0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Смях, раздумка и кафенце - 5 :)
« Отговор #20 -: Юни 16, 2014, 12:52:43 pm »
Благодаря ви за пожеланията  :P
Искам и аз рецептата за гофретките   :hungry:
« Отговор #21 -: Юни 16, 2014, 13:45:55 pm »
Смайли, честито. Здрави да сте и много сплотени и обичащи се!
Аз вчера биричката зарад Гришо си я взех предварително, още с началото на мача, че да се настроя за гледане. На малкия направих пуканки и седнахме като истински фенове да проследим целия вълнуващ мач. Доста напрегнато беше. Радвахме се на победата много. Вярвам, че му предстоят сериозни успехи!
« Отговор #22 -: Юни 16, 2014, 14:35:42 pm »
Лимонче, хубава снимка, размечтах се. Това в кой район е? Гледам, че пясъка не е от най-ситния. А изхранването как става?  Не че се надявам скоро да почивам там, моя мъж не иска да чуе за тях.

Таричка, в Ставрос сме (Цък). Избрах го, защото не сме ходили там, не е пренаселено (за разлика от съседните му Врасна и Аспровалта, които са чисто туристически), а по-едрите пясъци не предполагат големи вълни. Не е точно камъни, като строителен пясък е, а само тук-таме са камъчета. Били сме и на по-каменисто.

Смайли, плувци сме, не се гмуркаме. И затова ни трябва място без вълни.

В къщата на Марица сме отседнали, всички стаи са студия (спалня с кухнята в нея, баня с тоалетна и отделно балкон). Нашата стая е малка, пишеше 15 кв. метра, обаче е толкова с банята и може би стените  :lol: Обикновено предпочитам апартаменти с отделна кухня, този път нямах много избор, напливът е голям и съответно цените са нагоре. Исках да е място, на което водата от чешмата става за пиене, за да не купуваме минерална (нали съм безпластмасова...). Изхранването е каквото си носим/купим/сготвим или ни нахранят в кръчмата. Ние не обичаме организирани пътувания. Не е като да няма туристи в момента (сърби предимно, но и тук-таме българи), но ние сме извън селото и на плажа се търпи. В ъгъла на залива е лудница, днес минахме транзит, докато пазарувахме.

Ето я къщата, ние сме в жълтата стая, гледаме на юг, но имаме страничен поглед към морето (пада се в дясно на чертежа). Цялата къща е опасана с балкон, който не е нарисуван.

На плажа се запознахме със семейство сърби - пенсионери. Пенсиите им са по 400 евро. Кажете ми защо и как у нас нещата са толкова трагични, без да сме участвали във войни през последните години :(

И да ви похваля гръцкото прясно и кисело мляко - вълшебни. И маслото мирише на масло. Пише си, че са от 100% гръцко мляко. Само в Хърватска съм виждала толкова хубави млечни продукти, произведени на място. Цената на маслото е като у нас, млякото е една идея нагоре.
*
« Отговор #23 -: Юни 16, 2014, 14:39:38 pm »
Влизам да честитя РД-то на 47 Усмивки, да е много здрава и щастлива.

Лимонче да си изкарате прекрасно.

*
« Отговор #24 -: Юни 16, 2014, 15:50:49 pm »
Имам загадка за вас  :). Някой дали ще познае какво е това растение?
След това ще ви кажа каква му е историята  :D

Зайче, да си изкарате много хубаво! :)
« Последна редакция: Юни 16, 2014, 16:47:13 pm от marsi »

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #25 -: Юни 16, 2014, 16:32:13 pm »
Смайли, честит рожден ден! Бъдете живи и здрави с бебока  :flower: !

Зайо, чудно ми се вижда това местенце. Дано изкарате хубаво и презаредите батериите.

Гришо е страхотен! Възхищавам се на самообладанието, което запази, има голямо израстване в това отношение. Дано е здрав и да продължи напред!

Марси, много съм зян с растенията  :oops:...

М-и, пред къщи съм виждала сърни, катерици, зайци, лисици, гъски и всякакви птици. Съседът сложи хранилка за колибри и всеки ден ги гледам как закусват  :D. Скоро ще опитам да ги снимам.

Хубав следобед!
*
« Отговор #26 -: Юни 16, 2014, 17:02:11 pm »
Имам загадка за вас  :). Някой дали ще познае какво е това растение?
След това ще ви кажа каква му е историята  :D

marsi, това не е ли синап (горчица)?
*
« Отговор #27 -: Юни 16, 2014, 17:40:18 pm »
Сега ще ви разкажа. Това е най-обикновена зелка, но изобщо не очаквах, че ще се получи това :). Бях забравила една зелка в найлонов плик и като я намерих се оказа, че откъм кочана са покарали 4-5 издънки в кръгче, по ръба на твърдата част. Разрязах кочана, за да ги разделя и ги засадих в тази саксия. Всички се хванаха и се развиха много бързо (за един-два месеца), но вместо да се загъват на малки зелки, както очаквах, израснаха във височина и се получи това симпатично цвете. Така, че това е цвят на зеле, но тъй като не съм садила зеле, идея нямам защо израсна така във височина, очаквах друго  :D.

Сега вече прецъфтява, но в основата на по-големите листа тръгват разклонения, та  да видим как ще се развие нататък :D.
« Последна редакция: Юни 16, 2014, 17:48:07 pm от marsi »

*
« Отговор #28 -: Юни 16, 2014, 17:50:17 pm »
Хе хе, на това казвам аз талантлива градинарка - и украса в саксията, и туршия в чинията, само с едно садене!  :lol:
*
« Отговор #29 -: Юни 16, 2014, 18:08:46 pm »
Цигу, ти като написа синап и тръгнах да проверявам в нета. Оказа се, че
рапицата цъфти по същия начин като моето растение:

http://pchelinkichevo.blogspot.com/2014/02/blog-post_7.html

Но това не е всичко  :). Оказа се, че има хибридно растение между рапица и зеле и се казва Репко. Това е фуражно растение: http://www.noa.bg/poleznisaveti_syvet.aspx?id=583
Така, че нищо чудно това, дето сме си купили от пазара, да е някакво фуражно зеле  :D, вероятно затова се развива така добре, те нали са много устойчиви.
« Последна редакция: Юни 16, 2014, 18:13:57 pm от marsi »

« Отговор #30 -: Юни 16, 2014, 20:06:20 pm »
Благодаря, момичета!

Марси, като писа за зеле се сетих, че забравих една зелка на балкона. Дано да става за ядене като се приберем. Иначе цветето ти е страхотно! Какво като не е правено за декоративно, като е красиво  :D
*
« Отговор #31 -: Юни 16, 2014, 20:26:52 pm »
47 Smiles, Честит ви двоен празник! Пожелавам ти незабравим рожден ден с твоите мъже.  :balk_19:

*
« Отговор #32 -: Юни 16, 2014, 20:58:28 pm »
М-и, пред къщи съм виждала сърни, катерици, зайци, лисици, гъски и всякакви птици. Съседът сложи хранилка за колибри и всеки ден ги гледам как закусват  :D. Скоро ще опитам да ги снимам.
Чакам снимки  :D сърни мисля, че няма тук, не съм виждала от няколко години.

Марси, това дали не е просто цвят на зеле?! Ние сме садили, но не сме оставяли да цъфти и не знам, а репко съм виждала като дете и се косеше на зелено, та надали прави зелки  :lol:
*
« Отговор #33 -: Юни 16, 2014, 21:20:57 pm »
 :) marsi, добре се посмях със зелката, тъкмо днес готвих зеле, ще знам следващия път да сервирам саксия :lol:

Лимонче,  да си изкарате хубава почивка, супер местенце! И аз не обичам пиковите периоди да се блъскам в навалицата.
Турците  също от млечните предлагат много хубави сирена с различни семена и консистенция, май  само на нас  вкуса на истинсите продукти е в спомените.
*
« Отговор #34 -: Юни 16, 2014, 21:22:03 pm »
М-и, може и просто цвят на зеле да е,
но ако може само някой да ми обясни кога растението прави зелки и кога цъфти, сигурно съм в голяма грешка, че очаквах да се получат миниатюрни зелчици  :lol: ..... Знам как цъфтят и връзват домати, чушки, и т.н., но за зелките сега си давам сметка, че не съм наясно   :D ....

« Последна редакция: Юни 16, 2014, 21:27:23 pm от marsi »

*
« Отговор #35 -: Юни 16, 2014, 21:33:31 pm »
По логиката ми за лука(не че имат нещо общо) сигурно не се вади и цъфти и прави семена на втората година. В случая твоята зелка е била отрязана и е започнала да се храни от себе си(така мисля от други растения)  :D :D :D

Единствените снимки на цвят зеле намерих тук http://agronavt.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5-4.html
« Последна редакция: Юни 16, 2014, 21:37:28 pm от м-и »
*
« Отговор #36 -: Юни 16, 2014, 21:41:27 pm »
това си е баш култук от зелка,  семето се вади същата година, тук зад гърба ми казват, значи от този цвят ще трябва да се получат черните семенца
*
« Отговор #37 -: Юни 16, 2014, 21:45:47 pm »
В случая твоята зелка е била отрязана и е започнала да се храни от себе си
Да, точно така се получи.

Момичета, много ми помогнахте  :lol:
Значи, първият етап на развитие е зелката, а втория- от зелката излизат цветове и семена. И семенцата при засаждане, евентуално ще дадат зелка, и т.н.

Всичко ми се изясни  :D, дано да успея да си събера семенца.

« Последна редакция: Юни 16, 2014, 21:50:08 pm от marsi »

*
« Отговор #38 -: Юни 16, 2014, 23:34:06 pm »
Марси, много е готино да си отгледаш нещо от семенце, но няма гаранция какво ще излезе :) Съседката тука ми развива теории, че дори семена от домат ако не били от първите и най узрели домати нямали да вързват или щели да са дребни и гадни (това по повод, че ми донесе разсад домати човек, който тя не харесва, а семената са събирани от купешки домати). Не съм се отчаяла де, засадих ги, не вървят като другите, но ще видим  :D
Тара, наистина ли в първата година още се събира семето? Те зелките стават в края на октомври, семе декември ли се събира?!(голяма градинарка съм,от мерак го докарвам ако не сте разбрали още  :lol: )
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #39 -: Юни 17, 2014, 04:31:55 am »
М-и, заповядай първата. Не са пред къщи, а ги щракнах, докато чаках зелено на кръстовище.

Много се възхищавам на градинари. За жалост, не съм изключение от вица за арменеца и мотиката  :lol: , но имам време да се поправя. Мечтая си за къщурка с двор отдавна.