0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #200 -: Септември 15, 2014, 19:08:42 pm »
За тоя тук обаче съмнение няма какво се е случило http://www.monitor.bg/article?id=443169. А и майката е виновна, защото очевидно и тя не е намерила приичина да не каци себе си и детето си при пиян шофьор. И дори и при всичко това,  ако това детенце е било в столче пак е можело да оцелее, дори и при тази жестока катастрофа. ДОри само на висока седалка с колан да е било, пак можело да има шанс, защото е нямало да изхвърчи през прозореца. Ама нали са тарикати, на тях колани не им трябват.  Та ето съвокупност от няколко фкатор а- пиян, лошо време, и детето е необесопасено.

П.П.  При нас един джип се въртял през капака с деца в него ( мъжът ми го беше видял) и им нямало нищо понеже са били в столчетата. Тук са задължтелни до 7г.или да е в столче или с повдигаща седалка, за да го държи добре колана, а коланите на задната седалка за задължителни вече за всички.


  
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #201 -: Септември 16, 2014, 02:38:56 am »
Съгласна съм с разсъжденията и наблюденията по въпроса на Авалон (имам баш същите и аз).

Боби, у нас конкретно тази самонадеяност , за която говорим се поражда от два "основни фактора" да го кажа. Единият го има и при вас - млади, неопитни, убедени "как на мен това няма да ми се случи" шофьори. Шофьори - подценяващи рисковете от чисто физиологичен произход - преумора. Не говоря за алкохол, за преумора само. Човек знаеш, че винаги има "резерв", който в критична ситуация и при нужда - успява да впрегне в много ситуации, ако и да е преуморен. Много лъжовно - твърде много шофьори решават, че при тази дейност точно - може да сработи същият механизъм. Обаче не става, заради различният тип действия. Майката, която е готова да припадне от умора и нужда от сън - ще впрегне нужният й "адреналин" и ще будува край детето с 40 градуса Т все пак. Ще го обгрижва, ще се движи и пр. Същата майка - излизайки на един приличен път и карайки лежерно, дори без да й се налага да смени предавка и да направи завой - ще заспи, ако е гроги. Просто, защото няма какво да я задържи будна в този момент, да й вдигне адреналина и да я разсъни. Юни, в една жега, прибирайки се от морето - слязох от магистралата умишлено и минах по стария път, само защото се усещах не добре отпочинала, ставаше ми сънливо от еднотипния пейзаж и гладко каране и пр. Не бях преуморена, бях се наспала, ама не й във върхова форма и взех мерки. Спрях и два пъти да пия кафе, вода, да си купя нови дискове, за да си поизостря сетивата. Ако имах опция - изобщо не бих карала в този ден. Ако ми беше наистина зле - нямаше да карам, ако ще света да свършва и Дани да си го прехвърля цялата рода за отглеждане. Обаче...малко са хората дето това ще седнат да го мислят като мен, или теб. Защо - не знам наистина.

Този фактор е преодолим обаче с възпитание, обучение, ограмотяване, позитивни кампани.... Дори бавно, малко по малко, но е.  Другият фактор, който прави положението по темата у нас много по-лошо от това в други държави обаче е "недосегаемост и самонадеяност, заради обеществено положение". Дали си служител на еди кое си ведомство и затова ще ти се разминава, дали си фраш с пари и имаш много връзки и пак ще ти се разминава - ей това всъщност вдига процента на безумните инциденти в България. Ако примерно "фактор - 1" е 50 % и го има и при вас и на други места, има го и у нас, като добавиш още 50% към него с "фактор-2" - вече става съвсееем друг процент риска от един и същи вид инциденти. Както и от повтаряемост на същите, при това от едни и същи водачи на МПС. Та ТУК вече, за "фактор-2" - аз не считам, че в благи уговорки, кампании и "възпитание" му е решението. Нека си ги има и тях. Паралелно. Но не те ще решат проблемът, с усещането за недосегаемост на много от шофьорите хванати в издънка. Няма ли наказание - дори не се замислят да направят пак същото. Ами последно, тази вечер в новините... Шофьор, който е блъснал дете на пешеходна пътека, като е изпреварил абсолютно неправомерно спрелият и дал предимство на детето на пешеходната пътека бус...е "санкциониран" с глоба от 20 лв. за това провинение.  8O 8O 8O Живо и здраво детето, да, за щастие, ама го е качил на предния си капак, можеше и да не е живо, или да е трайно инвалидизирано. Че тоя е идиот по природа, за да си позволи подобно изпреварване - ясно. И като е такъв идиот, като не го и глобиш солено, или да полежи ефективно няколко месеца поне - ми какво му казваме така на тоя?. Давай пич, гази, качвай ги на капака на колата - 20 кинта на дете, м всеки може да си го позволи. Аз съм казвала и преди, че заради такива баш шИфьори - често предпочитам да не дам предимство на пешеходец, като съм видяла, че някой ей такъв се "помпи" в колоната зад мен, защото - ще изскочи с мръсна газ от нея, ако спра и шансът да прегази пешеходеца е голям. По-добре да ме напсува мен пешеходеца, мислейки ме за проста патка и нахална, вместо да съм отчасти виновна, че е блъснат. То тия неща апропо - на читав шофьорски курс ти ги казват. С предимство, без - ти преценяй обстановката на пътя. По-добре не дадено предимство, вместо труп.

Няма ли НАЙ-ПОСЛЕ и сурови санкции, за ей такива нагли нарушители - няма шанс това да спре Боби. Не става само с кампании и обяснения. "Моркова и тоягата" трябва. Казах ти и за баща ми - виден пияница.  :lol: 9 месеца без книжка изкара. Нищо повече. Бяха ми на гости с брат ми за уикенда. В събота от обяд захвана едно уиски, докато не му видя дънцето - не спря. Аз помогнах, ама с малко. Накваси се яко. Спа, яде, цялата неделя до вечерта бяха тука - не близна и глътка бира с обяда, щото..."аааа ся да си рискувам книжката". Можело значи ;) Кафенца, сокчета, водичка. Цял ден. Хем - с книжка си изкарва прехраната той, не му е любителска я. Ама тук се коланим яко на кого да вземем книжката, та 1000 компромиса преди да я вземем, за нещо по-хард - почти фантастика. Ми да, няма да спрат тия неща скоро така. Гарантирам ти. При 20 лв. глоба за блъснат пешеходец на пешеходна пътека... Ми ако съм идиотка - всеки ден ще блъскам някой при такава "санкция". Ма не, не съм искала, ама на ся - станало...аман от тия малоумни оправдания вече! На всеки от нас - може да се случи всякакво нещастие на пътя, ама си има значение какво е било твоето поведение и принос за случване на същото и с колко си вдигнал шансът за него. Не все...ма на всеки можело, ама можело, та можело, ама не били искали. Е к'во искаш като се качваш пиян в колата си? Да сееш китки ли?! По-вероятно е да ти ги сеят на гроба същите, че и на някоя невинна жертва на пиенето ти. Без книжка, ефективно полежаваш, ако си сгафил много и повече няма да си помислиш да пиеш и караш. Егати и "философския въпрос".  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #202 -: Септември 16, 2014, 12:29:39 pm »
С две ръце съм за солените глоби и то от тези, при които нарушението е заснето с камера и честитката идва по пощата без много обяснения. И после ако не си платиш ефективна и по-сериозна санкция. Съпруга ми го олепиха така със 150 лв. за превишена скорост (то си имаше причина, което не е оправдание разбира се) и после ако ще камъни да падат човекът спазва всички ограничения, че и аз суфлирам като пътуваме заедно. В същото време имам шеф германец, който кара голяма и мощна немска кола. Редовно пътува из страната за среща с клиенти или да нагледа офиса в Македония и който се е качил при него не е повторил повече. Изпитва някакво почти наркотично удоволствие да си кара колата все едно е на писта и се готви за излитане. А в Германия дали си прави подобни експерименти? Дълбоко се съмнявам. Въобще наблюденията ми по отношение на чужденците са, че в болшинството случаи в собствените си държави са по-католици и от папата, но в България правилата рязко губят стойност и значение. Карат си скъпите големи коли, това важи и за доволно местни шофЕри и си мислят, че са недосегаеми. Да, вероятността да пострадат при катастрофа е далеч по-малка, предвид всички защити, внедрени в тези коли, но колко дисциплинирани участници в движението са загинали поради тяхната самонадеяност.
И какво се случи с Максим Стависки? Две години и половина условна присъда, изпитателен срок и забрана да шофира за каране в нетрезво състояние, катастрофа с една жертва и един доживотен инвалид. Бил голям спортист, прославил България и т.н. Чудесно, но правилата са за всички.
Друг пример - няколко дни след трагедията в Стара Загора видях на един от оживените булеварди в Люлин баща да вози дете на мотор и двамата без каски  8O И след още няколко дни чакам с моето дете чинно на светофар, а мама с дете пресича на червено и моето ме пита защо?
Докато автомобилната и пешеходната ни култура е такава сериозни санкции "са му майката". Трябва да бръкнеш на някого дълбоко в джоба, за да се дисциплинира. Това апропо го виждам ежедневно и в работата си - докато на някой не се удържи сума, никоя процедура или правило не са в състояние да въведат относителен ред.
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #203 -: Септември 16, 2014, 14:33:01 pm »
Додич, това че местните нрави, липса на санкции за яки издънки, възможности да ти се размине почти всичко - са поне половината причина за безумието по пътищата ни е илюстрирано добре, именно от поведението , което "добиват" масово чужденци, идващи да работят у нас. Е, като бачкахме по единия частен ТЕЦ...еми щом за няма и месец дори японците се научиха да "си забравят каските" честичко, за места където е басолютно задължително да влизаш със защитно облекло... Да закъсняват за срещи, да ходят от софра на софра и по чалготеки през работната седмица и на сутринта с як махморлук да се явят на работа с прилично закъснение - прави си изводите. Същото е и с германци, италианци, американци (изреждам тези, за които имам преки наблюдения), но с японците давам пример, понеже те са наистина еталон за дисциплина по принцип. Обаче "битието определя съзнанието" и тях не ги подмина този синдром, като поостанаха тук. А да! И на никой не му се прибираше после в родната държава  :lol: Еми как да им се прибира, разбирам ги. Живееха тук получавайки тамошни заплати, правила - нЕма, ако има някакви - има лесно измъкване при издънка, партито е нон стоп... Първите седмици японците - бяха с едни безупречни костюми, все едно спят с тях на закачалка, кланят се и как си требе. След месец - като извадени от възглавница, недоспали, неизтрезняли и викат "дай пет". Звучи смешно, ама не е всъщност. Те го попиха това за норматив, а ние дето си живеем тук и така от раждането си - го имаме за "норма" да е така и реално, почти никой не счита нарушаването на какви да е правила за нещо нередно, ами за нещо "в реда на нещата". Като няма санкции, които да ти набият в кратунката, че "не е в реда на нещата" и ще има шамари, ако правиш така - кое да ни спре и промени?! И за движението по пътищата и за всичко останало, с което имаме проблем.

То у нас е толкова "изтървана работа", че само с възпитание и самоосъзнаване - няма как да се получат нещата. Много пъти съм го казвала и пак го казвам. Трябват "комбинирани средства", само с добро - няма да се получи. Съжалявам, но това е тъжната истина. Двамата идиоти, които пияни, че единият без книжка, на Великден в Симеоновград през 2011 убиха 6-ма свои връстници помитайки ги на тротоара - получиха следното наказание. 8 години и 9 години в затворническо общежитие, не затвор, не първо затвор и после общежитието. Та даже и им се намаляват присъдите щото работели и 2 дни там и ги смятат за три. Не съм зъл човек, но не считам, че такова наказание е адекватно на извършеното престъпление и броя на жертвите от същото. Ако ще 3 години на човек да им дадат, ама в истински затвор, да им се "спре тока". От тия общежития - имаш "градски отпуски" и пр. Като в казармата е нещо, ама още по-халтаво. Е...извинете, ама убиваш 6 души и си ходиш у дома по празници и за някои от уикендите и като цяло - движиш се свободно на голяма площ, не психясваш в някоя килия 3 на 5 метра няколко години. Имаш си телевизия, радио, мобилен телефон (незаконно, ама си имат). Не, че е супер гот и там, ама предвид какво си извършил - не е никак, никак зле и възпитателно да имаш подобно "наказание".  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #204 -: Септември 16, 2014, 16:56:35 pm »
В Германия до колкото знам на аутобаните няма никакво ограничение, караш с колкото можеш.


  
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #205 -: Септември 16, 2014, 17:23:50 pm »
Така беше, до съвсем скоро. Обичах там да карам, макар и не много често да сме ходили/минавали оттам. От тази година вече - имали ограничения каза баща ми. Нали се хвана да бачка в чужбина и кара оттам - променили го били, ама дали само в някои провинции, или за цяла Германия - да кажат нашите "германки".  :D
Ама ми разправя тати, че денем по-нормалните коли - спазвали ограничението в общи линии (130 км/ч). Вика надвечер, като излязат гъзарите със "самолетите" - само звука чувам, не мога даже да видя какво точно прелита край мен  :lol: Та притежателите на такива возила, дори и там - явно не спират "да летят ниско" с, или без регулации. И не е само там разбира се.

В България апропо - количеството на такива бегачки е доволно голямо. Факт е обаче, че мнооого рядко можеш да чуеш/видиш изобщо, че някой такъв с "Порше", или "GTR" (личният ми мокър сън  :lol:), или друго - тип "състезателно возило" е участвало в катастрофа/ предизвикало такава/ да има жертви пък - съвсем... Тези обикновено - помпят колите си само по магистралата, на нощни гонки по хубави трасета и в общи линии не са "фактор злополука". През другото време - карат бавно, като на парад - хем да не трошат скъпите си коли по скапаните ни пътища, хем да може "плебеите" да ахкат при вида на същите ;) За тях у нас съществува лафа, че това са коли "пичеловки" ;)  и главно се демонстрира материален статус при управление на въпросните. Ако ще ги карат с "газ до дупка" - то е по такива трасета и такова време на денонощието, че реално - застрашават само себе си тези шофьори в масовия случай. Масово катастрофите с човешки жертви са се случват с коли среден клас и по-старички и евтини. Като процентно съотношение скъпи/мощни и нормални говоря.

Това, което лично аз виждам най-често като предпоставка за ПТП по нашите пътища, докато карам по същите - е именно надценяване на възможностите на управлявания автомобил и предприемане на реално - невъзможно изпреварване в този момент, с такава кола, че и натоварена. Например "Форд фиеста" 1,1 , натоварена с хора и багаж до тавана - хуква да прави тройно изпреварване на ТИР-ове на двоен път.  8O При як трафик в двете посоки. Няма как да стане, сещаш се. И тоя излиза, после се прибира рязко, че да няма челен удар, колоната зад него скача на спирачките да му отвори място за прибиране... МНОГО често го виждам това Боби, поне 3-4 пъти за 30 км., само докато стигна от града до село. Аз карам бензинов автомобил, който е 220 коня и ускорението ми е около 7 сек. от 0 до 100 км/ч (тунингован доста за тия цели де) т.е. дори на 5-а мога да изляза от колоната бързо и да се прибера безопасно в много ситуации, на 4-та ми "забива муцуната", ако дам ряз. Предимно по тази причина - държа колата ми да е мощна, а не (както мислят много хора и то грешно), да мога да поддържам скорост 200 при шофиране. Тцъ. ;) Карам си "харабийската" иначе, с нормална скорост. Та аз, с това което карам - не си и помислих да предприема изпреварването, дето споменатия "Форд" го пробва поне 5 пъти и заради който скочих на спирачките 5 пъти, да не мина през него. Тоя с какъв кураж и акъл се пробва - ти ми обясни. Аз не мога. На теория бих могла аз да изпреваря от неговата позиция, но не 100% безопасно и затова - през ум не ми мина да го правя. Но този самоубиец - ПЕТ пъти бе човек опита. Не веднъж, да се сепне, па да се спре. Та масово - такива правят катастрофите у нас. Не "ония с мощните и скъпи коли". Сори, ама това е истината. И комплексите в действие.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #206 -: Септември 16, 2014, 19:00:24 pm »
Миъслта ми беше, че германеца си кара така и в Германия, не е защото е в България. Американците масово нарушават скоростта също, независимо от солените глоби. Но карат колегиално, не се прецакват един-друг обикновено и отстъпват на пешеходци. У нас ми се е случвало да тръгна да изпреварвам и оня, дето до сега си е карал едва-едва да засили само и само да не мога да го изпреваря. Е каква е тази мания не знам, държи ме в насрещното възможно най-дълго, като от него не се иска нищо освен да си кара както до сега си е карал. Ама не, как така ще го изпреварвам аз него.


  
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #207 -: Септември 16, 2014, 19:44:35 pm »
У нас ми се е случвало да тръгна да изпреварвам и оня, дето до сега си е карал едва-едва да засили само и само да не мога да го изпреваря. Е каква е тази мания не знам, държи ме в насрещното възможно най-дълго, като от него не се иска нищо освен да си кара както до сега си е карал. Ама не, как така ще го изпреварвам аз него.

Това ми се случва в над половината случаи, в които тръгна да изпреварвам някого. Може 10 км. да съм карала зад него и той да намаля, намаля, намаля, докато вече ми се налага да карам с 60 зад него и тръгна ли да го изпреварвам, за да не се налага да спра почти - напъъън. Комплексарщина, казах ти. И затова пак казвам - обичам колите ми да имат добро ускорение, щото и заради такива кретени - аз съм се изстреляла, преди той да смени на по-ниска предавка, че да тръгне да си вдига скоростта. И като стане така - просто се "примирява". То с времето, като караш тук - научаваш се да преценяш кой има вероятност да ти върти такива номера и да реагираш своевременно. Но защо е нужно да си "учим маймунджелъците"....никога няма да разбера аз лично.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #208 -: Септември 16, 2014, 20:32:24 pm »
Миъслта ми беше, че германеца си кара така и в Германия, не е защото е в България. Американците масово нарушават скоростта също, независимо от солените глоби. Но карат колегиално, не се прецакват един-друг обикновено и отстъпват на пешеходци. У нас ми се е случвало да тръгна да изпреварвам и оня, дето до сега си е карал едва-едва да засили само и само да не мога да го изпреваря. Е каква е тази мания не знам, държи ме в насрещното възможно най-дълго, като от него не се иска нищо освен да си кара както до сега си е карал. Ама не, как така ще го изпреварвам аз него.


Германецът може и да си кара по същия начин в Германия, но разликите между техните аутобани и нашите псевдо магистрали са доста повече от 10. Има си място и за състезатели и за ниско рисково шофиране. Но да караш със 180-200 км/ч посред бял ден, по нашенските пътища, пък и хора да возиш си е почти руска рулетка. Визирам нашия човек.
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #209 -: Септември 16, 2014, 23:04:08 pm »
На една трета от магистралите в Германия има ограничение в скоростта. На другите няма. Няма да сравняваме качеството на пътя, защото е безсмислено. Ако не е в добро състояние (има някои стари магистрали, които тепърва ще се ремонтират), тогава слагат ограничение.
И да, наистина карат като бесни. Масово.
Чак мъжът ми ме докарва до лудост понякога. Особено, ако отидем в центъра с колата. Не надвишава скоростта, обаче да караш с 50, като имаш туристи, велосипедисти, ремонти, пешеходци и още много коли, направо си е безумие. Не иска да карам аз (аз в центъра и не карам, нито познавам добре улиците, нито пък изгарям от желание да се сблъскам с всичкото това чудо в град два пъти по-голям от София). Карала съм бавно.
Такааа. Да ви разкажа сега защо му отнеха на мъжа ми книжката за един месец. Каране с превишена скорост на магистралата. Ограничението било 60 (той дори не помни къде е било, не е забелязал камерата, вероятно пътят е бил в ремонт), нашият карал с 93. По принцип, ако караш извън града с такова превишение на скоростта, ще те глобят. Но понеже магистралата в Берлин се води градска (ако и да не минава точно през града, като околовръстното на София е, оградена като магистрала), та все едно е превишил скоростта на някоя улица в града. И че е било два през нощта (връщахме се от ваканция), и това няма значение. Щял да обжалва. Безсмислено според мен. Има си правила и така. Е, и глоба от 180 евро.

*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #210 -: Септември 17, 2014, 10:44:15 am »
Майка ми е карала с 5 км над разрешената скорост в града. Снимали са я. Глоба (не помня каква).
При повторното нарушение ( същото, със същата скорост) са я глобили с 150 евро и са ѝ отнели 1 т.
Говоря за Франция.

За съжаление, виждам, че нищо няма да се промени в близките години. Никой от властимащите не се трогва от случващото се по пътищата и от нелепите загуби на децата. Никой от тях не иницира да се започне работа по промени( истински) на НК и ЗДвП.
Да, има комисии, ама нищо неправещи....
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #211 -: Септември 18, 2014, 10:50:33 am »
Вчера в близост до мястото, където живея има огромно кръстовище. 7 часа нямаще светофар. Колите хвърчаха, стана невероятно задръстване. Хората се чудеха как да пресекат. Излязох за малко. Една баба седеше и плачеше, защото не може да притича. Помогнах на жената, но не в това е въпросът. Има полицейско съвсем наблизо. Обадих се, но никой не реагира. Не знам кога са го оправили... Това за мен е бойно поле
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #212 -: Септември 19, 2014, 13:44:56 pm »
Колата тръгнала сама към тротоара....
Претенции за по-лека мярка - подписка или парична гаранция....
http://dnes.dir.bg/news/apelativen-sad-kostadin-stojanov-crushevetz-17420930?nt=4

Няма ли поне малко съвест и морал този граничен полицай? Отвратена съм. От него и от обкръжението му.
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #213 -: Септември 19, 2014, 20:11:18 pm »
Да съобщя развръзката, ако не сте прочели.
Поредният убиец си е вкъщи!
http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/domashen-arest-za-policaia-pregazil-11-mesechno-bebe-6022798
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #214 -: Септември 20, 2014, 01:37:32 am »
Меци, не искам да звуча вулгарно, но...ти наистина ли очакваше нещо друго?  :? ще има някоя условна на финала, година без книжка и...това е макса.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #215 -: Септември 20, 2014, 02:37:44 am »
Аз също не съм учудена, но по  друга причина. Такива са правилата за всеки, задържат се само хора, които има опасност да се укрият или да извършат ново престъпление.  Все пак не забравяйте, че съдиите не правят правилата, а само ги прилагат. 


  
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #216 -: Септември 20, 2014, 23:36:57 pm »
Аз също не съм учудена, но по  друга причина. Такива са правилата за всеки, задържат се само хора, които има опасност да се укрият или да извършат ново престъпление.  Все пак не забравяйте, че съдиите не правят правилата, а само ги прилагат.

Това е така. Именно, защото по тези въпроси (при мащабът на нашите пробелми по темата)  и причините да ги имаме с такава честота  - текстовете ни не са никак ОК. Очевидно е. Не говоря за "задържане под стража", макар че в частта "не може да се укрие"...въпросът е само ДАЛИ иска да се укрие, а не дали може. Може и то супер лесно при това. Ама аз на негово място - не бих си правила труда. Що да се хабя? За едната условна?  :? Чета, гледам - някак са успели да оправят проблема с алкохола и да излезе, че пийнал около биричка... Оттам насетне - лесно е за защитата му. Ми човекът се утрепал от работа на тЪС ми ти граница, пазил родината за всички нас налЕ...просто заспал на волана от изтощение. Да не е искал? И...по непредпазливост и т'ва е. Те и съдиите нямат особени варианти при тази постановка, да не кажа никакви. Да коментират юристите тук де, аз съм просто лаик...
« Последна редакция: Септември 20, 2014, 23:59:29 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #217 -: Септември 21, 2014, 10:08:21 am »
Дали има опастност да се укрие, дали иска и дали може са си субективни понятия. Все така субективно може да се реши дали да се пусне или задържи на топло. За мен все си е протакане, от което се облагодетелства виновника. Ето на - биричка може само да е пийнал, след някой друг ден и лимонада може да кажат ,че е пил.  Факта е един - детенце го няма. Ако ще и с вода да се е квасил ВИНОВЕН е и условна присъда или година, две ми звучи като подигравка за мъката на родителите,  пък и за "спраедливостта" на съдебнта ни система.
Юристите ще кажат, да, ама закона, нали щото... предполагам де.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #218 -: Септември 21, 2014, 12:17:17 pm »
Ако един човек кара пиян и поради това убива едно дете, то той може пак да продължи да кара пиян и отново да убие или осакати някого. Това, според моето непрофесионално мнение, е възможност /риск/ да извърши ново престъпление.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #219 -: Септември 21, 2014, 13:33:59 pm »
Откровено казано, "не мога да взема решение" за подобни ситуации, кое е по-добре и "редно и нормално". По отношение на съда конкретно. Наистина - следва съдът да е оптимално безпристрастен, да гледа само фактите, а не да се съобразява с обществено мнение и настроения. Разбира се, че като има убито бебе - обществото ще е настръхнало и ако има чалъм - би линчувало въпросния полицай без съд и присъда. Точно пък в този момент. Вкл. и като "изкупителна жертва" за всичките му "колеги по действия и последствия" през последните години. Но какъв е замисълът на съдебната система, която следва да е безпристрастна и да взима предвид само факти, а не емоции, ако и съдиите вземат да отсъждат така, както разстроените граждани?

Да допуснем за момент, че този човек, наистина не е близвал грам алкохол, бил е изтощен след смяна, не е преценил, че има шанс да заспи на волана и това е единствена причина за тази трагедия. Не прави трагедията по-малка, особено за родителите. Обаче пък - следва ли (ако беше така в конкретния случай) - някой да бъде задържан под стража до самия старт на процеса и осъден да лежи ефективно за убийство, което е било наистина нещастен случай и плод на надценяване на собствената физика. Не нещо друго. Само хипотетично си го мисля (аз съм убедена, че е бил солидно наквасен), но да видим и другия вариант. В другия вариант - не можем да говорим за самонадеяност (в коментирания по-напред смисъл), за системно поведение извън правила и закони. Тогава би било просто една човешка грешка, с фатални и тежки последствия - да, но е по-различно от "качил се и карал яко пиян".
Аз, когато Дани беше съвсем малък - реално съм шофирала година-две - редовно преуморена, не в перфектна кондиция, 100% са ми били и по-забавени реакциите тогава, защото бях гроги, вечно недоспала и пр. Обаче нямаше как да не шофирам и да искам. Ако аз бях заспала на волана тогава и да причиня такова произшествие, или да го причиня поради забавена и неадекватна реакция от преумора (и без да съм заспала)...дали обществената реакция би била същата както в случая тук?
Може и да греша, но все си мисля, че нямаше да е такава, честно. Всички щяха да съчувстват на пострадалото семейство, разбира се. Но щяха да съчувстват и на мен и да цъкат с език и да се казва: "Уххх горката жена, ей карала си е трезва, бавничко, ама с това малко дете - уморена е била и то затова така е станало, да не е искала, то и за нея е тежко, майка е, как ще живее оттук насетне с мисълта, че е убила нечие дете...". Нито хората биха мислили, че трябва да ме затворят в кауша до делото, нито че трябва Дани да седи без майка, а аз в Сливенския няколко години ефективно, понеже е било злополука. Така си мисля аз, пу-пу - дано никога не разбирам реално дали правилно си мисля.

Съдът обаче - следва и в двете описани ситуации - да отсъди еднакво относно мярката, а после и присъдата да е сходна. Следва, ако работи "по устав" де. Поне, това което в момента се водят "факти по случая" и които съдът взима предвид - са в посока, че това убийство е чиста проба нещастен случай. За превишена скорост (ако е била такава) - не съм чела. Алкохол, много над разрешеното - също няма. Все пак при позволено 0,5, уж доказаното 0,63 на този водач в напитки се изразява в : една бира + още 5 глътки. Не мисля, че толкова дават такаааава разлика в реакциите тези 5 глътки. И така погледнато - то съдията няма основание да третира въпросния като Бен Ладен, освен као не реши да угоди на обществените настроения по случая. Може и да реши да им угоди, може да намери и съвсем легитимен (на книга) мотив да угоди, но тогава пък - не се ли губи безпристрастността и идеята, че "пред закона всички следва да са равни".?

Разсъждавам си писмено просто в момента по тези въпроси. Нищо не твърдя, аз и за себе си нямам отговори. Не и категорични. От една страна - може да ми се случи същото, което този направи и без да съм пила и без да се чувствам недосегаема, просто може да ме споходи върховен малшанс и мен. Че и вас. И, ако ме споходи - ще ми се да вярвам, че съдът ще вземе под внимание обективните факти тогава, а не това, че съм убила все пак нечие бебе и понеже съм го убила все пак, макар и без умисъл  - да ме "разчекнат". Ей така за назидание. От друга страна пък, мисля си, че няколко човека, ако отнесат брутални присъди при ей такива ситуации - много безотговорни шофьори, каращи в града с 200, каращи пияни - ще се сепнат, ще ги дострашее като знаят какво ги чака, при издънка и ще се спрат. Ама не съм сигурна, че това е възможно като механизъм за случване. Нито мога с чиста съвест да кажа: "Бе заслужава си и няколко не съвсем виновни да търкат затворнически нарове 10 години, че да се демонстрира на всички, че прошка - няма и няма да има". Понеже не съм фен на лафа, че "на чужд гръб и 100 тояги са малко". Нито имам "застраховка съдба", че няма тези 100 тояги да се стоварят на моя гръб...

Мисля си обаче, че решението на голяма част от този вид проблеми, инциденти и нещастия на пътя - не е в ръцете на съда, а в "системата" преди да се стигне до съд. Т.е. драконовските санкции да са повсеместни, неизбежни, преди случването на някой такъв непоправим сакатлък, като този. Като онзи с Паоло и с още сумати дечица и възрастни. Някои биха го нарекли "наказания многократно надвишаващи тежестта на провинението само по себе си" и реално ще е така. НО. Сега за някакво пътно провинение се взима предвид какви и дали изобщо от същото са настъпили тежки последствия за някого. Като не са - минаваш с мършава глоба, или няколко пъти с по-дебела глоба, пък отнемането на книжка е....трябва "да си натворил чудеса", че тогава и то е за относително малко време. Предвид ситуацията по родните пътища - струва ми се, че поне за някакъв период от време, докато трайно не се промени поведението и съзнанието на повечето водачи на МПС - трябва да НИ "дерат" жестоко и за някакви наглед дребни провинения, при които няма никакви пострадали. Изхождайки от идеята, че и 1 на милион да се реализират последствията от точно това нарушение - е твърде голям риск. Например, като тоя дето прегази Паоло. Не е особен дерт да влезеш с кола в пешеходна зона и да не блъснеш никого. Обикновено - наистина не блъскаш никого. И понеже не блъскаш никого - я те глобят някакви дребни, я не и...това е всичко. Обаче, ако за ей такова нарушенийце - ако отнасяш 1000лв. и година без книжка...ми хайде на бас, че почти никой не би посмял повече да прави такова нарушение. От което рискът да прегазиш човек - просто пада рязко по чисто механичен начин. Същото и за каране пиян, без книжка, с превишена скорост... И разбира се - тези мерки да се прилагат масово и безкомпромисно към всеки хванат в издънка (което май е най-непосилното у нас де). Ами убедена съм аз, че тогава доста шофьори ще спрат да безобразничат по пътищата и зорлен да предизвикват трагедии.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!