Ами реших, че става въпрос за нетипични бактерии щом е изписван АБ, не ми е минало през ум, че са от нормалната флора.
Тя Боби е обяснила вече, но понеже и аз си патя от тия неща... Варианта, когато от собствената му флора някоя бактерия дойде въз е - да дам орален АБ, за да я върна в нормите и да спре сопола. ОК, ама така би трябвало да давам АБ по два пъти в месеца, заради сопол само, без да има друго. Еми не го правя.
Вече при Дани - нещата са толкова повтаряеми и протичат толкова типично, че на 3 дни сопол е ясно в общи линии ще мине ли сам, или ще направи проблем, ще продължи да се точи 2 седмици, ще се стигне до бронхит накрая, че тогава щеш не щеш - АБ. В някои случаи вече,
конкретно при него - даване на АБ е оправдано и уместно, без да има температура и други показания за прием на АБ, а според общо състояние, колко време същото не се променя ни към по-добре, ни към по-зле, как кашлицата не секва въпреки отхрачващите сиропи и пр.
Нито аз, нито лекарите имат кристално кълбо обаче, че да знаем поредният сопол - сам ли ще мине, или ще последват усложнения. Бактерия само веднъж имаше в назалния му секрет да ти кажа. Ироничното е, че баш тогава - нямаше ни сополи, ни друг проблем.
Пускахме го рутинно преди операцията на сливицата, че се видя. Преди това пък колко съм пускала, при сополясване по цял месец - чисти до един. Та изобщо не е показател назалния в общия случай дали да се пие АБ, дали бактерията е проблем, дали не е.