Смайли, дългогодишният стерилитет е сред показанията за планово секцио
(или както го нарече ти "пожелателно") Защото от
медицинска гледна точка - става дума за т.нар. "безценен плод". Моля да не се хване някой за определението, неслучайно е в кавички и неслучайно подчертавам, че е такова от гледна точка на медицината. А не, че децата на забременелите "от раз" са с нещо по-малко ценни от нашите. Секциото е по-безрисковият за бебето метод на раждане просто, така че често се предпочита той, за да се избегне риск от родови травми и усложнения за самото бебе, поради факта, че вероятността да настъпи някога друга бременност е много ниска, ако все пак детето не оцелее, заради усложнения настъпили по време на естествено раждане. Може да са рядкост чак такива усложнения, да, но все пак има такава вероятност и тя се игнорира, чрез избор на оперативно родоразрешаване.
Обикновено, поне у нас - лекарите избягват да споделят с майката всички причини налични, за да настояват да е секцио, за да не я стресират и панират. Понеже за непрофесионалист - наистина звучи потресаващо като седне лекаря ти та ти каже по точки и запетаи всичко от което се опасява, че може да се случи с бебето, ако е естествено раждане. Затова често повечето неща ги спестява поне на определена категория жени.
Разбира се - не отричам, че има и % лекари настояващи за секцио по финансови съображения някакви. Аз самата, или мои близки - не са се сблъскавли с това баш, но съм чувала поне, че има такива случки. За момичета в нашия форум и лекарите им...много се съмнявам, че има такива настояващи за секцио, ей така заради пари обаче. Щом е предложено - то си има медицински причини да се предложи, достатъчно основателни при това.
Аз например бях наясно, че естествено раждане при мен е невъзможно, много преди да установя, че имаме проблем и със зачеването. Та никога не ми е стояло като въпрос дали, или. Това, че Дани го чакахме почти 5 години, беше само още една причина да е секцио, но и без нея - си имам достатъчно показания. При мен тазът е толкова "недоразвит" (спрямо ЕГН-то ми), че имаше съмнения, че ще е проблемно самото износване на бебе, па за раждане и дума не можеше да става. Аз не съм някаква мега цицореста да кажеш и гърбът ми е тесен, ама бански все купувам от фирми, в които може горна и долна част да са ми различни размери. Понеже горнищата са ми поне 40, пък долната част - 36, иначе ми падат
"Обратни" са ми пропорциите така да се каже и с костюми и пр. имам такъв проблем. Ако взимам нещо комплект - все свивам панталон, пола, че иначе не моЙ.
П.П. чела съм тази статия, ама на друго място. В нея става дума за все по-голямата физиологична невъзможност на човешката раса да ражда естествено. Еволюционни са причините, така се казва. Та тук говорим директно за секцио по показания все пак. Оказва се, че все по-малко лекари са компетентни да водят естествени раждания, особено с усложнения... Еми да ти кажа, ако лекарят ми е кадърен оператор и некомпетентен да ми води естественото раждане - предпочитам операция, барем да сме добре и аз и детето. Не били психически подготвени жените за естествено раждане, искали секцио на първите 10 мин. болки
Много обичам МЪЖЕ, пък било то и топ-специалисти АГ да дават оценки кой какво трябвало да изтърпи стоически. Ма кой пък е длъжен да търпи часове болки и разкъсвания на тъкани, щото някой друг считал, че трябва да се ражда натюр? Когато някой мъж успее да забременее, износи и роди естествено - тогава ще приема, че мъж може да коментира как било "по-добре" по този въпрос. Дотогава - тцъ. Като знам що вой е да изпикаят някое бъбречно камъче
- представям си как някой от тях бебе ражда. Ако опре до тях да раждат - секциото ще е поголовно и задължително, гаранция. Как имаш право да се огъзиш на дивана у дома без лекар, пък нямаш право да не искаш така, след като има възможност все пак. Откъде накъде - и в двете има риск, за второто - известин и в общи линии предвидим. Другото - значи аз имам правото да си рискувам бебето както си искам, то си е мое, тялото ми си е мое, никой не може да се бърка... Опрем ли до "секцио пожелание" обаче - оп, то това тяло както си е мое и имам право да рискувам себе си както пожелая - изведнъж се оказва, че такова право нямам. Само, защото не поемам природно обусловен риск, а риск възможен за поемане, благодарение на развитието на медицината. Демек - всяка простотия, която може да си докарам е обоснована, ако си я докарам по "природен път", ама ако не - не може, дори когато не е простотия. За мен пък не е нормално Д-р Х да има правото да ме принуждава да си съсипвам някои анатомични органи и да търпя болки, които не желая да търпя, понеже така считал за редно, ама може ли - може.
Както не е незаконно всяка жена да си ражда където и както й щукне, не следва да е незаконно и всяка жена, която не желае да ражда естествено (все тая по какви причини) - да не може доброволно да си го поиска, ами да се мислят формални причини, та да е "по показания" секциото. Ако не знаеш - няма лекар у нас, който има право да направи секцио, без показания за същото - било планово, било спешно. Те се вписват в документите и там графа: "майката пожела така" - няма. Всичките ми приятелки раждали секцио по свое желание са с написани фалшиви "показания" за същото, че иначе няма чалъм да стане. И не, не са ги натискали лекарите за това,а те натискаха лекарите си да е оперативно. Обикновено са жени, които вече имат по едно естествено родено дете и не налитат да изживеят повторно тази "романтика".
Те обаче - нямат права да решават кое как с тяхното тяло и бебе и толкова. Не и официално.