Леле, девойки - аз одеве се майтапех, че ще паля печка, но от час вече - не е никакъв майтап а жив факт - запалих я.
Имам и печки на ток естествено, ама обичам да ми пукат дръвца просто. Ако съм вярвала, че ще доживея в средата на август печка да паля пък на... На моето "ранчо" в момента е към 17 градуса навън, с тенденция да падне поне още с 5...хич не е лятно де.
Алекс, не мога да намеря схема на коремната мускулатура в момента, където са показани мускулите, за които говоря, понеже с латинския не сме си чак толкУ близки и търсенето ще ме затрудни. А и в момента съм с тегав, мобилен нет, та докато ми зареди картинка, та правилната - ти ще родиш.. Но ти си мед. сестра - предполагам по-лесно ще откриеш нужната схема, а аз ще обЕсня като идиот естествено.
Та там където се прави разреза сега - са две "плочи" мускули, които са свързани помежду си предимно с "ципа" (съединителна тъкан, не предимно мускулна) и малко мускулни влакна има естествено. Срязва се връзката между тях ("плочите') и се дръпват настрани с екартьор и така се осигурява достъпът до матката. Та реално - сериозно рязане на мускули - няма. Това, което усещах аз, когато взех да усещам нещо изобщо беше подобно на много лека мускулна треска за 2-3 дни, щом се набирах на корем да ставам от леглото още в болницата - сещай се. А аз и лек дискомфорт не търпя, не болка някаква, пък сериозна - дума да не става. На фитнес съм си докарвала доста по-сериозни и неприятни усещания с коремната мускулатура, секциото нищо не беше. Говоря за усещането БЕЗ епидурал вече, без вливане на парацетамол през абокат. Обезболяване - с таблетка парацетамол и диклофенак, по-скоро протоколно да ти кажа, реално - нямах и нужда от обезболяване. (на 4-я ден си бях у дома, не говорим д съм седяла със седмици) Преди като ми дойдеше цикъла пиех 6 Аулин-а за 2 дни, то беше болки до посиняване ти казвам. При секциото се видя, че хубаво срастване имам в ляво, там където поне 10 години се оплаквах, че ме боли и ми "дърпа" и все нищо ми нямаше налЕ. Но и това се реши при секциото - сега не разбирам кога ми идва цикъла.
Оказа се (нещо, което разбрах след като родих чак), че имало над 10 метода (техники) за секцио всъщност. Тази, която Д-р Даскалов ползва поне - е това, което ти описах, като принцип на действия. В общи линии естествено "описах", ако лекар ти го обясни - няма да звучи толкова малоумно
Но колкото и да не съм лекар, някакво общо понятие имам от анатомия все пак и да - така не се налага брутално рязане на мускули, което наистина боли после и то здраво. Късала съм бедрен мускул, та си имам хабер що за усещане е.
Ако се оперира по този начин - наболява разтегната и травмирана мускулатура, някое порзатеглено, срязано, скъсано мускулно влакно - но дотам. Не е като да е срязан ънблок масивен мускул, че да се осигури достъп така. Може други лекари, на други места - да оперират по различен чалъм - не мога да знам, но предполагам, че масово по добрите клиники - се оперира вече оптимално атравматично. Моят лекар, като сме говорили ми каза, че тази техника специално - я е научил докато е работел в Либия, като по-млад. Но определено не вярвам, че той единствен знае за нея и я практикува у нас.
Д-р Дяволов в МД доколкото съм чувала - оперира по същия начин и шие по същия начин. Да кажат момичетата раждали при него, не са малко от нашите.