0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Забременяване без тръби
« -: Юни 17, 2014, 10:53:29 am »
Здравейте.  :)
Имам проблеми и с двете тръби, които са запушени. Един от вариантите е да ми бъдат отстранени и двете.
Искам да знам мога ли да забременея по естествен път, ако нямам тръби, тоест ако ми ги отстранят?
Благодаря Ви!
*

Eille

• *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
Re: Забременяване без тръби
« Отговор #1 -: Юни 17, 2014, 11:00:37 am »
Невъзможно е да забременееш по естествен път без тръби. Ако състоянието им е трагично, наистина е по-добре да се отстранят и да преминеш към инвитро, може да се възползваш от финансиране от ФАР. Но все пак направи поне 2-3 консултации преди да ти ги махнат, хубаво е да чуеш различни мнения, а не да се довереш само на 1 лекар.

*
« Отговор #2 -: Юни 17, 2014, 14:31:59 pm »
RosaBella, как беше установено, че двете тръби са запушени? С хидротубация, цветна снимка или лапароскопия?
« Отговор #3 -: Юни 18, 2014, 09:45:10 am »
Благодаря за отговорите. Беше установено със снимка. Просто не смеех да попитам доктора до колко е сериозно, защото не искам да ги отстраняват напълно. Не знам и колко често се случва да премахват тръби изцяло и колко сериозно може да бъде положението.
Сигурно е обаче, че не мога да забременея по естествен път без нито една тръба, а не ми се иска да прибягвам до инвитро поне засега.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #4 -: Юни 18, 2014, 11:22:37 am »
Здравей! Много е важно да се знае от какво естество е запушването, за да се реши дали да се отстранят тръбите нацяло или да се прекъснат. В някои случаи се налага пълното им отстраняване - например при хидросалпинкс. В други случаи е достатъчно да се прекъснат. При всички положения, обаче, ако тръбите са напълно непроходими, няма как да се забременее по естествен път, дори да не ги отстранят или прекъснат. Така или иначе, ще се стигне до ин витро. Пак казвам, важно е да се уточни степента и причината за запушването. Не разбирам защо не си обсъдила с лекаря си какво е действителното положение. И да те е страх, те фактите са си факти и не се променят само защото не ги знаеш. Няма полза да си заравяш главата в пясъка, само ще загубиш време. При положение, че не можеш да забременееш по естествен път в момента, какво смяташ да правиш като не проучваш нещата? Трябва да знаеш какво е положението, за да знаеш какво трябва да предприемеш. Можеш ли да ни препишеш епикризата, там вероятно пише какво се е открило на снимката.

Имай предвид, че ако все пак се стигне до ин витро, задължително трябва да е ясно какво е точното състояние на тръбите и те да бъдат евентуално прекъснати или отстранени, защото могат да попречат на ин витрото.

Разбирам, че не искаш да стигаш до там, но ако тръбите ти са необратимо увредени, единственият възможен начин да забременееш е чрез ин витро оплождане, няма друг вариант. Съжалявам! Не е толкова страшно, знам, че това те плаши. Минала съм по този път и ми е добре познато чувството. Трябваше ми време да приема нещата, но в крайна сметка, осъзнах, че няма смисъл да губя време и започнах да действам.

Успех ти желая, насреща съм, ако имаш въпроси.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #5 -: Юни 18, 2014, 13:33:36 pm »
Благодаря ти за отговора. Докторът не ми е казал, че със сигурност е необходимо тръбите да се премахнат. Има запушване и на двете обаче. Чувала съм, че със запушени тръби има шанс за естествено забременяване, но ставало рядко. Ако обаче ги премахнат няма да има друг начин освен инвитро.
Опасявам се, че докторите могат да ги премахнат дори ако не са толкова зле нещата. Така се случи с моя позната преди година.
Искам да попитам още нещо. Ако ми ги премахнат напълно това би ли направил и шанса за инвитро по-малък? Тоест дали би станало от първия път или ако нямам тръби и инвитрото ще бъде по-трудно?
Партньорът ми също има проблем - лоши показатели на спермограмата, това е причинено от операция на тестисите, а и той пуши по кутия цигари на ден, което допълнително намалява шанса.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #6 -: Юни 18, 2014, 18:38:59 pm »
Не, отстраняването на тръбите не намалява шанса при ин витро, дори напротив - в някои случаи ги увеличава. При ин витро оплождането тръбите не играят никаква роля. Ако, обаче, имат хидросалпинкс и не са отстранени или прекъснати, това може да провали ин витрото.
Дали ще стане от първия път никой не може да гарантира. При първи опит успеваемостта е средно около 30%. Пак казвам, при напълно запушени тръби, шанс за естествено забременяване няма. Да, знам, че има случаи всякакви, но това са абсолютни изключения и обикновено се оказва, че тръбите не са били съвсем непроходими. С две думи, не разчитай на това, особено пък щом имате и мъжки фактор. Шансовете стават още по-малки.

Имай предвид, че при увредени тръби, дори по някакво чудо да се стигне до бременност, шансът тя да е извънматочна е доста голям. Обърнете внимание на мъжкия фактор, не е за пренебрегване.

Колкото до притесненията ти, че може някой да ти отстрани тръбите без да има нужда, ще ти кажа, че добрите специалисти не правят така. Освен това, ако ти не дадеш изрично писмено съгласие, никой не може да ти пипа тръбите. Преди всяка хирургична интервенция пациентът подписва информирано съгласие и там указва какво може и какво не. Важно е да намериш лекар, на когото имаш доверие. Трябва да го търсиш в специализирана клиника по стерилитет. Ако ни кажеш от кой град си, можем да те насочим към най-близките клиники.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
« Отговор #7 -: Юни 19, 2014, 10:51:50 am »
Мисля да отида и на друг доктор за по-голяма сигурност. Ще попитам и какво е състоянието им и задължително ли ще трябва да ги премахнат. Аз съм от град Бургас. Вие от къде сте?
Просто изпитвам страх от напълно премахване, защото психически не съм готова за инвитро, а и знам, че партньорът ми също има проблеми и едва ли ще стане от първия път. Имам приятелка, която успя от 4-тия път и цялата беше надупчена от игли за изследвания, а аз съм с ниско кръвно и трудно понасям даването на кръв, дори и малко.
*
« Отговор #8 -: Юни 19, 2014, 11:00:50 am »
RosaBella, след като при цветна снимка е установено че са запушени тръбите е по-добре да се премахнат/прекъснат както прецени доктора.Шанс за естествено забременяване няма с увредени тръби.В Бургас няма добър лекар по репродуктивна медицина най-близкия ти е във Варна

http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1065&Itemid=115 тук ще видиш списъка на всички клиники в България.Можеш да си избереш, да запишеш час и да отидеш за коментар.

Аз съм от Плевен, но пътувах до София за всякакви изследвания и процедури.

Според мен седни и прецени какво ти е важно, да се вайкаш и да се чудиш дали ще стане нещо и така да минават години, през който да намалява шанса ти за бременност, заради намаляване качеството на яйцеклетките или да се вземеш в ръце, да отидеш в център по репродуктивна медицина и да започнеш да действаш по мисия бебе.Ти сама решаваш.

И ин витрото не е светата инквизиция все пак.И аз съм с ниско кръвно, не обичам инжекции и т.н. ама разбрах, че всичко е до вътрешна настройка, все пак целта заслужава жертвите!

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #9 -: Юни 19, 2014, 11:11:49 am »
Подкрепям Маги напълно. Аз също съм от Бургас и потвърждавам, че тук няма читави специалисти в тази област. Ходех във Варна. Имам 3 ин витро процедури и 2 лапароскопии, нито съм надупчена, нито съм умряла от даването на кръв - и аз имам ниско кръвно и страх от игли.. но сама си слагах инжекциите за процедурите. Мотивацията е голямо нещо.
Ей ме на, съвсем жива съм и вече имам дъщеря на 3,6 години.Ако бях чакала чудото с тия запушени тръби, кой знае колко време щях да изгубя.
Къде прави цветната снимка и кой лекар посещаваш, ако не е тайна?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
« Отговор #10 -: Юни 19, 2014, 12:57:48 pm »
RosaBella, послушай момичетата, намери добър специалист по репродуктивно здраве щом имате и мъжки фактор. Извъматочната бременност е много опасна, ако случайно се стигне до там. Намери си лекар, на който имаш доверие и си подреди мислите и приоритетите. Ние също сме с тубарен и мъжки фактор. В началото и аз се шокирах като чух, че искат да ми махат тръбите, но като помислих, поговорих с док,  попрочетох и разсъдих се поуспокоих и приех нещата. На мен специално решиха да ми ги махат след опита. Успех!

След бури - мир и тишина,
След нощ - безбрежна светлина.  

*
« Отговор #11 -: Юни 19, 2014, 16:58:22 pm »
RosaBella, чета те и оставам с впечатлението, че ти се иска поне един човек да ти каже, как със запушени и/или увредени тръби, ще вземеш да забременееш спонтанно. И ако се случи - ще си износиш и родиш детето безпроблемно. Е, няма да се намери кой да ти каже подобна глупост тук точно. В "най-добрия" случай можеш да си докараш някоя извънматочна бременност, което ще доведе единствено до огромен риск за живота и здравето ти и ще ти отпадне казуса дали да си пазиш тръбите, или не. Защото поне едната ще ти я махнат, за да те спасят.

Отговорили са ти хора с достатъчно познания по въпроса и предостатъчно личен опит, които днес си гушкат децата, защото са били достатъчно мотивирани да постигнат бременност, без да се фиксират по какъв начин точно ще се случи това. Обяснили са ти също така, че при налични, но увредени тръби, дори към ин витро да пристъпиш - сама ще си намалиш многократно шансовете то да завърши успешно.

Ще ти го обясня още по-просто. Увредените ти тръби (ако наистина са такива) са като възпаления апендикс. Могат да ти създават куп проблеми, полза от тях - никаква. Ако ти се възпали апендикса и ти кажат, че е за вадене, ще настояваш да си го пазиш, или?

За Бургас и аз дори (както и бургазлийки) добре знаят, че лекари компетентни да ти поставят диагноза и да предложат адекватни решения - няма. Повечето от нас, вкл. и аз сме пътували до други градове за изследвания, следене на бременността и раждане. Няма да си първата, нито последната, всички не само сме оцелели, ами сме благодарни, че сме имали тази възможност. За иглите, ниското кръвно и пр. - дори не ми се коментира. Моето е толкова ниско, че ме връщат редовно от кръводарителските центрове, хем знаеш какъв недостиг на кръв има в страната. Е, давала съм кръв за всякакви изследвания "на корем" - нищо не ми е станало от това. Та да си говорим тука в посока "много искам бебе, ама ме е страх да ме бодат" е просто нелепо. Няма нормални хора обичащи игли, но като имаш такава голяма цел - стискаш зъби, преглъщаш шубето и действаш.

И както те посъветваха и нагоре - избери си репродуктивна клиника и лекар, запиши час там и едва тогава можеш да разчиташ, че наистина каква да е поставена диагноза е реална. Другото е загуба на пари, нерви и ВРЕМЕ!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!