0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Домашно (неасистирано) раждане в България
« Отговор #60 -: Август 20, 2014, 09:50:48 am »
Има още едно бебе - в Бургас преди 2 г. http://www.monitor.bg/article?id=361902
Има и такива, които са финиширали в болницата. Не е като да не се случва. Статистически наистина са пренебрежимо малко, но то и въздушния транспорт е статистически най-безопасен, но като стане сакатлък го дават по всички национални телевизии по света.

Задавам си и един друг въпрос, риторичен разбира се - защо тези радетелки на природата и естественото, тези мразителки на ужасните лекари, когато имат репродуктивен проблем бързо тичкат при ония "убийци" в белите престилки, защо се подлагат на противоестествените ин витро процедури и се тъпчат с отровните лекарства? Защо тихо и кротко не чакат майката природа да си свърши работата по нейния си естествен начин, а допускат това грубо вмешателство на медицината - анатема :lol: Като ще са католици, барем да не са повече от Папата, викам аз.

Цялата бременност нали се следи от същите тези лекари, правят се ехографски прегледи с "облъчватели", морфологии, БХС. За да се задържи бебето се впряга цялата Менделеева таблица. Колко и каква храна трябва да бъде изядена, за да бъдат набавени съответните елементи без да се разчита на лекарства? Роденото след това бебе нали пак попада в "ужасния" индустриален свят, диша мръсния въздух и прочие, че се налага и ваксини да му бият, защото няма да го пуснат в градината и училището. Както се казва "Прекаления светец и Богу не е драг".   
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #61 -: Август 20, 2014, 10:58:56 am »
Статистически наистина са пренебрежимо малко, но то и въздушния транспорт е статистически най-безопасен, но като стане сакатлък го дават по всички национални телевизии по света.
е то това звучи като аргумент в тяхна полза.

*
« Отговор #62 -: Август 20, 2014, 11:30:40 am »
Не съм съвсем съгласна. Като се случи щета е 100% фатален край. Така е и с много други безрискови уж занимания, но като се реализира минималния риск е 100% фатален. И ако все пак не можеш да прекосиш океан по друг приемлив начин (разбира се остава варианта кораб), то в случая с раждането бива да се избере по-разумното посещение в болница или поне медицинска помощ. Не изисква някакви чутовни усилия. Имам 3 близки приятелки, на които доносените бебета от безпроблемни бременности бяха с увита пъпна връв около врата. Последното се роди преди  6 дни. На две от тях тоновете започнаха да се губят при започнало нормално раждане, та за минути ги извадиха секцио. В другия случай "щетата" щеше да е 100% или сериозно увредено бебе, което за мен е равностойно. Та и такива работи се случват и то не твърде рядко.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #63 -: Август 20, 2014, 12:18:17 pm »
Додич, те такива не пият лекарства по време на бременност, не правят ФМ, БХС и прочее. На прегледи ходят сигурно, колкото да им върви ЖК, ако изобщо ходят де, да регистрират там бременността и то не за друго, ами да си вземат после майчинството, болничните и каквото се полага. Така или иначе не планират да раждат в болница, та в тая връзка ЖК им е безсмислена. Някои може и да ходят на прегледи, но вероятно базови, без много да задълбават. За ваксини пък след това - забрави! Бас ловя, че 90% поне от тези жени не ваксинират децата си и после извършват измами, за да си вкарат децата в ясли, градини, училища. Измами, не без участието на злите и омразни лекари :wink:

Менделеевата таблица не знам дали я пият. Ето, дори Лили си спря лекарствата на своя глава, въпреки, че постигна тази бременност след поне 3 опита ин витро. Защо мислиш го направи? Убедена съм, че и ваксини няма да слага на бебето си.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #64 -: Август 20, 2014, 12:32:45 pm »
Като върнем лентата назад за Лили ясно каква й е била целта, но си ходеше на прегледи съвсем редовно, явно поради същата причина - за да има някаква сигурност за финала. То се превърна малко като другарски съд за нейните действия, а не беше точно това целта. За мен като цяло е необяснимо подобно поведение на човек минал през "ада", за да има дете, независимо как се казва. Не мога да намеря и минимално що-годе разумно обяснение. А видно има двама потребители, които подкрепят същото поведение. Нека поне един от тях си сподели доводите. Жбрул, се кахъреше, че не й е била целта анкетета, но очевидно има ефект от нея.
*
« Отговор #65 -: Август 20, 2014, 13:39:12 pm »
Статистически наистина са пренебрежимо малко, но то и въздушния транспорт е статистически най-безопасен, но като стане сакатлък го дават по всички национални телевизии по света.

На мен не ми звучи така.  :D  Въздушният транспорт в множество случаи - просто няма приемлива алтернатива и не е чак толкова въпрос на избор, дали да летиш, или да не летиш. Дори за теб, каква е алтернативата да си дойдеш дотук от САЩ, без това пътуване да ти отнеме дни и без да се наложи да смениш няколко вида друг транспорт, че да избегнеш самолета? Или Вени от Канада? Или едни други приятели имам в Австралия, братовчедките ми в Дубай...;) Или едно семейство, в което родителите имат 2 седмици годишна отпуска и иска да отиде на ваканция някъде на хиляди километри от дома си? Ако не ползват самолет, то 80% от отпуската им ще мине в пътуване в едната и другата посока, за да ползват други видове транспорт, което просто не е приемлива алтернатива. Същата история е и с бизнес-пътуванията.

Докато решението да раждаш неасистирано в дома си, при наличието на куп болници до задника ти, вкл. и частни такива, където гарантирано ще си раждаш така както искаш - не е е решение от принуда и "безалтернативност". ;) Отделен, но съществен въпрос и то с пряко отношение по темата е, че мераклийките да го правят това - обичайно са жени с доста добър материален статус. Т.е. за тях не е непосилно да си платят в частна болница за желаното раждане (особено пък в българска такава), но понеже частната болница е опционално решение - се казва, че те са осигурени лица и не са длъжни да плащат нищо отгоре за този естествен акт, който според тях е абсолютно безопасно да се извърши и у дома, насаме. И на теория - са съвсем прави. Но пък оттук е видно, че мотивите им да отказват болнично раждане, понеже уж в държавните болници било ужасно и те само заради това - са чиста проба лицемерие. ;) Понеже ако ти, аз, някой друг - няма проблем да си плати раждане в частна болница и отказва да го прави това в държавната (понеже там било ужасно) - ми просто ще си плати за частната и даже ще се радва, че има тази опция и финансовата възможност за целта. Както апропо правят много от нас,  пишещи в този сайт, като стигнат до раждане най-после. Но при "естественичките" тези приказки са за парлама и нищо повече. Ако държавните ни болници от утре станат като частните, та и да ги задминат като условия - тези ПАК ще си раждат по диваните, гаранция. Понеже причините да го правят - нямат никаква връзка със състоянието на болниците ни и поведението на мед. персонал в тях. Те причините дето вика Сикс се спускат от "кораба-майка".  :lol:

И аз се чудя да ти кажа, дали някои потребители правят разлика между асистирано домашно раждане и неасистирано домашно раждане. Понеже такава има, при това съществена. Дето викаш, още преди стотици години жените са раждали с асистенция (каквато тогава е била достъпна де) - т.нар. "баби". Те са били относително възрастни жени, с някакви базови познания за женската анатомия, обикновено билкарки, познанията са предавани в самото им семейство - от бабата, или майката, един вид "потомствено" това са "работили"... Те са първообразът на съвременната акушерска професия, знам, че в по-ново време - някои от тях са имали уменията и шевове да правят при нужда. Т.е. те са били хората -  възможно най-компетентните да асистират едно раждане в цялата общност в онези времена и като тръгне да ражда жената в дадена къща, някой от семейството й е тичал да вика местната "баба", а не са я оставяли тази жена да си ражда сама в някое помещение, щото то видиш ли е "нищо работа". Хем пък едно време знаеш - жените са имали по 5, 7, 10 раждания в живота си, някой път всяка година по едно - та са били и много по-запознати от нас сега - какво да очакват, какво става, как се случва и пр. и ПАК - викала се е местната асистентка за всяко едно от тях. Съвсем неслучайно. Апропо като каза...моята прабаба при второто си раждане (на баба ми, през 1913г.) е прокървила "не по реда си" след като я е родила и бабуващата жена й е дала именно някаква билкова отвара, за да спре кръвоизлива. Нямам представа разбира се каква е била отварата, а и сигурно не е бил силен кръвоизлива, но е спрял. После е имала още едно раждане, ама понеже били гъзари  :lol: - за него вече е асистирал истински лекар, за който прадядо ми пратил файтона си да го докара от Враца.

Защо го разправям това... Еми, защото какво точно да си говорим за риска, колко бил голям, колко било вероятно да се реализира, след като "този филм" е игран, та преигран и то стотици години все пак. Хорицата едно време, дето са раждали масово съвсем естествено, необезболено и по къщята (щото друга опция нямат)  - са търсили и разчитали на асистенция някаква за целта. Само по-богатичките са можели да разчитат да им асистира местното "джи пи", дето е учило тия раУти в университет "на Запад" и жена, чиито съпруг е можел да си позволи такъв разход - е била считана за щастливка от другите жени в общността, за чиито семейства такъв разход е бил непосилен. Тези жени са имали поне двойно повече раждания от нас сега, дори от тези от нас дето не са с по едно, че и две деца. Демек - била им е много по-ясна и позната "процедурата", но не са се натискали да си раждат самички бе! Що така? Ми може би точно, защото като имаш няколко раждания поне - ти е ясно, че те едно с едно може да не си приличат и винаги нещо може да се огелпи, ама здравата. Та бабите ни и прабабите ни - явно са имали доста повече здрав разум и добре работещи инстинкти от някои "колежки" в днешно време.
Ако разширя малко темата - кърмели са децата си наред. И наред същите деца не са били ваксинирани. И наред не са оцелявали поне половината родени от тях деца - ей така както са били кърмени, хранени само с БИО-продукти, живели са в незамърсена среда и най-малките са щъкали общо взето голи, щото дрехите и гащите са били скъпо нещо. Обаче не та не. Ние ся си говорим за "вълшебните свойства на кърмата" и "вредата от ваксините"  :lol: Аз разбирам да си го говорим сериозно, ако това вече не е пробвано, при това за огромен период от време и то сред милиони хора, ама - пробвано е. И резултатите са известни и категорични.

Да, ОК, всеки има право да ВЯРВА в каквото си ще, вкл. в Дядо Коледа, Дядо Торбалан, Феята на зъбките, има право да върши каквито пожелае глупости, които не са пряка тема на текстовете в НПК. Аз обаче държа, като ще си говорим по такива въпроси, да не се върти само около права и вярвания все пак, а да се излагат и факти. Държа, заради малкият (но все пак възможен) шанс, някоя жена обмисляща такова действие, която има колебания и не е екстремистки настроена - да се замисли, та да размисли. Предвид, че главно в интернет заинтересованите търсят инфо по тези въпроси - шансът да попаднат и на нашата гледна точка тук - не е малък. А и в крайна сметка целта на "Зачатие" е да има все повече и повече живи и здрави бебета и по същество - не е извън нашите приоритети и цели и това, да не се спомине зорлен някое новородено, заради опасните увлечения на майка му.
Това, че акъл с фуния на никого не моЙш наля - го знаем всички, вкл. и аз.  :D То не е и целта на този разговор да се "налива" на някого, а да се провокира собствената му способност да разсъждава.

Додич, аз не съм изненадана, че в анкетата има вече два гласа "ЗА". Изненадана съм, че "естествената групичка" от другия форум, още не е налазила темата, за да обърне резултата на категорично "ЗА".  :lol: Отделно, че в нашия сайт - не четат и не пишат само хора, които имат репродуктивни проблеми, има всякакви потребители и е нормално за някои от тях - този вид раждания да са "няма проблем". То всъщност, щом човек забременял след няколко ин витро опита роди така, какво да се чудим на другите, които "принципно подкрепят" и им се вижда върха на романтиката цялата раУта. То и на мен ми се вижда супер кеф и романтика, ако мога да работя като гледач на големите котки (просто ги обожавам) в някой хубав зоопарк по света, ама като взема лично да им рина л***а, сигурно ще ми се изпари романтиката.  :lol:

За лицемерието във всичко това обаче - дори не ми се захваща темата, за да не обидя някого, а и наистина - не е моя работа "да съдя" кой и защо лицемерничи. То и това е неприкосновено право на всеки човек. Но пък е и чудесна илюстрация, колко е незащитима самата им теза с валидни аргументи, при практикуване на "избирателно естественичество" ;) Хората с наистина "зелени убеждения" са на принципа "всичко, или нищо". Тях може също да не ги разбирам, да не ги подкрепям за много от действията им, но пък искрено ги уважавам. Уважавам ги, защото като са направили даден избор и са убедени в правилността му - те си го отстояват с действия и то 100%, а не 10%, пък другото да е "между другото". Пък при ей тия каки - естественичеството е само как ще раждат, кърмят и няма да ваксинират (колко удобно налЕ). Иначе карат коли, Арчат точец, цъкат в нетЯ, пазаруват в супера, драпат за държавна ясла и градина за отрочето, пият АБ като стане дебело, ползват квалитетна анти-бръч козметика, яко бъкана с химия, някои бачкат в отрасли замърсяващи природата в невъобразими мащаби, ама си взимат тлъстите заплати и нямат проблем с това и... все в този ред. Дори не отиват да раждат "на къра под ореха", ми на дивана и с лаптопа до тях, та и ражданията им не са баш-баш по канона на истинските "естественици", ама нейсе. ;) Всеки има право да е лицемер, идиот и какъвто там пожелае - факт!
« Последна редакция: Август 20, 2014, 14:28:25 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #66 -: Август 20, 2014, 15:00:48 pm »
Аз пък нещо не вдявам за комфорта на бебето. То вижда за първи път и двете обстановки, живяло е само в корема на майка си, как да направи аналогия, да установи разликата,  че и да се стресира повече от болницата, от колкото от у дома на дивана.
Статистиката не може да бъде реална, ветринарката е търчала в болницата, иначе не вярвам и за нея да бяхме разбрали. Ако подобните бременни не ходят на консултации? Знае ли се дали всички се записват на ЖК, за да се "хване" някаква нишка. А между другото,  ако бременнота е проблемна и раждането се очаква с проблем или се окаже преждевременно.... примерно, какво се случва тогава с естествеността?   
Аз също все още чакам аргументи на привърженик на това, което дискутираме. Гласувах и си казах мнението, преди няколко дни, писах и се надявах да "чуя" и другата страна. Май няма да ни се окаже такава чест. Нещата априори си остаат анонимни,  явно.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #67 -: Август 20, 2014, 16:26:44 pm »
Статистиката не може да бъде реална, ветринарката е търчала в болницата, иначе не вярвам и за нея да бяхме разбрали. Ако подобните бременни не ходят на консултации? Знае ли се дали всички се записват на ЖК, за да се "хване" някаква нишка. А между другото,  ако бременнота е проблемна и раждането се очаква с проблем или се окаже преждевременно.... примерно, какво се случва тогава с естествеността?   
Именно!

А за комфорта на бебето и аз не вдявам, ама ей на, така разправят привърженичките на тия течения. Разбира се, първо обстойно и напоително представят аргументи, касаещи личния им комфорт и наклон и чааааак накрая, от кумова срама, да не е подозрително, зер, се споменава, че видите ли, всичко това за бебето се прави - да се появяло..... как беше, сред родителите си и бла-бла. Не ми се търси, Кристъл назад беше копнала част от безумната аргументация.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #68 -: Август 20, 2014, 16:48:07 pm »
avallon, aми то няма как да вденеш, понеже няма и КАКВО  :lol: Тези в повечето случаи раждат не на дивана баш (това го ползваме за нарицателно), ами в домашната вана, ако такава нямат - в надуваемо басейнче. Твърдят, че за бебето било по-комфортно и по-малко стресиращо да се роди във вода (и лайна, без извинение, но като има асистиращи дули – те ги вадят с кепче, абееее чудо, чудо). ОК, ама хората не са риби, не са и земноводни, а "майката природа" е предвидила да се раждаме на сушата и първата ни работа след това е да поемем въздух. Атмосферен. Щото нямаме хриле, че да го правим под/във водата.  :lol:
И тук пак се връщаме на лицемерието и истинските причини да се върши цялата тази раУта. Счита се и дори по болниците го има като опция в някои, че докато родилката се намира във вода - това облекчава болката от контракциите й. Само, че в болницата, когато вече ще излиза бебето - те вадят от ваната и си раждаш "на сушата" все пак. ;) Пък у дома - не правят така, с което рискуват и бебето да се нагълточи с вода, при опит да "продиша подводно", или при забавена реакция на околните да го извадят от водата. Имаше в САЩ мисля такъв случай описан т.е. причината установена от патолога за смъртта на новороденото е удавяне, ама понеже И това се случвало радко - нЕма значение. Баш на тая няма да й се случи това.

Цялата им краста - няма нищо общо с комфорта на бебето и кое било по-добре за него, това не виждам изобщо какво да го говорим вече. Става дума за едно от множеството леки психични разстройства, от които страдаме като вид и нездрава, фетишистка фиксация по самият акт на раждане. Като приоритено в него е извличането (на необяснимо за нас) емоционално удоволствие (понякога и физическо) от същия за родилката, като се пренебрегва всичко останало и рисково и за нея и за бебето.
Аналогично е разстройството (като механизъм на случване) на съзнанието и при онези хора, които всячески се стремят да им бъде ампутиран някой здрав крайник, понеже не го понасят, не се чувстват комфортно с него и пр. Това го писахме с Боби преди време, давали са го и по "Нешънъл" в поредицата "Фетиш". Тези същите хора са абсолютно нормални и адекватни в други сфери на живота си, някои имат и престижни професии, не са някакви очевидно изкукали аутсайдери да кажеш. Обаче тоя им напън си го има, обсесия тотална е, рискуват си живота, за да премахнат въпросният крайник и няма спирка, няма убеждения, няма дяволи, за да спрат. И обикновено - постигат своето, като така увреждат крайника с цената на часове непоносими физически мъки за тях самите (един 12 часа си държал нежеланата ръка в кофа с лед, за да предизвика такава степен на измръзване на крайника, че хирурзите да са просто принудени да го ампутират). И го ампутирали де и тоя кротнал чак тогава. Сега е зорлен сакат човек, ама щастлив...ходи го разбери нали... Много малко знаем за мозъка човешки и за всичките му бъгове (такива, или още по-сериозни), можем само да констатираме, че ги има засега и това е. Тези същите хора имат и някаква НПО, която се бори за правото им да си ампутират доброволно здрави крайници. Всеки нормален човек се замисля (вкл. аз), дали не е по-добре наистина да им се разреши доброволна медицинска ампутация, вместо да бъдат рискувани животът и здравето им с инфекции, или дори смърт, докато опитват да увредят въпросният крайник, така, че лекарите да са принудени да го ампутират. Както се сещаш обаче - това е повече морален казус, защото в него биват набърквани и други хора (лекарите), които са положили Хипократова клетва най-малкото и за които не е особено приемливо да увреждат и инвалидизират хора умишлено. Камо ли да ги задължават да го правят това. Има и шанс някакъв, да се установи в някакъв момент какво причинява такива отклонения при тези пациенти, да бъдат успешно излекувани и...к'во праИм тогава, ако сме резнали на един ръката, на друг крака, защото така пожелал същия, докато още е бил болен?
В не помня коя държава скандинавска, имат и партия на педофилите, бореща се педофилията да е законна за практикуване. Да, имат право да искат това и да се борят за него, но това не ги прави нормални и психически здрави хора все пак.

Сега някой ще каже, че е просто абсурдна аналогията с казусите описани дотук и е неуместно да сравним тях – с желанието да си раждаш у дома, неасистирано. Понеже раждането е естествен и съвсем нормален за здравия психически женски индивид процес (факт) и за "патология на раждането" да говорим - някак не става и не е уместно. Дали? Според мен е уместно да го имаме предвид, като възможен вариант, не от гледна точка на самия процес като такъв, а от гледна точка на възприятията на конкретната родилка на същия.

В крайна сметка, всяка майка тук, та и всяка кандидат-майка си задава съвсем логичният въпрос по каква бе джанъм толкова важна причина, една родилка би поела и 000000,1% риск за себе си и бебето си, за да ражда по възможно най-рисковият в съвременният цивилизован свят начин. Когато вземем да нищим официалните аргументи за тия практики - те един, по един отпадат, издишат и лъсва, колко са несъстоятелни и "изсмукани от пръсти", колкото там нещо да се каже. Вкл. и как раждаш сухоземно същество във вода, че така му било по-харно на него  8O
И като се разчисти цялата плява по въпроса - си идваме на думата, а именно, че такива жени имат определен фетишистки уклон в дадена насока, който като всяка обсесия (от различен вид) доминира над всякаква логика и здрава мисъл и склонността да си го задоволиш е неудържима просто. В тяхна услуга  е, че действието е баш естествено раждане, което не бие на очи така, както да искат да си ампутират крака и ръце. Та и като има мегдан да се спори, че в болница било по-опасно заради резистентни бактерии, които само там виреят – екстра идва, та и логично звучи. Дори и на тях самите им е пречка да се усетят, че нещо не е особено по реда си в главите им, точно защото говорим за раждане, не з наещо друго, което да е очевидна аномалия. "Ми аз искам да си раждам както рекъл Господ" - какво ненормално има? Ми по принцип нищо, ако не отчиташ всички останали факти и обстоятелства по темата.

Онези с мерака за ампутации например - знаят, че това тяхното не е нормално, защото е много фрапантно желание, някои от тях с години се подлагат на терапия с цел да преодолеят тази си обсесия, не успяват, стигат до остри депресии, защото все още го имат този крайник и пр. Но поради естеството на проблема си - не твърдят поне, че тяхното си е супер нормално, па всички останали дето се чувстват ОК с всите си крайници са изтрещели зомбита някакви. Което пък при жените драпащи да раждат у дома самички - не може така видимо да се дефинира, като отклонение, особено като те НЕ споделят обикновено реалните мотиви за желанията си. Някои апропо - дори пред себе си не искат да ги признаят.

Да седнат на нас да ги споделят тук - небъдно е.  :lol: Какво да каже някоя такава и как да ти аргументира рационално, че от цялото раждане на нея й било най-важно да получи оргазъм по време на същото? Ми тя е наясно, че за повечето останали жени - това е чиста лудост, извратения и в този ред. Те тези жени не са "луди" в буквалния смисъл на думата, а имат определен тип мозъчна дисфункция просто. И то такава, че притъпява базови човешки инстинкти, дебело го подчертавам това. Една от всички възможни причини казвам, за тия домашни раждания е "да е с оргазъм" и за същата както казах и преди - има цяла школа. Официално е известна същата, а знам изобщо за това, понеже в списание "9 месеца" на цели 10 страници имаше статия по въпроса. Което беше и причината да си го купя за пръв и последен път като бременна същото (да си имам и късмета нали  :lol:). Броят за който говоря е от юли, или август 2010 година, ако някой мисли, че се шегувам - да ровне да го намери. На корицата беше изведено това, като заглавна статия.

За ролята на медиите в цялата история - да не започвам дори да пиша, че ще ви окьоравя.  :lol: Стига да напомня, че в националната ни телевизия (издържана и от МЕН!) баш се рекламираше този почин, в предаването на Марта Вачкова, преди да стане фалът с бебето на ветеринарката. Когато същият се случи и ИМЕННО "Зачатие" настоя за второ предаване по въпроса, за да се види какъв може да е резултатът от такива неща - всички знаем как протече то, че на Вени само някой не й скочи на устата, за да я накара да не говори, че Марта въртя около самата тема през цялото време и настояваше да не коментираме случая баш, че тя горката майка налЕ. Ми к'во да коментираме тогава бе?  8O Ланшният сняг ли?!

Сватееее, ми те нашите деца милите сред кога се появяват баси? Сред комшиите явно.  :lol: Пък като знам и Габи и Дани к'ви са "стресирани" горкитеее - отивам на шопинг за кърпички просто, че не моЙ си спра сълзите и сАполите от тая мъка. То тяхното страдания ли бе да го опишеш?  :lol: Но ти си много, много по-съгрешила от мен, дамммм. Аз само с едно секцио и АМ вредих, а ти ин витро, че и ти не кърми, а и заряза милото дете в кувьоз почти месец. Не ми се фъчкай с едното естествено раждане, то не компенсира хич, а и беше в болница, та....иди си направи харакири!  :lol:

*
« Отговор #69 -: Август 20, 2014, 17:03:59 pm »
За статистиката не съм съвсем сигурна, че не може да се води такава. Нали всяко раждане се записва някъде. Понеже не съм раждала и нямам преки впечатления, но доколкото знам документите с данните на детето и родителите отиват по служебен път от болницата до общината по местоживеене на майката за издаване на акт за раждане. В случаите на домашно раждане какво се случва? Родителите все отиват в някоя болница и там се регистрира детето. Самата Лили беше питала из темите за правото на преглед в рамките на месец след раждането в софийска болница, в която очевидно е регистрирано детето, нищо че е родено в домашни условия. Не ми се вярва да не е възможно да се води статистика при добро желание, при това доста точна. Тези деца все пак стигат до регистрите с ЕГН-та и това не става от "кораба-майка".  :wink:
*
« Отговор #70 -: Август 20, 2014, 18:05:46 pm »
Додич, предполагам като родят живо бебе се обаждат в спешното да кажат, че ще раждат  :D но мъртво родените чиито майки не са ходили на консултация.....
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #71 -: Август 20, 2014, 18:18:35 pm »

На мен не ми звучи така.  :D  Въздушният транспорт в множество случаи - просто няма приемлива алтернатива и не е чак толкова въпрос на избор, дали да летиш, или да не летиш. .
За мен, понеже е през океана е така, но ти например  имаш алтернатива да шофираш до Германия или до морето. Ако според теб винаги, когато става дума за човешки живот, трябва да се избира по-безопасната алтернатива, пред удобството, коетo носи малък риск, то в континентална Европа не би трябвало никой да лети.  Пък тези дето си летят  за кеф, въобще излиза, че са луди.
Та мисълта ми е, че има значение какъв е този риск все пак, а не само, че го има. Защото иначе горното би следвало да е вярно .

Не мисля, че е фетиш и фиксация в процеса на раждане и не съм сигурна, че е от егоистични подбуди. Ти казваш, кой би поел дори и 0.00001% риск в повече.  Обаче, ако помниш, ти подобен аргумент извади и в полза на цезаровото сечение и сега ще излезне, че всички тук, дето не сме родили така, сме поставили бебетата си в риск, защото нали има по-висок риск все пак. Затова пак казвам, процента на риска е от голямо значение, не е просто черно и бяло било повече или по-малко. Затова  летя със самолет и затова и съм ЗА домашното раждане, когато е асистирано и преди това оценено от професионалист, че може. Но съм СРЕЩУ неасистираното, защото не смятам, че има реална оценка и 1% разлика ( аз не знам колко е) е много.
« Последна редакция: Август 20, 2014, 18:27:37 pm от Bobbie »

*
« Отговор #72 -: Август 20, 2014, 18:23:52 pm »
И за мъртвородените сигурно пак се правят някакви документи и си мисля доста по-детайлно се проучват причините защо и как, отколкото успешните домашни раждания. Очевидно сработват човешките инстинкти та се обаждат по болниците ... с надежда за съживяване. Егати темата  :? ... ама точно тези стигат до медиите и после обществото дружно започва да "хейти", а иначе се правят романтични предавания и се печатат напоителни статии както е писала Жбрул.
*
« Отговор #73 -: Август 20, 2014, 22:06:01 pm »
Боби, аз например не летя ;) Обаче не летя, защото до момента съм можела да си го позволя. Просто не ми се е налагало да пътувам с ограничения във времето, разхода, не ми се е налагало да стигна на някое много отдалечено място по работа и времето да ме притиска... Като се размитам "екскурзионно" из континентална Европа, че и Азия - предпочитам да го правя с колата, защото така съм по-свободна в движението си. Което апропо е също алтернатива смислово (времето визирам), когато човек има такъв избор и възможност. Когато ги няма - ще лети ще не ще. А и някои просто обичат да летят - да. Което изобщо не означава, че при самолетна катастрофа - щетата не е 100% обичайно. ;)
Защото има И такава съпоставка за реализация на даден риск. Нисък процент той да се реализира, но пък почти 100% гаранция, че реализацията му завършва фатално. Също като оценките на застрахователните компании, при сключване на здравна застраховка с пушач да кажем ;) Аз съм по-рискова за редица заболявания, защото съм пушач, рискът ако се реализира някое от тях - лечението ми да е дълго и скъпо и пак да пукна е висок, затова ще ми поискат повече пари. Ама това не значи, че някоя "божа кравичка", без грам вредни навици няма да се гътне от рак на белите дробове, вместо мен. Или да се сдобие с инсулинозависим диабет и да си живее на поддържаща терапия дълго и славно и да им излезе златна, ей така както не пуши, не пие и пр. Просто при "божата кравичка" - рискът е статистически по-нисък, но не е изключен. Това, че има и шанс аз да не умра без време от какво да е заболяване свързано с пушенето ми е факт, но се взима предвид най-лошият възможен вариант, предвид моите навици и си плащам по "тая сметка". Толкова.

Та и с тия другарки с неасистираните домашни раждания - рискът по принцип не е висок, АКО е следена бременност, но в момента в, който решат да си раждат домА, без никой с грам медицинска квалификация до себе си - рискът вече става сЮвсем друг Боби. И изобщо не е сравним с този при асистирано домашно раждане.

Според мен, когато става дума за човешки живот - трябва да се избира по-безрисковият вариант, когато удобствата са СРАВНИМИ ;) Което е абсолютна реалност, като си говорим за раждания и не е когато си говорим за летене със самолет. Просто алтернативите на летенето - не са сравними с него, нито като удобство, нито като целесъобразност. Ай ся да не си говорим сериозно, че има бахти разликата между моя и твоя диван, или вана и това е вездесъщо важен и неописуемо смислен фактор, като ще раждаш. Чии е дивана, къде е той, дали е зелен, дали червен, дали със завеса за баня върху него, дали без, или дали е диван точно, или друг вид мебел, ако все пак ти е удобно. Има частни болници, по джоба на почти всеки от тия точно, предлагат им там всичко, което те ТВЪРДЯТ, че искат уж. Но не се възползват. Значи, просто не е вярно това, което разправят за мотивите си.

Не мислиш, че е фетиш и фиксация в самия акт на раждане това тяхното, но тогава какво е Боби? Ти си рационален човек и хайде да видим по метода на отхвърлянето, кое ще ти остане накрая и ще звучи смислено и логично. "Върлата" грижа за бебето ли? Знам, че ти си ЗА домашните асистирани раждания, аз не съм ЗА, но и против не съм, ако се регламентират като в други държави и имаме условия да подсигурим адекватно тези с проблем между тях. Не съм ЗА на този етап, защото нямаме наличните условия и реално ще са си неасистирани. Обаче не те са ни темата тук, нали така? ;)

Аргумент в полза на това, че трябва и аз да мога да си избера оперативно раждане "извадих" в разговор, в който се казваше, че всяка майка има право да си разполага с тялото както пожелае, вкл. и при раждане, вкл. има правото да рискува себе си с неасистирано такова. Та по тази логика - и аз следва да мога да рискувам свободно СЕБЕ СИ със секцио по своя вола, но го нямам това право, по този въпрос точно. Понеже не мога сама да си направя секцио. И не, няма да излезе, че вие всички, които сте естествено родилите тук сте си поставяли бебета в риск, защото освен Лили - не знам някой друг да е раждал извън болница. След като сте били в болница - то се предполага, че е имало кой да реагира адекватно, при риск за вас, или децата ви, ако ще реакцията да е спешно секцио - има кой. Има и как. Това е същественият момент. Пък, че за самото бебе при секцио рискът от родов травматизъм спада, спрямо естественото раждане - и сама знаеш, че е така. Но се вдига рискът за майката, защото все пак е хирургична интервенция, ако и да е по принцип малък рискът да се огелпи нещо за нея жестоко - има го. Поради, което - не е "концерт пожелание". Отделно, че участват и други хора в цялата раУта, за които това е служебен дълг, пък носят и отговорност... Точна там, ти даде примера с тия дето искат доброволните ампутации и как и двете са хирургия. Ако аз мога да си поискам доброволно такава намеса, то няма как на други да се откаже, създава се прецедент и пр. Напомням го този ни разговор, защото нали знаеш, че помня много детайлно  :D и изобщо не е ставало дума, че самото естествено раждане е безотговорна проява. А, че аргументът - единствен и абсолютизиран как това с неасистираното си е ОК, САМО защото майката имала право да рискува себе си както си ще - е тотално неиздържан. Отникъде.

При неасистираното каква реална оценка да има? Дори като ходят на прегледи - те не правят каквото им е препоръчано. Най-малкото - не си пият предписаните лекарства, но за сметка на това пият куп други неща, дето никой не ги знае какви са. От тия "вълшебните". Ако лекар каже на някоя, че няма чалъм да ражда естествено просто, да не мислиш че това ще я спре и ще й уври главата. Ми не - няма. Ако й е седалищно бебето - пак ще тръгне да ражда сама у дома си и ще го "обръща" правилно с йога и някакви мантри там, щото то така става и то 100%... Не виждам смисъл даже да изреждам всички варианти, които ми хрумват в момента. Вкл., че са здраво анемични, щото хрупат треволяк цяла бременност и ако изкърви някоя зверски при раждане - ще даде фира преди някой да позвъни на 112 даже. Или и да стигне до болница - ще е трудно спасяема поради лошото си общо състояние...

Оценка на риск за нещо такова - не се прави адекватно с так-так - ей ги процентите и т'ва е, кой както си реши. Не защото не е вярна за нуждите на статистиката, а защото не само статистиката, ами и Господ не може да гарантира на никого, че няма да му се случи баш на него онзи 0000,1 %, ако зорлен се вре в тази група където той изобщо се реализира. Като се натикаш там - все ще се реализира за някой от наврялите се в един момент. Онче-бонче, аз, ти, ама все някоя от нас ще е. Точно, ясно, доказано и статистически.
И за да се навираш сам и с кеф в баш тая руска рулетка - има нещо крайно нездраво в избора ти ( и главата ти). Не е грижа за бебето обаче - тук съм категорична. А съм категорична, защото достатъчно съм чела и слушала ония двете кукумявки и пространните им трактати на тема - техните нужди, права, изживявания, усещания, тръпки и пр. докато раждали. ТЕХНИТЕ. Налага се водещите да ги питат: "А за бебето?", та чааак тогава се сепват леко, излизат от унеса си на тема те какви кефове получавали раждайки и смотолевят някое "Ама разбира се, че и за бебето така е по-добре". Пък било по-добре, щото аурата му така не се разбрицвала от пипането от чужди хора и пр. дълбокомислени съждения. За да се присетят изобщо за резистентни щамове и вътреболнични инфекции (което пък за България, дори не е толкова голям, или често срещан проблем какъвто е при вас), някой водещ трябва мноооого да ги натисне в кюшето, да не им ахка умилено на дивотиите, че чак тогава. А и те по предавания ходят просто, за да си рекламират практиките, което се получава благодарение на безкрайно безхаберните ни и неподготвени по темата водещи, които само откриват предаването и оттам насетне - тия кокошки започват да леят за романтиката и като си изпеят всичко, дето искат - водещият им казва: "Благодаря за участието. Успех!" и те така. Чудно благодатен метод за привличане на още заблудени овчици. Което си е грях на медиите де, не на възползващите се. Могат - възползват се, нормално.

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #74 -: Август 20, 2014, 23:19:41 pm »
Боби, аз например не летя ;) Обаче не летя, защото до момента съм можела да си го позволя. Просто не ми се е налагало да пътувам с ограничения във времето, разхода, не ми се е налагало да стигна на някое много отдалечено място по работа и времето да ме притиска... Като се размитам "екскурзионно" из континентална Европа, че и Азия - предпочитам да го правя с колата, защото така съм по-свободна в движението си. Което апропо е също алтернатива смислово (времето визирам), когато човек има такъв избор и възможност. Когато ги няма - ще лети ще не ще. А и някои просто обичат да летят - да. Което изобщо не означава, че при самолетна катастрофа - щетата не е 100% обичайно. ;)
На мен идеята ми беше, че много хора летят за удобство, не при нужда и поемат риска заради удобството си. Аз например, ако мога да си го позволя, навсякъде бих летяла, аз и децата ми. Значи реално и за тях помам риск за собствентоо си удобство.   Едно време на море от София до Варна или Бургас ходехме само със самолет. Никога не съм ходила по друг начин на море.  А знаеш, че ( както вика баща ми на майтап) самолет до сгеа във въздуха не е останал т.е. имаме 100% смъртност при сакатлък. Та идеята ми беше, че и тяхната логика вероятно е такава. Умаловажават риска заради удобството си. Само че в техният случай рискът не е толкова малък. Имаме вече 2 деца починали , а самолет на летище София не е паднал от 80те години т.е. разбира се, че има разлика в риска. Но не в технтие очи явно. Затова казвам, че не мисля, че не им пука за бебетата, както ти мислиш. По-скоро подбудите им за както на някой тръгнал от София до Търговище със самолет :-).

Цитат
Знам, че ти си ЗА домашните асистирани раждания, аз не съм ЗА, но и против не съм, ако се регламентират като в други държави и имаме условия да подсигурим адекватно тези с проблем между тях.
не съм ЗА за себе си, а като теб не съм против. И ако искат, съм да им се позволи, асистирано разбира се.

Цитат

Оценка на риск за нещо такова - не се прави адекватно с так-так - ей ги процентите и т'ва е, кой както си реши. Не защото не е вярна за нуждите на статистиката, а защото не само статистиката, ами и Господ не може да гарантира на никого, че няма да му се случи баш на него онзи 0000,1 %, ако зорлен се вре в тази група където той изобщо се реализира. Като се натикаш там - все ще се реализира за някой от наврялите се в един момент. Онче-бонче, аз, ти, ама все някоя от нас ще е. Точно, ясно, доказано и статистически.
И за да се навираш сам и с кеф в баш тая руска рулетка - има нещо крайно нездраво в избора ти ( и главата ти).
Аз продължавам да смятам, че има значение процента риск. Просто при тях е височък, но те не го виждат така. Ако нямаше значение колко е риска,  пътуването със самолет наблизо щеше да е забранено.
 Баща ми и дядо ми са пилоти :-).

*
« Отговор #75 -: Август 21, 2014, 00:10:09 am »
Боби, понеже според мен рискът да се разболея от нещо кофти, защото пуша не е особено висок, отнесен към мен персонално. И мога да ти нося от 9 кладенеца вода, за да ти обясня защо считам, че баш заради цигарите нищо лошо няма да ми се случи... Това реално променя ли рискът за мен? Това, че аз ВЯРВАМ, че е по-нисък, отколкото някой е изчислил и доказал, че е, понеже е мое право да са самоубеждавам в невероятности. Ами не. Затова и не съм хукнала под път и над път да опушвам хората и да развивам теории за полезността на пушенето.
Имам ли право да пуша обаче? Имам. Тези имат ли право да вършат глупости - имат.

Има ли кампании и политики скланящи ме да спра цигарите - има. Е, за техните глупости - също следва да ги има, па дано на някоя й се наместят мозъчните вериги. Има много бивши пушачи все пак, сред тях си и ти, та явно има и смисъл да се говори.

Аз съм против в тази ситуация просто - да махаме благо с ръка и да казваме: Ма оставете ги, ма те си имат права, ама да правят каквото си искат и пр., като е очевидно че правят пълни дивотии. Та чак излизам зъл човек, щото не им се умилявам на същите.

Несравними са примерите между летене и раждане Боби и изборите там. Удобството да летиш и кефа, ако щеш от същото са обективно съществуващи и логични. Не мисля, че е сериозно да си говорим за удоволствие ( в прекия смисъл на думата), когато става дума за родилен процес, при това необезболен. Би следвало да си доста изявен мазохист, та самата процедура да ти достави удоволствие егати (не говоря за крайният й резултат - бебето). Пък и мазохизмът е в класификацията на разните психични отклонения... Ама в добавка при тези - и риск за здравето и живота на тях и децата им, за по-пълноценно мазохистино изживяване ли?
И за к'во го поемаш тогава този риск, ако продължа аналогията със самолета?  За да си доставиш удоволствието да родиш на личния си диван? Понеже то така се получава. Можеш да родиш пак по този начин, ама не на диван просто, но пък при по-нисък риск. Значително по-нисък. Пък да летиш със самолет е хем по-бързо, хем и много комфортно в общия случай, отделно че да лети човек изобщо - нема друг начин. ;) То е само една опцията по въпроса. Пък за раждането не е така.

Аз не мисля, че не им пука за бебета им баш, а че някак...не са им приоритет те, поне преди да ги родят. Не намирам по-точно формулировка, знам че не е тази идеалната. Те са по-скоро оправданието им за дивотиите, които вършат ;) Аз заради детето налЕ. И хваща дикиш на повечето места, защото да си причиниш сама на себе си нещо такова, понеже те влече по някакви си там причини - обикновено не хрумва на драгата публика. И нормално да не й хрумне, ако не се зарови в детайли да ги чете и слуша. После и с кърменето са същите. За щастие - то не застрашава децата им, напротив, но коментарите им по темата са показателни за цялостното им възприятие на нещата. ТЯ как се чувствала докато кърми - хармонична, неповторима, специална, как само ТЯ можела да даде това на бебето си и затова е незаменима и недостижима... Абе познавам доста кърмачки, пък кърмиха коя година, коя над две - НИКОГА не съм чула от тях да говорят за кърменето по този начин и да го въртят около СВОЯ кеф от него все. Т.е. при тия моми така раждащите - има една яко егоцентрична позиция по въпроса, фиксирана върху нейния кеф от цялата работа, а не върху ползата за бебето. Което за мен говори, че мотивацията за тоя им вид раждания е идентична, но за съжаление и за разлика от кърменето - там бебето е в риск. Неоправдан. Считам, че не подценяват риска изобщо. Просто им е неустоимо да угодят на конкретни свои желания (провокирани от неизвестни за мен причини) и то толкова неустоимо, че не могат да се въздържат, въпреки всички известни им рискове. Това не са прости и неграмотни жени Боби, които не могат да осъзнаят реалния риск и защо е толкова висок в тези случаи. Те го пренебрегват идеално осъзнавайки, колко е висок, там е кондиката.

П.П. Не летя, не защото го считам за толкова опасно и поради съображения за сигурността и живота си, ако това си помислила  :lol: То в БГ е много по-вероятно да ме пребият другите шофьори, отколкото да ми падне самолета някъде по света. Просто пътуването с кола конкретно (не ползвам и не съм ползвала никакъв масов транспорт) ми е слабост, има разни предимства важни за мен, а и моите пътувания обичайно са за удоволствие и разполагам (ах) с време за тях. Отделно, че и пазарувам в безумни количества и обемни неща, за чиито превоз би ми съдрала кожата коя да е самолетна компания по света. Та затова се разминавахме със самолетите досега. Ако реша да се разхождам до вас - категорично не смятам да идвам с моторетка  :lol: Ама понеже никой от вас не ме кани на гости - движа си се сухоземно (разбирай пълза си и си съскам) и си страдам тука и т'ва е то. Егати приятелите сте!  :lol: :lol: :lol:

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #76 -: Август 21, 2014, 00:12:00 am »
Е как бе, аз откога съм те поканила 8O
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #77 -: Август 21, 2014, 00:15:18 am »
Не мЪ душко, аз за щатската група говоря. При тебе мога да дойда с колата  :lol: Пък тук за Фъркане е въпросът. Поканила си ме - факт, отдавна и не веднъж.  :bighug: Надявам се да се възползвам от поканата...преди пенсия  :lol:

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #78 -: Август 21, 2014, 00:17:24 am »
Е ха дано  :bighug:
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #79 -: Август 21, 2014, 00:24:32 am »
Хм, това че не са неграмотни или че са образовани,не ги прави да не са прости :-). Познавам много образовани глупаци.

Ама понеже никой от вас не ме кани на гости - движа си се сухоземно (разбирай пълза си и си съскам) и си страдам тука и т'ва е то. Егати приятелите сте!  :lol: :lol: :lol:
хе хе, ми чувствай се поканена тогава, когато решиш.  Е, като съм тук разбира се, че сега скоро няма де ме има :-)
« Последна редакция: Август 21, 2014, 00:26:06 am от Bobbie »