Смайли, нямам хабер как се процедира при естествени раждания, при мен беше лесно като логистика с планово секцио. Но си имат дежурни екипи 24/7 за естествените раждания и няма проблем да отреагират. Нямам понятие за какво "задължение" говори rumyanau обаче, не ми е било тема по обясними причини. Но няма да е зле да го обясни за момичетата, които смятат да раждат естествено и да замразяват клетки.
Относно приложението на клетките - имат много приложения, ама не ми е работа аз да ги изреждам, ще излезе вид реклама. В сайтовете на банките - има инфо по въпроса, консултантите им още по-подробно ще ви обяснят. В моя случай конкретно, при двама починали роднини по права линия, от онко заболявания за 10-ина години - не ми е стоял въпрос "дали, или" да замразя. Недай Боже да се наложи да ги ползваме за такива неща, дано никога не се случи. Но ако се случи и ги нямаме, поне като още един шанс, пък че гаранция няма - ясно...няма да мога да си го простя. Не ми беше проблем финансово да замразя, да. Но ако ми беше - по-скоро бих редуцирала бебе-шопинга, бих дръпнала кредит, бих ги плащала разсрочено, но да ги имам.
Стволовите клетки, които се добиват, чрез пунктиране на костен мозък на вече зрял индивид - не са със същото качество и жизнеспособност вече. Не, че и те не дават шанс, но процентът на успеваемост с тях е по-нисък. Имаше си статистики по темата, потърсете някакви актуални, ако ви е важно. При ползване на собствени клетки също така - няма шанс от отхвърляне, важен момент за мен.