0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #120 -: Юни 10, 2014, 17:58:04 pm »
Не знам защо в България се смята за геройство да изшмекеруваш нещо.

Защото Андрешко е национален герой.

Jbrul, случката, която разказваш, ми напомни за нещо. Заградено е, защото има причина. Може да е ремонт на пътя, строеж в близост или авария. Ако всеки почне на се промъква, кога и как ще се свърши тая работа.

Но за какво се сетих... Караме с мъжа ми по магистрала на север в щата Ню Йорк и хоп - знак "Пътят в ремонт" и ограничение от 45 мили в час. Това е тегава работа и се губи време, но няма как, кара се бавно: знаци много, лампи мигат, конуси и прегради отцепват платното в протежение на много километри, а строителните бригади работят на метри от движещите се автомобили.

И наред с обичайните означения, видяхме знаци "Моята мама работи тук" и после "Моят тате работи тук". Ей това мен ме смаза, такъв огромен ефект имаше, и сега като пиша, се просълзявам. Може да е смешно, но такава емоция извиква у мен споменът за тези знаци.

В квартала ни на няколко места виждам друга хитра табела: "We have many kids, but none to spare. Drive slowly". В превод: "Тук има много деца, но нито едно не е излишно. Карай бавно."

Това е много важно за една кампания за безопасност на движението - човешкото лице и човешкият живот онагледени. Да не мисли и смята всеки единствено глобата, точките, има ли или няма полицай в шубрака, забавянето...
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #121 -: Юни 10, 2014, 18:32:40 pm »
Не знам защо в България се смята за геройство да изшмекеруваш нещо.

Защото Андрешко е национален герой.

Jbrul, случката, която разказваш, ми напомни за нещо. Заградено е, защото има причина. Може да е ремонт на пътя, строеж в близост или авария. Ако всеки почне на се промъква, кога и как ще се свърши тая работа.

***
Това е много важно за една кампания за безопасност на движението - човешкото лице и човешкият живот онагледени. Да не мисли и смята всеки единствено глобата, точките, има ли или няма полицай в шубрака, забавянето...

Дамата извършила описаното нарушение ми излезе с аргумент, че се промъкнала покрай знака след 19:30 ч. някъде - разбирай, че "няма проблем" понеже вече няма работници на обекта. Андрешко за всичко си има обяснение и оправдание цигу, поради което аз много, ама много настоявам да няма вече възможност да се оправдава. Попитах я, ами ако по затворения участък блъснеш редови минувач, който пък е с понижено внимание в този момент, защото пресича затворен за МПС участък? "Е, аз нали гледам." - беше отговорът. Казвам: "Като толкова гледаш, защо не видя полицая?" ;) Сконфузено мълчание и реплика: "Ееее ти сега вече издребняваш и се заяждаш какво толкова е станало?". А тази изобщо, ама изобщо не е от най-простите и безотговорни възможни, доста са в ПЪТИ по-зле от нея.

Не знам защо в България се смята за геройство да изшмекеруваш нещо.

Защото....животът ни бил много тежък и тегав, поради което битува мнението, че щом някой "не слиза от небето", че да ни го направи приятен и лесен - то всеки е свободен да си го прави такъв както счита за добре и удобно за себе си. Няма никаква идея дори (не мисъл), че ако живееш в напрегната и несъвършена обстановка - като шмекеруваш и нарушаваш де що има правила - правиш същата още по-тежка и трудна за обитаване, не само за околните, а и за самия теб. Днес отнемаш предимството на нечие пресичащо дете и го блъскаш, "защото съм нервен и бързам и к'во толкова" - утре някой прави същото с твоето дете, по същата причина. Ама едва след като те сполети теб лично нещастието - чаааааак тогава започваш да схващаш връзката "причина-следствие". Преди това - нИ щеш.

Ще ти кажа за какво бивам наричана в прав текст "превземка и идиотка" аз, при това редовно. Магазин БИЛА на 200 метра от дома ми. Отивам да пазарувам с детето, с колата отивам, защото няма как да мъкна 5 тежки торби на ръка, че и дете да водя. Зима, студено е, вали. Малкия е с дебело зимно яке, започвам да го закопчавам в стола - пипкаво е, знаеш. Придружава ме приятелка и ми мрънка: "Уффф хайде бе, какво го окопчаваш толкова, озъбих се от студ, ей на 2 преки сме, мятай го нас седалката, какво ще стане толкова...". Търпеливо, като за истински идиот захващам трактат за правилата, смисъла, малшансовете, за личния пример пред децата, за липсата на 'застраховка съдба", че белята става и на 2 метра и на 2000км, никой не знае.... Прекъсва ме: "Уффф да бе, ти с твоите възвишени глупости, н'ам какви организации, то накрая заради такива като теб ще вземат да ни глобяват за всичко". Наум си казах: "А дано, ама надали, не и скоро". Мисля, че няма нужда да изпадам в повече подробности у нас, какво и защо - умна жена си, изводи можеш да правиш и сама. :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #122 -: Юни 10, 2014, 18:38:33 pm »
Преди няколко години наслагаха смачкани от катастрофи автомобили по магистралите и основните пътища и ефект никакъв. Ако поставят билбордове със снимки от реални катастрофи вкл. и жертвите, колкото и жестоко да е, може и да протече мисъл. След като не става със самоосъзнаване и лични напъни в посока на самодисциплиниране аз съм за сурова превенция - жестоки глоби, отнемане на точки и книжки и по възможност човешкия фактор да се сведе до минимум, например повече камери, които да засичат нарушения.
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #123 -: Юни 10, 2014, 18:57:38 pm »

Случка, на която бях свидетел преди броени минути:
Жена, с момче на видима възраст 6-7 год, вероятно синът й. Ще пресичат на пешеходен светофар. Жената се оглежда в двете посоки и нарежда:
- Хайде, тръгвай!
- Ама, мамо, светофара свети ЧЕРВЕНО!
- Абе тръгвай ти казвам, ти ли ще ми даваш акъл на мене.....

Не знам, ако имах някакви правомощия, каква глоба бих й връчила.



*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #124 -: Юни 10, 2014, 19:07:52 pm »
Не знам, ако имах някакви правомощия, каква глоба бих й връчила.

Ако имаш, ама нямаш. Нито аз, нито другите като нас. Аз по тази причина вече откровено се дразня когато се ПОДМЕНЯ отговорността за несанкционирани нарушения в посока: "Ами вие гражданите, понеже не сигнализирате за нарушения и то затова...". Хайде бе!  :x Че аз одеве само до магазина ходих, та то почти не видях шофьор и пешеходец, който да не нарушава правилата,  поне половината - брутално. И какво да направя?!! Да вися цял ден на ъгъла и да въртя телефони и да правя снимки, понеже полицията спи, или се правя на сляпа когато не спи. И аз имам живот, задължения и ограничено време, както и всички други редови граждани все пак. Да, когато мога - подавам сигнал, ама то не са един, не са двама, не са 200...то повсеместно. Взимащите заплати, за да извършват ТОЧНО тази дейност....за какво им плащаме НИЕ всички с вас? Да ми вдигат рамене редовно с: "Ми права сте госпожо, ама нищо не мога да направя"  8O

В чужбина, има резон наистина да се каже: Подаваш сигнал, като видиш нарушение. "Дребната" подробност е, че там първо рядко можеш да види чак такива, каквито у нас са на всеки ъгъл и на всеки 20 сек., второ, че органите се отзвовават моментално и действат безкомпромисно. Тук ми се усукват как то аз съм го снимала еди кой си, номера се виждал, ама то моя личен телефон е проблем, да свидетел съм била, ще пиша, ама не може само аз, а трябва още един свидетел... На 5-тата такава случка и вдигаш ръце по повод "сигнализирането" . Нормално е.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #125 -: Юни 10, 2014, 20:06:28 pm »
Специално за момичетата от чужбина качвам следващите снимки, с пояснение към тях. Това е тротоарът срещу моя жилищен блок, дели ни булеварда (този същия на който смазаха Паоло, но в нашия участък не е пешеходна зона). Прясно ремонтиран както се вижда. Кеф ти тротоари, кеф ти подходи за инвалидни колички, пешеходни пътеки разчертани в червено. По повечето съседни преки има достатъчно нормални, законни места за паркиране без да пречиш.
В магазина под нас някакъв проблем в системата за плащане с карти, налага се да тегля пари в брой, с Дани съм. Отсреща банка и банкомат, отиваме, чакаме, че имаше други хора. Межувременно точно чрез подхода за инвалидни колички - се качват с колите си граждани, маневрират и паркират по тротоара. Стискам си детето за ръка, то се сърди и ми обяснява, че сме на тротоар и тука "може и не за ръка". Аз какво да му обясня а?!!!  :o Гаранция има ли, че някой няма да направи една по-така маневричка, да не го види това дете и утре и аз да съм по профилите на всички ви като майката на Паоло? Няма!

Правя забележка на водачите - подминават ме и мълчат, все едно съм невидима. Полицай наоколо - няма, снимките ми - не важат никъде. Дали се обадих някъде одеве? Не не се обадих. Не се обадих, защото вече 20 пъти съм се обаждала по съвсем същата причина, за същото място, понякога идва паяк и вдига НЯКОЯ кола - не всичките. Знаете ли каква е санкцията? Ами реално е никаква. Ще излъжа в момента дали 30 лв. беше, или 50лв. да си освободиш колата от наказателния паркинг и....това е всичко като последствия. НИЩО друго не следва, ако ще всеки ден да ти я вдигат колата. Че защо бе джанъм да спираш? Пък и то ако те накажат изобщо....да е 1-2 пъти годишно, това при много, много лош късмет говорим. Та имаш право и да оспорваш после дали си спрял в нарушение, ако ти пишат акт, абе чудеса ви казвам. Не само на това място е така в Стара Загора, навсякъде е така и не е само в Стара Загора.

Аз си признавам, че при такива "санкции" - не съм мотивирана вече да се занимавам по цял ден с подаване на сигнали, да чакам паяци и пр., защото като ги дочакам - файда няма. Вдигнат единия - след 10 мин. други трима спрат там. Тези с паяка ми се репчат как "да не е само тука и те да се клонират ли..." и са прави реално. И за съжаление ЧАК, след като якия ми съсед хубаво ступа един отворко, дето всеки ден си паркираше колата по точно същия начин и метод на тротоара пред входа ни - оня чак тогава спря. Преди това 10 пъти викахме паяк за него специално. 10!!!!! Вдигат му колата - на другата сутрин пак си я спира там, вика ни "мишоци, аз нямам проблем да си плащам глобите". И вЕрно - няма. Ама има книжка и се води с "изрядно шофьорско досие" и в този момент.

Затова ТВЪРДЯ, че не до гражданската ни активност, безумно е да чакаме самоосъзнаване, а само сериозните, ама наистина сериозни санкции могат да пооправят нещата.  :?

П.П. И моля обърнете внимание на вида на колите от снимката, на колко години са и колко струват, за да не си говорим как то само богатите мутрафони се чувствали безнаказани и само те правели така. НЕ! Всички правят така по същите причини. И "санкциите" са такива, че и хора с автомобил на стойност 1000-2000лв. могат да си позволят да си ги платят и не ги бърка, пък освен смешната глоба - други последствия няма. Това не е превенция, това е стимул да нарушаваш ЗДП. И спрелите на платното са в нарушение де, ама тях вече не ги отразявам, чак съм им благодарна, че не са на тротоара...дотам сме се докарали.
« Последна редакция: Юни 10, 2014, 20:11:05 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #126 -: Юни 10, 2014, 20:57:59 pm »
Жбрул, в Германия въпросът с неправилното паркиране е решен по по-прост начин. Мисля, че паяк се използва само, ако паркиралата кола пречи на движението, иначе на предните стъкла на колите се поставят фишове с глоби. Минават катаджиите, разлепват фишовете и след известно време правят нова проверка. А водачът ако не плати навреме, след известно време по пощата му идва напомняне за плащането, вече с лихви. Ако отново не плати, лихвите се увеличават и не след дълго получава призовка от съдия - изпълнител.

Този подход не е е толкова скъп и естествено, че катажиите не обикалят целия град, но като подхванат един район, с месеци проверяват всеки ден по няколко пъти. Иначе сумата на глобите варира в зависимост от степента на нарушение при паркирането и дори и да не е толкова голяма, ще си направиш сметката, че ако платиш в месеца три глоби, да речем, по-добре е да си намериш паркинг... 

С това отново искам да подкрепя идеята си, че за да се промени ситуацията, трябва постоянство и не е задължително увеличаването на глобите/наказанията. За илюстрация, в Германия глобите за паркиране рядко са 60евро (това е глобата единствено, ако паркираш, затруднявайки движението/работата на линейки и пожарни). Това ми напомня, че се прави разлика между "неправилно паркиране" и "неправилно спиране".. Иначе глобите обичайно варират между 10евро и 30евро. Това е друг процент от средния доход в Германия, но въпреки това на никого не му се дават 5 пъти по толкова в месеца...

Относно подаването на сигнали, ами честно казано и аз не обичам да подавам сигнали освен, ако не е нещо много фрапиращо. Предпочитам да разчитам на това, че отговорните ще си свършат работата.

Но е вярно и че личното възпитание и общественото съзнание оказват влияние, не само глобите! Тук, ако случайно попадна по радиото на криминалната хроника, слушайки имената, сякаш съм в Албания или на Балканите... 
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #127 -: Юни 11, 2014, 00:09:53 am »
Чандра, в Люксембург взимат процент от глобите и да видиш как старателно работят глобяващите.
В нашия квартал в Берлин по няколко пъти на ден минават да проверяват. Имаше едно ремарке с полски номер и си стои без винетка. Не знаят на кого е. И така почти година. Мъжът ми няколко пъти ги пита не може ли да го вдигнат, защото нямаше къде да спираме. Не зависело от тх. Най-накрая написа писмо до шефа на полицията. Отговор не получи, но един ден ремаркето го нямаше вече (малко вероятно е собственикът да си го е прибрал, беше старо и пълно със строителни отпадъци).
Така че, не е като да не проверяват.

В България и да ги проверяват, трябва да намерят начин да увеличат събираемостта на глобите. Иначе дреме му на Пешо, че му сложили глоба на предното стъкло. Той я хвърля и продължава.

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #128 -: Юни 11, 2014, 00:49:22 am »
В България и да ги проверяват, трябва да намерят начин да увеличат събираемостта на глобите. Иначе дреме му на Пешо, че му сложили глоба на предното стъкло. Той я хвърля и продължава.

Нали му имат данните и глобата му се води неплатена. Ако текат наказателни лихви върху глобата и след извесстен брой напомняния за плащане (пимерно 3х) дойде известие за процес от адвокат (който също трябва да бъде платен от Пешо), от което няма измъкване, Пешо сам ще иска да си погаси задълженията навреме.
(В България има ли нещо като Schufa?)

Процент от глобите е хитро... Но такъв не вземаха ли и в България?

Във връзка с полското ремарке... Чужди книжки и чужди регистрационни номера не могат да бъдат контролирани от тукашната система. Спомням си, как преди време имаше слух, че всички живеещи в Германия българи трябва да обърнат българските си разрешителни за управление на МПС в немски книжки. И тогава лично изживях силното негодувание на хората (поне на 10 души едновременно) по този повод. Попитах ги, защо така се вълнуват и те ми обясниха директно, че НЕ ЖЕЛАЯТ да ги лови немската точкова система и да плащат глоби според немските закони. Било несправедливо да ги карат да си "обръщат" книжките.  (Иначе в друг момент съм ги чувала да негодуват, че нямали  равни права с германците и били дискриминирани като чужденци...)
« Последна редакция: Юни 11, 2014, 00:51:07 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #129 -: Юни 11, 2014, 01:21:08 am »
Доколкото знам, последното вече е задължително, ако пребиваваш повече от 6 м. На мен така или иначе не ми се разправяше с КАТ и съм си подала в Немско документите за нова книжка.
Schufa не знам да има в България. Или поне не е единно. Това е документ, удостоверяващ дълговете на даден човек. Досега са ни го искали при наемане на жилище.

*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #130 -: Юни 11, 2014, 01:32:19 am »
Чандра, аз не искам тук въпросът да се решава по "сложен начин"  :D Просто по НЯКАКЪВ начин, ама да се реши, а той не се решава. Даже опит за решаване няма, това ми е дерта. И като няма опит дори се казва: "ама то самосъзнанието", а и освен това "гражданите са безхаберни, защото не подават сигнали" - в превод: Държавата се скатава от всякаква своя отговорност и ангажимент по тези въпроси и ги вменява САМО на гражданите. Аман вече, честно ти казвам!

Съгласих се 100 пъти...какво да се съгласявам де, то и аз така мисля, че самосъзнанието е най-важно и оттам възпитанието на поколения спазващи правилата. Но кажи ми ти...как АЗ, в лично качество, да накарам някой друг да го заима това самосъзнание? С фуния ли да му го наливам? Как да стане? Не спирам по такива теми да обяснявам, да умолявам дори - ами не ме отразява никой. Може би кофти обяснявам, възможно е.
Ако мога да накарам Дани ще не ще да се вози в стол и закопчан, да пресича както и където трябва...как да накарам "наборките" и техните деца да правят същото? С какви средства? Ми нямам такива просто.

Тук хората са с извратено съзнание и то масово, не се шегувм.  :? По повод тези снимки, да ти копирам коментарите на една госпожа в нета. Ама не е случайна госпожата, тя се изживява като "общественичка" в града ни и денонощно бълва снимки, коментари и прави разни акции за? За "проходими тротоари". Тя ще ти цитира всеки възможен закон, точка и запетайка в него, касаеща всеки и всичко, които пречат на даден тротоар да е проходим и ще пищи до посиняване как това и онова просто НЕ Е законно и като не е - няма какво да си говорим. Вкл. ако е снимала коли спрени на пътното платно, които не са в нарушение - пак проблем, защото така били спрени, че пешеходците ако слезели от тротоара между тях и тръгнели да пресичат - ей на били в риск, понеже шофьорите пък можело да не ги забележат навреме. Изобщо - дамата е пунктуална, мисли 5 хода напред и държи всичко да е по закона и толкова.

И в следващия момент четем това: "В конкретния случай тротоарът е проходим" Факт - проходим е. И след като е - значи е нЕма проблем как тези въпросните са си паркирали връз него извън всякакви праваила и закони. Евалата на такива "общественички" и "боркини за ред и законност".  :lol: И още: "Където тротоарите са широки, както е на снимките, може да има зони за паркиране, като се гарантира проходимостта. На останалите места, където няма възможност за паркиране на тротоар, задължително да се изчистят колите. " Можело да има зони, ама ся като няма зони - ай голяма раУта пък, дори според нея - тези не са за глоба дори, да не говорим паяк да викаме, понеже...то "фактическата обстановка" просто не го налага. Илюстрирам ти с това, че у нас дори хорица пискащи, как искали ред и законност за ВСИЧКО и на всяка цена, в следващ момент ти обясняват, че нарушението на същите в някакви ситуации не е проблем.
Казвам ти - ненормалници сме тука, все по-масово при това.

П.П. Тук ако ти лепнат глобичката на стъклото и не си я платиш 3 години - давността изтича. Никой не ги плаща, никой не те търси да си я плащаш, свиркаш си и си я караш все така. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #131 -: Юни 11, 2014, 09:11:22 am »
Жбрул, не казвам, че ти си търсила сложния начин! :) Просто в България явно се използва паяк като единствен ефективен вариант за събиране на глобите... Блу Скай е права, че трябва да се намери начин да за увеличаване на тяхната събираемост. И според мене това, колкото и незначително да звучи, би трябвало да е една сериозна точка от исканията. Защото примерът от Запад показва, че размерът на глоби и наказанията дори в извести случаи е по-нисък, отколкото у нас, но явно прилагането на закони и наредби функционира по друг начин...
« Последна редакция: Юни 11, 2014, 09:46:06 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #132 -: Юни 11, 2014, 12:17:06 pm »
Ще излъжа в момента дали 30 лв. беше, или 50лв. да си освободиш колата от наказателния паркинг и....това е всичко като последствия. НИЩО друго не следва, ако ще всеки ден да ти я вдигат колата.
Ами според мен си е нормално, не е малко да платиш по 30 или 50 лв да ти освободят колата. Ако го правеха честичко, нямаше да спират. Не виждам какво друго да направят - няма да им вземат книжката за неправилно паркиране.  Тук също не е много - на мен ми написаха акт за неправилно паркиране пред собствената ми къща по начин по който паркирам от 20 години и за първи път разбирам, че бил неправилен. Паркирала съм напред, пък трбявало успоредно, при положение, че живея на вътрешен завой( тук тротоари няма в квартала) и колата не ми влиза в платното и всички пред нас така паркират винаги ( цитирам - задни гуми на повече от 18 инча от тротоара :-) ..ама както и да е). Струваше мисля $40. Според мен не е малка глобата при вас.

П.П. Аз също не мисля, че трябва да се хващаме за всичко. Паркират там, щото няма къде да се паркира вероятно.Ако се осигурят паркинги, няма да се  бутат да паркират на тротоара.


  
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #133 -: Юни 11, 2014, 12:21:16 pm »
Bobbie,

Вярно е, че повечето спират защото няма къде, но за жалост често е и просто така от идиотия! Пример: МОЛ с огромен паркинг (на който винаги има много свободни места) и също и много надземни места за паркиране (да речем, че имат фобия от паркиране на закрито) и те се качват с колата на тротоара вместо да спрат на паркинга?!
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #134 -: Юни 11, 2014, 13:24:16 pm »
Ето една статия за присъдите във Варна:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1278038

Тъжно е :( ...
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #135 -: Юни 11, 2014, 13:35:34 pm »
в повечето случаи паркинги има.
До нас направиха Джъмбо( в Дружба) ,имат огромен външен и вътрешен паркинг ,но и двата стоят празни .Дойде ли празник и в квартала не може да се мине от коли по тротоарите ,по тревните площи  8O и къде ли не .Ами не мога да го разбера това - огромен празен паркинг,а те обикалят на намерят празен тротоар.Съседите от последният вход си бяха направили градинка,един наглец си паркирал върху цветята .
За Коледа настава ад направо .Миналата година ,една смотла щеше да ни бутне.Поради пълен от край до край тротоар с коли (от такива,отиващи в Джъмбо) ,аз трябваше да ходя с двете деца по улицата и едно ,че няколко пъти автобусите профучаваха покрай нас ,ами и една от паркиралите на тротоара тръгна на заден и щеше да ни отнесе.
 До  свекърва ми има доста голям паркинг-безплатен и почти винаги празен ,но масово хората от блока си паркират на тротоара (а улицата там е страшно натоварена откъм градски транспорт ) и аз съм принудена да бутам количката по булеварда ,надявайки се да не ни отнесе някой камион или кола .Не им се ходи 50 метра повече или трябва колата да им е баш под прозореца ,сакън ако не я вижда,не знам какво ще стане.
<br />
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #136 -: Юни 11, 2014, 14:16:49 pm »
Боби, точно за хората, нарушаващи масово правилата, 30 лв. са нищо. Много са някой с малка заплата, който ще внимава как кара и къде спира и няма демонстративно да си остави колата под табела "спирането забранено".

*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #137 -: Юни 11, 2014, 14:58:12 pm »
Момичета, отдавна и не само ние искаме просто ефективно да се налагат санкциите. И да, ако се прави масово, глобите са събираеми, ако ще да не са големи - също мисля, че ще се пооправят нещата. Но понеже не сме в състояние да притискаме подопечните на МВР да бачкат съвестно  - започваме да мислим алтернативи.

Има два варианта за справяне с такива неща. Или наистина строг и повсеместен контрол, наистина масово налагане на санкции, не особено драстични, както и перфектен механизъм по събиране на глобите... Или пък фрапантни санкции, но налагани на много по-малко хора. В нашия случай поне - вариант две, в този момент е просто по-възможен за случване в практиката, а не по-добър. Това разбира се е личното ми мнение. А то е такова, защото другото го опитваме вече 24-а година и явно не става и не става. Или казано с думи прости - много по-възможно е "органите" да треснат 30 глоби по 600лв. и който изгори - изгори, ама се разчува това, отколкото да напишат 600 глоби по 30лв., че и да ги съберат същите.

П.П. Боби - тези от снимките паркират там точно защото са идиоти и са наясно, че санкции за тях, дори и дребни - не следват. Понякога само, може паяка, ама и това рядко. Както казах - това е до нас, в моя квартал - уверявам те, че места за паркиране има предостатъчно, особено в момента пък, когато училището на съседната пряка е във ваканция - дори в пиков час има свободни места, нормални колкото щеш. Нали и аз тука паркирам все пак.

Не се захващам за всичко - давам примера със снимките и коментари към тях - за да ви покажа, че за българина "законът е врата у поле". Съвсем буквално. Ако на снимката тези са просто нарушители на закона и хайде какво толкова, реално не пречат особено... То на повечето други места, те правят същото, по същите причини, ама там реално пречат. Пречат така, че целият тротоар ти е зает с коли от-до. Или летиш, или си смъкваш количката на пътното платно и така вървиш между две преки, понеже тротоарът е неизползваем. Тези хорица - каквото правят на този тротоар - правят го и на всеки друг ми е мисълта. И в двата случая - не следва нищо за тях. НИЩО! Не следва, защото у нас всеки е свободен "на око" да преценя дали нарушава дадени правила изобщо, дали ги нарушава "малко", дали "много" и като според въпросния е "само малко" - нЕма проблем. Сапунджиев е мислил баш по този начин - че нарушението на знак В2 е дребно нарушение, като е дребно - значи може, нЕма проблем. И накрая - на ти дребно нарушение с последствия - си е***о м****а.

Боби, забравих да обясня защо "паяка" у нас често ни е единствена опция. Паяците са общински, когато имаме читав кмет (както е в момента) - те имат строга нота да съдействат на гражданите. За глоби и фишове - трябва да звъним в полицията, а пък те са си подчинени на МВР, пък ако ги потърсим по такъв въпрос, че като дойдат след час примерно - аха-аха ще те набият. По собствена инициатива - не действат. ЗАЩО - аз не знам, не мога да попитам шефа им. Но виж - кметЯ си го избирам аз, МАЖОРИТАРНО. ;) И същия има личен интерес аз да съм доволна, че да го избера пак. Това е и една препратка към разговора ни по-напред. относно "избираемостта" на дадени позиции. Ако ние тук си избираме шефа на РПУ-то (не министъра на МВР разбира се) - я да видим дали неговите служители няма да станат по-старателни, както са служителите на кмета дето си го избираме пряко. Или областния управител да си избираме... Ама не - тези ни ги назначават от София, по партийни квоти. Често се случва никой в даден град, да не е чувал и виждал хората на тези позиции, преди да бъдат назначени на същите. На мен това не ми се струва редно и нормално, особено като си говорим за "местна власт" точно.
« Последна редакция: Юни 11, 2014, 15:23:28 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #138 -: Юни 11, 2014, 15:48:43 pm »
Примерът с табелите, който даде Цигу и на мен ми допада. Лошото е, че тук при нас ще подейства отново на онези, които имат сърца да го разберат. Останалите съм сигурна, че отново ще го подминат спокойно.
Аз се чудя още нещо. Като е такъв голям проблем събираемостта на глобите, заради корупцията в КАТ, защо не сложат камери във всяка патрулка, както е във Щатите например? Тогава ще е документирано черно на бяло това, което вършат полицаите от КАТ във всеки един момент. Ще се вижда, спрели ли са нарушител, не са ли...писали ли са глоба, не са ли...


*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #139 -: Юни 11, 2014, 18:39:24 pm »
нямам думи http://www.monitor.bg/article?id=431777

При положение, че дори и това не ги стресира тези хора, просто не знам какво да кажа.