0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #140 -: Юни 11, 2014, 18:54:38 pm »
Боби, точно за хората, нарушаващи масово правилата, 30 лв. са нищо.
Блу, в България правилата се нарушават масово и от всички. Хич не го правят само "онези с джиповете". Факт е онова, което z22 спомена за Джъмбо, и снимките на Жбрул също го доказват и Mousyt даде пример с моловете. Ние просто обичаме, ако може да спрем пред вратата, защо ще влизаме на паркинга и ще ходим пеша. И това е масово. Някак като цяло не сме по "движението", не сме от "пешеходците"... ;) 
Но ако по тротоарите всеки ден минават полицаи и започнат: глоби-скоби-паяк/глоби-скоби-паяк/глоби-скоби-паяк, си мисля, че би имало ефект. Просто в момента полицаите не си вършат работата. А ако станат по-стриктни (и за останалите нарушения: висока скорост, алкохол, отнемане на предимство и т.н.), ефектът ще е многостранен - и върху дисциплината на участниците в движението и върху бюджета (както се има предвид, колко често правим нарушения ;)) и най-вече върху наламяне рисковете на пътя (съответно риска от трагедии подобни на тази с Пауло)...

Ето една статия за присъдите във Варна:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1278038
Ужасно! :(
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #141 -: Юни 11, 2014, 19:08:07 pm »
Боби, точно за хората, нарушаващи масово правилата, 30 лв. са нищо.
Блу, в България правилата се нарушават масово и от всички. Хич не го правят само "онези с джиповете".
Това се вижда и от снимките на Жбрул. Аз не смятам, че трябва да се видгнат глобите, а че просто трябва да се глобява и да се събират качествено. Не е необходимо да е непосилна глобата, за да си направиш сметка, че ако е всеки път като спреш там, може би не си струва да я плащаш и да се разправяш.


  
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #142 -: Юни 11, 2014, 22:15:05 pm »
Внасям едно уточнение значи. ВСИЧКИ правят нарушения, често с еднаква тежест. Гражданите с особено скъпи возила - съответно много високи доходи, поради което и с яки връзки къде ли не, защото у нас държава се управлява с шуробаджанащина - си позволяват пък съвсем буквално всичко на пътя. Но не, защото имат пари да си плащат глобите. Никой не тръгва на тях да им налага глоби дори, не смеят да ги спрат пътните полицаи, обръщат се на другата страна, защото така им е наредил шефа. На него така му е наредил още по-големия шеф и така. Г-н Х с космическото возило - моЕ да прави каквото си ще, защото от "много високо място" са му протекциите.

Ако редови полицай, все пак си изпълни съвестно задълженията и вземе та спре г-н Х и му напише акт, още по веригата се анулира акта. Ако горкия полицай "се издъни" още повече - например да го кара да духа за алкохол, че да се стигне до болница, кръвни проби т.е. по-трудно за покриване, че има такава случка - направо може да се прости с кариерата си. Или е първия уволнен при "съкращаване на щат" и това се знае. И те нямат мотивация да работят в такава среда и тях ги разбирам. Не е и до заплатите им само, унижават ги и то наред.

Абе...тотален батак е и ако опиташ едно да оправяш, то като свински черва наистина е оплетено с друго, трето, пето и накрая пак темата става за "моториката".  :?

За който не е видял: http://vchas.net/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B5-%D1%88%D0%BE%D1%84%D1%8C%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D1%86/54289/?xjt=1  (шофьорът минал през цветята се е извинил поне)
« Последна редакция: Юни 12, 2014, 00:04:10 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #143 -: Юни 15, 2014, 06:51:55 am »
По повод колко е страшно това с децата зад колите искам да ви споделя, че аз самата можех да си блъсна и двете деца вчера. Направо няма да ви казвам как се чувствах. Прибирам се в къщи, като никога без децата, те са в къщи с баща си. Минавам покрай къщата ( гаражът ни е навътре), няма никой, виждам че страничната врата, от която винаги излизаме, е затворена. С мъжа ми дори я държим заключена, докато сме в къщи, че да не бягат децата на вън. И като подминавам спирам пред гаража ( на около 5 метра от вратата) и виждам, че той така е спрял, че трябва да поместя колата малко в дясно, за да го заобиколя да си вляза в гаража.  Вкарвам на задна, поглеждам в огледалото и отпускам крака си, за да тръгна. В този момент чувам две гласчета "мамииии" "мамииии". На секундата заковах и като излезнах ги гледам и двете тичат зад колата ми. Мъжът ми с кой акъл ги е пуснал, преди да ме види, че съм спряла не знам, но колата беше леко тръгнала назад когато ги чух. Нищо не се виждаше в огледалата, добре че имам навик при нас да пъпля и не слушах музика, та ги чух, Като излезнах ми идеше да го удуша направо. Ами ако слушах музика примерно?


  
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #144 -: Юни 15, 2014, 22:13:11 pm »
По тази и сходни причини - не си пускам музиката преди да потегля и я спирам винаги, когато се каня да паркирам. Колкото и да разчитам на очите си, огледала и електроники, предпочитам и слухът ми да участва, понякога той спасява нещата (както при Боби).

Пак по тези причини съм и на мнението, че колкото шофьорите са длъжни да пазят, толкова пешеходците трябва да бъдат приучавани да се пазят сами и то от най-ранна възраст. Хората не са безгрешни и ако в дадена ситуация - внимават и двете страни - то шансът да стане сакатлък е по-малък просто. Естествено, че на Дани не мога да му разчитам засега, че като постоянно пиля, как зад кола не се застава никога, дори да е спряла, но не спирам да го повтарям все пак. Като го повтарям постоянно, по-нататък ще му е просто "норма" като пешеходец и ще е по-защитен, отколкото ако зяпа и разчита, че някой няма как да не го види, че е отзад. Същото е и с пресичането, нищо че не давам да пресича без да е хванат за ръка. Спира се на всяка улица, по всяко време, дали има или няма коли - все едно, карам го да се оглежда и в двете посоки, питам идва ли кола, сега може ли да се пресича и пр. Това е просто създаване на навик, който някой ден може и да му спаси живота.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #146 -: Юни 23, 2014, 03:21:46 am »
Нашият случай отпреди две години в САЩ. Ние сме прясно пристигнали от БГ и се нанасяме в апартамент. Питат ни искаме ли паркомясто в подземния гараж срещу 50 долара, ние естествено не искаме, ще паркираме на улицата. Е, да, ама на улицата няма достатъчно места и мъжът ми паркира на паркинга на заведение, което е толкова умряло, освен това е драйв тру, рядко паркират коли, а той е на най-забутаното място и не пречи на никого, дори не е на улицата, тротоар или пък пешеходна зона. На другия ден, колата я няма, вдигнал я е паяка. За да си я вземе трябва да плати 360 долара (това е ако престои до 24 часа, за всяко денонощие в повече е с 60 долара отгоре). Това при положение, че паркинга е 50 долара на месец, т.е. едно вдигане ти избива годината.Дали след това не си взехме веднага парко място, а? Тука от паркинг енфорсмънт се правят луди пари и то не защото хората са толкова нарушаващи, ами понеже се следи наистина много стриктно. Има места за по два часа, на които да паркираш, ако закъснееш само с 5 мин. и глобата ти е готова. За събираемостта - като получиш глоба има определен срок да я платиш, мисля месец, ако не я плашиш, ти пращат писмо, че ти е станала двойна, ако пак не я платиш ти става тройна, ако пак не я платиш те дават на колекшън агенция, съответно ти пада кредит скора, съответно не ти дават кредитни карти, не ти дават кола на изплащане, не можеш да си наемеш апартамент, мъжът ми и в зъболекарски кабинет са му проверявали кредит скора, т.е. дали е съвестен с плащането. Та така... Луди естествено има много, ама всеки си носи последствията от действията и бездействията ... и Бай Ганьо много бързо се научава на правила.
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #147 -: Юни 23, 2014, 11:20:20 am »
Дори и след загубата на Паоло, тарикатите продължават да тарикатеят, а органите на реда да бездействат! Прясна случка от вчера.

С Врабеца, децата и мъжете се разхождаме по Витошка, която е ПЕШЕХОДНА ЗОНА. Деца тичат навсякъде и всички сме спокойни, защото е пешеходна зона. Сядаме да обядвам в Уго, да си поприказваме, Жорко си обикаля и си играе, с две думи приятен ден. И докато си хапваме спокойно, покрай нас в пешеходната зона, един кретен реши, че трябва да мине с колата си! Какво значение, че има хора, деца, колички и кучета, той е над тези неща. За съжаление докато извадя телефона, за да снимам, той вече се мушна някъде.

Малко преди това трима тарикати паркираха колите си в пешеходната зона. Побеснях! Набрах 112 и поисках да изпратят полицейски патрул и паяк. Продиктувах номерата и марките на колите. До последно нямаше никой - нито полиция, нито паяк.
Появи се обаче собственикът на Ланд роувъра, защото ме видя, че говоря по телефона и диктувам номера на колата. Попитах го дали случайно не го е срам да спира на пешеходна зона. Той ме погледна нагло, качи се в колата и отпраши.....

Знаци има навсякъде. Всички знаят, че Витошка е пешеходна зона. Обаче няма нито един представител на органите на реда, който да глобява! Нищо, ама нищо няма да промени манталитета на българина, живеещ в България. Тотално съм се отчаяла.
*

    Crystal

Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #148 -: Юни 23, 2014, 13:24:28 pm »
Много си права, Мецани. Манталитета ни е такъв, възпитание няма, за морал да не говорим. И държавата също я няма, за съжаление.
Тръпки ме побиват като се разминаваме с децата с джипове, карани от хора с глави-топлийки или от пикли, които си говорят по телефона докато карат. Как пък един хубав човек не видях в такава кола.
Бог да пази децата ни!
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #149 -: Юни 23, 2014, 13:30:49 pm »
Не можем спокойно да се разхождаме в пешеходни зони, не можем спокойно да пресичаме на пешеходна пътека, вече не можем да оставим децата си спокойно да играят на детска заградена площадка!

Цяло чудо е, че няма пострадали:
http://www.novini.bg/news/213037-%D0%BF%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D1%88%D0%BE%D1%84%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D1%82%D1%8F-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%B2-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%89%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B0-%28%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8%29.html
« Последна редакция: Юни 23, 2014, 13:34:07 pm от Мецани »
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #150 -: Юни 23, 2014, 13:51:54 pm »
Малко преди това трима тарикати паркираха колите си в пешеходната зона. Побеснях! Набрах 112 и поисках да изпратят полицейски патрул и паяк. Продиктувах номерата и марките на колите. До последно нямаше никой - нито полиция, нито паяк.
Нормално е да няма. Да не го приемеш като обида,но това е злоупотреба със 112.  Държавата трябва да направи една разяснителна акции за целта на този номер. 112 не е за всякакви случаи, за които да се оплакваме,  само а за спешни случаи. Те все пак имат ограничен брой оператори. Не може някой да го заема, защото някой паркирал погрешно, а през това време друг да чака докато получава инфаркт или наблюдава тежко престъпление. Не е работа на оператора на 112 да си губи времето да праща паяци. Нито е работа на полицията да изпраща спешни патрулки за всеки погрешно паркирал.  Все пак имат ограничени ресурси.  Аз тук звъннах веднъж, защото посред нощ минах покрай разбит пожарен кран, който наводняваше улицата и ми беше разяснено точно това - този номер не е за това, да затворя веднага, защото не им е това работата. И са си прави.


  
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #151 -: Юни 23, 2014, 16:07:06 pm »
Боби, не го приемам като обида и не смятам, че съм злоупотребила. Не желая да подминавам такива нарушения, не желая да чета за поредното блъснато дете или човек. И тъй като в България не се знае дали спешните стари телефони на полицията функционират, най-сигурното е да се обадиш на 112, които са длъжни да уведомят полицията след като има подаден сигнал.

Смятам, че ако българинът се посъбуди малко и започне да осведомява полицията за такива нарушения ( а не ги подминава както оббикновено), това ще една малка стъпка към предпазване от нелепи ициденти, някои от които приключват със смърт.

Искаме да има гражданско съмосъзнание и будно общество, но пък то бива критикувано, че е злоупотребило с даден телефон. Малко противоречиво ми звучи. Дано и ти не приемеш мнението ми като обида.
« Последна редакция: Юни 23, 2014, 16:47:59 pm от Мецани »
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #152 -: Юни 23, 2014, 17:49:03 pm »
Искаме да има гражданско съмосъзнание и будно общество, но пък то бива критикувано, че е злоупотребило с даден телефон. Малко противоречиво ми звучи. Дано и ти не приемеш мнението ми като обида.
Не, не го приемам, но разбира се, че трябва да се критикува, защото е нередно и си злоупотребила без да знаеш.  Говориш за самозасъзнание, а същевременно ми казваш, че  не трябвало да ти се прави забележка, че взимаш спешни ресурси от тези, за които наистина е необходимо. Какво самосъзнание е това?  Дори имаше статии по тази тема и че държавата е вдигнала ръце, понеже всеки звъни за всичко на тези номера от както ги пуснаха. Каквото трябва да направи е да си обучи операторите директно да казват на такива обаждания, че няма да се занимават с тях, както го правят тук. То е ясно, че като са се обадили на полицията онези са го ингорирали, но трябва ли оператора да се занимава с това според теб?  И след това да отнеме още няколко минути да ти вика паяк? Не може да се затлачват спешните телефони с оплаквания за всяко нещо, което не е наред. Ако днес в София вземат, че звъннат всички видели паркирал в нарушение, хора ще започнат да умират от това.   Ако детето ми е блъснато от кола, аз не бих искала оператора да се занимава да вика паяци. Сигурна съм, че и ти не би го искала, ако е твоето дете или близък, който има спешна нужда.  Това е спешен телефон, няма нищо спешно в това, че някой е нарушил закона за паркиране. Никой не умира, не изгаря в пламъци, не му изтича кръвта, не е получил инсулт. Точно както се говореше тук преди за какви глупости викат линейките и после защо се получава, че линейка не може да отиде сума ти време, когато наиситна има нужда. И спешното така се затлачва, идват примерно със запек  в 3:00 през нощта ( истински случай :-) ). Същото е.

П.П. Аз лично съм  възмутена от операторите, които са си губили времето на телефона да  записват номера на неправилно паркирали коли. Ти може да не си наясно какво може и какво не, но на тях им е работа да приоритизират и би трбявало да са обучени да го правят така както се прави  спешното. А това тяхното е чиста некомпетентност .


  
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #153 -: Юни 23, 2014, 23:11:10 pm »
Боби, ако има други спешни обаждания, операторът щеше да ме остави на изчакване или да ми затвори. Моля те, не ми вменявай вина.
И да, всеки звъни на 112, поради простата причина, че никой не знае дали старите спешни телефони на пожарна, полиция и бърза помощ работят.


« Последна редакция: Юни 23, 2014, 23:15:46 pm от Мецани »
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #154 -: Юни 23, 2014, 23:42:09 pm »
Боби, ако има други спешни обаждания, операторът щеше да ме остави на изчакване или да ми затвори. Моля те, не ми вменявай вина.
И да, всеки звъни на 112, поради простата причина, че никой не знае дали старите спешни телефони на пожарна, полиция и бърза помощ работят.
Старите спешни телефони за полиция също не бяха, за да се оплакваш от грешно паркирали.  Kакво му е спешното на това?
 И другото, което е(пак се връщаме към самозъзнанието)- ако някой смята, че на 160 може да звъни, ама не е сигурен дали работи, такова голямo усилие ли е да се натиснат 3 копчета, че да види дали работи или не?
« Последна редакция: Юни 23, 2014, 23:48:43 pm от Bobbie »


  
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #155 -: Юни 24, 2014, 01:30:53 am »
За такива нарушения - следва да се звъни в КАТ, или на "номера на паяците" в съответната община (който е различен). За паяците в Стара Загора знам номера, защото многократно се налагаше да викаме такъв, че да вдигат коли паркирани пред гаража ми. Пък го знам от съседа ми, който работи в Общината... На КАТ пък нямам хабер какъв им е номера, понеже никога не са ми трябвали досега (за щастие). Кампания някаква, каквато и да било, че  въпросните номера да бъдат оповестени на драгите граждани - национални, или общински - няма и не е имало. Т.е., когато внезапно ти дотрябва номер на някой от въпросните, че да докладваш нарушение някакво и да вземат мерки - даже не знаеш къде да го търсиш. Ако нямаш интеренет под ръка, че да ровиш в сайтовете им, докато намериш нужния ти телефон...то нарушението вече се е "изпарило". Отделно, че такива сайтове имат повечкото държавни ведомства, че можеш да намериш дори телефона на "леля Гинка чистачката", но не и този, който ти е нужен, но това - друга тема.

Преди да направят 112 - знаехме всички трите основни номера - полиция, пожарна, бърза помощ и имахме понятие кога и на кого се звъни и за какво. За такива пътни нарушения се звънеше на номера на полицията, а те знаеха кого да изпратят и кога, според наличните екипи и важността на другите сигнали в този момент. За мен изобщо не е спешно и въпрос на живот и смърт да се изпратят полицаи, които да предупредят съседите ми, че е крайно време в 2 през нощта да намалят децибелите на лудия си домашен купон. ОК, ама точно в полицията се звъни за тези неща (поне у нас), а сега - се звъни на 112, а те оттам те прехвърлят накъдето трябва. Мен, ако питаш - доста по-важен и спешен въпрос е полицаите "да набият обръчите" на някой гъзар каращ, или паркирал на ПЕШЕХОДНАТА "Витошка", от разходването на същия ресурс, за да се прави забележка на шумни съседи, или кварталното кръчме по същия повод.

Отделен въпрос, че разни държавни чиновници, по разни интервюта казват, че на 112 се звъни за всякакви нередности важни и маловажни, а те оттам насочвали обаждането където трябва (понеже те били компетентните за целта). Т.е. гражданите, вкл. Мецани - правят точно това, което им се казва да правят. Ако не трябва за такива неща да звъним на 112 - да ни уведомят по някакъв начин и да ни кажат КЪДЕ и НА КОГО - следва да се обаждаме.

И понеже в началото писах, че следва да се звъни на КАТ (контрол на автомобилния транспорт) - това е само на теория. Не аз, приятел който се занимава с автомобилно застраховане и постоянно си има работа с КАТ по този повод - преди няколко месеца им беше звънял по сходен повод. Така идиотски паркирана кола, хем на забранено (под самия знак), но така "паркирана", че е запушила изхода на уличка затворена в другия си край и никой не може да влезе и излезе по нея. Та оттам му отговорили, че щом нямало ПТП - то това не било за тях, да звъннел в полицията - те се занимавали (т.е. на 112). Аз реално - не знам дали наистина не е работа на КАТ подобна ситуация, не ми е логично да не бъде - те все пак са звено под шапката на МВР, специализирано за такива неща (то самото им име такова). Може би просто по български са "прехвърлили топката" на колегите, а хич не бих се чудила, ако приелият този сигнал - не е наясно кое е и кое не е работа на звеното в което работи той и където получава заплата.

И като "му ударя чертата" така на око и набързо - то пак драгите граждани виновни на драгите институции. Един път, защото не подавали съвестно сигнали, с което да спомагали тяхната полезна и ползотворна дейност. Втори път пък, защото ги подавали не където трябва (явно). Трети път, защото не са седнали съвестно да проверят колко институции и техни подразделения има, кой за какво ТОЧНО отговаря, какъв му е телефона, па да си го  вкараш в мобилния на "бързи"... Което ме подсеща, че нямам номера на "горското", за да им звънна на тях направо, ако видя незаконна сеч, ами ще звънна на 112 с идеята, че те трябва да имат номера на "горското". Та, ако ние звъним на 112 не за каквото трябва - ами моля, нека се направи разяснителна кампания за какво НЕ следва да звъним на 112 и къде да се обаждаме при разни други случаи. Хайде викам да не съм длъжна за м'найсти път да ги издирвам сама, че да ми кажат накрая как "то не било за тях". И репликата ми не е към теб Боби, а към т.нар. държава и всите й "институции".

Колко народ ще измре от нелегално пушене на цигари по заведенията - не мога да сметна, но да кажем доста. Поради, което телефонният номер на който да подадеш сигнал, че се пуши в заведението е задължително и надлежно налепен във ВСЯКО дори гаражно кафененце с две масички. Виждаш нарушител, вдигаш очи - набираш. Когото трябва, не 112. Значи, ако искат - може. Колко народ измира ежедневно по пътищата ни, заради шофьорски безобразия? Не хипотетично, не като статистическа вероятност, а буквално. Но ни една кампания няма по този въпрос, освен на някоя НПО дето е глас в пустиня, няма какво да се лъжем...

И ако на 112 не им е работа да се занимават с това наистина - да налепят на всяка патрулка стикери на които да пише: "за пътни нарушения сигнализирайте на телефон ******" и готоУ. Даже няма да е скъпо.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #156 -: Юни 24, 2014, 03:48:03 am »
Въобще не ме интересува какъв е редът са оплакване, но който го итнересува, може да разбере. При всяко положение незнанието не е оправдание да се прави нещо, за което знаеш, че не е правилно.
Институциите са такива, каквито са и гражданите. У нас ссе някой бил длъжен на някого. На теб трябвало да ти направят кампания, че да не заемаш спешния телефон и ако не ти направели кампания ще продължаваш да си го заемаш. Честно казано, не виждам какво да кажа на това.   Все едно не знаеш какво означава думата спешно и че паяка не е спешен случай. Впрочем да, права си , че и шума не е. Трябва да почнат да глобяват за такива обаждания и да видиш как без кампания всеки ще схване  много бързо. Както глобяват като пресечеш на червено, без да са ти направили кампания, така и това.

П.П. Това не трябваше да е спор. Това първоначално започна като уведомително съобщение и през ум не ми е минало, че може да се превърне в спор. Обаждайте се ако искате на НСБОП, щом така сте преценили, а после елате тук да се жалвате, че нищо в тази държава не работи като хората и никой не си вършел работата.  Отдаван написах, че моето мнение е, че се почва от човека в огледалото.


  
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #157 -: Юни 24, 2014, 09:49:53 am »
Боби, през твоите очи и логика аз съм в грешка. НО при вас не се налага да звъните, за да съобщавате за неправилно паркирали коли и каращи в пешеходни зони, защото:
1. Постоянно има обикалящи полицаи, които да следят за това ( визирам Ню Йорк);
2. Защото глобата за неправилно паркиране започва от 150 долара;
3. Ако глобата не се плати, се удвоява;
4. Ако нищо не платиш - отиваш на съд.

При нас нещата стоят различно (ако не се обадиш на 112):
1. Не знаеш кое РПУ отговаря за района, в който е станало нарушение и към кое РПУ да се обърнеш. Примерно избираш едно и започваш да звъниш. Съответно ако не попаднеш от първия път на правилното, те ти казват, че не е за тях, да звъниш другаде. И това може да продължи доста дълго.
2. Повечето телефони, обявени на сайтовете на даденото районно, не са актуални, или никой не ти вдига. Това го казвам от опит.
3. Ако си в движение и искаш да съобщиш за нередност по най-бързия начин, няма как да го направиш, защото повечето хора не знаят към кого да се обърнат и на кого да се обадят.
4. Не можеш да сигнализираш КАТ, защото дори при леко ПТП, ти казват да звъниш в полицията. И т.н., т.н.

Та след всичко, което ти изредих, и което написа Jbrul, за всички ще е по лесно, ако има кратки и запомнящи се номера, на които можеш да съобщиш за дадено нарушение, и тези номера бъдат популяризирани ( като една кампания примерно). По този начин няма да има злоупотреби с телефон 112, или поне доста ще намалеят.

Ако глобите станат като при вас или както в Гърция и има кой да следи за това, надали ще има "злоупотреби" като моята.


п.п. когато един луд ни нападна пред блока ( бяхме 3 майки с бебета) и дръпна едната количка и започна да я блъска, за да я счупи, аз не звъннах на 112, защото мислех точно като теб. Опитвах се да намеря актуален телефон на 7 РПУ. Успях да го намеря след 30 мин. След още 30 мин. полицаите дойдоха, но лудият избяга ( благодарение на хората, които излязоха от офисите, за да ни защитят). Дали при следваща такава случка ще издирвам 30 мин. телефон на РПУ?
« Последна редакция: Юни 24, 2014, 10:56:41 am от Мецани »
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #158 -: Юни 24, 2014, 11:16:36 am »
Преди време, мисля зимата беше даваха как слагат скоби на депутатски коли, които системно си паркират в нарушение до народното събрание.  Глобата си платиха само двама, всички други наскачаха с ругатни, обадиха се по телефони и на хората слагащи скобите им беше наредено да ги махнат.
Пък аз мога да си се гледам в огледалото, но нищо няма да последва, здрава тояга си трябва.
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #159 -: Юни 24, 2014, 12:44:57 pm »
Боби - няма спор. Аз поне не споря, понеже няма за какво ;)

Преди да пуснат номер 112, който у нас беше обявен като единен, а не точно спешен номер  - и за неправилно паркиране, и за обир с взлом, и за това, че съседите вдигали шум, и затова, че някой бие жена си...ние звъняхме на номера на полицията. И това е било десетки години, вкл. по времето когато ти си живяла тук.
След като стартира 112 - на населението се обясни, че вече се звъни там за същите неща. Никой не е обявявал кои случаи са спешни и са за там и кои не са, като съответно за не спешните, или такива които не са предмет на дейност на полицията да кажем - къде следва да се обаждаме.

Именно един от организаторите на въпросния проект за 112, обясняваше, че целта е компетентни лица (разбирай операторите), да преценят кой сигнал за къде е. Така не се натоварвали съответните звена със сигнали, които не са за тях първо и второ много по-бързо се помагало на гражданите за конкретния им проблем, защото операторите били наясно към коя служба да насочат въпросния сигнал. Примерът, който човекът даде беше, че често се звъняло на полицията (преди да пуснат 112) с искане за помощ за проблем, който бил в компетенциите на "гражданска защита" примерно. Гражданите не можели и не се очаквало да преценят с абсолютна точност коя служба аджеба им трябвала по даден въпрос и ей на - сега вече със 112 - този проблем отпадал. Друг пример, който даде беше за туристи изпаднали в беда в планината, които преди 112 - пак звъняли на полицията. Сега щели да звънят на 112, а оттам - директно щели да ги свързват с "планинската спасителна служба" в чиито компетенции е да им помогне.

Както виждаш - на населението у нас 112 е системно представян като вид "координационен център", "телефонна централа", "бюро справки" и както там искаш да го наречем от собствените му шефове. Ако те са толкова некомпетентни, че не знаят повереното им за управление звено с какви функции е точно, откъде за Бога аз да знам?!!! Звъняла съм там веднъж, по-миналия януари, заради преобърнал се на пътя турски ТИР и то по време на снежна буря. Т.е. в ситуация на спешност, друг е въпроса, че  косата ми се изправи от некомпетентното отношение от другата страна на линията. Както са ме учили на курса в БЧК - доприпках до шофьора на ТИР-а, проверих му състоянието, уверих се, че няма нужда от мед. помощ, че няма други пострадали хора и докладвах всичко това на оператора. Именно за да не се разходва ресурс напразно - бях пределно ясна, че няма нужда от линейка, а от съответната тежка техника, която да премести камиона от пътното платно, защото беше застанал напряко на същото. Влекачът на машината висеше в една канавка, с буквално откъснати предни гуми и нямаше шанс на собствен ход да се премести. Е, по-късно разбрах от познати, които са били на мястото на произшествието след мен, че...имало линейка, патрулка, пък верижна машина поне 3 часа след подадения от мен сигнал все още не е имало (случката е на 5 км. извън Стара Загора). Също така - не е имало организация на движението, която да насочва автомобилите по обходен маршрут, а множество шофьори са попадали на тази "тапа" и са обръщали колите си, карали са в посока обратна на движението при отворен път и ужасно време, рискът от ПТП си го представи сама.

Та ти хубаво ми говориш за "човека в огледалото", ама аз като ти разправям, че самите институции отговорни за едно и друго се държат неадекватно в множество случаи - не си го измислям, нито да съм го гледала само по телевизията. И тяхната идиотщина - редовно се пришива на задника на редовите граждани, които каквото и да направят - все са в грешка.

Да вземем за пример, ако щеш и случката в Аспарухово. Години наред - незаконно строителство в свлачищна зона + незаконна сеч в същата и накрая какво стана - видяхме всички. Не били виновни за това обаче съответни институции от всякакъв вид и ранг се каза. Били сме виновни всички ние, които сме си затваряли очите за тези безобразия, не сме подавали сигнали, не сме писали жалби по въпроса (което апропо не е и вярно). И понеже ние сме безотговорни граждани-нарушители вкупом, горките институции просто нямало откъде да знаят за проблема и да вземат мерки. По случая с Паоло - пак същата песен се запя, както знаеш. Гражданите подминавали такива неща и затова - ей на, имало прегазено дете. Мецани, в абсолютно идентична ситуация на нашата тук, свързана с Паоло - съвестно е опитала да подаде сигнал. Пак не става обаче, понеже то не бил съвестно, ами безсъвестно, щото го подала не където трябва и разходвала важен ресурс за спешности, заради не спешни неща. И , ако приемем, че е наистина така - "компетентният оператор", вместо да записва номера на коли - може за 3 сек. да й издиктува телефона, на който следва да се обади в този случай (щом не е за 112). Имат си база данни пред очите, с един клик ще извади нужния номер, тя няма да заема линията, той ще си продължи със спешната работа и така. Ако ще да не е идеалното решение това - поне е по-рационалното в ситуацията.

И с ясното съзнание, че това у вас едва ли реално може да се случи, но да допуснем следната фантастична хипотеза. Ти си с децата в някой градски парк. И пред очите ти разни шофьори - карат из същия този парк, по алеите, сред пешеходци и играещите деца и паркират по ливадите. На кой номер следва да звъннеш в този случай, за да подадеш сигнал (911 отпада, неправомерното движение и паркиране на МПС където е забранено да се движат същите не е спешност както се разбрахме). Та ти знаеш ли кой е "ресорният телефон" за точно такава ситуация у вас? Изобщо не се заяждам, питам съвсем сериозно. Понеже за у нас - лично аз съм объркана кого следва да сезирам. Не било за полицията, от КАТ казват, че и за тях не било, на "паяците" им знам номера, ама те са общинска фирма и само могат да вдигат вече паркирани в нарушение коли - не са полицаи, нямат право да пишат актове, да спират кола движеща се в нарушение на ЗДП, та не ми вършат работа за такива неща.

П.П. Предполагам, че няма да има нужда да сезираш никого, защото щъкащите наоколо полицаи ще са скочили на врата на такива шофьори, преди да си извадила телефона си, но у нас - не е така. Та все пак, интересува ме дали знаеш друг номер, освен 911 на който да подадеш сигнал за нарушение, като описаното?
« Последна редакция: Юни 24, 2014, 13:56:24 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!