
Чакайте, чакайте! Тази майка, която е родила вкъщи е забременяла след три опита инвитро? И е родила неасистирано (сигурно таткото е асистирал) у дома? По-голяма смешка не съм чувала скоро :)
Ще ми дадете ли линк към разказа, че не знам къде да търся?
Разказа кратък в Честито, темата на Лили, таткото не присъствал.
*
« Отговор #82 -: Август 21, 2014, 08:56:59 am »
Джбрул, по-добри аргументи от теб никой не може да даде. Просто всичко се препокрива 1 към 1 с моите разсъждения. Не мога да си представя да родя без лекар, защото точно лекарите спасиха моя Дани.
Аз пък като чета, чета и си задавам тъп въпрос - кой им чисти на тези после? Ако някой ми каже, че раждането не е мръсна работа, ще си помисля че е марсианец. Защо някой ще иска да си причини такава мръсотия в къщи и след раждането вместо да лежи и да почива, ще трябва да грабва кофи и парцали да мие.
*
« Отговор #83 -: Август 21, 2014, 09:21:14 am »
Ако някой е запазил материалите от Родилница, които Вени беше качила по повод раждането на ветеринарката, би ли ми ги пратил на лично съобщение?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #84 -: Август 21, 2014, 10:01:52 am »
Ако някой е запазил материалите от Родилница, които Вени беше качила по повод раждането на ветеринарката, би ли ми ги пратил на лично съобщение?

Не си причинявай това. Представи си групов чат, в който една жена от към края на бременността, началото на раждането и през цялото раждане има съмнения, има оплаквания, споделя всичко с "приятелките си" и на всеки етап поне една от тях я разубеждава да потърси помощ. Цари една веселба, едно лежерно и леко приповдигнато очакване на новия живот, жената се гърчи, а "вещите лица" се шегуват. През цялото време, докато четеш, осъзнаваш как нещата вървят от зле на по-зле и здравият разум в тебе крещи. После идва вестта, че детето е починало. Следва тишина. Ужасно дълга. Нормалният разум очаква някаква нормална реакция - болка от случилото се, съжаление, разкаяние, опит да успокоиш мъката, протегната ръка, добра дума, някаква нормална емоция ... каквото и да е! Но в тази ужасяваща тишина, което лично мен много дълбоко ме потресе, се появи една жена и каза - умряло, ама тя сигурна ли е, и защо го е завела в болница, а не е останала вкъщи, ми нали знаете, че на една жена бебето уж било умряло, пък тя го прегърнала и то се съживило.

Преразказах ти го съвсем бегло, в действителност беше много, много по-страшно. Просто речникът ми е беден.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #85 -: Август 21, 2014, 10:28:20 am »
Мели, благодаря ти за поста. Дано някой, тръгнал по техния път го прочете, но не се отказвам от молбата си за материалите. Тогавашната дискусия съм я пропуснала и сега я прочетох доста обстойно. Ако има възможност модераторите да заковат и двете в началото на подфорума или друго място, срува ми се полезно.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #86 -: Август 21, 2014, 10:40:21 am »
Права е Боби в разсъжденията си за тежестта на проблема. Точно в момента тече кампания против ББС за "false bias" - в опита си за обективна и безпристрастна журналистика създават фалшиво убеждение за сериозна тенденция в области, в които тя реално не съществува, давайки поле за изява на маргинални групи с непопулярни убеждения.

Всъщност от десетки години жените от малцинствени групи в България раждат домашно и неасистирано и това не прави впечатление на никого.

Относно анкетата - нали знаете, че има регистрирани подставени лица. Затова не вярвам на анонимни анкети.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #87 -: Август 21, 2014, 11:49:21 am »
Мели, защо ли си мисля, че точно тези си раждат в болниците без да са здравноосигурени?!

*
« Отговор #88 -: Август 21, 2014, 11:55:50 am »
Мели, защо ли си мисля, че точно тези си раждат в болниците без да са здравноосигурени?!
По умните от тях си плащат и раждат в частна болница дори.

Мели, потръпнах от преразказа, също смятам, че трябва да са на видно място тия неща, да видят как им се помага в кризисни ситуации.
*
« Отговор #89 -: Август 21, 2014, 13:34:48 pm »
Додич, първата тема за неасистирано домашно раждане (по повод смъртта на бебето на ветеринарката е тази) http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45826.0 От месец май, 2011. Трудно е да я намериш из сайта, ако не знаеш, че я има изобщо. Аз просто помня къде е, защото и доста писах из нея тогава, а и като време помня кога е било, защото Дани беше на няма и три месеца като се случи случката, крив, с колики и не успях да пътувам до София, за да придружа Вени при Марта Вачкова. В самата тема - със сигурност има копирани част от разкази от сайта "Родилница" - чети и пълней дето се вика. Мисля, че и поне част от въпросния им чат го има качен. Копиран във вид на текст, или беше на файл, който да теглим - вече не помня наистина. В момента ми е слабичък нет-а, че съм на село и много бавно ми зарежда, за да ти намеря точната страница, ако го има в целия му размер постнат. Със сигурност го имам на файл на стария си лаптоп, имам и още един файл, който Вени ми прати (и не знам как успя да измъкне), съдържанието е сходно, участниците същите... Обещавам като се прибера в града, да опитам и двата да ти ги изпратя, ако до тогава някой друг не е успял да ти ги прати.
Интересно, макар и тегаво четиво са и двата, вкл. в частта, в която главните замесени и подстрекаващи ветеринарката да върши , каквото свърши, след като бебето почина - се уговарят пред властите да се твърди, че тя просто внезапно и бързо започнала да ражда у дома си и затова така станало. Т.е. това, което винаги твърдят за този тип раждания. Също така "шефките" на групичката - планираха бързо някакъв групов сеанс за своите сподвижнички, на който с н'ам каква групова медитация да им оправят вибрациите, дето им се разстроили заради това починало бебе. Или иначе казано - бърза атака за ударно облъчване на нова сметка на разколебалите се бременни. В България - официалните им събирачки се водят "йога курс за бременни". Няма нищо лошо в тези курсове, когато са наистина такива, по целият свят ги има, но го казвам тук и го натъртвам за всички бременни решили да ходят на такъв, че е възможно да попаднат не баш на това, което официално им се представя ;) И съвсем добронамерено ги съветвам, ако им се случи на такъв курс да ги агитират как не трябва да слушат лекарите си, да си взимат лекарствата и пр. - да бягат оттам с 300.
Тя Мели е съвсем права, като ти казва да не си го причиняваш това, понеже на всяка нормална жена и майка й се опъва и последното нервче до скъсване, да чете жалби от вида на как една, въпреки, че имало живо и здраво дете - не можела да му се радва безрезервно и до ден днешен и да преодолее болката (емоционалната болка подчертавам) от това, че детето й не се появило на бял свят, чрез естествено раждане, ами оперативно. После някой ми се святка как сме ги обиждали тези горките, казвайки, че не са много "по реда си" с главния. Ми не са егати! Кое му е нормалното на това да не можеш да се радваш на здравото си дете, понеже не си го родила на собствения си диван и това за теб да е незаобиколим фактор в отношението към същото това дете.  8O

И аз съм на мнение, че бива тези теми да се заковат някъде на видно място. Най-малкото, за да видят обмислящите такова раждане на КАКВИ "хора" разчитат за подкрепа в този момент и как тези същите, като се обърка работата - замитат набързо следите си, казват едно: "е, ми стават и издънки" и това е всичко от тях. Главната им грижа е как да спасят собствената си кожа разбира се, да не вземе някой да ги подведе под отговорност за действията им (понеже за тях има подобна възможност, дори и трудна за осъществяване), ако за самата родилка няма, да опазят имиджа си възможно най-лъснат, че да могат да прилъгват още жени за "каузата" си и така. То по тази причина баш, след фала с ветеринарката - си изтриха буквално половината сайт, чатовете, забраниха достъп. Оттогава пишат в някакви много вътрешни чатове, до които достъп можеш да имаш, само ако те вкара някоя тяхна симпатизантка, която лично познават... Като да се провреш в много елитен "голф-клуб" стана достъпът до местата, където обсъждат по същество дейността и страстите си. Отдавна в публичната част на сайта им - се говори само за формалната им борба да си раждат у тях си, понеже нали болниците ни са много зле и пр. смилаеми и логични неща. Те са само за парлама обаче и за пред медиите от всякакъв вид. Реалните им занимания и цели се извършват потайничко, но не са спирали и за секунда де. Както казах и по-напред, сигурна съм, че и Лили не е раждала наистина сама в дома си, пък дали тези точно са й асистирали, дали някои други със същите убеждения - само тя си знае. Но, че кипи усилена дейност на тези сектички - няма грам съмнение.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #90 -: Август 21, 2014, 14:44:18 pm »
Попрехвърлих първата тема, ама се спрях, че за изминалото време - доста детайли бях позабравила и сега наново ми кипна. Поствам цитат от пост на наша потребителка, която е копирала "съвети" за домашно неасистирано раждане от друг сайт, в който се пише по тези въпроси.

Ето как се убеждава бъдеща майка да роди у дома:
Ако искаш домашно раждане в България, ще трябва да се подготвиш то да е неасистирано, т.е. сама да си си акушерка. Самата подготовка за това играе ролята на превенция. Няма да навлизам в подробности тук, но предполагам всеки четящ темата се досеща, че за 9 месеца могат да се направят много неща и "случайности" няма. След като си свършиш подготовката ти самата ще си в състояние да знаеш безпогрешно дали да си останеш вкъщи или в даден момент да потърсиш помощ. Можеш обече да разчиташ на подкрепа по телефона и скайп - това сме го правили и работи. Отделно има малки трикове, които използваме, за да неотрализираме дребни проблеми (наблягам "дребни", защото подготовката неутрализира големите).
Мога да те посъветвам само да не споделяш намеренията си с хора, които няма да прояват разбиране и няма да те подкрепят, защото това ще ти косва допълнително енергия и усиля за преработване на отрицателните заряди, а нямаш нужда от това сега. Споделяй и общувай с хора със сходни възгледи, подкрепящи и уважващи личността и мнението на другите. Това е също много зареждащо и носи много спокойствие и хармония.

(запазен е оригиналният правопис) ;)

Та след като си свършиш подготовката налЕ, ще си в състояние БЕЗПОГРЕШНО (шанс за грешка от твоя страна - НУЛА), да знаеш дали да си седиш в къщи, или евентуално да ходиш в болница.  8O 8O 8O Риъли? Можеш да разчиташ на подкрепа по телефон и скайп, те това го били правели и работело...и те така неутрализирали ДРЕБНИТЕ проблеми, понеже те ГОЛЕМИТЕ се били неутрализирали от "подготовката". Ама нещо не се вързва така. Първо - понеже раждаш естествено и няма кой да ти вреди и обърква раждането - не следва да има никакви проблеми с него - ни големи, ни дребни. Второ, като си се подготвила яката и големи проблеми по тази причина няма как да възникнат, то няма никаква логика да възникват и дребни такива. Освен, ако под "дребни" не се разбира нещо битово, като как да опазиш дамаската на дивана и с каква марка тоалетна хартия да ти прибърсва мъжа ти "изпусканията". Друго, да консултираш и решиш като проблем по телефон и скайп, при все, че нямаш и грам медицинска грамотност за капак - не си го представям аз лично. То, ако така ставало - да сме закрили отдавна болници и кабинети и всите лекарите да ни лекуват виртуално. Дзър-бър и готоУ.

Най-вбесяващото и психопатското обаче в цитираният пост е, настоятелното убеждаване, такава бъдеща родилка да НЕ споделя намеренията с никой, който не е увлечен по тази идиотщина. За да се избегне всяка възможност въпросната да размисли и да вземе да ражда в болница. Съветът е да се споделят намеренията САМО с хора, имащи същите възгледи по въпроса, иначе - ще вземе ти се развали хармонията и спокойствието и не моЙш роди безаварийно сама у дома, заради разбутани чакри и енергия. Баш така ще да е. Т.е. това е стар прийом да се упражнява влияние върху нечие съзнание, като този човек бъде изолиран от среда и комуникация, които могат да окажат противодействие на нечии внушения и влияние. Като не споделяш с неподкрепящи въпросната лудост - няма шанс да чуеш и един смислен аргумент срещу същата, че да се позамислиш, че да решиш друго накрая. После твърдят, че правели "информиран избор"  :lol: Как с "едноканална" информация (оп "информация") и без сравняване на една и друга опция, предимства и недостатъци? Егати и "информирания избор" това.  8O
« Последна редакция: Август 21, 2014, 14:49:32 pm от Jbrul »

*
« Отговор #91 -: Август 21, 2014, 15:38:57 pm »
Това го четох снощи  osi_7 На мен също така не ми е ясно как едновременно раждаш и пишеш по скайп, да прочетеш какво са ти написали, че и да ти стигне до съзнанието написаното и да го следваш точно. Да речем, че по телефон може и да стане някак - ще го сложи на високоговорител или някой ще придържа апарата. Поне аз лично преди и след всякакви АГ хирургични интервенции, които са далеч по-леки като усещане от раждането като такова, въобще не съм си и помисляла за чатове ... това може би защото са ми се случили в болница.

Не доумявам и къде са мъжете на тези жени, защото те са точно толкова отговорни.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #92 -: Август 21, 2014, 15:59:25 pm »
Това, което казва Мели за създаване на фалшиво убеждение е огромен проблем и при нас. Чували сте вероятно, че имало 2 теории за това как сме се създали - еволюционна и кеационизъм. Е, няма 2 теории. Има само една теория от гледна точка на науката. Обаче журналиситте, нали трябвало да са обективни и всеки път при подобни дебати канят представители от двете страни.  Има един единствен професор, на страната на креационичтите и го канят навсякъде, да си кажел и той гледната точка. Разделението е 99.99999% в полза на еволюциаята и 0.00001% в полза на креационизма, ама като викат по един от двете страни и на незапознатите им изглежда като да е по равно. Създава се впечатление, че има разделение между учените, когато такова няма. Същото е с анти-ваксинаторите, същото вероятно е и с тези. В България специално, вероятно понеже държим да сме по-информирани и всяка новост се научава от всеки и всеки няколко години има нова масова "мода".  Сега май е ерата на страха от ваксините и яденето на водорасли :-). За съжаление все повече и повече ме питат познати от България дали не били опасни ваксините - масово хората са притеснени. А в САЩ често подобни групи се маргинализират и не им се обръща внимание.  Четох, че в САЩ неасистирано домашно раждане имало само в  0.25%. И то при положение, че няма забрана, никой не го интересува, имаш право да си го правиш, без да те порицаят. Така че в България тази цифра вероятно е много по-малка. Ама като се вдига шум, излиза че едва ли не куп жени така раждат, хората го гледат и си викат - брех, не е толкова страшно това.  Това може би е най-голямият проблем на тази така наречена безпристрастна журналистика, особено у нас с тази тенденция на разни моди. Може би може да се направи някаква кампания с медиите по повод подобни твърдения, да се настои да се покажат какви са всъщност съотношенията между страните и какви са реално статистиките. А не те да ми вика ти интервюират "Родилница", без да си направят труда поне някаква статистика да представят. Щото едно е да дойде лекар да си каже мнението, че бил против защото имало един каква си вероятност ( това е като летенето със самолет), но друго е да се изнесат ясни данни с цифри и проценти. Тогава, дори и да дойде лекар в защита, статистиката сама си говори. Повечето хора ще се замислят дали е толкова романтично.

Додич, по Скайп чрез камерата можеш да си говориш без да пишеш. А аз пък писах тук от болницата, докато раждах. Естествено, не по време на напъните :-)
« Последна редакция: Август 21, 2014, 16:04:38 pm от Bobbie »

*
« Отговор #93 -: Август 21, 2014, 16:49:23 pm »
Така е за медиите Боби и не само при вас естествено. Хрумва ми по темата класическият и най-често срещан пример, имащ връзка с областта, която коментираме. Новинарска емисия, обявяват нов рекорд за най-тежко новородено - 5 кила, 6, близо 7 имаше едно преди време. Репортаж от "мястото на събитието" - някоя чуруликаща в екстаз репортерка, гордата майка, че и лекарите не казват, че тЪс раУта е изтърван гестационен диабет. Нееее. Това е повод за радост, гордост, много хубава и позитивна случка.  8O  РЕДОВНО го гледаме това у нас, барем веднъж на 2-3 месеца.

В общественото съзнание и за всички хора, които не са по-навътре в тази тематика - няма никакъв повод да си помислят дори, че ако при тяхното бебе по време на бременност вземе да се вижда такава тенденция - неестествено голям размер на плода (и то драстично) за даден етап на бременността - това е индикация за проблем, а не е повод за радост. Ама никак. И следва да се взимат мерки, а не да чакаме ТВ екип да отрази поредният рекорд. Разбира се, че и АГ-гилдията има вина за тези случаи и проявява откровена некомпетентност в тях, но и медиите не правят елементарно проучване на въпроса, преди да хукнат да го отразят това, като "егати готиното". И сама знаеш, че с едно пускане на търсачка и написване на ключовите думи - първо ще ти излезе, че свръхтегло при новородено се държи вероятно на неовладян гестационен диабет на майката. Та в репортажа си, ще го споменеш поне като вероятност, а ако си кадърен и истински журналист - ще се разровиш по въпроса и ще направиш цяла тема по него. Ама кифлите-репортерки се вълнуват от грима си и прическата си и как седят на камера и колко роднини и познати ще ги видят, а не от пряката си работа, която вършат некадърно в общия случай.

А и в тази област (журналистиката) яко се изгъзиха нещата на тема права. Имали право да тиражират всичко дето им щукне, не носели отговорност как откровени лъжи и глупости влияели на общественото мнение по много важни въпроси включително, па те зрителите и читателите си имали право да си преценят на кое да вярват. Има м'найсе пенсионерски вестника, в които сериозно и отговорно се печатат "рецепти" за билково-зленчукови отвари, с които се лекуват почти всички видове рак, диабет и пр. Имаме и СЕМ (органът следящ дейността на медиите), който ще глоби одма продуцентът на предаване, в което водещият, или негов гост си позволи някоя нецензурна дума, или се спомене някоя търговска марка, макар и в контекст на случка, която се обяснява/разказва, а очевидно не с цел да прави търговска реклама... Но тия същите, някакъв контрол по КАЧЕСТВОТО на дейността на подопечните им - йок.
Ами, да ти кажа - ако детето ми чуе случайно някоя нецензурна дума от ТВ - няма да стане простак, да я повтаря нон стоп, да вземе да псува заради това, все пак аз съм с него и мога да обясня, че така не бива и да туширам негативните ефекти. Ама ако баба ми (да е жива и здрава), но тя все пак е хем проклетия, хем вече на 80 и с шанс да няма особено бистър ум, вземе та се сдобие с диабет и вместо  чинно да си слага инсулина - реши да гъчи люти чушки на гладно, щото те лекували диабет (така пише У вестника) - вече имаме проблем. Истински при това. Така се рекламира и неасистираното домашно раждане у нас. Кой го тиражирал за рейтинг и жълтина - няма значение, няма последствия, тя публиката да си преценяла, те били само "ентъртеймънт център" видиш ли и нямали отговорност. Не е така, все пак ги наричаме 4-тата власт, следва да имат отговорност, ако ще силово да им се вмени такава (не цензура и соц-терор разбира се).

Ей я и Марта Вачкова, още ми е пред очите. Ми тя след като в първото предаване с ветеринарката тиражира и рекламира тая мода и я подкрепи... И след като нейната гостенка после изгуби детето, благодарение на същата тая мода, рекламирана в предаването на Марта... Във второто предаване по въпроса , вече постфактум (поискано от Зачатие апропо) - Марта дали, дори ей така като жена и майка, счете за уместно да изрази съжалението си, че е станала проводник на тази опасна практика, която костваше живота на едно бебе. Нееее. Тя се държа откровено нагло и безочливо и лично изместваше повода за втория разговор "в космоса". Нито й свалиха предаването, нито нищо. Попадала ми е след това и с други подобни теми де - да хрупаме сурово алое срещу гастрит и от вида. Де що има луди за нещо - кани ги наред и се прехласва. И само тя да беше...ядва се.

*
« Отговор #94 -: Август 21, 2014, 16:59:34 pm »
За камерата и всички останали възможности на скайпа е ясно, но нали има/имало техни чатове, за да се направляват, разпечатки от които и Вени е качила в предишната тема. И пак стигаме до момента, че нищо естествено и природно няма и в раждането по този начин. Заклеймяват лекарите, че им отнемат правото на избор по време на раждането и си предоставят същото това право на други, но "загрижени и добронамерени пазителки на природните закони", които обаче от разстояние облъчват и дават акъл.

Мога да те посъветвам само да не споделяш намеренията си с хора, които няма да прояват разбиране и няма да те подкрепят, защото това ще ти косва допълнително енергия и усиля за преработване на отрицателните заряди, а нямаш нужда от това сега. Споделяй и общувай с хора със сходни възгледи, подкрепящи и уважващи личността и мнението на другите.
Пледиращият за свобода и свободен избор казва точно обратното и дава оценка кой крив и кой прав. "Ти сам избери, но аз ще ти кажа как". Същото правят абсолютно всички секти.

Бих се подписала с две ръце, че всички журналисти (в Бг), които си правят ефирния рейтинг с популяризиране на подобни практики, не биха и помислили да раждат (те или жените им) така. Отиват в частните клиники, избират съответното светило и всичко е чудесно, но пред камерата "направо ме навихте". Това последното е от интервю на Миглена Делчева в ТВ7 преди няколко години.
*
« Отговор #95 -: Август 21, 2014, 17:38:11 pm »
Додич, доколкото си спомням - РоситУ и Мег - отказвали да водят раждане по скайп с видео-връзка, от опасения, че тя може да бъде записана. Това, че има опция да се говори, без да се пуска камера - явно също не ги успокоява, понеже пък има и добра техника за гласово разпознаване при нужда (а може само и на звук да се направи запис, без те да знаят). Докато ако е само чат - винаги можеш да твърдиш, че някой друг е писал, представяйки се за теб и ти не си имал хабер за това. ;)
Много са предпазливи, защото по нашите закони - могат да бъдат съдени за упражняване на дейност, за която нямат легитимно призната у нас квалификация, особено ако от това настъпят увреждания, или смърт за някого. В местен съд - да бъдат допуснати като доказателствен материал видео/аудио записи, които не са събрани по предвидения от закона ред - всъщност е почти невъзможно. Ама кукумявките не рискуват дори с това ПОЧТИ, че не се знае знае ли се. Отделно, че развиха и параноя след издънката с ветеринарката и допускат, че може да бъдат следени и по предвидения от закона ред - с прокурорско разрешение, признати в съда СРС-та и пр. Лично аз - не вярвам някой да хукне да разходва такъв ресурс за тях баш, ама те са обсебени от собствената си значимост и важността на "борбата" си, та имат сериозни опасения от вида.

Права си иначе, че по същество раждащите неасистирано у дома си жени - правят избор дотолкова, "на кого точно да делегират правото си на избор" в ситуацията. На лекар, или на тия шматки. Но все го делегират, не го упражняват пряко и лично същия. Точно защото - никак не са подготвени за случката, ако и да разправят обратното и инстинктивно слушкат някой друг за когото ВЯРВАТ, че е достатъчно компетентен. И аз не мога да им разбера мъжете на тия, дето участват пряко и лично, подкрепят, съгласяват се...там какъв бъг има - хабер си нямам, само ме изумяват искрено. Та чак им харесва и се наслаждават на цялата история. Но пък ми е попадало в нет-а порно с бременни жени, много бременни и брутални секс-сценки със същите, та ми бие повече на сексуални отклонения при мъжката част "подкрепящи". И това тяхоато - няма нищо, ама НИЩО общо с "тати присъства на раждането в болница". В болница - тати седи до главата на мама, държи й ръката, диша с нея, говори й мило и окуражително, оказва емоционална подкрепа. Не е наврян между краката й, да й прибърсва задника, да й разширява влагалището с пръсти лично, да е до лактите в кръв и други течности и да се наслаждава от сърце на всичко това. Ма те па лудите явно си се намират някак и си формират двойки.  :lol:

« Отговор #96 -: Август 21, 2014, 17:54:42 pm »
А бе,то че след толкоз процедури инвитро изперкваме психически ми е ясно съдейки по себе си как след последният си неуспех вместо както обичайно да падна духом аз се заредих със спортна злоба към всички и всичко ама пък никога не ми е хрумвало,че ще жертвам себе си или детето си,щото някой някак ми е промил мозъка...ама явно някои хора мноооого изперкват щом са склонни да си раждат у дома и да не си ваксинират децата....за мен това са хора с много лабилна психика,които се хващат кат удавник за сламка...никога няма да забравя един от първите ми пациенти докторе казаха ми да пия газ три пъти на ден,щяло да ми помогне...да бе,всякак ей тва ще ти излекува рака...да се смееш ли или да плачеш...нямаме никаква здравна култура,факт неоспорим,масово вярваме на врачки и баячки и тем подобни и като стигнем краен стадий на болестта той доктора ни е крив,че не може да ни спаси...ей това ни е за жалост цялата работа...
*
« Отговор #97 -: Август 21, 2014, 17:55:16 pm »

Не родих вкъщи, за да присъства таткото (който всъщност не присъстваше, бях съвсем сама), нито съм се подготвяла за т. нар. 'домашно раждане'. Просто така се случи. Вярно е: имаше романтика, бях изпълнена със спокойствие и любопитство, бях много щастлива! А дали умишлено останах вкъщи - и досега не мога да дам еднозначен отговор. Може би беше някакво решение в последния момент или просто исках да отложа отиването в болница максимално. Или може би от всичко по малко.

Лили, извини ме, но не вярвам, че твоето домашно раждане се е случило просто така и си била абсолютно сама. Защото домашното раждане изисква подготовка:

1. За романтиката:
 - Ароматни свещи и клечки.
 - Мантри.
 - Приглушено осветление.

2. За самото раждане:
 -  Огледалце, за да виждаш докъде се е показало бебето и за да знаеш кога да напъваш, както и да видиш дали нямаш някакви разкъсвания.
 - Арника - за компреси и измиване.
 - Комплект за срязване на пъпната връв или свещ за прогаряне.
 - Еднократни пелени или пълна вана/басейн за самото раждане.
 - Леген или еднократни пелени за плацентата.
 - И достатъчно четене на на теми и разкази за домашно раждане. Както и консултиране на тази тема. И присъствието на още един човек, който да помага активно или да се включи, когато е наложително ( защото не всичко протича по план и има нужда от още един чифт ръце).

Раждането на първо дете е дълъг процес. Сама жена, без подкрепата на някого, трудно би се справила - и физически, и психически. Няма жена, която ражда за първи път и да знае какво да прави в домашни условия, освен ако не се е подготвяла целенасочено за това. Една от най-честите и нормални реакции на жена, на която ѝ предстои раждане е, да се обади на някой близък ( съпруг, майка, приятелка), който да дойде и да ѝ помогне ( да я придружи до болницата или просто да ѝ държи ръката, да я успокоява и масажира докато ражда), защото повечето жени изпитват доза страх и паника от предстоящото. И това е напълно естествено.  Ако не си имала намерение да раждаш вкъщи, най-малкото щеше да се обадиш на съпруга ти да дойде. Липсата на съпруг или някой друг човек е странна и според мен ни спестявяш някои неща.

Лили, ако не си се подготвяла за домашно раждане как разбра колко е голямо разкритието, кога да напъваш? Как пое сама бебето? Как аспирира секретите  от нослето му? Как преряза пъпната връв? Как прецени целостта и състоянието на плацентата? Как определи състоянието и тонуса на бебето?

Изчела съм доста разкази за неасистираното раждане в домашни условия и знам. Знам за подготовката, която е нужна, знам и за подвеждащите романтични приказки. Знам и колко неща се спестяват. Но те не са важни, защото не са романтични.

Искрено се радвам, че сте добре с дъщеря ти и още по-искрено се надявам "вълната" с домашните раждания да намалее. Защото за какво ти е романтиката от раждането, ако накрая ръцете останат празни....

п.п. преместих  публикацията си от темата на Лили в "Честито" тук. Надявам се да се включи в тази тема.
« Последна редакция: Август 21, 2014, 19:37:18 pm от Мецани »
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #98 -: Август 21, 2014, 18:13:33 pm »
Ето тази история показва какво може да се направи, така че тези жени да избират да са с лекар и акушерка http://www.rodilnitza.com/blog/pregnancy/birth_story_realized_dream/#more-561.
Историята е от сайта на Родилница, нямам съмнение, че лекарката не вярва в рейки и оргазмени раждания, ама пък се е съобразила с желанията им да го направят максимално като в къщи и ето че са успяли. Не  виждам какъв е проблема навсякъде да стане. Няма да е по-скъпо от това, че мъжът присъства( както сега им искат пари незнайно защо) или че са си запалили свещи ( пестят ток хората :-) ). Дори е по-евтино, защото искат по-малко наблюдение и никакви обезболяващи. Също искат минимално време да са в болницата, което също пести пари, а и с което аз съм също съгласна. Колкото по-малко, толкова по-добре , ако няма усложнения разбира се.

П.П. Не мога да се сдръжа да го сложа това пак от сайта им ,разказ на една жена за домашното си раждане "Според сайта, който пол­з­вах да заси­чам кон­т­рак­ци­ите ми бяха вече на по 2–3 минути с про­дъл­жи­тел­ност около 50–60 секунди и реших да вляза в басейна. Там теле­фо­ни­рам на при­я­тел­ката ми, която исках да при­със­тва в този момент. Според нея обаче още беше рано — нямах никакви напъни, а и кон­т­рак­ци­ята, на която при­със­тва по теле­фона й се стори лекичка." ха ха ха ха ха ха ха, то не знам за смях ли е или за плач, ама отдавна вече почти само се смея на простотията
« Последна редакция: Август 21, 2014, 18:24:31 pm от Bobbie »

*
« Отговор #99 -: Август 21, 2014, 18:32:14 pm »
Ами, ако изхождаме от "кое е по-евтино", за да преценяме посоката на развитие на здравеопзаването си... Следва за редица видове рак - да връчваме диркетно на пациентите морфина, понеже е и статистически доказано, че сред тях - рядко има оцелели. Пък все пак оцелелите са с много ниска преживяемост като време, след като уж е поовладян проблемът. Знам го, защото много изчетох навремето за ракът, от който страдаше вуйчо ми. Търсих инфо за всички водещи клиники в сета, статистики четох - ужасяващо нисък процент на оцелели, сред оцелелите все пак "на първо четене" - прживяемост 5-6 годни максимум, следва рецидив, после смърт. Обаче налЕ като е за някого когото обичаш - не те бърка евтиното, скъпото, "целесъобразното", 5 години ОЩЕ ти се виждат цяла вечност. И даваш мило и драго да ги има тия 5 години. Мен не ме огря да ги прекарам с него, но в малко случаи на общия фон - става и това. И затова се прави, все тая колко е скъпо.

Нищо лично Боби, но всичко публикувано в сайта "Родилница" - не го взимам за чиста монета. Понеже съм чела преките им договорки да твърдят публично, че борбата им била за асистирани домашни раждания, за да се пренасочи акцентът от РЕАЛНИТЕ ИМ ЦЕЛИ (които не са тези). Та за тия конкретно - дали в България ще имаме, или няма да имам асистирано домашно раждане като при вас - няма никакво значение и не решава проблемът с тях.  Нека го има, ОК, нямам против, ще е по-евтино за всички нас, ако масово се избира от желаещите го - супер даже. Да се гъзят и гърчат у тях си, под медицински надзор, хич не ме бърка мен лично. Таман за моите неестествени склонности да раждам в болница ще се освободи финансов ресурс ;)

Лили, Роси, Мег и компания обаче - няма да раждат с медицинска асистенция и да им я узакониш и заплатиш и к'вото и да е там, че да ги навиеш. Не с мъжете, ми с цялата им рода там да вкараш - болница ли е, хора в бели престилки има ли - не става, опасно, вредно и толкова. У тях - също не става така. Може родата - лекарите не може. Просто е кЪт 2 и 2 - 4. И не е за специалист по "здравен мениджмънт" ,а  за един друг вид специалисти.

Още нещо по постнатия разказ (чела съм го преди време де). Забележи моля. Тази жена е родила точно както е искала, в БОЛНИЦА (при това провинциална), "тук и сега" в България и е получила точно раждането за което е мечтала. Т.е. не е вярно, че това дето те го искали уж - не можело да стане в болница и с лекар до тях и туй то при сега действащите у нас практики, законодателство, медицински възможности за реакция. Ми може явно. Ама жената вместо 9 месеца да чете кукувичи сайтове и да обмисля как точно да свърши някаква идиотщина - е оползотворила времето си, за да си осигури БЕЗОПАСНО раждане, каквото тя желае като начин на протичане. Получила е й съдействие от медицински лица за същото. За една бременност - имаш време бол да "преслушаш" и 100-ина лекари, за да намериш един склонен да ти съдейства на желанията. Не е като да няма такива очевидно ;) Тази жена също така - не е в категорията "крайни фанатички", защото никъде не казва, че ако не беше намерила "своята" лекарка - щеше да се огъзи да роди у тях сама и точка. Тя се е подготвяла (по нейния си начин) за самото раждане като процес, подсигурила го е обаче и медицински. Което няма нищо общо с действията за които си говорим тук. Само доказва за пореден път, че са чисто бла-бла и ако наистина искат да раждат като тази жена - то може и да го получат. И не им е по-малко естествено изживяването нали?. Те просто искат друго, другооооо ;) Ама защо - да ти го обяснят те, аз не мога и да искам.
« Последна редакция: Август 21, 2014, 18:53:35 pm от Jbrul »