Стига пихте кафето и ядохте, ами дайте едно рамо на "консервна фабрика Жбрул"
Имам казус - искам помощ, ако някой нещо знае - да казва. Реших да суша доматки (щото ги обичам). Удави ни от дъжд - нЕма как на слънце, на проветриво, ала-бала, нищо, че съм на село - суша ги във фурната. Следва като ги изсуша там (до някаква си степен) - да ги наредя в бурканче...доматки, пресен босилек, чесънче, всичко се залива с хубав зехтинец и....чак ме е яд, че не пия ракия.
Въпрос 1. Има ли чалъм вече направен така буркан да се съхрани за повече от месц-два, без химия някаква да се сипва в него и какъв е този начин?
Въпрос 2. Партида сушени доматки, които не стигаха за цял буркан - наредих ги в чиния, върху домакинска хартия, оставих ги на сухо (но топло) място, докато изсуша другите. Тръгвам да ги нареждам в буркана - долният ред от чинията хванали мухъл
Ся...ясно, че няма чалъм тотално да им изкарам влагата на всичките, че равномерно, ама се зачудих дали пък в буркана няма да ми плесенясат после.
Знам, че това са "упражнения за луди"
, ама ако има други луди с опит по тия въпроси - да дават акъл. Може и на ЛС, че да не пречим на кафето и клюкарлъа тук. Предварително благодаря!
П.П. За капак пък - на лапИтУ много му харесват сушените доматки и ми опосква половината материал за бурканче - демек съвсем ми бави "манифактурката", ама ...жив и здрав да е.