здравейте, моля да ме посъветвате какво да правя... Преди месец и половина малкия се разболя сериозно - остър вирусен ларингит му беше диагнозата... след неуспешен опит за лечение без антибиотик , минахме на Клацид- пихме го 8 дни като чак след 5-тия ден той спря да вдига температура.... минаха 2 седмици и отново болен - остра вирусна инфекция- пак опит за лечение с имуностимулатори -и пак неуспех -втори антибиотик ЦЕДАКС- прием 8 дни - преди 3 дена го приключихме ,минахме контролен преглед онзи ден- казаха -НАПЪЛНО ЗДРАВ. Снощи отново 38.8 температура. Не знам вече какво е това боледуване , какво е това чудо... и вируси.... сега какво- 3ти антибиотик ли? в рамките на няма 2 месеца? Смятам да му пусна кръв и урина днес , за да изключим или потвърдим бъбречна инфекция..... гърди слушат-всеки път казват чисти са.... Е аджаба от къде ги хваща тези вируси като си седи вкъщи само? Вече съм на ръба на отчаянието... не мога да си гледам детето болно НОН СТОП... а не знам какво да правя какви изследвания да пускам , освен кръв и урина нищо друго не ми идва на акъла. Възможно ли е снощната Т да е вторична реакция от антибиотика? Направо си наблъсках детето с химия за цял живот. Препоръчайте ми,моля, имуностимулатор ,ама ефикасен. Към ИЗОПРИНОЗИН сме алергични.. Днес му взех ЕСКИМО КИДС с рибно масло омеги разни, дано помогне нещо . До сега пихме и коластра и Герисан-- не виждам някакъв ефект,честно казано...Иде ми да се гръмна направо
Не си губи времето и парите с коластри и други подобни, които твърдят, че ще помогнат. Докато сам не си изгради имунитет, нищо отвън не помага трайно. Коластрата се дава заради антителата в нея, само дето те помагат срещу чревни инфекции иначе човек не може да приема антитела през червата си ( което е и причината да се дават само венозно, а не на хапче).
След като сте сваляли температура толкова много дни след антибиотика, вероятно въобще не сте имали нужда от него, а е било вирусно. Не съм съгласна, че щом не е имало контакт с болен, значи няма от къде да хване, Ние си ги носим и с нас, без да се разболяваме, понеже нашите имунни системи са развити вече.
Че е права педиатърката да каже, че не се дава превантивно, права е, ама тази велика глупост как ще му свалите нормалната температура, че чак и беля ще направите, направо ме разби. Тези лекарства и двете са противовъзпалителни ( наричат се буквално "нестероидни анти-възпалителни" NSAIDs а английски) т.е. ако няма възпаление, няма на какво да действат
. Нали затова се дават и за болка и за главоболие - да не би на нас да ни пада нормалната температура като ги пием за главоболие примерно. Парацетамола ( което е Панадола) е стандартното , което се дава за главоболие масово. Другата велика глупост е, че дали е чиста( каквото и да означава това) или остра вирусната инфекция, ако е вирусна, тя не се лекува с антибиотици. Просто антибиотиците не действат на вируси. Как така при остра инфекция лекарката е нямала избор? Че то пред нея въобще не седи избора антибиотик, ако знае, че лекува вирус, ако ще и менингит да имаш. Аз бих сменила педиатърката при подобен коментар. Но по-скоро вярвам, че ги е дострашало да не им е грешна диагнозата и да имате вторична бактериална инфекция.
Обаче по принцип да ти кажа, да се сваля температура не е добре, ако не е много висока. Тя лекува. Освен това пък превантивно да се дава не виждам смисъл, понеже тези лекарства нищо не лекуват, освен да замаскират симптомите, за да се чувстваш по-добре. Е от какъв зор ще му ги даваш, преди дори да се е почувствал зле, че той може въобще да не вдигне. Не са чак толкова безобидни все пак. Аз лично температура под 38. 3 -38.5 не свалям.
Честно казано в момента няма какво много да направиш освен като влизате в къщи да си миете ръцете. Съвсем серзионо го казвам всъщност. И като хване вирус пак няма кой знае какво да направиш, освен да наблюдаваш и да даваш лекарство за симптомите.