vanyush, както каза
Додич "един информиран пациент..."
Ако мислиш, че и аз не предпочитам като отида на лекар все тая какъв и за какво - да бъда 100% сигурна, че си гледа работата съвестно, а не участва в разни печалбарски схемички... Предпочитам разбира се, ама знам къде живея, пред очите ми се случват какви ли не далаверки от този вид, поради което си имам едно наум винаги и като нещо ме усъмни - ровя, търся, питам, че тогава решавам. Не ми се занимава с това, определено, но за момента - по-добър и сигурен начин да не ставам жертва на описаното от теб - не съм открила.
За мен тия със "захарите" са опасни, не защото от продуктите им ще вземе да се увреди някой пряко, или правят печалби от въздуха. Макар, че и това го има, защото хомеопат - беше забъркал на приятел с инсулинозависим диабет няколко отвари таман - доволно набухани с мед и захар, което сещаш се - не е баш безобидно.
Другият риск, който се реализира по-често със "захарите" е, че пациентът тъпче тях, вместо да проведе лечението, което му е назначено от някой с бяла престилка. Тъпче ги, с убеждението, че те наистина му лекуват...каквото там му има. Пък това дето му го има - понякога не е изобщо безобидно състояние от вида на "леко сопол". И докато вместо да се лекува наистина - една седмица гъчи "пенкелер" - болестта прогресира, състоянието става тежко и се овладява доста по-трудно. Това последното е особено опасен почин при бебета и малки деца, при които влошаването настъпва за часове буквално. Пред очите ми една майка в аптеката - поиска всичко от рецептата, която й е написал лекаря - да й бъде заменено с "нещо подобно хомеопатично". Само ще спомена, че имаше изписан Вентолин, който дамата не купи, ми взе някакъв хомеопатичен чай на негово място
, пък АБ каза, че изобщо не го искала. Остави ме мен, самата аптекарка, виждайки за какво става въпрос, опита да убеди дамата, че е опасно това, което прави, че такива неща никой не изписва "за всеки случай, че ако не си лекува детето адекватно - може да стане много зле положението. Дори съвсем честно й каза, че има повече материален интерес да й продаде "шекерите", защото общата сметка за тях е по-висока от това, което на рецептата е изписано като конвенционални препарати. Та тая мама се засвятка, че тя си знаел, тя имала майчина интуиция, че това ще помогне, те лекарите само изписвали отрови от които нямало нужда и си взе коластрите, чайчетата и другите такива и си замина. Аптекарката ми казва, че въпросната - идва втори път за 10 дни и за втори път не изпълнява рецептата, която са й дали, ами си знае нейното. Е, като й опре детето да болнично лечение - ще си седна на задника, ама разбираш, че това е просто нелепо да се случва. Но се случва. Честичко при това.
Да, лекарското съсловие си носи вината, че хората спряха да им се доверяват, че ги подозират с основание, че въртят далавери с медикаменти, лаборатории и пр. Съгласна съм, така е. Но пък пациентите взеха да се хвърлят вече в "сферата на мистичното" едва ли не, през глава и сами да си правят бели на себе си. Бива пък малко по-умерени да бъдем и ние и по-отговорни към себе си самите.
И да, разбира се - всеки сам си прави избора и си носи последствията от същия. Ние тук (или аз поне) - просто разговаряме за дадени избори, кое е рисковото при тях и защо. Кой и какво ще вземе под внимание и дали - не е нещо със задължителен характер.