моето дете на 2.5 години направи жесток ларингит с епиглотит - с болнично лечение и опасност от прилагане на трахеотомия.
тогава УНГ лекарката ми каза - купете инхалатор и при първи признаци на хрема или кашлица, започвайте превантивно инхалации с физиологичен разтвор, за да не стигате пак до тук.
Ти си го купила, защото при детето ти е настъпил сериозен проблем и УНГ-специалист е преценил, че щом веднъж е станало каквото е станало - то шансът да се случи пак същото (подобно) е висок. В такава ситуация - и аз бих ползвала инхалатор.
Само, че и двете знаем, как инхалаторите в последно време станаха поредния "пенкелер" за майките и с тях се "лекуват" сополи от всякакъв вид и произход на корем. Стига се също така до ненавременно (закъсняло) медикаментозно лечение на нещо, понеже "ма то инхалатора" и не, та не аз няма да дам каквото ми е предписал лекаря, пък пази Боже да дам АБ.
Та нека моля да правим разлика между това да има човек инхалатор у дома и да го ползва по сериозни причини/показания и между това да "профилактираш Михаля" с него, да загъзваш (извинете за израза) някое сериозно състояние на детето, дето си иска лекар и съответно лечение, с убеждението, че така нещо лекуваш. Ми не - не лекуваш.
Като "подгрееш сопола" с него - изтича по-лесно, или по-лесно се дърпа с помпа, води до моментно облекчаване, но като има бактерии - след 30 мин. започва на нова сметка да се образува секрет. Същият ефект се постига и с пръскалките солена вода и помпа за сополи. И в двата случая сополът ще продължи да се образува, докато не се премахне причинителя. Или, ако имунната система е в състояние да се пребори с въпросните секрети без "външна помощ" - то ще успее и без инхалиране да го направи.
Моето дете е на 3.8 години, не е като да не е боледувало, инхалатор веднъж е имало смисъл да се ползва (за Вентолин) и тогава не го ползвах, предпочетох да го дам на сироп. Наясно съм, че инхалаторен е по-добре, няма да се спирам на причините защо не приложих него, не са важни. Е, за какво ми е този инхалатор да ми седи у нас като паметник, че да взема и да го купя, ей така да си го имам? Пък и те станаха толкова модерни, че почти всичките ми познати имат инахалатори (ако аз самата нямах по чиста случайност) и ми потрябва спешно по нощите - таман от 10 човека мога да взема назаем. Та ако вече състоянията са повтаряеми и чести и си искат инхалиране - тогава да купя - да. Ама "за всеки случай" е просто безсмислено.
И остави парите, колкото ще да са - майната им. За мен проблемът е, че масово майките ги ползват за неща, за които не помагат. Поне половината сополиви деца срещу чието водене на ясла и ДГ пищите перманентно - биват инхалирани нон стоп със солена водица и така мама им "лекува" сополите.
Последната ей такава Убавица за която ми разправя на Дани педиатърката, се появила в кабинета й да иска бележка, че детето е здраво и може да посещава ДГ, пък й писнало други родители, че и самия персонал да се заяждат с нея. То си било здраво, имало само сополки, ама ти си го инхалирала 10 дни и те щели да си минат. ОК, ама моята педиатърка е съвестна и отказала да пише, без преглед, майката се разфучала естествено, ама нямала избор и го довела. И като го видяла детето - тлъсти жълтави сополи, настояла да се пусне назален - хоп стафилокок. Изписала АБ, но госпожата тропнала с крак и настоявала, че само с инхалатора и със солена вода това щяло да се оправи, тя била чела в нет-а, в чужбина така правели, не изписвали АБ за щяло и не щяло като у нас... Класики в жанра. Просто последен, пресен пример това, ама не е единствен. Дето вика нашата педиатърка, преди три-четири години - при върла нужда да се инхалира дете, не можех да убедя дадена майка да прави инхалации, хем й давам моя служебен инхалатор за целта, не да купува... Сега пък не мога да ги убедя, че инхалатора не е магичен уред, който лекува всичко. Хайде - аз да не знам, ама жената това работи от години и има наблюдения. Обстойни.
Та "дискусия" трябва по въпроса, че да се разбере веднъж завинаги за какво се ползва инхалатор, за какво не се и какво същия НЕ лекува. Въобще "няма дума на въпреки", че инхалатор бива да се ползва в случаи, като споделения от теб и ред други, когато става въпрос за сериозни здравословни проблеми, че и повтаряеми (тогава и да се купи - да) и заради които аджеба са измислени инхалаторите. Има голямо значение обаче, кой с какви идеи и намерения смята да си закупи такъв.