0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 5 :)
« Отговор #700 -: Август 16, 2014, 07:45:13 am »
Добро утро :D

много хубави снимки, нямам възможност в момента да постна нещо от моето село,  много ни е красива страната. А Стара планина ми е  много малко позната.

Сега прочетох, че имаме  домашно раждане 8O. И това доживях да прочета тук. Потребителката ми е симпатична,  чудех се  защо прави йога за да се обърнело бебето за естествено раждане, сега ми се намести логиката.
Не знам, не ми се връзва след години драпане и профукани доволна сума хилядарки такива "романтики". Вярно всеки сам си решава но......

Хубав уикенд!

« Последна редакция: Август 16, 2014, 07:47:10 am от Тара »
*
« Отговор #701 -: Август 16, 2014, 08:14:14 am »
Тара, направо ми четеш мислите.Аз ако бях натиснала сигурно лекаря щеше да опита естествено знам ли.Но ми каза така искаш ли да я рискуваш?Е да ви кажа ли какъв ми беше отговора.
На финала исках живо и здраво бебе и мама, пък романтиката ще я запазя за мъжът ми :)

Добро утро и хубав и усмихнат ден!

*
« Отговор #702 -: Август 16, 2014, 09:59:18 am »
Марси, невероятни снимки, както винаги!
Цигу, снимката е трепач, но май ще почакам да поотрасне детето  :)

Тара, пропуснала съм за домашното раждане. Аз въпреки, че забременях лесно и естествено, мисля като вас по този въпрос. По-склонна бях да ми направят секцио от колкото да родя в къщи.
Хубав ден от мен! Аз съм с болно дете и плануваните разходки май ще пропаднат  :(
*
« Отговор #703 -: Август 16, 2014, 10:16:45 am »
Aуууу страхотни местенца сте снимали. А Марси изтрепа рибата с "росния кадър". Аз откакто се роди малкия все се каня да си припомня как се снима с "телескопа" (така казвам на читавия апарат)  :lol: и все не мога да се наканя и щракам с идиотката... Трябва да се стегна вече.

Относно домашното раждане на нашата съфорумка...и моята първа мисъл беше като при вас: "Ай стига бе, в НАШИЯ форум баш - не може да бъде". Ама явно всичко е възможно. Добре, че са живи и здрави и двете. На мен Лили също ми е симпатична, държа да подчертая, мнението ми относно такива раждания - изобщо не почива на някакво лично, негативно отношение спрямо нея, или някой друг. Просто това е безумен и неоправдан риск. От тази потребителка - лично аз очаквах, че ще кърми ударно и с цената на всичко, че няма да поставя ваксини евентуално, очакванията ми бяха на база какво споделяше като бременна. Но с това раждане у дома и то сама (поне така каза) - наистина ми събра очите.  :lol:

цигу, за това село ли става дума? http://selo-aglen.hit.bg/about.htm Аз не намирам засега информация за някакви хотелчета, къщи за гости и пр., но ако ми попадне - ще споделя тук, или в другата тема. Много е красиво наистина!  :D
« Последна редакция: Август 16, 2014, 10:23:23 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

« Отговор #704 -: Август 16, 2014, 10:42:34 am »
Здравейте и от мен  :P
Зайче, страхотна закуска. Мерси  :P
Марси, Цигу, много хубави снимки. Ние се връщаме от подобно място - само зелено и тишина  :P

Аз ако бях натиснала сигурно лекаря щеше да опита естествено знам ли.Но ми каза така искаш ли да я рискуваш?Е да ви кажа ли какъв ми беше отговора.
Маги, ето това не мога да го простя на лекарите.
При Лили е едната крайност, а това със задължителното секцио е другата за мен. Знам, че темата е много обширна и няма едно мнение по въпроса. Наистина всеки избира за себе си и вярва, че е взел правилното решение.

Хубав ден (дано е по-хладен, че изпукахме  :lol: )
« Отговор #705 -: Август 16, 2014, 11:01:49 am »
Недейте така-за Лили и домашното раждане.Не ми се струва добре да я одумваме ту в една,ту в друга тема.Не е ли по-добре да има тема за домашното раждане по принцип,ако е достатъчно значима и вълнува потребителите във форума.А  за мотивите и начина, на по който Лили се е справила бихме могли да я питаме директно на лични.А така някак, на другарски съд от миналото взе да ми прилича.
*
« Отговор #706 -: Август 16, 2014, 11:17:31 am »
Недейте така-за Лили и домашното раждане.Не ми се струва добре да я одумваме ту в една,ту в друга тема.Не е ли по-добре да има тема за домашното раждане по принцип,ако е достатъчно значима и вълнува потребителите във форума.А  за мотивите и начина, на по който Лили се е справила бихме могли да я питаме директно на лични.А така някак, на другарски съд от миналото взе да ми прилича.

:good_post:

По повод избора - аз избрах да намеря лекар на който да се доверя и да нямам после въпроси трябвало ли е или не... И съм страшно доволна от избора си да разсъждавам така, защото въпреки всичката информация и прегледи през бременността, смея да твърдя че чак след раждането успях да навържа цялата картинка и тя хич не беше розова... освен това факта, че искаха да раждам секцио и накрая на място ме оставиха да родя нормално ме убеди, че те просто правят най-доброто, но не са всемогъщи и всезнаещи за да може да подлагаме на съмнение всяка тяхна дума :)
Моите адмирации за Лили, каквото и да е станало, важното е че тя така го е искала и чувствала и че всичко е успешно. Една жена и 100 пъти да роди пак няма да има достатъчно опит да знае как ще роди друга - т.ч. колкото и да ни е непонятно, нека всеки сам си преценява.
*
« Отговор #707 -: Август 16, 2014, 11:29:44 am »
Ние не одумваме Лили, а нейния избор, така както вие ахкате от възхита, не виждам нищо лошо.
Вече е имало тема тук за домашното раждане тук, не мисля че пак трябва да се повтаряме.
*
« Отговор #708 -: Август 16, 2014, 11:35:13 am »
47 Усмивки, при мен беше много ниска плацента и вероятност да тръгне преди бебето.Питах няколко лекаря дали мога естествено, повечето се колебаеха и казаха, че може да се пробва, но има риск.Та аз предпочетох да си го спестя.

Ей това намерих аз в Ъглен https://bg-bg.facebook.com/pages/%D0%A5%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D0%98%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%BD-/769451993094949

*
« Отговор #709 -: Август 16, 2014, 11:54:58 am »
Ето отделна тема за домашните раждания: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=50572.0 Не е конкретно за Лили, не е за да я одумваме, за коментари на темата като цяло е. Лили също има достъп до нея, ако желае да вземе отношение - не е тема в членския форум. Публична е.

Ние не одумваме Лили, а нейния избор, така както вие ахкате от възхита, не виждам нищо лошо.
Вече е имало тема тук за домашното раждане тук, не мисля че пак трябва да се повтаряме.
Ами явно трябва...и този път да не й удряме ключалките. Понеже като гледам - въпросът става все по-актуален на местна почва.

Смайли, аз пък не мога да се начудя как почти всяка родилка у нас, нямаща и обща медицинска грамотност в общия случай - е дълбоко убедена, че знае по-добре всичко от лекарите и непременно й се прави секцио, защото лекарят просто много обича да реже кореми.  :lol: Почти всяка жена, която е стигнала до спешно секцио, а е имала голям мерак да роди естествено - като мине страшното и се поокопити - започва да бълва как зорлен я накарали, ма то нямало реална нужда... Ми ОК, като не е имало реална нужда - да си е държала на нейното, да отказва операция, докато бебето й умира в нея и толкова. Нали са големи разбирачки все. Ама не. Като е напънато - слушат и гледат лекаря в очите, като "отръскат козината" - устите им стават по-големи от коремите им като бременни. Постфактум. То така всеки може да е "разбирач" ;)

« Отговор #710 -: Август 16, 2014, 12:14:44 pm »
Jbrul, аз не говоря за секцио по медицински причини, а за "пожелателно" секцио, което лекарите все по-често налагат.
Щерев имаше статия по въпроса. Мисля, че я бяхме коментирали в някоя от темите.
http://www.credoweb.bg/Sterev-Bitkata-za-estestveno-razhdane-e-zagubena-content20662.html

Маги, извинявай. Така както го беше написала ми звучеше че е по-скоро е наложено без причина, само защото дълго време сте чакали за дете.
« Последна редакция: Август 16, 2014, 12:18:35 pm от 47 Smiles »
*
« Отговор #711 -: Август 16, 2014, 12:34:27 pm »
47 Усмивки, споко то и аз така съм го написала :) Я кажи как беше почивката и къде бяхте, че аз съм изпуснала.

*
« Отговор #712 -: Август 16, 2014, 12:39:36 pm »
Смайли, дългогодишният стерилитет е сред показанията за планово секцио ;) (или както го нарече ти "пожелателно")  Защото от медицинска гледна точка  - става дума за т.нар. "безценен плод". Моля да не се хване някой за определението, неслучайно е в кавички и неслучайно подчертавам, че е такова от гледна точка на медицината. А не, че децата на забременелите "от раз" са с нещо по-малко ценни от нашите. Секциото е по-безрисковият за бебето метод на раждане просто, така че често се предпочита той, за да се избегне риск от родови травми и усложнения за самото бебе, поради факта, че вероятността да настъпи някога друга бременност е много ниска, ако все пак детето не оцелее, заради усложнения настъпили по време на естествено раждане. Може да са рядкост чак такива усложнения, да, но все пак има такава вероятност и тя се игнорира, чрез избор на оперативно родоразрешаване.

Обикновено, поне у нас - лекарите избягват да споделят с майката всички причини налични, за да настояват да е секцио, за да не я стресират и панират. Понеже за непрофесионалист - наистина звучи потресаващо като седне лекаря ти та ти каже по точки и запетаи всичко от което се опасява, че може да се случи с бебето, ако е естествено раждане. Затова често повечето неща ги спестява поне на определена категория жени.

Разбира се - не отричам, че има и % лекари настояващи за секцио по финансови съображения някакви. Аз самата, или мои близки - не са се сблъскавли с това баш, но съм чувала поне, че има такива случки. За момичета в нашия форум и лекарите им...много се съмнявам, че има такива настояващи за секцио, ей така заради пари обаче. Щом е предложено - то си има медицински причини да се предложи, достатъчно основателни при това.

Аз например бях наясно, че естествено раждане при мен е невъзможно, много преди да установя, че имаме проблем и със зачеването. Та никога не ми е стояло като въпрос дали, или. Това, че Дани го чакахме почти 5 години, беше само още една причина да е секцио, но и без нея - си имам достатъчно показания. При мен тазът е толкова "недоразвит" (спрямо ЕГН-то ми), че имаше съмнения, че ще е проблемно самото износване на бебе, па за раждане и дума не можеше да става. Аз не съм някаква мега цицореста да кажеш и гърбът ми е тесен, ама бански все купувам от фирми, в които може горна и долна част да са ми различни размери. Понеже горнищата са ми поне 40, пък долната част - 36, иначе ми падат  :lol: "Обратни" са ми пропорциите така да се каже и с костюми и пр. имам такъв проблем. Ако взимам нещо комплект - все свивам панталон, пола, че иначе не моЙ.

П.П. чела съм тази статия, ама на друго място. В нея става дума за все по-голямата физиологична невъзможност на човешката раса да ражда естествено. Еволюционни са причините, така се казва. Та тук говорим директно за секцио по показания все пак. Оказва се, че все по-малко лекари са компетентни да водят естествени раждания, особено с усложнения... Еми да ти кажа, ако лекарят ми е кадърен оператор и некомпетентен да ми води естественото раждане - предпочитам операция, барем да сме добре и аз и детето. Не били психически подготвени жените за естествено раждане, искали секцио на първите 10 мин. болки  :lol: Много обичам МЪЖЕ, пък било то и топ-специалисти АГ да дават оценки кой какво трябвало да изтърпи стоически. Ма кой пък е длъжен да търпи часове болки и разкъсвания на тъкани, щото някой друг считал, че трябва да се ражда натюр? Когато някой мъж успее да забременее, износи и роди естествено - тогава ще приема, че мъж може да коментира как било "по-добре" по този въпрос. Дотогава - тцъ. Като знам що вой е да изпикаят някое бъбречно камъче  :lol: :lol: :lol: - представям си как някой от тях бебе ражда. Ако опре до тях да раждат - секциото ще е поголовно и задължително, гаранция. Как имаш право да се огъзиш на дивана у дома без лекар, пък нямаш право да не искаш така, след като има възможност все пак. Откъде накъде - и в двете има риск, за второто - известин и в общи линии предвидим. Другото - значи аз имам правото да си рискувам бебето както си искам, то си е мое, тялото ми си е мое, никой не може да се бърка... Опрем ли до "секцио пожелание" обаче - оп, то това тяло както си е мое и имам право да рискувам себе си както пожелая - изведнъж се оказва, че такова право нямам. Само, защото не поемам природно обусловен риск, а риск възможен за поемане, благодарение на развитието на медицината. Демек - всяка простотия, която може да си докарам е обоснована, ако си я докарам по "природен път", ама ако не - не може, дори когато не е простотия. За мен пък не е нормално Д-р Х да има правото да ме принуждава да си съсипвам някои анатомични органи и да търпя болки, които не желая да търпя, понеже така считал за редно, ама може ли - може. ;)

Както не е незаконно всяка жена да си ражда където и както й щукне, не следва да е незаконно и всяка жена, която не желае да ражда естествено (все тая по какви причини) - да не може доброволно да си го поиска, ами да се мислят формални причини, та да е "по показания" секциото. Ако не знаеш - няма лекар у нас, който има право да направи секцио, без показания за същото - било планово, било спешно. Те се вписват в документите и там графа: "майката пожела така" - няма. Всичките ми приятелки раждали секцио по свое желание са с написани фалшиви "показания" за същото, че иначе няма чалъм да стане. И не, не са ги натискали лекарите за това,а те натискаха лекарите си да е оперативно. Обикновено са жени, които вече имат по едно естествено родено дете и не налитат да изживеят повторно тази "романтика".  :lol: Те обаче - нямат права да решават кое как с тяхното тяло и бебе и толкова. Не и официално.
« Последна редакция: Август 16, 2014, 13:29:16 pm от Jbrul »

« Отговор #713 -: Август 16, 2014, 13:20:00 pm »
Ох, много бавно ми се зарежда всичко от Зачатие напоследък ... При вас така ли е?

Смайли, дългогодишният стерилитет е сред показанията за планово секцио ;)
Доколкото знам това е така само според малцина лекари. В чужбина и в повечето клиники по стерилитет у нас, включително и в моята, това не се счита за показание за планирано секцио.
Ако има необходимост от секцио, винаги може да се пристъпи към такова и по време на естествено раждане. Много добре е казано в самото изказване на Щерев.

Маги, върнахме се от "село"  :lol: Ето тук бяхме http://villamark.net/
На 70 км от София (добре че е близко, че Дани плака по целия път наобратно - не можеше да заспи в столчето). Иначе беше много хубаво.  :P

*
« Отговор #714 -: Август 16, 2014, 13:40:19 pm »
„Нашият опит не потвърждава връзка между плацента превия и секцио”, контрира проф. Ангел Димитров завеждащ родилна зала „Майчин дом” и национален консултант по акушерство и гинекология. По думите му 18-19% от вагиналните раждания също са с тежка кръвозагуба, сериозни разкъсвания, ангажират големи медицински екипи, а възстановяването продължава с месеци. В такива случаи говорим за „пропуснати цезарови сечения”, каза той. Проф. Ангелов изтъкна рисковото залитане по раждането вкъщи в последните години. Вече имало няколко починали бебета при такива обстоятелства. Той е категоричен, че най-лошият вариант е изчакване на пълно разкритие при класически показания за секцио и закъсняла операция в последния възможен момент."

Ммммм само Щерев ли е капацитет? ;) Все пак в "Майчин дом" точно са всички сложни и "загъзени" бременности и раждания в страната, срещу бутиковата частна клиника на Щерев, която пък е тясно специализирана в други неща, не в раждания баш. Спешното секцио е винаги по-рисково от плановото, защото при него вече се бориш с възникнали проблеми, понякога трудни, или невъзможни за овладяване на даден етап.
Както има изцепки да се прави секцио на жена, която не желае такова и няма показания за него, така не са никак малко идиотщините в другата посока - да се гърчи жена, която ни може, ни иска да ражда естествено, докато им колабира в родилна зала, че тогава секцио чак. Това защо? За мен си е чиста проба садизъм да ти кажа честно.

И разбира се, че съм супер против за жена, която иска и може да си роди естествено - да бъде шантажирана от медицинския персонал, как трябва да се прави секцио, а то реално да не трябва. Както казах и по-горе - чувала съм за подобни случаи и то не от самите родилки само, а от колеги на лекарите направили такова нещо (рядко съм чувала, да, ама не е като да не съм). Но беше последно преди 10-ина години и то за нашето държавно АГ. Оттогава - не съм в интерес на истината. Сега имат обратния проблем там - да увещават за секцио някоя "естественичка" на която не й увира тиквата, че тоновете на плода падат стремглаво, а тя с тия 2 см. разкритие и неефективни контракции - не може да си роди както иска, ей така от едното желание. Менят се модите.  :lol:

« Отговор #715 -: Август 16, 2014, 14:34:34 pm »
Май визираме едно й също нещо, само дето ти мислиш, че "задължителното" секцио (подтиквано от лекарите) се среща рядко, за сметка на "задължителното" естествено раждане (по настояване на родилките). А аз мисля обратно  8)
*
« Отговор #716 -: Август 16, 2014, 21:36:28 pm »
А, не, не.  :lol:  Аз просто нищо не МИСЛЯ по тези въпроси. Аз изводи си правя на базата на това, което като факти ми е известно на мен лично. Не разполагам с цялата картина разбира се, но все пак е странно при толкова родили жени - да не познавам поне една "натисната" за секцио, което не желае да й правят и да няма показания, че лекарят да я принуждава и шантажира. Но и не твърдя, че няма И такива случаи все пак.
Сещам се за една дама с 8 диоптъра, която всеки месец ходи на контроли, за да й мерят очното налягане...абеее сериозен проблем и чисто показание за секцио. Планово. Въпросната и до днес твърди, че лекарят й я изнудил и й направил секцио, което тя не искала и не било нужно. Лекарят (също го познавам) твърди обратното.. Обективно погледнато - според теб кой е правият? Ако я четеш обаче - тя обяснява какъв перфектен таз имала за естествено раждане, как бебето било в перфектно състояние и да, така беше. Но за проблема с очите си - не пише, докато разправя за натрапеното й "ненужно" секцио.
Та не "мисля" по такива въпроси, гледам фактите какви са. Пък и ако съм лекар аз и някоя може да си ражда нормално като пич, без никакъв риск - ми не знам защо ще си късам нервите да я навивам за секцио, че да се занимавам с операция, че да нося риска за същата, че после да ми мрънка тази, да ме плюе... То за самите лекари е по-лесно едно естествено раждане, като си върви ОК - нищо не правят все пак, наминават да те видят през час и това е, докато приключиш. Реално акушерките водят естествените раждания без усложнения, изключения има по частните болници, при конкретни лекари (като моя доколкото знам).

Та лично аз се отнасям скептично към твърденията на пациентка, на която са й "натресли секцио без нужда", поради простата причина, че твърде малко родилки имат компетенциите да определят кога е имало реална нужда, кога нямало. Коя какво си била мислела и в какво вярвала - не е като да е така наистина. От значение са фактите. А и всяка родилка има право да ОТКАЖЕ секцио, било планово, било спешно, щом е НАИСТИНА убедена, че то не е нужно нали Смайли? ;)  Да отказват тогава, щом не е нужно и това е. Нали въпросните знаят по-добре от "шантажиращият ги лекар" все пак?

На мен лекар, па доцент, пък шеф на УНГ-клиника, като ми каза, че Дани не е за операция на трета сливица, дори без да го прегледа обстойно, пък аз не бях съгласна с него... Ми заведох си детето при друг лекар, в друга клиника, като извадихме сливицата и се видя какво кИфте е - оказа се, че аз, а не "светилото" е било право. Вторият лекар ми каза: "Според мен - също е за вадене, но решението си е ваше все пак, ако искате - може и да изчакате още малко, моето мнение е - неизбежно е да се вади, дали сега, дали след 6 месеца - няма да се свие сама, пък и всеки месец АБ..." Избор, отговорност за избора - аз така я разбирам. Не да направиш каквото ти казал някой, пък после да хленчиш как те изнудил, след като е можело и да не го правиш.

« Отговор #717 -: Август 16, 2014, 22:43:21 pm »
Jbrul, наскоро чакахме с бебо пред неонатологията в една от големите болници в София.
Покрай нас мина група бременни, водени от шефката на родилното отделение (стандартна обиколка с цел запознаване с родилното отделение). Едната бременна попита: "Кои доктори имат търпение за естествено раждане?" Шефката се захили (много добре разбра смисъла на въпроса) и изброи 3 имена на лекари, при условие че там работят поне 8.

Моя много добра приятелка ще ражда октомври. Докторът й я навива за секцио, защото била на 35 години  8O Друга причина няма.

И много други примери покрай мен има подобни. Дадох най-пресните - от 2-3 месеца насам.

То за самите лекари е по-лесно едно естествено раждане, като си върви ОК - нищо не правят все пак, наминават да те видят през час и това е, докато приключиш. Реално акушерките водят естествените раждания без усложнения, изключения има по частните болници, при конкретни лекари (като моя доколкото знам).
Според мен е точно обратното. Едно естествено раждане продължава много по-дълго от едно секцио. Докторът дори и нищо да не прави, трябва да е там. При мен участваше активно (не само с присъствие) през цялото време.

Ще пиша и по-другата тема, но утре, че нашият Дани се бори със заспиването. Твоят Дани заспа ли? :P
*
« Отговор #718 -: Август 17, 2014, 00:05:55 am »
Хахахах да бе ще заспи, все пак с това секцио раждане - повредено е детето нещо.  :lol: Абсолютно незлонамерена ми е шегата, познавам такива неспящи гадини като него - естествено родени, кърмени...к'вото се падне е там.

Аз ти казах и по-нагоре - не ми е стояло на дневен ред никога естествено раждане, не съм се интересувала кой е навит да го води, кой не е, какъв процент от всички са склонните да го направят лекари и пр. Познавайки се, ако така бях решила да раждам ( и все пак можех) - щях да си намеря и лекар, който да ми свети чинно докато го правя. Лично аз, намирам естественото раждане в днешно време за напълно излишна опция, не бих се възползвала от нея доброволно, ОСВЕН ако в някаква ситуация (както стана при Сикс) това не е в полза на бъдещото бебе. Това си мнение по темата - не съм го крила никога, споделям го отново в този ни разговор само по една причина Смайли.

Моята лична позиция и тотално безразличие към "емоциите и радостта на естественото раждане" са в графа "лични". И винаги си оповестявам личните уклони по темата в подобни разговори, за да обърна внимание на събеседника си, че в такава тема баш - изобщо "според мен" - не ми е валиден аргумент за каквото и да било. Да не говорим пък какъв аргумент може да е някаква "романтика" - срещу здравето и сигурността на родилка и бебе. Точно никакъв, ако се базираме на здрав разум разбира се. Позициите ми по тези въпроси не са никога лични, те са на база някакви обективни факти. Раждането като процес - дали естествено, дали оперативно - за мен има "емоционална стойност", колкото ваденето на сливиците ми ( и тази на детето). Демек - никаква. Там ми е важно само кое е целесъобразно, сигурно и разбира се комфортно за мен, ако не застрашава бебето. Емоции имах за бременността си, за бебето когато го гушнах - как се е появило точно ми е "техническа подробност", без други "украшения" разни. За такива неща съм много трезва, та чак прекалено май.  :lol:

Та от мен специално - не очаквай, да защитавам дадена теза за нещо, понеже такива ми били личните пристрастия на мен по темата.  В предишни теми за домашните раждания у нас, дори съм казвала, че въпреки, че би било неефективно на този етап да се разреши законно да асистира мед. лице, то идиотизмите с неасистирано явно няма да спрат, та нали...по-малкото зло да е. При все, че съм върло против всякакви домашни раждания.

Независимо какви са уклоните на местните АГ-специалисти относно начина на раждане - нещата не са толкова драматични за жените държащи да раждат естествено, колкото се изкарват. Какво предпочитал лекарят - няма никакво значение, защото раждаш ти, а не той. И като запънеш пети, че ще е естествено - той не може да те върже и да ти направи насила секцио. Толкова. От друга страна Смайли - има и технически моменти. Даден лекар с незнам колко си пациентки желаещи да раждат естествено и всички те искат да е до тях лекарят от-до.... Еми ОК, ама той този човек - бива да спи понякога, да си ходи и у тях нали, има и друг живот все пак, не е само лекар. Да, ама тази дето ще ражда естествено незнайно кога и незнайно колко дълго - иска този лекар баш тогава и баш толкова време колкото се наложи. Иска го това, ако може и за без пари. Не иска да спазва болничната процедура, която е - раждаш естествено, не раждаш в смяната на еди кой си лекар, поема те следващата смяна пък...когато родиш. Ако аз съм АГ - изобщо не бих се разправяла с естествени раждания, ако ще бъда изнудвана от родилката да стоя на бач 20 часа над смяната си понеже тя раждала сега баш и искала мен. Или, ако реша да стоя - ще го направя срещу съответно допълнително заплащане.

То болниците са все пак система, в която работят живи хора и няма как да се угоди на всяка зараждала естествено жена, та баш нейния лекар, та баш тогава, та колкото се наложи да е там. Като не се угоди за тия неща - неебателни били, като стока ви подхвърляли от смяна в смяна и пак мрънкоч и недоволство. Като поискат пари отгоре - тотално възмущение.

Практиката у нас сочи, че който си е "написал домашното", а не е блял 9 месеца - все е родил както иска, при когото иска, дори когато е имало усложнения някакви - недоволни няма. Тая групичка мацки дето питали на обиколката - за мен питането е излишно в случая. Ако съм аз и отивам да раждам естествено, без някакви предварителни уговорки и плащания на някого - аз съм наясно, че постъпвам в работното време на един екип, ако не родя в неговата смяна - поема ме друг, ако се случи да се забавя много- трети. Моя приятелка ражда сина си 36 часа, шийката й за нищо не става сега, класически случай на пропуснато навреме секцио, че и епилептични припадъци правеше по онова време, направи им и на родилна маса. ОТКАЗА секцио и планово и спешно. Това е през 99-а година, в държавна болница, ти искаш да ме убедиш, че сега - някоя си родилка можело да бъде принуждавана и пр. Никой няма да ми забрани да си се гърча колкото си искам часа, имам право да им отказвам всякаква намеса - било окситоцин, било анестезия, било секцио. Аз като знам какво искам и си го гоня до дупка - ще си го получа. Това, че куп родилки не си знаят дори правата, камо ли да си ги търсят - не е вина на лекарите, а на родилките.

« Отговор #719 -: Август 17, 2014, 07:02:17 am »
Добро утро, милички  :D