м-и, Боби въобще няма нерви да коментира каквото и да било, което намеква, че едва ли не от ваксината са се разболяли. Не го чувам за първи път и знам, че този спор до никъде не води. Аз също бях болна като куче миналата година, но след направен тест се оказа, че не е ифлуенца. Ако бях в България, понеже тест не се прави, веднага щяха да ми кажат, че съм хванала грипа, въпреки ваксината. А това за новите щамове - да правa си, точно така е.
м-и за дозите - те като започнат изпитанията ( всяка година) на ваксините, бият различни дози и после мерят какъв процент от хората са направили антитела. Ако да речем при половин доза 75% от хората правят имунитет, при цялата доза може да са 99% и затова я препоръчват тази доза, а не че и от половин доза някой няма да направи имунитет. Те се целят да има най-високо покритие и така решават каква доза да препоръчат. Килограмите не мисля, че са толкова важни при реакцията на организма да направи антитела.
А че понеже имало нови щамове и нямало как да се покрият, значи не трбявало да се ваксинраме е много погрешно мешко. Всяка година се въртят много щамове, но обикнввено 2-3 са доминантни. Ваксината всяка година съдържа няколко щама и покрива различен процент от тези върлуващи между хората. Да, разбира се, че има шанс да има щам, който не е във ваксината и точно този да хванеш, но шансът е малък. Миналата година например ваксината в САЩ покриваше 95% от върлуващите щамове. Ми да, има 5% шанс да се заразиш с някакъв друг щам, но 95% шанс да си защитен. Освен това, няма гаранция че няма да се разболееш от друг вирус, който има подобни симптоми и да не разбереш от какво си се разболял.