0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Домашно (неасистирано) раждане в България
« Отговор #40 -: Август 19, 2014, 01:17:45 am »
Вижте сега какво. Лекарите са първо хора, та после лекари.
Това е което аз пък наричам ЛИПСА на професионализъм. Когато е на работа, той е първо лекар и неговите лични проблеми не би трябвало да му се отразяват на отношението. Ясно е, че ако има проблеми може да е разсеян примерно,но никакво оправдание няма за грубиянството или да не си върши работата. Работила съм по 12 часа в спешно спочивка 15 минути за една цигара, чак в 3:00 сутринта, работила съм и по 16 часа следобедна + нощна смяна и никога не съм заобяснявала на пациент колко време съм там,да не ме занимава с глупости, нито съм отказала да си свърша това, което ми е част от работата. Никой не иска да е там, никой не е отишъл, за да му пречи да си почине. Нито съм видяла някой друг да го прави, освен в милата ни родина,където трябва да споря с лекарите да ме прегледат, щото преди да ме прегледат ми заобясняваха, че нямам кръвоизлив. Или където си плащам на лекар да ме кюртира, ама мед. сестрата не смята, че и е работа да ми даде вода, като я викам, понеже залитам от упойката. Има и много свестни разбира се, мога да изредя лекари, които са били с повече от прекрасно отношение, не съм ги забравила.

*
« Отговор #41 -: Август 19, 2014, 09:37:52 am »
Жбрул, аз не искам някой да ми се мазни бе. Доволно да не ми говори на "Ма" и да ме нарича "Патка" или да се отнася с мен като с боклук. Много ли ти се вижда? Знам, че и те са хора, дори нямам против да видя, че са ядосани на някой или нещо, но аз да нося гнева им  8O Един лекар колкото и да е компетентен като не може да ти обясни на прост и ти да си спокоен с него, не да си мислиш, че и той не знае кво ти има и ти изписва лекарства наред, просто не се получава.
Миналата година като заведох детето за хоспитализация направо ме разреваха в спешното. Ми то беше навикване, че съм си избрала смотан педиатър, то беше чудо, наложи ми се чак него да защитавам и да обяснявам, защо смятам, че е за болница и съм прескочила едно стъпало реално за да ускоря нещата, а същия ден бях и при него и детето наистина беше в добро здраве, просто при рязкото влошаване не виждам смисъл да го притеснявам извън работно време.
*
« Отговор #42 -: Август 19, 2014, 12:43:43 pm »
Боби и м-и - аз не оправдавам подобно поведение и отношение, само обяснявам на какво се дължи в някои случаи - демек правя констататации.  :lol:  Да, не е проява на професионализъм това - категорично, не бива и не следва да се толерира, преглъща и пр. Аз лично - такова отношение към себе си не допускам, но  и за не съм от хората "душичка, мушичка" и докато някой помисли да ми се озъби - вече го е "отнесла бурята" и бързо съжалява. Никога не започвам първа разбира се, но ответната ми реакция при опит за подобно поведение спрямо мен (не само от лекар) е незабавна и от вида "с техните камъни по техните глави". Какво ще им рева бе Марго?! Като ревна - кое ще ги спре да ме обиждат и да ми се държат като хванати от гората? Насмиташ ги аналогично на тяхното поведение, вдигаш пушилката, заплашваш с жалба в НЗОК (яко ги спича това) и ако масово пациентите им реагират така - няма да си позволяват подобно отношение към нас просто.

Ама ние сме си едно стадо, страхливо, дето само на маса и из нета може да се възмущава и да се пени в общия случай. Опре ли до това да си браним правата и личното достойнство в някаква ситуация - снишаваме се и гледаме като нас***и този, който ни обижда и тормози и това е. Ей родилките да вземем, ама масово. Тя акушерката казала, че ще вземе бебето и точка и тя майката понеже не искала да й се джаска акушерката - го дала, ама не била съгласна. Ми изджаскай й се ти на тая акушерка бе моме, па да видим какво ще направи? Ще те набие и ще ти вземе детето ли? Не, няма, защото няма право на това и го знае идеално. И лекарят да извика - и той знае, че няма такива права и какви били болничните и правила - нЕма никакво значение в такъв случай. Ти си майката, ти "колиш и бесиш" относно бебето си и това е. Аз през 2000-та напуснах местната АГ-болница с полиция.  :lol: Не можело да се самоизписвам аз така, па портиера ми заключи вратата, нямало да ме пуснат... 8O Като дойдоха униформените и се смръзнаха и се зачудиха какво да обясняват. Та хем не ни стиска и не не ни се занимава ей такива медицински кадри да ги сложим на място, хем после циврим... То кучето скача според тоягата както знаем ;)

Както казах и по-горе обаче (не за такива случаи като описаното от Боби и Маргото) - куп пациенти твърдят, че се отнесли с тях грубо, само защото на тях така им се сторило, нещо не им харесала интонацията, не им било обяснено добре, не им се усмихвали достатъчно, не им отделили достатъчно време (според тях самите) и пр. Има лекари, които много добре си разбират от работата, но пък не умеят разбираемо да обяснят чисто медицински неща на пациентите си. Както има перфектни математици, които обаче са супер негодни като преподаватели и не могат 2+2 как е равно на 4 на някого да обяснят. Което не ги прави лоши математици все пак. И при лекарите (някои) има такъв момент, но това просто е някаква даденост, която трудно се променя с гол мерак.
Или пациентите-многознайковци пък... Ми като знаеш повече и по-добре от лекаря - к'во търсиш при него бе? Хем търсиш помощ, хем на всяка дума на лекаря си как "то според теб не било така", лично съм виждала такива и то не един и двама. Няма да забравя една стринка с ДВЕ тазобедрени стави сменени, яко наднормено тегло, едва се влачи...идва при майка ми за следоперативно възстановяване и раздвижване. Майка ми както казах е от спокойните и обяснителните и захваща детайлно и всеобхватно да обяснява. Каква е целта на терапията сега, какъв е оптималният резултат който може да се очаква, че трябва да се свали тегло също така, че после така и така да се избягват определени дейности, натоварвания, движения...Обяснява и ЗАЩО, точно като за идиот, показва схеми на човешкото тяло, на ставите, какво крепят, какво натоварване понасят... Стринката обаче реакция 1: "Аууу ма как така докторке, след операцията няма да съм както преди, че за какво ги сменяхме тези стави?!". Обяснява й се отначало, мило и търпеливо, отговорът е как "Ми аз не вярвам да е така". ОК. За теглото - тя също не вярвала, че то имало отношение към проблема й, изреждат се всите й роднини, които са над 100 кила и как на тях нищо им нямало - демек майка ми й разправя врели-некипели, а и тя не можела гладна да седи, ако не се наплюска обилно - чувствала се отпаднала... Такаааа. След 4 посещения, на 5-тото идва, ама ахка, охка, с патериците едвам се влачи, а ги беше махнала. Майка ми много ясно я е попитала КАК стана това? Амииии....тя жената си имала една "бахчийка" близо до града и то заради тая пуста операция, направо изтървала доматитУ тази година, ама каквото можела решила да си спаси,  8O че налЕ бурканите, плюскането, к'во ше Идем...Та се качила на междуградски автобус, набрала в две кофи по 10 кила домати и ги помъкнала с автобуса, който бил претъпкан и си ги държала в ръце през цялото време (20 и кусур кила) и накрая нея и доматите й се наложило да ги свалят другите пътници, щото тя не могла да мръдне. Последвало и яко плюене  по хирурга, че явно некадърно я е оперирал, майка ми също била некадърна,  щото с нищо не й помагала очевидно и тази повече не се появила. След като майка ми й обяснила, че "не, няма хапченца дето да й изпише за нейното състояние и да е като нова, не че не иска, ама не стават така нещата просто, не е до желание и нежелание".

Убедена съм, че същата на когото свари е обяснила, че е толкУ зле, защото лекарите са некадърни и "са я объркали", убедена съм, че и 99% от слушателите й са били напълно съгласни с нея. Ама реалността хич не е такава, каквато на нея й се види нали. ;) Знам, че въпросната стринка е рядко фрапантен пример на простотия и глупост, но и доста по-интелигентни хора от нея имат увлечението да плюят по цялата лекарска гилдия, без особено, или никакво основание. И родилките не са изключение по въпроса. Ма окситоцина не бил нужен, секциото не било нужно според ТЯХ и като е "според тях" - това стига да е истина. Стига, само защото на тях не им харесало какво се е наложило при раждането им и щом не им харесало - то непременно е било ненужно и те така.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #43 -: Август 19, 2014, 18:59:49 pm »
Жбрул,  я ми кажи, каква е процедурата за оплакване - жалба в НЗОК ли? А нямат ли си някаква професионална организация също? Да си знам, ако ми се случи подобно нещо.

*
« Отговор #44 -: Август 19, 2014, 19:34:28 pm »
Парите идват от касата, при жалби вероятно ги проверяват по-често и орязват, а те и така с месеци не получават, та вероятно е най-ефективно там да се оплачеш.
*

Crystal

« Отговор #45 -: Август 19, 2014, 19:39:54 pm »
Боби, има български лекарски съюз и български зъболекарски съюз. А дано не ти се налага...
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #46 -: Август 19, 2014, 21:41:22 pm »
Да наситина, дано не ми се налага, но знае ли човек какво може да му се случи. Аз по принцип избягвам да ходя на лекар, а в България както мога да си поръчвам сама тестове и да си купувам лекарства, вероятно и децата си няма да водя ;-) ха ха ха.
Миналата година стигнахме до Пирогов с мъжа ми, доволна съм от тях. Не са ми се мазнили, дори му се накараха ( и с право), но бяха свестни и си вършеха работата. И на педиатър ходихме и там съм доволна от отношението.

*
« Отговор #47 -: Август 19, 2014, 21:42:39 pm »
Боби, да това е процедурата - пускаш си жалба в регионален офис на НЗОК, те там служителките ще ти кажат как точно да я оформиш и до кого да я пуснеш конкретно, като си обясниш в общи линии казуса. Важно е да знаеш обаче, че трябва да настояваш да си вписана в самата болница в регистрите им, да си изискаш всякакви документи при посещение, да ти напишат в официален документ как на тебе "нищо ти нямало", как са го установили това "няма нищо", името на лекаря и пр. Иначе може да се окаже, че ти изобщо не си ходила в тази болница. ;)
Пък ги втриса от НЗОК по причините, които ти каза и Маргото. НЗОК само се чудят как и какво да не им заплатят като дейност, отказват цяла клинична пътека да платят, заради една запетайка (буквално) попълнена неправилно във формулярите, без изобщо да се съмняват, че дейността реално е извършено и от нея е имало реална нужда, ама от гледна точка на бюрокрацията - имат право на отказ. Та на никой работещ в болница не му се ще зорлен да предизвиква още проверки в болницата, в която работи, защото все за нещо ще ги заковат и още пари губят, пък прекият началник на лекарят срещу когото си подала жалба ще му трие сол... Та като им се опериш - обикновено предпочитат "да те вземат насериозно", отколкото гореспоменатото да им се случи.

Съсловната им организация се занимава предимно с това, да брани своите при издънка. Дори явна и доказана. Не ги е еня за пациентите, та на тях не разчитай за нищо. И чисто да те убие някой от мърлявщина - БЛС ще носи от 9 кладенеца вода, за да докаже обратното. Шефът на същата организация в нац. ефир каза, че ние всички тук (вкл. аз) имаме репродуктивни проблеми, заради разпуснатия си сексуален живот и лошата си хигиена, пък циганките нямали, защото не били толкУ разпуснати като нас. Същият е и АГ-специалист уж...та сещай се за к'во иде реч в тази организация.  :lol:

Верно съвсем изместихме темата де.

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #48 -: Август 19, 2014, 21:50:33 pm »
Важно е да знаеш обаче, че трябва да настояваш да си вписана в самата болница в регистрите им, да си изискаш всякакви документи при посещение, да ти напишат в официален документ как на тебе "нищо ти нямало", как са го установили това "няма нищо", името на лекаря и пр. Иначе може да се окаже, че ти изобщо не си ходила в тази болница. ;)
О да, това го знам. Нас тук са ни учили така „ако не е написано, не е направено‟. Това 10 години съм си го повтаряла, запечатило ми се е в главата за цял живот :-).
Вероятно, ако се стигне до там да искам документи как са го установии това „нищо‟, ще се усетят и направят каквото трябва.

*

Crystal

« Отговор #49 -: Август 19, 2014, 21:51:56 pm »
Да наситина, дано не ми се налага, но знае ли човек какво може да му се случи. Аз по принцип избягвам да ходя на лекар, а в България както мога да си поръчвам сама тестове и да си купувам лекарства, вероятно и децата си няма да водя ;-) ха ха ха.

Да се чуди човек ние в България как сме живи още  :? Ти избягваш на лекар да ходиш, мойте приятелки докторки пък избягаха при теб в щатите, не можели тук да живеят, не искат нас да лекуват. Нас тук кучета ни яли.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #50 -: Август 19, 2014, 22:10:43 pm »

Да се чуди човек ние в България как сме живи още  :? Ти избягваш на лекар да ходиш, мойте приятелки докторки пък избягаха при теб в щатите, не можели тук да живеят, не искат нас да лекуват. Нас тук кучета ни яли.
Не, аз избягвам, щото не ми се занимава. Мога да преслушвам, имам машинка за мерене на кисолорода в кръвта и поразбирам от антибиотици т.е. общата  оценка за основните детски заболявания мога да се справя, без да си губя времето и да си стресирам децата по кабинети. Естествено, че ако тръгнат да правят пневмония или има нещо по-сериозно, ще ги заведа в болница, но общо взето, всичко, което могат да свършат в кабинета и аз мога да го направя у нас.  Дори скоро си купих и лентички за тестване на урината.

*
« Отговор #51 -: Август 20, 2014, 00:15:28 am »

Crystal, ти май все между редовете четеш. Написала е Боби, че по принцип избягва да ходи на лекар. А не, че в БГ избягва да го прави. И то накрая излезе Развален телефон...

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #52 -: Август 20, 2014, 00:37:16 am »
А на мен би ми било интересно да прочета аргументите на втората потребителка, гласувала с "да" в анкетата :wink:

Моето мнение по темата съм го изказвала и в предишната тема по въпроса, припокрива се на 100% с това на Jbrul.
Категорично не съм съгласна с твърдението, че жена раждаща първото си дете е подготвена за това, което й се случва. Още по-малко е подготвена и наясно с това, което се случва с бебето й по време на раждането. Не ми побира акъла, що за егоист трябва да си, за да се вълнуваш от собствения си комфорт и кеф, докато раждаш /ако на това може да му се вика кеф, моля ви се 8O, говоря за самото раждане, не за факта, че даряваш живот/, вместо да се вълнуваш дали всичко с бебето ти е наред. И тия обяснения, как видите ли, то раждаме на дивана в хола, именно основно, заради бебето, то да се чувствало добре, да не ми ги разправят на мен. В момента, в който ти изтекат водите или започнат контракциите, за себе си изобщо спираш да мислиш, не да се чудиш какъв душевен оргазъм да си докараш и да установяваш връзка с кораба-майка, пардон.... природата казват, че било. Единствената чакра, която ти се отваря е тая, която всеки нормален индивид притежава - здравия разум.

Задавам си и един друг въпрос, риторичен разбира се - защо тези радетелки на природата и естественото, тези мразителки на ужасните лекари, когато имат репродуктивен проблем бързо тичкат при ония "убийци" в белите престилки, защо се подлагат на противоестествените ин витро процедури и се тъпчат с отровните лекарства? Защо тихо и кротко не чакат майката природа да си свърши работата по нейния си естествен начин, а допускат това грубо вмешателство на медицината - анатема :lol: Като ще са католици, барем да не са повече от Папата, викам аз.

Това за мен е абсолютно лицемерие и безотговорност, висш егоизъм, граничещ с психопатия.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #53 -: Август 20, 2014, 00:46:28 am »
Не съм вярвала,  че пак ще доживея тази тема, в този форум... които потребителки са За (не съм чела назад) могат първо да се запознаят защо и как възникна предишната такава тема в този форум!
[/url][/url]
*
« Отговор #54 -: Август 20, 2014, 00:55:58 am »
Недей ся така за чуждите права и избори де  :lol: Кога имат зор - тичат при лекарите и пият отрови, инжектират си ги и песни пеят. Мегдан да си "естествен" чак толкова -  има когато нещата не са много осрани (още, или никак), та да опиташ да ги осереш ти, иначе "няма тръпка". Е, не винаги се получава, но пък не пречи да се опитва ;) И аз не виждам на едно новородено, каква полза ще му придойде от това да го родиш върху завесата си за баня, просната на дивана в хола (забележи дивана се прежалва по-трудно от бебето евентуално), или пък ако изпиташ оргазъм докато го раждаш -  душевен, физически - зависи от конкретната секта... Ползата за детето каква е - не е ясно хич, ама те все пак - заради него го правели. Че си и вярват, мани другото.

Вени, има я пак, защото наша потребителка роди така. За щастие - резултатът е живи и здрави майка и бебе, а не като предишният път когато имаше такава тема тук (а ти ходи по ТВ -студиа). Има разбира се и други потребителки, които одобряват решението й, намират го за смело и романтично. Което разбира се си е тяхно право.
« Последна редакция: Август 20, 2014, 01:00:05 am от Jbrul »

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #55 -: Август 20, 2014, 01:35:54 am »
Виж ся, статистически погледнато, шанса да стане нещо лошо с бебето е малък - все пак, раждането е естествен процес и не е норма да се оака работата. Виж, шанса дивана, обаче, да даде фира е 100%. Така че, съвсем в нормата си е, да се вземат мерки и да не се поема риска да се оака дивана, зер. Бебето - ако е рекла майката природа, ще оцелее, естествен подбор му викат. Тоя подбор за диваните не важи, обаче. Следиш ли ми мисълта и логиката?  С две думи, премерили са хората риска....статистически, налЕ. Ся, може да има жертви, но то борба без жертви не може, зер, стига разбира се, да не се стига до пожертване на личния комфорт и връзката с природата. Всичко друго е прежалимо.  Така де, свободата, Санчо!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #56 -: Август 20, 2014, 02:19:25 am »
Ох, разсмя ме свате, ама то не е за смях хич.  :lol: :lol: :lol:
Най-тъпото в целия "спор" е, че всъщност си говорим за вероятности, за които е ясно че са възможни за случване, знаем (вече) и приблизителната статистическа честота на случване. НО това, което НЕ ЗНАЕМ и никога няма да можем предварително да изчислим е - точно кога и при коя родилка и бебе - ще вземе да се реализира (понякога внезапно, неочаквано, без грам предварително предвидими предпоставки) статистическият риск, който да ги прати в "онази статистика", само защото в момента на реализация на същия риск - не са били в болнично заведение, ами на дивана в хола, пък и покрит със завесата за баня - тя не помага.

Та за тези жени и техните "аргументи" по темата - става малко като това да опитваш да убедиш някой, да си плаща редовно данъците, да си направи автокаско на колата и пр. Пък той ти вика, че с тия пари ще си купи знаЙш ли к'ви други неща и ще си живее супер и статистически е малко вероятно да прасне такава градушка като последната в София. Или да останем без пари за плащане на сметоивозващите фирми, да се заринем в боклук и да плъзнат болести от които да пострадаме лично. Апропо и двете са се случвали, рядко, ама са ;)

Този разговор апропо - винаги се измества в посока, че статистически вероятността нещо да се огелпи при естествено раждане не е висока и затова  - нЕма проблем значи. Обаче същинският разговор следва да е за по-малката вероятност, която се случва все пак и единственият начин да избегнеш случването й е, да не си раждаш на дивана у вас, без медицинска асистенция пък - съвсем. И стигнем ли дотам, опираме до: "Ма аз имам право" и край на мача.

Пък като си "дойдем на думата" за правата ;) - стават ясни и едни други неща, които добре описа в предишният си пост. За пред Ората обаче - те се маскират с: ужасните болници, злите лекари, насилие, вътреболнични инфекции и от 99 кладенеца вода, която да хваща дикиш. За "кораба-майка" - публично не се говори. Нито за завесата за баня върху дивана и как на цялата "важност" за комфорта на бебето и то затова там го правиш - дивана ти е толкУ ценен. Понеже в гадните болници дори - новордените не се раждат върху мушама ( а и в природата не съществува ни мушама, ни диван, ни интернет), ама за тия неща - те не са толкУ дребнави зер.  :lol:  Пък и все непланирано и спешно ги раждат у тях си, как ги свалят тия завеси навреме - евалата.  :lol: Та като стартират нещата от дивана, домашната вана и пр., следва истеричното кърмене, неваксинирането, или като оня "сладур" в другия форум - щъкане на всички голи, асоциализация на децата... Полезност, до полезността е - дума да няма. И всички требе да ръкопляскаме, или просто да мълчим, защото правата, правата...

Но пък даже нашето право на коментар (не на намеса някаква) е под въпрос за тия неща, понеже било проява на лоши обноски, обидно било и пр.

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #57 -: Август 20, 2014, 06:52:11 am »
А стига бе - 2ри човек! Дали са разбрали, че за неасистирано говорим, а не просто за домашно? Понеже аз първоначално не обърнах внимание.
Че то дори едно време е имало някакво асистиране - нали това са били бабите. Те все пак за поназнайвали туй-онуй и вероятно са спасили не едно дете, дето се вика поне да размотаят пъпната връв ако не друго. Не бих се и учудила, ако дори е имало някакъв начин ( отвара от корени или кой знае какво) за спиране на евентуален (слаб) кръвоизлив. А като си раждаш съвсем сама и не виждаш нищо отдолу, е съвсем друго. Аз не знам тези жени какви статистики четат и дали разбират огромната разлика межу асистирано и неасистирано домашно раждане от статистическа гледна точка. Смъртните случаи при неасистираното са доста голям процент. Вече не помня цифри, но имайте предвид, че ако са примерно 1%, това си е голям процент, но реално понеже не много жени раждат така, е едно на 99 бебета и дори и в тяхните среди би било рядко да чуят за случил се сакатлък. А като слушат само положителни истории, това им дава сила. Мисля, че ако бяха повече случаите и често им се случваше да прочетат за проблем, повечето биха се разколебали, понеже все пак и те са майки и те искат живо и здраво дете. Не раждат така защото не им пука, а защото са убедени, че няма да има проблем повече от колкото би имало в болница. 

Предполагам, че раждат в банята или в надуваем басеин. Като знам какво се изля от мен и продължи да тече бая време, не бих го искала това на моя диван :-).

*
« Отговор #58 -: Август 20, 2014, 08:12:04 am »
Бе, Боби, да не са луди в техните среди да си споделят сакатлъците, кой ще им се върже после?! То там е само романтика и що ти е нужно асистиране, може и по Скайп да те координират бе  :lol:
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #59 -: Август 20, 2014, 08:50:24 am »
То се знае, нали се познават, съветват, знаят коя кога се очаква горе-долу да роди, няма начин да не знаят И за сакатлъците, когато има такива. Пък и то сега медиите ги тръбят и без това, та цяла България знае. Реално освен онази ветеринарката, аз не знам за друг случай след това. Някой има ли идея колко са?
« Последна редакция: Август 20, 2014, 08:53:14 am от Bobbie »