Разбира се, след като се запозная с условията и опциите да ползвам материал при нужда. Това е важен момент в цялата работа, за мен поне.
Jbrul, след като дариш пробата, ти вече нямаш права над нея. Ако имаш нужда след време се нареждаш на опашката на чакащи. Ако има друг преди теб, който има съвместимост с нея, той ще я ползва, а не ти. Освен това, тя вече може да е използвана, в момента, в който ти имаш необходимост от нея. Това е основната разлика между даряването и съхранението за собствени цели, доколкото аз съм информирана.
В Белгия например е забранено да запазиш стволови клетки за себе си, защото не е достъпно за всички, т.е. щом някой не може да си го позволи, то никой тогава не следва да може. Което е много интересен факт сам по себе си, защото банката за съхранение на Крио Сейф е точно там.
Това, което ме привлече при стволовите клетки мен лично, е още в сферата на научните разработки и изследвания. Напр. възможността да се изгради липсващ орган. Тъй като науката, и в частност медицината, напредват много бързо си мисля, че след 20 години ще могат да се правят много повече неща със стволови клетки, отколкото в момента. Все още няма яснота колко е годността на едни замразени стволови клетки. Тъй като първите замразени такива са били преди 20-25 години. В момента размразяват и се оказва, че са си напълно годни. Т.е. напълно възможно е да издържат много дълъг период от време.
Родители на деца с тежки заболявания, но без замразени стволови клетки вече раждат второ, за да използват биологичен материал от него за лечението на по-голямото, разказаха лекари от Акушеро-гинекологичната болница „Шейново” в столицата.
Най-много били случаите на родители с хлапета, поразени от диабет тип 1, който се лекува почти на 100 процента с трансплантирането на такива клетки. Така на семействата излиза значително по-евтино, а успешността на терапията е гарантирана, тъй като съвместимостта между братчетата и сестричетата е пълна.
Не по малко от 50 000 евро излиза търсенето и изследването за съвместимост на дарител на стволови клетки, извлечени от костния мозък.
Много странно е твърдението, че съвместимостта е пълна
При братя и сестри съвместимостта е 50%, с майка и баща 25%.
Иначе това е факт, че родители се навиват за следващо дете, за да помогнат на болно предишно дете.