0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #60 -: Юни 06, 2014, 14:52:28 pm »
То и при вас казваш - всички карат пили нали? И това, че всички карат пили случайно да е пречка на хванатите да се наложат присъди? Понякога яки, ако не им е за сефте особено.
Не пречи, разбира се, ама с нищо не помага за намаляване на пилите шофьори и съответно с нищо не помага за намаляване бройката на загиналите поради такива причини. Това не е превенция, защото пак бройката на умрелите с хилядократно по-малка от бройката на качилите се зад волана пили. т.е. човек не се качва мислейки си как ще го накажат като блъсне някого, а се качва с мисълта, че вероятно нищо няма да се случи ( което си е така).  Превенция би било, ако правеха рутинно проверки и спираха наред, караха ги да духат и им праскаха яки глоби и им взимаха книжките. И тогава щяха да се качват с мисълта, че е вероятно нещо да се случи.  Ама те не го правят. Дори не намаляват легалният лимит, който тук е 0.8 промила. А и да я намалят, като не ги спират, кел файда.

Боби, съгласна съм във вашия случай, че превенция - няма, щом няма рутинни проверки. За карането пил/пиян. У нас обаче - полицията има право да спре всеки, по всяко време за рутинна проверка на всичко, вкл. и за алкохол. Както споменах - баща ми го спряха баш така и то по обяд, имаше някаква нарочна акция в онзи момент, защото обикновено - не те карат да духаш на дрегер в светлата част на деня (ако не смърдиш на алкохол де). И тук масово си карат хората пили алкохол доста над разрешеното в закона (което е равносилно на една малка бира изпита). Преди да започнат поголовно да отнемат книжки за тая раУта - много повече хора, в личното ми обкръжение си позволяваха да се качат на колата, консумирали доста над една бира. След като изгоряха двама-трима и се простиха с книжките си за по 6 месеца - година, ами "кротнаха се" и другите по този въпрос. И има пряка връзка в тези случаи между тежестта на наказанието и превенцията, която се цели. Да ми натряскат една глоба, ако ще и яка - ще се напъна, ще събера пари, ще си я платя, но като цяло - за мен не възникват особени затруднения после в битов аспект. Я да ме оставят без кола (реално) за година, дали няма да ми уври главата. Както увря на други хора, дето само не спят в колите си.

Лично аз, отдавна не си позволявам и "на една малка бира" да седна зад волана, ако и да не прескачам с нея разрешеното от закона. Не си позволявам знаеш ли защо? Ей заради този "малшанс", за който си говорихме по-горе. Ще се случи някой път да не съм в кондиция и едната там бира да "надскочи разрешеното". Ако пък точно тогава изкарам и лошия късмет да попадна в ПТП, а недай Боже да има жертви в него....това, че "само една биричка" съм пила ме прави виновна. Ако ще да съм с 0,2 (при допустимо 0,5) - пила ли съм все пак? Пила съм. Ако недай Боже и човек убия - аз самата цял живот ще се питам, дали без тази бира е можело да го избегна. Като шофьор - не съм застрахована от всякакви нелепици и малшансове на пътя, никой от нас не е. И ако ме сполети нещо такова - предпочитам да нямам терзания, дали се е случило, защото и аз не съм била оптимално адекватна.

По същата логика - няма да тръгна да "маневрирам" на пешеходната улица, или в парка. Защото съм човек, защото съм зад волана на нещо което тежи близо 2 тона, защото знам че всичките огледала и електроника по това нещо - не ми спестяват "мъртвите точки". Защото знам, че хората наооколо, на тези места - са с много по-понижено внимание, отколкото на местата където интензивно се движат коли и маневрират същите. Защото увеличавам шанса от дадени сакатлъци в пъти само заради мястото на което съм решила да правя това нарушение. И както го споходи малшанса баш Сапунджиев, ако правех същото - можеше да споходи и мен. К'во като не съм пила и не съм надрусана? Под джипа му можеше да е Дани, безброй пъти се разхождам с него по въпросната улица и минаваме на това място. И наистина не считам, че за този "малшанс" - адекватната реакция е условна присъда, честно. Ако беше помлял кошчетата за боклук и пътните знаци - нека е условна. Като е прегазил човек - тцъ.

И по този въпрос и по други, аз не пледирам за жестоки наказания (в смисъл някакви кръвожадни едва ли не), а за ефективни, които ако те застигнат - да ти създадат наистина много неудобства и неприятности. И като си знаеш какво аджеба те чака, ако си позволиш едно, или друго - поне част от хората ще се замислят и няма да направят дадени нарушения. Процент непоправими кретени - има и винаги ще има. Не са те таргета така да се каже.

Кажи ми ти какво да спре човекът не притежаващ книжка у нас да кара кола? Спират го, установяват, че не притежава книжка и....това се регистрира в РПУ-то  8O Пука му на въпросния къде го регистрирали, пак се качва на колата - пак кара, пак го спират - пак същото. Поредният хванат с 2,4 промила мисля беше (ако не и отгоре) го показват по новините като някаква атракция. Освен, че кара с такива промили, оказва се, че същият е бил спиран преди това 7!!! пъти, установено е, че кара без книжка, че никога не е притежавал такава и последствия за него от това - никакви. На 8-то хващане - хем пиян като мотика, хем пак си кара все така без книжка. И за тези двете "геройства" накуп - пак нищо не следва. Този сигурно и към днешна дата си кара все така без книжка, че и пиян. Лично аз считам, че когото хванат да кара без книжка - бива директно да си получава ефективна присъда, ако ще да е 6 месеца, или година, но да я получи и да е ефективна. Не условна, не глоба. Хайде пък да видим дали няма да спадне процента на "куражлиите" в тази група?

Да не става пак 5 километра пост - няма да обяснявам за други сериозни нарушения на пътя що за нелепи санкции са предвидени, а там където са уж сериозни - един куп врати и вратички да ти се размине с условна присъда, вкл. когато има убит човек (хора) и си доказано виновна страна.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Последна редакция: Юни 06, 2014, 16:00:45 pm от Мецани »
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #62 -: Юни 06, 2014, 15:44:31 pm »
Последните новини са, че все пак прокуратурата настоява за арест т.е. задържане под стража. Да видим.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #63 -: Юни 06, 2014, 15:49:08 pm »
Да за съжаление започна.Дано прокуратурата да си свърши съвестно работата.
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #64 -: Юни 06, 2014, 15:55:44 pm »
На мен все още ми е трудно да коментирам случая без да изпадам в емоционални крайности.
Съжалявам, че немога да бъда с вас на протестите, но каквото мога правя по разпространението на информацията за тях.

В UK правилата за движение са много строги - глобите започват от 65GBP, а при превишена скорост се отнемат и точки. Н навсякъде се следи с камери вкл. по пешеходни пътеки и кръстовища. Има и такива, които засичат средна скорост между две точки, което перчи да се прилага маниера да намаляш само за пред камерите.
Нямам информация от първа ръка при случаи като сегашния, но съм сигурна, че правилата се прилагат еднакво за всички.




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #65 -: Юни 06, 2014, 17:40:27 pm »
Местната власт - не може да направи нищо непозволено от централната власт. Точка. Да бяха сложили тия кашпи по-рано - днес да не го пишем това. Ок, за това са виновни - за друго - не виждам какво. Апропо...точно там имаше кашпи преди години, после кой ги махна не помня, нито защо...
Извинявай Жбрул, но централната власт ли е преамахнала преди време кашпите, тя ли е взела решение да има паркинг там, до централната власт ли са били адресирани подписките срещу паркинга, към кого са се обръщали разтревожените родители от съседното училище? И най-важното - централната власт ли НЕ е реагирала на сигналите за системни нарушения на това място?...

Подкрепям, макар и само духом, мълчаливия поход, защото искрено страдам за детенцето, за неговото семейство и родители! :( Това наистина е и повод да се замислим за сигурността на нашите деца. Но отговорни смятам, че сме всички - шофьор, институции, общество... :(
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #66 -: Юни 06, 2014, 18:19:32 pm »
Жбрул, вече ти казах, че съм съгласна с подобни мерки. Както виждаш, аз разграничавам мерките които смятам за превенция, от тези, които смятам за наказания пост фактум. Не смятам, че увеличаване на годините, които лежиш, ако блъснеш човек по погрешка, ще направи каквото и да е, но съм напълно съгласна, че увеличаване на наказанията на нарушилите водачи по принцип( преди да са блъснали някого) ще помогне. А в случая не смятам, че този шофьор ще има ефективна присъда, нито смятам, че имат причина да го задържат под стража за по-дълго.  То той самият би трябвало да иска да го държат там, щото хората са настръхнали.

Местната власт може да направи много превантивни неща, не е вярно, че не е можела. Според мен трбява да и се иска отговорност. Гледах някаква обшинаркапо телевицията  да разправя че и тя била виждала как масово се нарушава. Ми като си виждала, защо не си сигнализирала когото трбява и не сте направили нещо? Въобще, пълна липса на отговорност от държавата.


  
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #67 -: Юни 06, 2014, 18:45:25 pm »
Чандра и Боби - местната власт не може да издава заповеди, които противоречат на закон и постановените в същия санкции. Това имах предвид. Че местната власт не е вездесъща в такива случаи.

Лично аз казах, че намирам за грешка и тяхна вина, както и на всички нас това, че кашпите бяха премахнати по някое време и не е имало натиск да ги сложат пак. Общината е виновна, че при всички сигнали за нарушения - не е пратила една патрулка да стои там и да глобява наред, поне седмица да им светне на родителите, че няма да има Лабаво. Наглата общинарка, която споменаваш е ОБЛАСТНАТА УПРАВИТЕЛКА на Стара Загора. Същата в деня на траур си спря колата на забранено до същото това училище, заснеха я. Не ще да подава оставка разбира се.

За навлизане в пешеходната зона с МПС - законът постановява глоба 60лв. Толкова. Друго не могат да ти направят, дори при рецидивиращи нарушения от същия вид. Общината няма право, да направи тази глоба от 60лв. на 600лв. обаче. За целта - трябва да се променя закон, да се гласува в НС. Затова казвам, че не е вездесъща Общината в такива случаи. Същата тази Община, според действащите у нас закони е изпълнила задълженията си все пак.

И едно лично мнение ще си позволя по този вид въпроси. Драгото старозагорско общество - хем го сърби хем го боли. На северната страна на това училище - беше предвидено да се затвори една част от пешеходната зона, на нейно място да е паркинг. Това е топ-център и НЯМА никаква друга техническа възможност просто да се осигури за родителите на учениците някакво нормално място да паркират. Просто няма, не е до желание. Същите тези родители се разпищяха, че не може да се се "съкращава" пешеходната зона, като в същия ТОЗИ момент не спираха да пищят и как нямало къде да паркират. Т.е. ние като общество не сме способни да се консолидираме за решаването на даден проблем в рамките на възможното и по целесъобразност, ами сме като....АЛФ. Демек "Искам всичко!". Ама то просто не моЙ всичко, сори.

П.П. Чандра, паркингът който визираш е в уширение на въпросната улица и е служебен паркинг на банка. Тази сграда е на бившо подразделение на БНБ в града ни, сега там се помещава "Уникредит Булбанк". Искам да кажа, че винаги е било паркинг там, откакто я има сградата и училището все си е било до нея. Нямам информация за инцидент, който е възникнал заради въпросните служебни автомобили - това първо. Второ - паркингът им е на улица разрешена за движение на автомобили. Трето - чисто технически няма къде другаде да се премести паркинга на банката.
Когато този прегази детето - същият служебен паркинг е бил вече свободен и е давал възможност този да направи маневрата ползвайки и неговата площ. Но понеже си е спестил 2-3 маневри - решил, че му е по-удобно да врътне сред пешеходците. Та паркингът който споменаваш - няма никаква вина за ситуацията. Дори напротив - можел е да я спести в случая.

Боби, аз продължавам да съм за ефективна присъда все пак, но не зависи ни от мен, ни от теб. Но както е тръгнало - условна ще е (което всички предположихме и преди днешното съдебно заседание де).
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #68 -: Юни 06, 2014, 18:58:27 pm »
Боби, аз продължавам да съм за ефективна присъда все пак, но не зависи ни от мен, ни от теб. Но както е тръгнало - условна ще е (което всички предположихме и преди днешното съдебно заседание де).
То днешното заседание няма общо с обвинението и евентуалната присъда. Заседанието е за делото по промяна на мярката на за отклонение т.е. дали докато трае делото да го държат под стража. Под стража се държат  престъпници, които има опасност да направят пак същото или да се укрият. Първото смятам е ясно, че няма да стане, а второто вече е до преценка на съда ( не знам дали има някакви ясни критерии, нека някой запознат да каже).
 Обществото може да е настръхнало и да иска това или онова и да се възмущава от съда, но този съд е длъжен да спазва законите на страната ни каквито са в момента на извършване на престъплението. Няма никакъв цирк по делото, вършат си работата както би следвало. След като адвокатът твърди нещо, те не биха били нормален съд, ако не изискат тази документация.  Според мен по-скоро се вижда, че и на съдъиите им  се иска да го оставят под стража ( все пак някакво медиицнско им е било предоставено), но нямат много избор.  Поне това е, което на мен ми се струва, може и да бъркам. Иначе защо ще искат медицинска документация? Мисля, че те биха могли да го пуснат да си чака делото и без да има медицински приичини.
« Последна редакция: Юни 06, 2014, 19:09:09 pm от Bobbie »


  
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #69 -: Юни 06, 2014, 19:15:14 pm »
Пределно наясно съм повярвай ми за разликата между гледане на мярка за неотклонение и стартиране на процес по същество.
Само дето гледането на мярката У НАС поне, дава много добри индикации как ще се гледа делото после и каква ще е присъдата по него.

За твоя информация - на Сапунджиев - не е отнет международен паспорт. Т.е. кой и как гарантира, че няма да се укрие, да духне в държава, в която е неоткриваем, или с която нямаме съответните споразумения да ни го пратят обратно? Отделно, че нищо не го спира да си щъка и из ЕС само с личната карта. Засега - той е "неосъждан" - никой копче не може да му каже. Заможен е - не му е проблем финансово да изчезне, ако желае. При положение, че ще го съдят за убийство (било и непредумишлено) - считам, че има основание да се допуска, че може да реши да се укрие. Не само аз считам така, а прокурорите.

За капак - адвокатът му счита за много недемократично явно гражданите да си имат лично мнение по казуса. Разрови се и му чети изказванията, ако искаш.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #70 -: Юни 06, 2014, 19:27:52 pm »
За твоя информация - на Сапунджиев - не е отнет международен паспорт. Т.е. кой и как гарантира, че няма да се укрие, да духне в държава, в която е неоткриваем, или с която нямаме съответните споразумения да ни го пратят обратно? Отделно, че нищо не го спира да си щъка и из ЕС само с личната карта. Засега - той е "неосъждан" - никой копче не може да му каже. Заможен е - не му е проблем финансово да изчезне, ако желае. При положение, че ще го съдят за убийство (било и непредумишлено) - считам, че има основание да се допуска, че може да реши да се укрие. Не само аз считам така, а прокурорите.
Не мога да коментирам, не знам как и кога се решава дали ще се вземе паспорта и каква е процедурата или критериите. Какво смятат прокурорите не е критерий по който да си правя изводи. Прокурорите винаги искат най-тежкото. Те ще поискат и на-тежката по закон присъда със сигурност, както и със сигурност няма да я получат. Те самите го знаят много добре това. Какво говори адвокатът му пред медиите също няма особено значение за формирането на мнението ми. Той е адвокат, работата му е да защитава клиента си, не да се харесва на нас. Мислел, че е  недемократично - проблемът си е негов.

П.П. Дадоха му домашен арест. Значи пак е под арест, няма да се укрие. Казаха, че и ченгетата си се движели по тази улица със служебните абтомобили. . Защо да не могат да патрулират пеша, не ми е ясно. И някакъв министър глобен за минаване от там. абе масово е явно.
« Последна редакция: Юни 06, 2014, 19:44:46 pm от Bobbie »


  
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #71 -: Юни 06, 2014, 19:41:10 pm »
Така да е :)

И за пореден път завиждам на избираемостта на разни позиции при вас. Аз съм го казвала много пъти и преди това. Хайде да зависи поста на някой прокурор, или съдия от това дали аз съм доволна от работата му, или не съм....пък да видим кой ще си ходи да си полежава у тях си. И кой ПО ДОКУМЕНТИ ще бъде изкарван бит и пребит, като е очевидно и заснето от камери, че същия няма ни синка, ни драскотина по главата. Отде мозъчно сътресение бе?!!! Какво е това паве (камък) с което уж го ударили, а му няма нищо, нищо! Ако ме шибнат с паве през лицето, по главата - дали няма да има следи, ти как мислиш? КъФ е тоя съдия дето вижда, че медицинската експертиза и описаното в нея - не съответства на реалността и не реагира?

Ако аз стоя пред теб с два ампутирани крайника,а някой ти дава документ, че са ми налични всичките ръце и крака, ти на кое ще повярваш?
« Последна редакция: Юни 06, 2014, 19:54:02 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #72 -: Юни 07, 2014, 13:37:34 pm »
Медийният отзвук непосредствено след протестите :

http://www.blitz.bg/news/article/272163

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/hiliadi-roditeli-v-stranata-v-mylchaliv-pohod-na-zhivota-6014164

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4126350

http://bulgaria.actualno.com/Protestni-mitingi-sreshtu-ubitite-deca-na-pytja-news_32649.html

http://frognews.bg/news_71239/Maiki_na_pohod_sreshtu_deteubiistvoto_na_patia/

http://flagman.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/63852/%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D1%81-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8F-%D0%B8-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D1%84%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D0%B0%D0%BE%D0%BB%D0%BE

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1277128

http://btvnews.bg/gallery/bulgaria/obshtestvo/maiki-tragvat-na-zmalchaliv-pohod-za-zhivota-v-pamet-na-paolo.html


http://novanews.bg/news/view/2014/06/07/77319/%D0%92-%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F/

http://www.focus-news.net/news/2014/06/07/1929132/s-tsvetya-i-zapaleni-sveshti-roditeli-ot-plovdiv-pokazaha-saprichastnostta-si-kam-zaginalite-na-patya.html
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #73 -: Юни 07, 2014, 14:22:38 pm »
Разочарована съм от броя на присъстващите в София  :(
Очаквах, че ще има много повече хора, но ..... уви, останах си само с очакванията.
Явно все още не можем да пренастроим мисленето си, че щом нас не ни е сполетяло нещастието, можем да стоим спокойно встрани и да не се натоварваме излишно.
Добре поне, че имаше достатъчно камери и журналисти, които да отразят събитието.

Не искам някой да се почувства засегнат от думите ми, но това бяха първите ми мисли и чувства, които нахлуха в главата ми, когато бях на мястото на протеста днес и се чувствам тъжна  :(


*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #74 -: Юни 07, 2014, 14:43:41 pm »
Точно гледах от линковете по-горе репортажа по бтв и искам да използвам случая да кажа, че не само заради това, ами заради всичко, просто се възхищавам на всички от сдружението!  :bighug:
Много хора имат идеи, много хора мрънкат за нещо или се опитват да направят нещо, но не всеки може и има уменията да действа бързо, организирано и адекватно! Просто ви се възхищавам от това как винаги на точното място по точния начин и в точното време успявате!  :youwoman:
*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #75 -: Юни 07, 2014, 15:47:03 pm »
http://stzagora.net/2014/06/07/%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%BE%D1%85%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D1%88%D0%B5/

Поне в Стара Загора - наистина се включиха много хора. Медиите казват "хиляди", аз не съм ги броила - има снимки и видео. Моите адмирации към хората дошли от други градове специално за да се включат в протеста.

П.П. И по повод последното - ейййй не мога да разбера как майки с колички седяха по кафенетата и ни зяпаха, вместо да се вдигнат и да тръгнат с нас, както и други  граждани де. Хайде - може да не са разбрали предварително за шествието, ама "в движение" - пак можеше да се включат.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #76 -: Юни 07, 2014, 15:52:49 pm »
Jbrul,

те тези работи на тях не им се случват.... някак няма как  :x
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #77 -: Юни 07, 2014, 16:04:12 pm »
В Пловдив имаше хора, които се присъединиха в движение към нас. Според мен ние нямаме културата да изразяваме гражданската си позиция. Добри сме в протеста на маса, в кръчмата и на дивана пред телевизора, но не сме научени на граждански протест, да не говорим за гражданско неподчинение.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще живеем на бойно поле?
« Отговор #79 -: Юни 07, 2014, 17:00:58 pm »
Много разочароващо наистина, но все пак дали беше добре популяризиран протеста. Доари и аз споделях всеки линк на ФБ за бъдещия протест, та дано и мои приятели го видят, но не знам дали ФБ за 2 дена е достатъчен, за да знаят хората кога и какво се случва. Може би затова е имало малко хора.

Жбрул, не съм съгласна, че непременно е добре да е избираема съдебната власт. Все си мисля, че съдиите не би трябвало да са подвластни на общественото мнение, което грам не разбира от право. Прокурорите ок, ама съдиите не мисля, че е добра идея. Тази избираемост води и до голям натиск за присъди и не мисля, че няма връзка с вкарването на толкова невинни в затвора и ненормално високи присъди, че да ги използват после за кампанията си.