Книги има бол. В някои пише откровени глупости, или неща отдавна отхвърлени в практиката, заради доказани рискове, които те носят.
Аз не те упреквам за споделения личен опит, или нещо прочетено - просто подчертавам, че това е рискова практика по принцип, а с рискови бременностти (каквито са повечето тук) - чисто безумие. Едно време се е правело това с парче вълнен плат, известно е било и на бабите ни. Може да не нанесе щети на бременна жена, която няма проблеми като цяло - да. Но може и при нея да направи проблем. За рискови бременни обаче - си е опасно.
Ако се разранят зърната при кърмене - има кремове, силиконови протектори, компреси, какво ли не. Няма жена пожелала да кърми и имаща кърма, която да не е успяла да си кърми от разранени зърна. Аз даже не исках да кърмя, че и ми се разраниха зърната и пак кърмех... Няма страшно.
Тялото на жената е готово да посрещне бъдещето бебе, не сме "по-добри" от природата в тази област, няма нужда да й "помагаме" превантивно, а само когато възникне реален проблем с нещо. Що глупости изчетох аз навремето, как ако бебето не засуче на секундата и може и да нямам кърма, пък и секцио нали... Че и в болницата консултантката по кърмене опита да ме филмира по темата...аман-заман - да седи малкия на празна гърда дето не пуска нищо, да я стимулирал тая лактация, иначе нямало да текне. Сиктирдосах ги, яде си АМ от шише. На трети ден като текна една коластра и кърма без никакви намеси и напъни - до коленете бях мокра
И малкия висна на гърдата като пиявица, както беше ял само от шише. Не вярвайте на всички алабалистики, които четете някъде момичета. Имайте вярва в себе си инстинктите си още отсега. Когато гушнете бебе - ще са ви нужни по 100, гарантирам ви. Много интересно защо дават хапове на родилки, които не желаят да кърмят, че кърмата да спре, като то без бебе на гърдата - просто кърма не тръгва
Глупости всякакви ще чуете и прочетете, обмисляйте какво четете, мислете кое, как и защо... То сега има книги за раждане с оргазъм у дома, без лекари наоколо. И като има книга - това нищо не значи. Това не е соц-а с контрол над издателствата. И аз ако напиша книга и намеря кой да ми я издаде, а вие я купите - това, че сте ми се вързали си е ваш проблем, не мой. Аз ще стана богата просто
Книгите не са това което бяха момичета. За съжаление.