Ох голямо раждане раждаме от няколко дни
За упойките специално - аз друга операция, освен секциото в живота си нямам. Но си спомням добре консултацията с анестезиолога ми (да е жив и здрав, магьосник абсолютен) и как той се подготви да ми изнесе дълга и подробна лекция на тема "предимства на спиналната анестезия". Аз, като човек, който няма предишен личен опит с анестезии, вкл. и неприятен - бях само чела за единият и другият вид упойки и бях съвсем наясно, че искам спинална и защо - стига да може. Има някои проблеми гръбначни, които не позволяват безрисково поставяне на такава и тогава щеш не щеш е пълна. Но аз такива нямам...
Та Д-р Георгиве ми казва: "Ами сега за вида анестезия..." И аз го пресякох с: "Аз искам спинална!" и той беше
От което си направих извода, че явно повечето пациентки искат да е пълна и за другото са дълги и тегави преговорите. Реши все пак да ми обясни предимствата човека, казах му че съм съгласна априори с тях и единственото ми изискване е да не ме боли нищо, по никое време, па ако ще да ме надруса с хероин през дупето...
Нали съм любопитна квачка обаче - бях ровила, чела, гледла снимки как изглеждат тия ми ти игли, за поставяне на спинална и епидурален катетър (имах и двете). Бе гледаш по снимките - то чиста проба шило това, изглежда си страшничко, дори за човек дето няма страх от игли. Знам, че там където се поставят упойките - няма нерви, не следва да боли, ама...като гледам инструмента и си викам аз: "Бе мани ти тия как не се усещо, не моЙ да бъде то, ама каквото ще се усеща - ще е за секунди, айде холан - ще стисна зъби ще изтрая, голяма работа". Питам анестезиолога дали все пак не боли при поставянето, ако да - искам да знам, да съм подготвена, да не взема да мръдна нещо, ако знам и очаквам - ще стоя неподвижно... Той най-неочаквано се пресегна, щипна ме леко по ръката и аз гледам тъпо... Казва ми: "Толкова боли. Търпи ли се? " и се хили.
Аз признавам си, все пак не повярвах тогава, че толкУ пък нищо няма да усетя...
В операционна вече - като по филмите - така застани, спокойно сега, не бода, гледам къде, какво, аз ще ти кажа. Седя си аз и чакам. В един момент усещам леко бодване, като при взимане на венозна кръв, решавам, че тепърва предстои съществената част и си бая наум налЕ "Ай ся лигло, стегни се, не мърдай, звук не издавай, хората с часове контракции търпят, едно-две боденеия ще изтраеш и то тихо и смело, да не се излагаш като кифла..." И докато си бая - хоп - едно кактетърче ми изведоха на рамото.
За епидурала това, пък аз нали - чакам да ме кормят и се самоагитирам да стоя спокойно и неподвижно. Че като прихнах да се смея - не мога да обясня на екипа защо. След малко за спиналната - още едно такова "боц" усетих и как постъпва някаква течност, под налягане НО НЕ болка, просто усещане, беше за секунди, явно докато вкарат веществото. След това ми стана приятно топло в зоната от пъпа надолу, не си чувствах нищо, наместиха ме да легна.
Д-р Даскалов идва и ме "заигра" с една пинцета. Показва ми я над преградата и ми обяснява, че ще ме щипне с нея, пък когато кажа, че нищо не усещам, чак тогава ще реже. Междувременно анестезиолога ми седи на главата и ми разправя разни смешки, та снимки си правихме, а аз по едно време се присещам и казвам на Док: "Ей, ама докато не ти кажа, че не усещам щипането да не режеш!!!" Той ми казва: "Ама разбира се"
и аз чакам тепърва нали да започва цялата раУта. Катетър ми сложиха след спиналната - не усетих как, после не го усещах заради епидурала, бях с епидурал и като го вадиха - нямам хабер какво е усещането реално. Помня също, че внезапно настоях да видя неонатолозите, да съм сигурна, че са в залата...всеки изтрещява явно в такива моменти - приближиха се хората, двама, представиха се, казаха, че са в готовност, да съм спокойна... Имената им не помня даже
, ама нали са налице - кротнах. Екипа за стволовите клетки беше дошъл още в 7, та за тях бях споко. Анестезиологът ме пита дали не предпочитам друга музика, ако искам да ми пуснат друга радио-станция (вървеше Радио 1) и аз се размслих на тема дали искам друга музика....
И междувременно усещам, че нещо ме разклащат и се зачудих какво при подготовката за операция пък предизвика това разклащане, след което чувам: "Прекрасно здраво момченце, честито на мама". И аз патката ми с патка така и не разбрах, че те всъщност го вадят. Аз си чакам да ме щипе Док с пинцета и да му кажа, че не усещам щипането, че тогава чак...
После ми донесоха Дани още с клампата на пъпа и в чаршафа в който го е поела акушерката, да го пипна. Питаха дали искам да го гушна, но аз не поисках...не знам защо. Стигаше ми да го помилвам, да го видя цял и добре и после да го взимат неонатолозите, понеже те им разбират на новородените най-добре и така ми е по-сигурно, че бебето е ОК.
Понеже съм леко глуха, не чух веднага да изплаче, а те му почистваха устата с аспиратор (това го чух), за секунди беше, но явно нещо съм се притеснила за момент, защото помня, че питах "Защо не чувам бебето да плаче?" и явно и кръвното ми е мръднало тогава. Анестезиологът с много рязък тон каза на неонатолозите: "Донесете бебето на майката да го види", в този момент го чух да изплаква, ама якоооо, веднага след като шумът от аспиратора спря.
Абеее - дали 30 мин. имаше цялата работа с шиенето после, после два часа в реанимация говорих по телефона и гледах музикални канали и после ме качиха в моята стая. Дани се роди в 10:04, към 15 ч. ми го донесоха в кошчето му да си го мачкам, ама на мен ми се спеше на умирачка пък. Та погушках го и го оставих в "аквариума" първата нощ.
Нямам страх от игли, кръв и черва, всъщност - много ми се искаш е да видя как го вадят, но това - не е възможно по никакъв начин. Казвам го за всички момичета, които искат пълна анестезия, само защото нямало да "понесат да са в съзнание и да ги режат... " Нито се уцеща нещо, нито се вижда нещо и да искате - няма начин. Но печелите незабавна среща с бебето, не рискувате тежко излизане от пълна анестезия, няма болка от поставянето на упойките. Помислете си добре преди да решите.