От двете статии, които предложих, твърдението да се пробва до 6 цикъла, го тълкувам в смисъл, че ако терапията не даде резултат за това време (не се постигне бременност), то не може да се очаква добър резултат от този медикамент, а да се направи почивка или след това да се пробва с друг вариант на стимулация.
Цитат от едната статия: "Като цяло е доказано, че ако лекарството не помогне, приемано 4 до 6 цикъла, то няма да помогне и при по-дълго приемане." И в допълнение пише, че ако се направи почивка и по преценка на лекаря, може да се започне нов прием. Но препоръката, както винаги при стимулация, е да се прилага под лекарски контрол с проследяване на УЗ, заради риск от поява на симптоми на хиперстимулация, макар и тук вероятността да е по-малка от други варианти на стимулиране. И разбира се, както при всяка друга стимулация, да са направени нужните предварителни изследвания.
Аз съм приемала Клостилбегит в два поредни цикъла при опити на Естествен цикъл. Правех по 2-3 доминантни фоликула и след пункциите резултатът беше - 1 яйцеклетка. След което док. прецени, че това не е най-добрият начин за стимулация при мен и пробвахме с други медикаменти за стимулиране. Клостилбегитът не повлия на лигавицата ми тогава.
donikaa, репродуктивен специалист ли посещаваш, щом те следят на УЗ и отговаряш добре на стимулацията, не се притеснявай засега. Дано да даде резултат при теб!