0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Crystal

Re: Домашно (неасистирано) раждане в България
« Отговор #20 -: Август 18, 2014, 12:23:05 pm »
Боби, по статистика мъртвородените се движат между 6 и 7 на хиляда. Няма статистика колко от тях са били в София, няма статистика и по болници. Един малък процент се дължат на хромозомни аномалии и вродени дефекти. По-голямата останала част са силно недоносени бебета. Винаги при смъртен случай на бебе поради лекарска небрежност, медиите не пропускат да гърмят- слава Богу, отдавна не съм чувала за такъв случай. Чувала съм за няколко случая на починали родилки, но бебетата им са живи и здрави. Сигурна съм, че в Майчин дом София няма случаи на починало новородено, което е било доносено и без вроден дефект, или ако има се броят на пръстите на едната ръка за десетки години назад.
А ти знаеш ли колко бебета се раждат в къщи неасистирано и колко от тях умират? Няма такава статистика, а ако стане нещо, пак лекарите са виновни в крайна сметка, че не са дошли навреме  :?
« Последна редакция: Август 18, 2014, 12:24:41 pm от Crystal »
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #21 -: Август 18, 2014, 14:20:56 pm »
Кристал, знаеш ли как се сравнява нашият процент на мъртвородени, с този на развитите страни - тройна е разликата! http://www.who.int/pmnch/media/news/2011/stillbirths_countryrates.pdf  Това е сериозен проблем, който заслужава много повече внимание, но неясно защо не получава. За починалите родилки не знам каква е световната статистика за тях, но у нас в последните години имаше няколко случая на откровена немърливост и неадекватни действия от страна на лекарите.  Специално случай се сеащм от вътрешноблнична инфекция оставена с температура вече не помня колко време, нещо страшно беше и после си я прехвърляха от болница на болница.  Тази жена, ако си беше останала в къщи, сега щеше да е жива и здрава.. Това е трагично и няма заобикаляне на тези факти. Освен това бебешката смъртност, в първата година на живот у нас също е двойно повече (около 10 на хиляда), а преди няколко години беше станала и тройно повече от тази на развитите страни.  Та нека не омаловажаваме тези неща, които са ни по-големия проблем от няколко единични кукувици. Няма нужда да знам точно колко бебета се раждат в къщи неасистирано и колко от тях умират ( процентът е висок, несъмнено), за да знам, че няма как в абсолютни стойности починалите деца да са повече от тези, които не се раждат така и да знам, че това е много по-голям проблем за нас.
« Последна редакция: Август 18, 2014, 14:38:48 pm от Bobbie »

*

Crystal

« Отговор #22 -: Август 18, 2014, 14:27:14 pm »
Да, Боби, има проблем, но аз мисля, че той е основно в провинцията. Не може само в София да има добри специалисти. А статистика конкретно за София няма. Но едва ли аз и ти с писане тук можем да променим нещо  :?
От това, което са ми разказвали познати, които живеят в чужбина, за раждането там, лекарските грижи в София не отстъпват по нищо, напротив, дори са по-добри в повечето случаи. Въпросът е, че не достигат кувьози и друга апаратура, но въпреки това, аз мисля, че нашите лекари правят чудеса с това, с което разполагат.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #23 -: Август 18, 2014, 14:44:38 pm »
Нямам представа за грижата, от медицинска гледна точка, но знам как се държаха с мен когато помятах и как лекарката се оплакваше ,че я притеснявам, щото била 12 часа на смяна. Занимавали сме я с глупости. Чак като видя, че няма пулс започна да се държи като човек.  И не съм забравила как се държаха в болницата, когато след кюртаж отидох посред нощ с кръвоизлив и започнаха да ми обясняват, че нищо ми нямало, преувеличавала съм ( то се лееше кръв, пълнех превръзка и потичаше наоколо на всяко ставане от леглото) и ми се смяха. Едното стана в Тина Киркова, а другото в Шейново. Та все ми е тая какви специалисти са на книга, като не им пука да ти обърнат внимание като хората.

*

Crystal

« Отговор #24 -: Август 18, 2014, 14:48:54 pm »
Мисля, че просто си отишла на неподходящото място. Въпросът беше друг, обаче. Но аз спирам до тук.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #25 -: Август 18, 2014, 15:02:46 pm »
Така де, сама съм си виновна .... на неподходящо място ( акушеро-гинекологичи болници ??? ) съм била, явно.

Впрочем отидох в болницата, в която някой идиот ме беше разпределил ( от Сухата Река, Тина Киркова ми била по район ???). И ако Шейново е неподходящо, то къде е подходящо според теб, че да не ми се оплакват, че са изморени, докато помятам? Защо си склонна да ми кажеш, че съм помятала и имала кръвоизлив в неподходящата болница, вместо да говорим честно и отковено за тези проблеми? Те афектират много по-голям брой родилки и бебета.

*

Crystal

« Отговор #26 -: Август 18, 2014, 15:49:49 pm »
Ех, Боби, много изместихме темата.
Помятала съм 3 пъти. Ще се окаже, че и в един квартал живеем  :wink:
Двата пъти ме кюртираха в болницата, в която правих инвитрото. Но още след първия път си намерих лекар, който да се ангажира със следенето на очевидно рисковата ми бременност (в клиниката не можех да лежа за задържане, не можех и да ходя по спешност по празници, затова се презастраховах). Та третия път, когато бях в 14 г.с., и аз като теб отидох в Тина Киркова. Той дойде, погрижи се да ме кюртира читав доктор и ми се обаждаше всеки ден след това. Сега мисля, че нещата там са по-добре, но има поне 3 частни болници, където и по здравна каса могат да те приемат и където ще са внимателни. В едната от тях има лекари от Тина Киркова, които очевидно са добри, щом са ги поканили. Лежах в Токуда за задържане последната ми бременност и не мога да се оплача от нищо. Така че не е като да няма къде да отидеш.
Надявам се това вече да те удовлетворява, защото нямам нерви повече да споря с теб  :?
« Отговор #27 -: Август 18, 2014, 15:55:37 pm »
Ма вие съвсем избягахте от темата.Нарочно ли го правите или?
*

Crystal

« Отговор #28 -: Август 18, 2014, 15:57:37 pm »
И аз това казвам, ама Боби не, та не, трябвало да и отговоря :P
*
« Отговор #29 -: Август 18, 2014, 16:06:05 pm »
Ма вие съвсем избягахте от темата.Нарочно ли го правите или?
Темата е обширна и е нормално да се избяга. Защото голяма част от жените решили да раждат в къщи, казват, че условията в болниците са нечовешки. Но аз смятам, че са си навили на пръста и болничните условия им идват дюшиш.

Crystal, не всеки може да си позволи да роди в тези 3 частни болници, които макар и работещи със ЗК ти взимат 2000 лева. Опитваш се да кажеш на черното, че е бяло.
В клиниките, в които се прави ин витро, държанието към пациента е коренно различно, от колкото в другите болници. И когато си била в Тина Киркова, са ти намерили ЧИТАВ доктор. Не трябва ли всички да са такива?

Извън репродктивните клиники съм посещавала МД. За лапароскопия и раждане. Лоша дума не мога да кажа за никой там. За лапарото ми се падна професор, та в отделението бяха убедени, че съм връзкарка. Родих при Дяволов, който е голям авторитет, та пак намазах добро отношение. Специално за раждането и през ум не ми е минавало да родя, при който ми се падне.
А в къщи, сама, абсурд...

*
« Отговор #30 -: Август 18, 2014, 16:50:14 pm »
Каква точно е темата? Ние си изказахме мнението. Мислите ли, че тия жени, които са решили да родят в къщи ще се повлияят от темата и от нашето неодобрение? Мислите че те са луди, глупави, неинформирани? Да се вземе решение първото ти раждане да е сама в къщи е глупост, защото това е нещо ново, непознато и с неочаквано развитие. Направо си е романтика такова решение  :) но мисля, че само си правим вятър.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #31 -: Август 18, 2014, 17:43:05 pm »
Аз мисля, че много често не отчитат някои хора и други фактори - да, лекарите са уморени, защото много често полагат извънреден труд. Да, те са лоши, държат се лошо, защото и те са уморени от лошите условия и не виждат начини да ги подобрят. Да, лоши са, защото понякога с подръчни материали спасяват човешки живот и за разлика от колегите си по белия свят, нямат никаква техника. А всички знаем колко бързо може да се случи и най-лошото. Много често нямат елементарни условия за работа и въпреки това много от тях си вършат съвестно работата, дори и поради една съвсем простичка причина - защото я обичат.
И Боби, да, отнесли са се лошо към теб, не е трябвало, но я се замисли - там, в твоя бял свят, колко прегледа имаш, кой те гледа, как точно те гледа и кога получаваш час? И как ти казват много често - ооо, забременявай си, все някой ден ще се задържи, а в България много често лекарите се борят за съвсем безнадеждни случаи и правят чудеса от храброст да запазят такива бременности.
Хубаво е да гледаме от висотата на западната медицина, но човешкия фактор липсва там...
Мизерни, гнусни, но са си наши болниците и много често лекарите тук правят неща, които другите не биха си и помислили.
Сори за лиричното отклонение, ама тъй и тъй заби темата в друга посока.
Колкото до обсъждания случай - аз не осъждам избора, всеки има право да си троши главата сам, но статистиката си е статистика, а нещастния случай е 100% само за нас. И никой не може да ме убеди, имало нямало случаи, и всичко било добре, ама сега е добре... За ветеринарната лекарка е зле... и бебето го няма... Защото романтиката надвила...
Да, едно време не са следили тонове, не са проверявали така, както сега, ама и процента смъртност е бил голям и много често са губели и детето, и майката и е траело с дни... Не мисля, че е уместно сравнението и връщането в средновековието. При наличието на оборудвани болници и квалифициран персонал, да се връщаме в средните векове...
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #32 -: Август 18, 2014, 18:36:47 pm »
Ох Божееее, сега на черното ще кажете бяло. Отношението на медицинският персонал в България е ЧЕСТО ( не винаги, не като сте си платили, не като се планирали, не като знаете правилният доктор, при който да отидете) лошо и НЕПРОФЕСИОНАЛНО.  И това ли ще отречете?

Гане, има спешни случаи и има неспешни случаи. Кръвоизлива винаги е спешен, а те няма как да знаят дали е или не е, преди да са ме прегледали дори.  А и дори и след прегледа да се окаже, че не съм спешна, не виждам никаква причина да се държат ПРОСТАШКИ.   Не смятам, че правите на когото и да е услуга, като го оправдавате това поведение. Въобще не става дума за капацитета на болниците, а за ОТНОШЕНИЕТО.Безхаберието си е безхаберие. И разбира се, че не мисля, че всички са такива.

Кристал,  аз не казвам, че няма  къде да отидеш, знам че има добри места и добри лекари. Но тези дето не знаят правилното място да умират ли? Аз тогава забременях естествено , след само 2 месеца опити( проблемното ми забременяване дойде по-късно) , била съм си на преглед в поликлиниката, всичко си беше наред, бях 10та седмица, разхождах се на Кравай и прокървих,хванах такси ои отидох в Шейново. Кое според теб сбърках? После си платих за този кюртаж, но като прокървиш посред нощ, отиваш в спешното по разпределение. Сега, истина е че това беше преди повече от 10 години. Сега не знам как стоят нещата, а и сега аз самата съм с много повече познания, ако ми се налага нещо. Но тогава не бях, но така са по-голяма част от жените все пак. В последните години когато се е налагало да ходя на лекар в България, не съм имала проблеми, но аз ходя само на частно, не знам как е на другите места.

*
« Отговор #33 -: Август 18, 2014, 19:33:10 pm »
Ганка, нямат оправдание лекари и изобщо медицински персонал да се държат зле с пациенти независимо от нищо, нито умората, нито дори пациентите ако се държат лошо. Доброто отношение е част от нещата, които биха намалили домашните раждания. Щом тия същите лекари работят и по частните болници, значи те могат да се държат добре, да бъдат мили и отзивчиви.
*

Ganka

• 5926
« Отговор #34 -: Август 18, 2014, 21:33:22 pm »
А къде видяхте да оправдавам такова отношение? Но навсякъде го има това нещо, не само тук. Но от всички зависи да се промени, а не да се използва за оправдание да се ражда в къщи.

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*
« Отговор #35 -: Август 18, 2014, 21:37:59 pm »
Така ми прозвуча просто, извинявай :)
Може би Боби е права, че вместо да ги игнорираме ние им правим реклама един вид с тия разисквания :)
*
« Отговор #36 -: Август 18, 2014, 22:01:18 pm »
Темата е наистина обширна и естествено - имат връзка и състоянието на болниците и отношението на медицинския персонал и кое колко струва на частно. Имат отношение естествено не към "твърдите ядра" на групичките за домашни неасистирани раждания де, за тях каква да е болница и какви ще да са лекари - просто са нещо вредно и опасно. Както нагоре споменах, както и Боби казва - то тяхното е по-близко до религиозността. Да ги убеждаваш, че постъпват глупаво и опасно, с някакви научни факти и медицински аргументи, е толкова "ефективно", колкото да убеждаваш религиозен фанатик, че не съществуват никакви научни и физически доказателства, че митичното същество "Господ" е създало Адам, че от реброто му Ева, че горките змии с нищо не са криви за простотията на човечеството като цяло... и да му разкажеш за теорията на големия взрив, опитвайки да го убедиш, че все пак тя е по-вероятната случка, от това в което той вярва. Не става, аз съм опитвала всъщност  :lol:

Темата не я пуснах, за да "съдим, плюем и изразим потрес", ей така щото нямаме какво друго да правим. Не споделям мнението, че понеже такива жени били малко, починалите от тези практики бебета са малко - то не следва темата да бъде взета под внимание, обсъждана и, че е излишно да се правят всякакви опити (в границите на разумното) - да бъдат разубеждавани жени, колебаещи се дали да го направят това нещо. Не мислете, че големият процент от тези жени - виждат двете чертички и щрак - решават, че ще раждат по този начин. Навремето, когато Жаси качи "стенограмите" от техния чат по повод злощастното домашно раждане на ветеринарката - беше видно, че тя самата има и страхове и колебания, но имаше кой да я надъхва и то здраво, да продължава да върши глупости. За другата позиция обаче - нямаше никой, освен лекарите й да кажем. Но те по дифолт, за жена решила да се лиши от услугите им - просто не са авторитет. Обикновено не са, защото някой техен колега хууууубавичко се е омазал за нещо по-рано (това, за което и Боби говори). Може и да не са, зради като цяло "естественическите" убеждения на дадена жена, които поставят пък цялата официална медицина в графа "вредно, мафия" и пр.
Поставят, поставят, ама...зависи колко дебела става раУтата все пак. Както знаем и ветеринарката хукнала с вече мъртвото си бебе при "гадните лекари", за жалост - твърде късно е било. Но пък ни говори и за друг момент - за голяма част от тези жени, убежденията им "държат" здраво, ако става дума да развиват теории за нещо, или да си защитят практически убежденията с нещо безобидничко - избягване прием на медикаменти, ползване на постоянни пелени, или дори тензух вместо памперси, готвене с продукти, които си гледат сами, неползване на пластамасови изделия, найлонови торбички, не притежават автомобили, защото те замърсяват въздуха, имат изключително нискоенергоемки домакинства.... Апропо - позитивни в общия случай действия, някои от тях гледам и аз да прилагам, но не на всяка цена.
Та жените (хората изобщо) с такива разбирания и настройки - в един момент решават да минат на "следващо ниво" с някое по-съществено действие, като раждането. Много крайните сред тях - нямат размисли и колебания, но те са по-малкият процент все пак. По-голямата част - могат лесно да се разколебаят, ако нещо ги стресне. Например проблем по време на бременността, или разговор с някого, проведен по подходящ и убедителен начин - не с укори и квалификации за тази бъдеща майка.

Поради тази причина - аз считам, че постоянно и разговор и информация (и от двата "лагера") трябва да има и тя да е лесно откриваема, при два клика в интернет, понеже оттам основно се информират решилите да раждат така. Ние няма да се прекъснем, нито ще изтъркаме форума, за това че в една тема коментираме тези въпроси, рисковете при раждане и защо е по-добре то да не става без лекар наблизо. Една да се зачете и да размисли - все файда. Да, 2, или 5 бебета - не са ни проблема с демографската криза, ако ги изгубим. Но пък, ако може да не ги губим по глупав начин и зорлен - аз предпочитам това. Достатъчно ни е висока смъртността при новородени и деца до 1 година, че изобщо да си говорим спокойно, как "бе голяма раУта", че още 2, или 5 дали фира. При това доносени, здрави деца, дето заради нещо дребничко и лесно решимо не са оцелели. Отделно и мъката на родителите после...

МНОГО важен метод за убеждаване на колебаещите се, да изберат все пак болнично раждане е - драстично да се подобрят и условията, но и ОТНОШЕНИЕТО на персонала в АГ-болници и отделения из страната. Аз да ви кажа - мога безгрижно и по-мизерна обстановка да изтърпя някой ден и да е порутено, старо, захабено и баня на етажа, но ГРУБО и ОБИДНО отношение към себе си - не понасям. Никога не съм го понасяла и никъде. Държах да раждам в частна болница 90%, заради това, че не рискувам някой да ме нагруби и да ми се святка. По-комфортната битова обстановка беше малък плюс за решението ми, не водещото. Наличието на добра апаратура - също го взех предвид. Не по-лоши, чисто медицински грижи щях да получа в МД например, но рискът другото важно за мен да не е ОК беше много висок, а за щастие - нямах такава бременност налагаща баш МД да избирам за раждането си. И другото важно - можех да си позволя плащането в частна болница, което не е маловажен момент все пак. Не бих казала, че родилките у нас масово могат да изръсят едни хилядарки за раждане, че да си гарантират, че то ще бъде каквото го искат, а не каквото някой друг им наложи.

Масово, има неприемливи практики при раждане и след него по родните ни болници. Наясно съм, че за да бъдат прекратени те и да се реорганизира целият "процес" адекватно и като в "Бяла" държава - трябват много, ама много пари. За преформатиране на самия сграден фонд, за да отговаря на съвременните стандарти, а не да има предродилни и родилни ЗАЛИ  8O, ама на - скъпичко е това. Много. Оттам насетне - трябва много повече персонал на смяна, отколкото има сега, че да не са преуморени, пък да са добре заплатени тези хора...пак пари. То и сега има недостиг на персонал и реално - не е въпрос на добра воля да се организират по друг начин нещата в общия случай.... Пък ги няма тези пари. Които изобщо плащаме здравни осигуровки - това са смешни пари, за никъде не стигат, ама пък никой не иска да доплаща, пък сумати неосигурени ползват системата...то тотален батак и скръб там.
Предвид демографската катастрофа у нас, за мен поне - отдавна трябваше да се оформи детайлно и много добре обмислено "национална стратегия за повишаване на раждаемостта", която да мине през НС като закон и да могат да се наливат пари за осъществяването й, без други сектори да пищят: "Защо за тези има, пък за нас - няма", както би се случило в момента, ако някое правителство опита да го направи. И да се разпишат такива текстове, че да стимулират раждаемостта при отговорните и нормални родители, не при едни други групи от населението. Масово добрите АГ-услуги са най-лесната превенция срещу разраставне на модите за домашни и неасистирани раждания. Както и многото, достъпна, обективна информация за бременността и раждането, за да е наистина "информиран" нечий избор, а не почиващ на "вуду - заклинания".
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Ganka

• 5926
« Отговор #37 -: Август 18, 2014, 23:36:38 pm »
м-и, не го оправдавам и не го смятам за нормално, но ако си мислите, че го има само в България и е патент само на българските лекари жестоко се лъжете. Една мила и любезна лекарка ми обясни как аз трябва да забременявам докато в един момент природата се смили над мен и задържа бременност и как аз нямам нужда от изследвания. А след като любезните лекари в България ми ги направиха и ми приложиха лечение, тя ми обясни, че не можело то така да ме лекуват, да съм се връщала при тях, след като те ми предлагат терапия и те да ме спасяват... Те да намерят защо кървя и какъв ми е проблема.

*
« Отговор #38 -: Август 19, 2014, 00:06:17 am »
Вижте сега какво. Лекарите са първо хора, та после лекари. Т.е. - всеки от тях си е с характера и особеностите - има грубяни, има темерути, както ги има и в 1000 други професии, ама там не ни "вадят очи" баш такива екземпляри, защото контактувайки с тях - не сме в ситуация на стрес, уязвимост, обидчивост и пр., както когато опрем до лекар.
Да, бива да ги учат още в университета, че какъв ще да им е характера - като работиш с хора в уязвимо положение, изнервени, изплашени, страдащи - следва да си контролираш оптимално характеропатиите, когато имаш такива. Не ги учат обаче, отделно те работят в безумни условия, та и на тях им избива редовно, поне на склонните по природа да са киселяци.

Както казва Ганка обаче  - за лекарят е по-важно да е кадърен, отколкото любезен и "мазен" симпатяга, дето не си разбира от работата. Аз също държа на доброто отношение към себе си както казах, но за лекари специално - "добро" до степен прилични обноски да имат, отнасящи се за всички хора, като цяло. Не да ми се размазва чак до втечняване лекарят и да ми обяснява как от моя проблем за него по-важен няма на този свят, как го преживява наравно с мен и пр. Има пациенти, които баш на това държат и не са никак малко и като не го получат - ма груб бил лекарят, ма пренебрегвал ги, пък оттам следва, че и от работата си не разбирал... :lol: МАСОВО сме такива, като пациенти, не чат-пат.

Майка ми си разбира от работата, но е и такъв тип човек - мек, мил, търпелив - дето й се качват на главата всичките й пациенти. Била съм няколко пъти в кабинета й, докато се изреждат няколко. Ма то е дрънкане, разправяне на семейни истории, досаждане, тъпи въпроси, обяснения от нейна страна по медицинската част, ответна реакция на пациента, че според НЕГО не можело да е така, пак обяснение от нейна страна защо Е така... Е, между нея и колежката й в отделението, която е абсолютно обратния модел като характер - все при майка ми се натискат да са, при положение, че чисто професионално - двете са на едно ниво с колежката. Ама понеже майка им слуша идиотизмите търпеливо по цял ден и после пие хапове за глава - нея си искат и по-прекрасна от нея няма.  :lol: Откакто работи в частна болница - има и платили си кеш, само и само да са нейни пациенти, лино. Хич с нищо да не помогне на някого чисто медицински - този същия ще я препоръча на всичките си познати и ще твърди, че по-кадърна от нея няма. Ей така, заради доброто й отношение и търпение към всички. Ма тя просто си е такава жената, не само на работа, така се раждаш, или не се. Аз например - не съм такава, ако бях лекар - щеше да има и бити пациенти при повтаряне на тъп въпрос и оспорване на чисто научен факт  :lol: Ама аз като си се знам - не работя такива неща, въпреки че чисто професионално - имах данни да стана добър лекар. Но толкова дебили накуп - не мога да изтрая просто.

Такива сме като пациенти, пак го казвам. Нямаме адекватна преценка често за лекарите си, какво и защо ни казват, кога и как... Като не правел "гъди-гъди" - не ставал. Ми ей на - има и такива с "гъди-гъди" дето още повече не стават. Родилките пък, особено с естествените раждания, необезболени -  са най-обидчиви, дори указание да напъват с по-настойчив тон - викане било. Ами не е адекватна една раждаща жена, дето я боли и е уморена до степен да заспива между контракциите, не говорим някой да я удря и псува, но се налага и тон да й се повиши, за да й се привлече вниманието какви са указанията на лекаря понякога и някаква физическа намеса се случва, болезнена, ама тя е болезнена по принцип, а не защото грубо пипал лекарят, или акушерката и не им пукало тя как се чувствала, като животно я третирали... Еми к'во да направят? Да я оставят да умре, или да задуши бебето, ама да й е комфортно ли?

Много често и по темите тук чета, че се избира репродуктивен специалист, защото "бил много мил, любезен и изглеждал съпричастен", пък другото - в пейзажа. Та хайде да се видим и ние що за пациенти сме все пак, преди да "окачим на въжето" цялата медицинска гилдия, в която има и мърша - не отричам. Има мърша навсякъде обаче и то в относително еднакви проценти.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

« Отговор #39 -: Август 19, 2014, 00:18:59 am »
Jbrul поздравления по-добре не бих могла да го кажа и да го обясня...до човек си е и аз по принцип съм търпелива ама понякога и аз не издържам да обяснявам едно и също няколко пъти и сменям физиономията и вземам горно До,но пък за 15 г.никой не се е оплаквал от мен,но признавам много пъти ми се е искало да набия някой пациент :lol: